Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Domarna behöver mer hjälp av teknik – för fotbollens skull

VM 2014

RIO DE JANEIRO. Erik Hamrén och jag är överens om en sak.

Domarna behöver mer hjälp.

Skulle man resonera som David Fjäll kan vi spela med läderkulan från 1930 och utan avbytare.

Har inte följt SVT:s VM-studio eftersom jag är på plats i Brasilien och vill in knalla in hos grannen mitt under pågående samtal men läste i Sportbladet  om diskussionen mellan Erik Hamrén och David Fjäll.

Bakgrunden var att målkameratekniken blev ifrågasatt efter Honaduras-Frankrike. Förstår inte varför den blir det? Äntligen slipper vi undra, nu vet vi att Benzemas stolpskott fumlades in över linjen av Honduras målvakt Noel Valladere.

Då pep det till hos den brasilianske domaren Sandro Ricci som kunde blåsa för 2-0 till Frankrike. En teknik som fotbollen väntat länge på och det är egentligen otroligt hur konservativ sporten är. För även fotbollen måste följa med.

Annons

Även om jag givetvis förstår Fjälls resonemang till viss del, att många av ens upplevelser kring fotbollen handlar om känslor och att man inte vill ta bort dem, så är det egentligen löjligt att nostalgiker ska få bestämma till hundra procent.

Vem vill uppleva känslan av att se Frank Lampards skott mot Tyskland i VM 2010 var långt över linjen men inte bli mål? Det tror jag egentligen ingen vill vara med om. Det är inget som gynnar fotbollen utan snarare tvärtom.

Med den logiken skulle VM fortfarande avgöras med läderkulan från 1930 och lagen skulle inte få ha avbytare och skor och tröjor tunga och knappast optimala för dagens fotboll. Varför ska spelarna och tränarna få hjälp av utvecklingen, men inte domarna?

Kolla bara hur bollen och fotbollsskorna förändrats under resans gång. Ibland blir det fel, som bollen under senaste VM, men i det stora hela så bidrar teknikutvecklingen till att fotbollen tar kliv. Hur ska man stoppa det?

Annons

Däremot får alltså inte domarna, och i förlängningen fotbollen, ta hjälp av att det går att bedöma om domslutet var rätt. Ja, det är helt galet ju mer jag funderar på det. Klart att det ska gå för tränare och lag att ifrågasätta domslut när det finns teknik att se hur det var.

I en tid när varje match i VM bevakas av 40 kameror och det går att se exakt vad som händer i princip varje match så kommer inte domarna undan. Alla går efter dem: tränare, spelare, medier och fans – och det kan inte vara roligt.

De framställs som idioter för att de inte kan se flera saker samtidigt vid ett offside-läge, som när Schweiz blev blåst på ett mål mot Ecuador. Vilket egentligen är naturligt att inte klara av, och därför behöver man mer hjälp för att se till att ta bort den här typen av kontroverser och hjälpa domarna.

Annons

*****

Lättnaden i Lionel Messis ögon efter det målet. Gick att ta på.

*****

Är många mål ett säkert tecken på underhållning? Jag kan inte svara på det, men jag gillar att se mål och därför är det häftigt med årets VM som håller ett målsnitt på över tre mål per match och det i gruppspelets första vända där det brukar vara försiktigt och ibland trist.

*****

Inte lätt att heta Wayne Rooney. Vad stryk han får? Trots att han lojalt gick ut och spelade på en kant vilket inte är hans bästa position.

*****

Kunde knappt sova i natt. Nere på Copacabana pågick ett vilt firande av Argentinas seger. De kan festa.

*****

Lider lite med Bosnien som i stora delar gör en stark insats efter den mardrömsstarten. Ibisevic gav dem hopp, och det är mot Nigeria och Iran man ska fixa avancemanget – vilket är fullt möjligt.

Annons
Publicerad 2014-06-16 kl 12:25

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto