Kroatien besegrade Nederländerna efter drama - klart för Nations League-final

UEFA Nations League (herr)

Kroatien vann Nations League-semifinalen mot Nederländerna efter en förlängningsrysare.
Nu kan bronsnationen från VM tillgodoräkna sig minst 105 miljoner kronor.

På onsdagen drabbade Kroatien och Nederländerna samman i den första Nations League-semifinalen.

Nederländerna tog ledningen efter dryga 35 minuters spel. Hemmalaget i Rotterdam rullade upp Kroatien och till slut fick en fri Donyell Malen skicka in 1-0 från nära håll. Det var också ställningen i paus.

Tidigt i den andra halvleken fick Kroatien straff efter att Cody Gakpo gått klumpit in i en duell med Luka Modric. Från elva meter var Andrej Kramaric klinisk och satte dit 1-1.

"Slavigt av Gakpo. Kostsamt", skrev Sky Sports-journalisten Adam Bate.

Med 20 minuter kvar fullbordade Kroatien sin vändning. Marko Pasalic skickade in ett inspel från Luka Ivanušec och satte dit 2-1.

Men Nederländerna lyckades komma tillbaka och tvinga fram en förlängning. Efter en stökig situation satte Noa Lang dit 2-2 i den 96:e minuten.

I förlängningen återtog Kroatien ledningen. Bruno Petkovic smällde in ett skott från distans under den första tilläggskvarten.

Nederländerna inledde en forcering och Lang hade ett jätteläge för en ny kvittering, men det var Kroatien och närmare bestämt Luka Modric som satte spiken i kistan i den andra förlängningskvarten. Med fem minuter kvar var Real Madrid-stjärnan iskall från straffpunkten där han gjorde 4-2. Manchester United-backen Tyrell Malacia orsakade straffen efter att ha vräkt omkull Petkovic.

Det blev matchens sista mål.

- Vi kämpade som lejon, men det räckte inte hela vägen. Det här är en stor besvikelse, säger Nederländernas mittback Virgil van Dijk enligt Voetbal International.

Efter segern väntar ett pengaregn över finalisten i Nations League.

Enligt AS får vinnaren av Nations League 10,5 miljoner euro, ungefär 120 miljoner kronor, medan silvermedaljören kan tillgodoräkna sig 9 miljoner euro, nästan 105 miljoner kronor. Trean och fyran får 7 miljoner euro vardera, lite mer än 80 miljoner kronor.

Finalen spelas på söndag i Rotterdam. Den andra semifinalen mellan Italien och Spanien äger rum i morgon, torsdag.

Nederländerna: Bijlow - Dumfries, Geertuida, Van Dijk, Aké - Wieffer, Koopmeiners, De Jong - Malen, Gakpo, Simons

Kroatien: Livaković - Juranović, Šutalo, Vida, Perišić - Modrić, Brozović, Kovačić - Pašalić, Kramarić, Ivanušec.

Publicerad 2023-06-14 kl 23:22