POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
VM 2014

Flest VM-spelare födda i februari – Afrika bryter trend

Tre av VM:s februaribarn.

Idrottare födda i början på året har en klart större chans att bli elitidrottare. Samma sak gäller för årets fotbolls-VM, även om skillnaden är mindre än var de brukar vara. 

Termen relativ ålderseffekt är vetenskapligt bevisad och handlar om att barn som är födda tidigare på året får fler och bättre chanser inom idrotten än de sent födda. Siffrorna kan ibland vara fyra gånger fler födda spelare i januari jämfört med i december. Orsaken ska vara att tidigt födda utvecklas tidigare, och därmed sker en omedveten prioritering på de barnen i ungdomsidrotten.

Även i årets fotbolls-VM visar relativ ålderseffekt genomslag, men inte i samma utsträckning som det brukar göra. Den största skillnaden är spelare födda i februari (78 stycken) jämfört med spelare födda i oktober (49), november (49), och december (49). Visserligen en tydlig skillnad, men klart lägre än vad den brukar vara. I UEFA:s ungdomsturneringar 2010-2011 fanns det drygt 600 spelare födda i januari, och 150 spelare födda i december.

Födelsesiffrorna i VM för varje kvartal är 218 spelare för januari till mars, och efter det är siffrorna 190, 179, och för det sista kvartalet 147. Det ska dock påpekas att ett par av de afrikanska landslagen förändrar siffrorna. Ghana har nio spelare födda i december, och Elfenbenskusten har elva spelare födda under årets sista kvartal. Olika datum och metoder för selektering är en påverkande faktor. 

Publicerad 2014-06-24 kl 17:16
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå