Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
VM 2014

Argentinas förbundskapten sågar självbilden: "Folk hemma tror alltid att vi är bäst"

Foto: Reuters

Argentinas öde hänger på en spelare.

Belgiens öde hänger på hela truppen.

Så lyder de något hårdvinklade förutsättningarna inför en VM-kvartsfinal mellan två ytterligheter.

Det är lika bra att nämna Lionel Messi på en gång. För det går inte att komma runt 27-åringen som är det lika självklara som ovärderliga navet i Argentinas fotbollslandslag.

Det finns ju dessutom siffror på det där.

Argentina har så här långt gjort sju mål i VM. Messi har själv gjort fyra och legat bakom ytterligare två.

- För fyra år sedan var han kritiserad. Nu säger man att vi är för beroende av Messi. Det är inte lätt, suckar Argentinas förbundskapten Alejandro Sabella.

"Bäst i världen"

Det är dagen före VM-kvartsfinalen mot Belgien i Brasília, och efter att den lite trulige Sabella släntrat in på presskonferensen med en taktiktavla under armen blir det mycket Messi-snack.

Den 59-årige förbundskaptenen bör vara van vid det här laget.

- Vilket lag som helst som har en spelare som Messi kommer vara starkt beroende av honom som spelare. Han är den bästa spelaren i världen, sade Sabella.

Sedan tog han upp segermålet mot Schweiz — där Messi stod för ett lysande förarbete — som exempel på att fotboll trots allt är ett lagspel.

- Palacio vann bollen och gav den till Messi. Om Palacio inte hade varit där hade vi inte haft ett mål för Argentina. Då hade det kanske varit en målchans för Schweiz i stället.

Medan Argentina "lider" av Messi-beroende finns lagets raka motsats i lördagens kvartsfinalmotståndare.

Belgiens förbundskapten Marc Wilmots snackade redan inför turneringen om hur viktig hela truppen är, hur det lika väl kan vara spelarna på bänken som kommer in och blir matchvinnare i slutändan.

Profetian har så här långt uppfyllts i högre grad än vad ens Wilmots kan ha drömt om. Efter fyra matcher och lika många segrar är Belgien något så udda som en kvartsfinalist där inte en enda spelare har gjort mer än ett mål. Hela fyra av de sex fullträffarna i VM har dessutom kommit från inhoppare.

- Belgien har ett väldigt bra lag, en gyllene generation. De har väldigt bra individuella spelare som också fungerar bra som ett lag, sade Sabella.

Möttes 1986

Senast lagen möttes i VM var 1986, när Diego Maradonas två mål i semifinalen visade vägen mot det som slutade med VM-guld. Det var också Argentinas senaste guld, vilket rimmar illa med landets självbild.

- Folk i Argentina tror alltid att vi är mer än vad vi är. Det är en kulturell fråga, det är så vi är. När jag var liten hörde jag alltid att vi var bäst i världen, trots att vi då aldrig hade vunnit ett VM, sade Sabella.

Och om det inte blir guld nu heller, om Argentinas VM tar slut redan mot Belgien?

- Klart det vore en frustration. Men vi har hopp, tro och övertygelse om att vi kommer gå vidare.

Publicerad 2014-07-05 kl 07:04
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons