Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
VM 2014

Flera frågetecken inför framtida VM

Foto: SCANPIX

Fotbollsfesten i Brasilien har hyllats av många.
Men hur blir det om fyra och åtta år?
I Ryssland och Qatar väntar VM-turneringar omgärdade av flera frågetecken.

När lamporna har släckts på Maracanã sent på söndag kväll dröjer det inte länge innan fokus riktas mot kommande VM. Internationella fotbollsförbundet Fifas internutredare Michael Garcia, som har utrett de misstänkta mångmiljonmutor som låg bakom utnämningen av Qatar som värdnation 2022, lämnar senare i juli sin rapport till Fifas etiska kommitté.

Som om inte det vore nog har Qatars VM-projekt kantats av andra allvarliga problem. Larmrapporter säger att flera tusen byggnadsarbetare kan dö i förberedelserna, om inte deras arbetsförhållanden förbättras. Dessutom är värmen i Qatar minst sagt omdiskuterad.

Efter korruptionsmisstankarna har krav redan väckts om att flytta VM från landet, men om det ändå blir spel i Qatar lär det knappast bli under sommarmånaderna.

- Man måste vara realistisk... Vi måste spela på vintern, i slutet av året, sade Fifa-presidenten Sepp Blatter tidigare i år.

Blatter har anledning att bekymra sig även inför VM om fyra år. Utnämningen av Ryssland som värdnation är också föremål för den Garcia-ledda mututredningen, och landet har dessutom väckt omvärldens vrede efter vårens ingripande i Ukraina.

Efter den senaste månaden går det också att konstatera att VM i Brasilien har lagt ribban högt för framtida turneringar.

Visserligen har inte heller den brasilianska VM-kandidaturen varit okontroversiell. Under Confederations Cup förra sommaren kulminerade protesterna mot hur miljarder reais har plöjts ned i fotbolls-VM, samtidigt som satsningar på utbildning och hälsa har fått stå åt sidan.

Men när väl VM kom igång har få av de inblandade klagat på själva arrangemanget. VM-veckorna i fotbollstokiga Brasilien har bjudit på en fest som blir svår att övertrumfa. Tysklands förbundskapten Joachim Löw var häromdagen den senaste att stämma in i hyllningskören:

- Som värdland har Brasilien organiserat VM på ett sensationellt sätt. Det har levererat fantastiskt, med fascinationen och passionen för fotboll som finns här, i ett land fyllt av vänliga människor.

Den kritik som har förts fram i Brasilien har i första hand handlat om dåliga matchtider och långa resor. Det är drygt 400 mil mellan Fortaleza i norr och Porto Alegre i söder, men i Ryssland ligger samtliga elva värdstäder i landets västliga delar. Därför blir VM där aningen mer kompakt än i Brasilien. Två matcharenor kommer att ligga i Moskva, medan övriga värdstäder spänner från S:t Petersburg och Kaliningrad vid Östersjön till Jekaterinburg vid Uralbergen.

OS-arenan Fisjt i Sotji hör till det fåtal matcharenor som redan står klara. Några andra ska renoveras, medan nybyggen väntar i bland annat Samara och Nizjnij Novgorod.

Nästa VM inleds preliminärt den 8 juni 2018 och finalen spelas en månad senare.

Publicerad 2014-07-10 kl 12:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons