Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Krafttag mot doping - Alla spelare får biologiskt pass

VM 2014

Internationella fotbollsförbundet (Fifa) tar krafttag mot dopningen under VM.

Samtliga 736 spelare ska testas och dessutom få ett så kallat biologiskt pass.

Svenske dopningsexperten Arne Ljungqvist välkomnar initiativet - men tycker att det borde ha kommit tidigare.

Jämfört med många andra idrotter har fotbollen varit relativt förskonad från dopningsfall. Om det är bra eller dåligt beror på vem du frågar.

Arne Ljungqvist, ordförande i Internationella olympiska kommitténs medicinska avdelning, menar att det visar att "antidopningsverksamheten inte har varit så effektiv som man skulle önska".

Uefa-ordföranden Michel Platini har däremot sagt att "dopning inte är något problem inom fotbollen".
- Så kan man inte resonera. Ingen idrott som bygger på styrka, kraft och uthållighet är immun mot dopning. Och det faktum att man nu gör det här är ett bevis på att man inser att det kan finnas problem också inom fotbollen, säger Ljungqvist till TT.

Annons

"Väldigt bra"
Inför VM i Brasilien, som startar på torsdagen, har Fifa infört så kallade biologiska pass med uppgifter om spelarnas blod- och hormonvärden. Metoden har utvecklats inom bland annat skidor, cykling och friidrott.
- I kampen mot dopningen är det viktigt att de stora förbunden tar sitt ansvar och är det goda exemplet. Därför är det väldigt bra att Fifa gör det här i samband med sina världsmästerskap, säger Ljungqvist, som också är vice ordförande i antidopningsorganisationen Wada.

Fifas medicinska personal började samla in prover till de biologiska passen under Confederation Cup förra sommaren och arbetet har fortsatt under lagens VM-uppladdningar.

Argentinas trupp fick exempelvis lämna prover för två veckor sedan. Även klubbar med många VM-spelare, som Barcelona, Chelsea och Liverpool, har fått besök.

Annons

Testverksamheten kommer att intensifieras under turneringen, konstaterar Fifas medicinske chef Jiri Dvorak.
- Vi kan testa vem som helst, när som helst, var som helst, säger Dvorak till nyhetsbyrån AFP och tillägger att man hittills inte har hittat något misstänkt.

Till Lausanne
Logistiken kring testerna är komplicerad eftersom Brasiliens enda internationella dopningslaboratorium i Rio de Janeiro förlorade sitt certifikat förra året. Det gör att proverna måste flygas till Lausanne för analys - och det inom 36 timmar.

Upplägget har ifrågasatts, inte minst eftersom resvägen till Europa är så lång från VM-orterna Manaus och Fortaleza.

Fotbollens mest kända dopningsfall är Diego Maradona. Den argentinske stjärnan skickades hem från VM 1994 sedan han lämnat ett test med spår av efedrin.

Publicerad 2014-06-11 kl 12:22

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto