TV: Italiens rekordsvit är bruten - Spanien klart för Nations League-final

UEFA Nations League (herr)

Spanien är klart för final i Nations League.
Det efter att de bortaslagit Italien med 2-1 - och brutit Italiens obesegrade svit om 37 matcher.
- Fotbollsmathcer är så här. Ibland är det detaljerna som avgör dem, säger Roberto Mancini till Uefa.

Donnarumma blir utbuad på San Siro

Uefa Nations League skulle avgöras och ut i den första semifinalen var Italien och Spanien, medan den andra semifinalen mellan Belgien och Frankrike spelas under torsdagen.

Italien tog sig till semifinal genom att vinna sin grupp där man mötte Nederländerna, Polen och Bosnien och Hercegovina. Spanien, i sin tur, vann sin grupp där man mötte Tyskland, Schweiz och Ukraina.

När startelvorna släpptes bjöd Spaniens förbundskapten Luis Enrique på en rejäl överraskning. I sin startelva ställde han upp med 17-årige Barcelona-talangen Gavi, som gjorde sin första landslagssamling med det spanska landslaget. Gavi hade inte ens debuterat för det spanska U21-landslaget än, utan gick direkt från U18-landslaget in i A-landslagets startelva. Det gjorde honom till den yngste spelaren någonsin att spela för "La Roja" med sina 17 år och 62 dagar.

Spanien skulle sedan få en drömstart på matchen. I den 17:e minuten hittade Mikel Oyarzabal fram till Ferran Torres i det italienska straffområdet - som nickade in 1-0 till gästerna.

Kort därefter var Spanien nära på att utöka. På ett distansskott tippade den italienske målvakten Gianluigi Donnarumma bollen i egen stolpe, innan Leonardo Bonucci han rensa ut bollen till hörna i sista stund.

Italien svarade med att jaga en kvittering, där de kom nära när Lorenzo Insigne fick ett kanonläge från nära håll. Skottet, i sin tur, gick dock precis utanför krysset.

Istället skulle hemmalaget få det ännu tuffare, när Leonardo Bonucci fick syna det röda kortet i den 42:a minuten efter att ha dragit på sig sitt andra gula kort för matchen. Ett gult kort som han tilldelades för en armbåge i ansiktet på Spaniens Sergio Busquets.

Kort därefter utnyttjade Spanien sitt spelarövertag och förvärrade den italienska mardrömmen. Återigen hittade Oyarzabal fram till Ferran Torres, som från nära håll nickade in 2-0 med sitt andra mål för kvällen.

Den italienske förbundskaptenen Roberto Mancini svarade i den andra halvleken genom att göra flera byten. Federico Bernadeschi, Lorenzo Insigne och Marco Verratti fick göra plats för Giorgio Chiellini, Moise Kean och Manuel Locatelli innan timmen hade spelats - och något bättre blev det.

Italien hotade på kontringar, samtidigt som Spanien hade det mesta av bollinnehavet. Chiesa hade ett skott i stolpen, bland annat. Med lägen hade även Spanien som vid flera tillfällen var nära på att göra 3-0.

Men till slut skulle Italien få utdelning. På en spansk hörna ställde Italien om snabbt och Chiesa frispelade inhoppande Lorenzo Pellegrini som reducerade till 2-1.

Därefter hade Spanien mycket boll och satsade på att spela av matchen. Italien, i sin tur, var hungriga och jagade boll. Men det var lönlöst.

Spanien höll i resultatet och vann med 2-1, vilket innebär att Italiens rekordsvit om 37 matcher utan förlust är bruten. Spanien är därmed klart för final i Nations League, där de antingen kommer att möta Frankrike eller Belgien som möts i den andra semifinalen under torsdagen.

- Fotbollsmathcer är så här. Ibland är det detaljerna som avgör dem. Den första halvleken hade lätt kunnat sluta 1-1. Spanien spelade väldigt bra tekniskt, vi skulle varit mer försiktiga att inte släppa in ett andra mål innan den första halvleken var slut, säger Italiens förbundskapten Roberto Mancini till Uefa efter matchen.

Spanske mittfältaren Koke, han är överlycklig för resultatet.

- Det här var varit en historisk kväll. Att vinna här i Italien på San Siro, efter rekordsviten Italien har haft, gör det till en oförglömlig seger, säger han till Uefa.

Italien: Donnarumma - Di Lorenzo, Bonucci, Bastoni, Emerson - Barella, Jorginho, Verratti - Chiesa, Insigne, Bernadeschi.

Spanien: Simón - Azpilicueta, Laporte, Pau Torres, Alonso - Koke, Busquets, Gavi - Sarabia, Ferran Torres, Oyarzabal.