Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Klart: Uefa avbryter straff mot Super League-klubbar

8v

Super League-klubbar ser ut att komma undan straff.
Uefa meddelar nu att planerna om straff har avbrutits. 

Det var i slutet av april som tolv storklubbar gick ut med att de kommit överens om att bilda en superliga vid namn, "the Super League". Det resulterade i massiv kritik och att Uefa hotade med att klubbarna skulle bli utslängda från alla tävlingar i Europa, precis som att spelarna, som tillhör klubbarna i superligan, inte skulle få representera sina landslag i mästerskap. Flera storklubbar valde därmed att lämna projketet, som nu är lagt på is.

Men ett par klubbar - Real Madrid, Barcelona och Juventus - har inte gått ut och tagit avstånd från planerna efter kollapsen. Uefa har därmed velat straffa klubbarna för det, men meddelar nu att det inte blir fallet. Klubbarna går, som det ser ut nu, fria från straff.

ANNONS

Uefa skriver, på sin hemsida, att förbundet har avbrutit sina planer gällande disciplinära åtgärder för klubbarna och att ärendet ses som ogiltigt. Anledningen är att en domstol i Madrid tagit beslut om att Uefa inte kan straffa klubbarna. Däremot kan Uefa fortfarande ta upp ärendet igen vid ett senare tillfälle. 

Redan i slutet av juli meddelade även klubbarna att EU-domstolen kommit fram till att Uefa inte kan straffa dem. De välkomnade då det beslutet så här:

"Vi är nöjda med att vi framöver inte kommer att stoppas av Uefas hot. Vårt mål är att fortsätta utveckla superliga-projektet på ett konstruktivt sätt genom samarbete, där vi alltid ska konsultera fotbollens alla intressenter: fans, spelare, tränare, klubbar, ligor och nationella och internationella förbund. Vi är medvetna om att det finns delar av vårt förslag som borde ses över och, så klart, kan förbättras genom dialog och konsensus. Vi är fortsatt säkra på att det här projektet kommer att bli lyckat och alltid kommer att följa EU:s lagar", skrev klubbarna bland annat i en gemensam kommuniké.

ANNONS

FAKTA

Så såg det initiala formatet ut för Super League

✓ Super League ska spelas mitt i veckorna, precis som Champions League och Europa League

✓ Tolv klubbar är "grundare" och det rör sig om Milan, Juventus, Inter (Italien), Atletico Madrid, Real Madrid, Barcelona (Spanien), Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United och Tottenham (England).

✓ Ligan ska bestå av 20 lag. De 15 "grundarna" (enligt pressmeddelandet förväntas ytterligare tre klubbar ansluta till den gruppen innan första säsongen) plus fem klubbar som årligen kvalar sig in kopplat till hur de presterat säsongen innan.

✓ Superligans första matcher är tänkta att spelas i augusti och lagen ska först delas upp i två grupper bestående av tio lag. I gruppspelet ska lagen möta varandra både hemma och borta, och de tre bästa lagen i vardera grupp går vidare till kvartsfinal. Fyrorna och femmorna gör upp i ett play off (dubbelmöte) om de två sista kvartsfinalplatserna. Kvartsfinalerna och semifinalerna kommer vara dubbelmöten. Finalen, som ska spelas i maj, blir ett enkelmöte på neutral mark.

✓ Klubbarna har som plan att skapa en liknande superliga på damsidan.

Publicerad 2021-09-27 kl 23:28

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto