Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Gerhardsson om mästerskapsmeriterna: "Blir berörd och stolt"

Sverige (dam)

CASTEL DI SANGRO/STOCKHOLM. Dubbla VM-brons och ett OS-silver.
Om Peter Gerhardsson vill toppa meriterna med ett mästerskapsguld?
- Ibland hamnar man högst upp och ibland lite längre ner. Då får resan dit ändå ha varit värd någonting, säger han till Fotbollskanalen.  

26:10
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Se intervjun med Peter Gerhardsson i spelaren ovan.

Peter Gerhardsson har ett fint mästerskapsfacit sedan han tog över det svenska damlandslaget. VM 2019 blev hans första mästerskap som förbundskapten, där blev det en bronsmedalj. OS i Tokyo blev det senare en silvermedalj, och VM i Australien och Nya Zeeland blev det ytterligare ett VM-brons. 

Under tisdagen OS-kvalar Sverige mot Italien, en match som man behöver vinna för att ha allt i egna händer för att ta sig till OS. Slutar man inte etta dör alla drömmar om OS, men då måste man sluta topp två för att säkra en EM-plats.  

- Vi spelar en match i taget, det är inget annat. Det går inte att tänka längre, jag tänker kortsiktigt, säger Gerhardsson.  

Annons

Är det det du förmedlar till laget också?
- Ja, precis. Jag tror att det är så spelare och tränare fungerar, men sedan kan jag förstå att det diskuteras och spekuleras på annat sätt. Men som tränare och spelare är det bara nästa match som gäller. Så det är inte mycket annat.  

Om du kollar på dina mästerskapsmeriter under din ledning, vad är du mest stolt över?
- Det är lite konstigt, men det är mer helheten. Helheten i att vi får det att fungera med ledarteam och spelarteam. Vi har stora krav på oss själva, sedan kan det finnas krav utifrån men de överstiger aldrig ens egna krav. Man mår bra och har roligt, och just glädjen är väldigt viktigt, skulle jag inte känna det i jobbet skulle jag göra annat, säger Gerhardsson.  

VM 2019 blev första mästerskapet där man tog ett brons - Blågult fick fira och förbundskaptenen trodde inte fler än 1000 personer skulle dyka upp.

Annons

- Det blev väldigt emotionellt. Jag trodde det skulle komma 1000 personer men det 30 000 i Göteborg.  

Hur var det?
- Det var enormt häftigt. Man lever i ett mästerskap och kanske inte följer det som sker utanför i form av media utan man är fokuserad på nästa match och träning. Jag får nästan sätta mig in i situationen när jag tittar själv. Jag minns VM 1994, hur häftigt det var i Sverige och jag börjar förstå att det kanske är åt det hållet det varit i det här mästerskapet. Man blir berörd och stolt. 

Två brons, ett OS-silver - på frågan om Gerhardsson känner ett behov av att toppa meriterna med ett mästerskapsguld svarar han: 

- Jag funderar inte så mycket på det. Jag har en enorm respekt för det jag håller på med, det är väldigt många bra nationer och det är väldigt svårt. Jag jobbar väldigt kortsiktigt, det är alltid nästa match och så vidare. Det är som ett berg man ska bestiga, man vill komma till toppen men man måste se varje steg på den här bergbestigningen som något som är roligt och som är utvecklande för en själv. Ibland hamnar man högst upp och ibland lite längre ner - då får resan dit ändå ha varit värd någonting.  

Annons

Du har två år kvar på ditt kontrakt. Du ser inte vad du ska göra sen eller vad du vill åstadkomma i några år?
- Jag har aldrig funderat så mycket på det.  

Du sträcker dig till nästa match bara?
- Ja. Det låter klyschigt men det är så, jag funkar på det sättet. Jag har aldrig i mitt liv tänkt på något sådant att det här vill jag göra eller det här vill jag bli. I årskurs nio sa jag att jag ville bli sportjournalist och det var det enda.  

Vill du vara kvar längre än så?
- Jag vet inte. Jag funderar inte så mycket på det, jag ser allting mycket kortsiktigt hela tiden och försöker njuta av varje dag, avslutar han.  

Sverige ställs mot Italien i OS-kvalet under tisdagen. Matchen sänds på TV4 Play och Sportkanalen. Sändningen startar 17.15.  

FRIDA NORDSTRAND   

Annons
Publicerad 2023-09-26 kl 15:11

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto