Greklands förbundskapten skrattar åt avancemanget

VM 2014

Via en dramatisk straffspark gick Grekland om två gruppmotståndare — och vidare till åttondelsfinal.

Colombia var redan före tisdagens match klart för åttondelsfinal i fotbolls-VM. Om den andra platsen konkurrerade tre lag.

Elfenbenskusten hade det bästa utgångsläget med tre poäng. Japan och Grekland hade varsin.
Grekland var jumbo — men efter 90 minuter plus tillägg i sista gruppspelsmatchen mot Elfenbenskusten hade man hoppat upp två placeringar.

- Jag kan bara skratta åt det. Det är ett skämt, säger Greklands förbundskapten Fernando Santos efter matchen.

Drogba från start
Detta trots att grekerna redan efter 24 minuter hade tvingats byta skadade Panagiotis Kone och målvakten Orestis Karnezis. Inhopparen Andreas Samaris utnyttjade ett ivorianskt slarv bara minuter före halvtidsvilan — och gjorde 1—0, Greklands första mål i turneringen.

Med cirka en kvart kvar av andra halvlek gjorde inhopparen Wilfried Bony — som inledningsvis hade bänkats till förmån för rutinerade storstjärnan Didier Drogba — 1—1. Så nära var Elfenbenskusten att ta sig vidare från gruppspelet för första gången.

Men drömmen krossades.
På tilläggstid fixade Georgios Samaras en straff för Grekland, tog själv hand om den och satte iskallt 2—1.

- I fotboll anfaller en och en försvarar. Vi vet hur man försvarar bra men vi är också bra på kontringar. Vad jag njuter mest av är glädjen hos det grekiska folket, säger Santos.

Möter Costa Rica
I och med Colombias vinst över Japan med 4—1 är Grekland därmed vidare till åttondelsfinal. På söndag möter man Costa Rica i Recife i nästa runda.

Där, vid sidlinjen, hade Elfenbenskustens förbundskapten Sabri Lamouchi väldigt gärna stått. Nu avgår han i stället.

- Mitt kontrakt går ut efter VM och jag kommer inte att fortsätta, och ni förstår förmodligen varför, säger 42-åringen och fortsätter:

- Det är logiskt eftersom vi inte heller gjorde bra ifrån oss i Afrikanska mästerskapen, säger Lamouchi.

I Colombias seger skrevs en bit historia. De sista sex minuterna i matchen stod den 43-årige målvakten Faryd Mondragón mellan stolparna. Han blir därmed den äldste VM-spelaren någonsin.

Publicerad 2014-06-25 kl 10:44