POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
VM 2014

Algeriets dröm: Revanschera tyskarna för 1982

Foto: Scanpix

32 års vänta är över för Algeriet. Inte bara får de ta sig vidare från VM-gruppen, utan de kan även ta revansch på Tyskland i åttondelsfinalen.

Algeriet gjorde sin VM-debut 1982, men igår var första gången i landets historia som de tog sig vidare från VM-gruppspelet. I åttondelen får de nu möta Tyskland, och där har algerierna mycket revansch att hämta efter vad som hände just 1982.

Västtyskland mötte Algeriet i den första gruppspelsmatchen, där en tysk spelare inför matchen bjöd på rejäl hybris.

- Vi kommer att dedikera vårt sjunde mål i matchen till våra fruar, och det åttonde till våra hundar.

Algeriet vann med 2-1, men kunde ändå missa att gå vidare från gruppen. I den sista omgången spelades inte matcherna samtidigt, vilket gjorde att Västtyskland och Österrike kunde vänta in resultatet från Algeriets match mot Chile. Då stod det klart att om Västtyskland slog Österrike med 1-0 så skulle både Västtyskland och Österrike gå vidare.

Västtyskland gjorde 1-0 efter tio minuters spel, och efter det följde 80 minuters temposvaga sidledspass i backlinjen à la Sverige-Danmark 2-2. En tysk kommentator vägrade att fortsätta kommentera matchen, en österrikisk kommentator bad tittarna att stänga av TV:n, och publiken skrek efter Algeriet.

Nu vill algerierna ha revansch för 1982. Carl Medjani, en franskfödd spelare som har fått kämpa för att få det algeriska folkets förtroende, tror att dagens algeriska lag kommer att kommas ihåg på samma sätt som den älskade 1982-generationen.

- 1982 är viktigt. Det laget gjorde så mycket gott, de var fantastiska och vi pratar fortfarande om dem 30 år senare. Jag hoppas att man om 30 år pratar om vår generation på samma sätt och att alla är stolta över vad vi har gjort.

Även förbundskaptenen Vahid Halilhodžić fick en personlig revansch igår. Han fick sparken från Elfenbenskusten några månader innan VM 2010, och efter den här framgången med Algeriet ville även han lyfta fram 1982-generationen, enligt France Football.

- Inget har glömts bort, vi pratar hela tiden om matchen 1982. Historien upprepar sig efter 32 år. Algeriet har gjort en heroisk match och vi förtjänar att gå vidare. Det finns stolthet för de tre senaste åren, vi har haft en enorm utveckling. 

Publicerad 2014-06-27 kl 14:44
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå