POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
VM 2014

BILDSPEL: Alla VM-maskotar genom tiderna

1966, England. "World Cup Willie" var den första maskoten i ett fotbolls-VM. Han var också en av de första maskotarna att förknippas med ett stort idrottsevenemang. Lejonet är symboliskt för England och landslaget kallas för "Three lions."
I Mexiko-VM 1970 fick den klassiska vågen genomslag. Det var också då som den lilla pojken "Juanito" föddes. Med en sombrero på huvudet fick han symbolisera Mexiko.
Västtysklands svar på Bill och Bull eller Helan och Halvan. "Tip och Tap" var de tyska pojkarna som agerade maskotar för VM 1974.
Maskoten i VM i Argentina 1978 var på samma tema som i Mexiko åtta år tidigare - en pojke med en hatt. "Gauchito" är en symbol för boskapsskötarna Gaucho - Sydamerikas svar på Nordamerikas cowboys.
I VM 1982 i Spanien bröt "Naranjito" 70-talstrenden med pojkar som VM-maskotar och ersatte det med en apelsin - en typiskt spansk frukt. Naranjito kommer från spanskans Naranja som betyder apelsin.
I VM 1986 fortsatte Mexiko på mattemat från fyra år tidigare. "Pique" är en jalapenopeppar med en sombrero på huvudet. Typiska symboler för landet.
I VM i Italien 1990 var "Ciao" maskot för turneringen. Streckgubben i Italiens färger med en fotboll på huvudet kanske inte är den mest orginella idén. Men snyggt är det.
"Striker, the world cup pup" var symbolen för VM 1994 i USA. För första gången sedan 1966 fick ett djur stå som maskot för VM.
Maskoten "Footix" hejade på hemmanationen Frankrike hela vägen till guldet i VM 1998. Tuppen är en av landets nationalsymboler.
VM i Japan och Sydkorea 2002 hade maskotarna Ato, Kaz och Nik. De tre varelserna var medlemmar i ett lag som spelade den futuristiska sporten "Atmoball" - en variant på fotboll.
40 år efter den första VM-maskoten, Lejonet Willie, gjorde entré så kom "Goleo" i Tyskland 2006. Namnet är en hopslagning av goal (mål) och leo (latin för lejon). Med sig hade Goleo sidekicken Pille - en talande fotboll.
Leoparden "Zakumi" var maskot i VM i Sydafrika 2010. Med grönt hår och gul kropp symboliserade hen landet. Zakumi är en ihopslagning av ZA - landskoden för Sydafrika - och "kumi" som betyder tio på flera afrikanska språk.
I Brasilien i sommar fortsätter djurtemat på den officiella maskoten. "Fuleco" är en trebandad bälta, ett djur som bara finns i Brasilien och klassas som utrotningshotat. Fuleco är en hopslagning av "futebol" (fotboll) och "ecologia" (ekologi). Maskoten ska dra uppmärksamhet till Brasiliens biologiska mångfald.

Två lejon, en apelsin, en jalapenopeppar och nu en trebandad bälta. VM har bjudit på många märkliga och underhållande maskotar genom tiderna. Vilken är din favorit?

Traditionen med maskotar i fotbolls-VM sträcker sig tillbaka till England 1966. Först ut var lejonet "World Cup Willie."

Sedan dess har fyra pojkar, en apelsin, en jalepenopeppar, en streckgubbe, en hund, en tupp, tre märkliga varelser, ännu ett lejon och en leopard följt upp traditionen.

I Brasilien-VM i sommar är den trebandade bältan "Fuleco" maskot. Hur står sig han i den mångsidiga konkurrensen?

Publicerad 2014-06-09 kl 11:25
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå