POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
VM 2014

Algeriets demontränare överlevde kriget på Balkan: "Fascister dödade min hund"

Foto: AP

Vahid Halilhodžić

Vahid Halilhodžić älskade sin hemstad Mostar så pass mycket att han vid flera tillfällen höll på att offra sitt liv för att få stanna kvar. Ikväll gör han VM-debut som förbundskapten för Algeriet.

Det finns hårda tränare, det finns hårda tränare, och så finns det demontränare.

När Rennes' dåvarande publikfavorit Anthony Réveillère spelade TV-spel efter "läggdags" så blev han ivägskickad på lån till Valencia. Ryad Boudebouz är inte med i det här VM-slutspelet efter att man funnit en vattenpipa på hans hotellrum. När Algeriets supportrar sprang in på planen för att fira efter en seger så beordrade han dem att gå tillbaka till läktaren.

Algeriets förbundskapten Vahid Halilhodžić är en disciplinär demon. Han har gjort sig ett respekterat namn i Frankrike där han har tränat Rennes, Paris SG, och Lille OSC. Han kräver allas respekt, att allt ska vara på hans villkor, och är samtidigt en vinnare. Hans tid i hemlandet Bosnien och Hercegovina under kriget har format honom till att aldrig ta något för givet, och som en Felix Magath-esque kräver han allt från sina spelare.

Innan tränarkarriären blev framgångsrik så återvände han till sitt hemland, efter sex år som spelare i Frankrike. När inbördeskriget bröt ut så stannade Halilhodžić kvar, trots att han var ett högriskmål för motståndarna. Han var känd och hade dessutom en kroatisk fru, som dock fick flytta till Frankrike av säkerhetsskäl.

År 1992 blev han attackerad och var nära att få betala med sitt eget liv, enligt Halilhodžić själv i en intervju med Yutel. Han gick fram till soldaterna och bad dem att lägga ned vapen. Han ville få slut på dödandet.

- Då sa en av de närmaste soldaterna att jag skulle ge upp eller att de skulle skjuta och döda mig.

- Jag hade 30-40 gevär riktade mot mig. Jag försökte att göra något omöjligt, att vara en hjälte.

Halilhodžić överlevde den dagen, men han kände inte igen sig i byn. Kriget förändrade staden.

- Det gjorde människor till djur. Jag såg mina grannar helt plötsligt bli blodtörstiga.

- Mostar hade varit en speciell stad, den var så vacker och så blandad. Folk bodde tillsammans utan att det fanns spänningar: katoliker, muslimer, ortodoxa...

Enligt The Telegraph hamnade han ändå på sjukhuset för en surrealistisk händelse. Han köpte ett handvapen, men under en felhantering sköt han sig själv. Det var då han bestämde sig för att återförena sig med sin familj i Frankrike. Den surrealistiska händelsen skedde precis i rätt ögonblick, hade han stannat kvar ett par dagar längre efter sjukhusvistelsen så hade han förmodligen inte levt idag.

- Det var 1993 och jag hade blivit anställd som tränare för Beauvais. Jag åkte till Paris på torsdag eftermiddag. På lördagen, klockan sex på morgonen, kom fascisterna till mitt hus i Bosnien för att döda mig. De förstörde allt: mitt hus, mina minnen, mina foton. De försökte sätta eld på mina svärföräldrar, men lyckligtvis kom grannarna för att hjälpa dem. De skar ned palmer, slet sönder mina rosor. De dödade min hund Astor, som barnen var mycket fäst vid. Fascisterna tog allt från mig.

Ikväll leder han ett nytt Algeriet, som har VM:s mest oerfarna spelartrupp, mot upphypade Belgien. På Halilhodžić-manéer så har han stängt in spelarna på sitt hotell och gjort dem isolerade, enligt 20 Minutes har de endast fått vara på en zoo-utflykt.

Efter att ha fått sparken från Elfenbenskusten bara månader innan VM 2010 har Halilhodžić lärt sig att inte ta något för givet, utan alla förberedelser ska övervakas in i minsta detalj.

Publicerad 2014-06-17 kl 15:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå