POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
VM 2014

Buffons femte - och sista - VM: "Bli inte målvakt, det är mitt råd"

Gianluigi Buffon gör sitt femte raka VM.
I en lång intervju med The Guardian ger den italienska lagkaptenen ett anmärkningsvärt råd till blivande målvakter.
– Bli inte målvakt. Det är mitt råd. Det är sant, säger 36-åringen.

Gianluigi Buffon debuterade i det italienska landslaget 1997. Ett år senare gjorde han sitt första VM-slutspel (som reserv). Då blev det respass i kvartsfinalen mot blivande världsmästarna Frankrike.

Nu, 14 år senare, går den italienska eleganten in i sitt femte raka världsmästerskap.I Brasilien finns bara ett mål. Att reprisera succén från 2006.

Och det är också ett världsmästerskap som är anledningen till att Buffon ägnat stora delar av sitt liv till att vakta ett fotbollsmål.

När VM 1990 i Italien spelades var Buffon 12 år gammal. Men det var inte hemmanationen som förtrollade honom. Det var Kamurens chockvinst mot Argentina på San Siro som tände en eld i Buffon.
– Efter det var Kamerun laget jag följde. De var mina hjältar, säger han till The Guardian.

Kamurens målvakt Thomas N'Kono fick personifiera fascinationen för den unge Buffon. Och det var ingen övergående fas. När Buffons första barn föddes blev namnet Louis Thomas – efter Thomas N'Kono.

Men Buffons lidelse för fotboll var inte isolerad. Tennisen var ett viktigt element i uppväxten – och något överraskande var det en svensk som fångade Gianlugis uppmärksamhet.

– Jag gillade Lendl, Stefan Edberg och Rafter, säger Buffon.

Och kanske är det naturligt att Buffon blev målvakt då han inte ville begränsa sig till att enbart använda fötterna. Föräldrarna var framgångsrika atleter – men då handlade det mer om styrka än finess.

– Mamma (Maria Stella) var diskuskastare och hade italienska rekordet i 17 år. Pappa (Adriano) representerade Italien i kulstötning.

Även om det var Thomas N´Kono som var katalysatorn som pumpade igång Buffons framgångsrika karriär så har han målvaktsintuitionen i blodet.

Buffons fars, Adriano, syssling var målvakt i Milan på 50-talet. Och pappan Adriano förstod tidigt att det inte var på mittfältet (där Buffon huserade sina första fotbollsår) som hans son skulle vara agera på. Nej, det var på linjen – precis som Lorenzo Buffon.

Men tillbaka till inledningen och Buffons något frapperande råd till unga målvakter: Byt karriär.

– I slutändan måste du vara lite masochistiskt för att vara målvakt. Masochist och egocentrisk. Du vet att du kommer släppa in mål och det gör dig inte lycklig.

Om vi bortser från de masochistiska dragen som finns i en målvakts DNA så pekar 36-åriga Buffon på ett annat faktum som är en källa till irritation för honom.

– Rollen som målvakt är svår att bedöma, framförallt om du inte varit målvakt. Det är som att jag skulle bedöma någon i en bransch där jag inte har någon erfarenhet. Du börjar inse hur dumma saker som sägs och skrivs om målvakter. Exempelvis kan folk fråga sig varför inte målvakten kommer ut på vissa inlägg.  

Den 191 cm långa resen fortsätter sitt resonemang:

– Det finns en vanföreställning som journalister, och ibland tränare, brukar dra sig med. När en boll kommer i utkanten av straffområdet och de frågar sig varför inte målvakten kommer ut. Det är skrattretande när de pratar så mycket skit. Då brukar jag fråga folk: Vet du hur stort ett straffområde är för en målvakt? Ingen vet, det är 100 m².

Den 14 juni inleder Italien sin VM-resa mot England. En resa som med största sannolikhet blir Buffons sista. Och han sätter stor tilltro till regissören på Gli Azzurris mittfält.

– Pirlo är ett geni. Tillsammans med Baggio är han den största talang som italiensk fotboll producerat de senaste 25 åren.

Och det här med Buffons bistra syn på målvakternas framtid. Hur blir det när han själv lägger skorna på hyllan?

– Enligt min mening finns det färre och färre stora målvakter. Jag tror det beror på att man måste göra så mycket mer än förut. Du måste vara en större del av laget. Man måste kunna starta spelet med fötterna, vara engagerad hela tiden. En mer totalt spelare, helt enkelt.

Det finns dock tilltro för framtiden. Buffon avslutar med att nämna sin tre – unga – favoriter.

– Just nu finns Manuel Neuer, sedan Joe Hart. Även den belgiska Thibaut Courtois, honom gillar jag mycket.

En av de största har talat. Men innan någon i den ovannämnda trion tar över målvaktstronen ska Buffon spela sitt sista världsmästerskap.  

Publicerad 2014-06-05 kl 10:09
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå