POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
VM 2014

Lundh: I VM är det ALLTID någon annans fel

RIO DE JANEIRO. Mexiko hann inte åka ur VM förrän förbundskapten Herrera pekade finger.

Inte på sig själv – eller sin coachning – utan på att ALLT varit emot landet.

Vi kan diskutera Rafael Márquez och Arjen Robben och vad som hände på tilläggstid till nästa VM i fotboll och ändå inte vara överens. För det var tydligt att holländarnas tidigare filmande i matchen hängde kvar när många reagerade att han fick straff.

Sett till alla mejl, tweets och andra reaktioner så är det inget snack om att det var ett kontroversiellt beslut när domaren Pedro Proença blåste straff för Holland. Rätt domslut, anser jag, även om Robben sedan överdriver, men det tar inte bort Márquez fel.

Straffen förvaltade Klaas-Jan Huntelaar, som trots att han missat fyra av sina fem senaste, var iskall när han såg Guillermo Ochoa lägga sig till vänster och han satte bollen lågt i målvaktens högra hörn. 2-1 och Holland till kvartsfinal.

Arjen Robben vidhöll att det var straff efter matchen men bad om ursäkt för att han filmat tidigare i matchen. Det är ett gissel för fotbollen med allt filmande och enda sättet att komma åt det är att införa videogranskning i efterhand för att försöka straffa fuskarna i efterhand.

Samtidigt får man inte glömma att Mexiko slutade spela vid ledning 1-0, eller började spela på resultatet och bjöd in Holland i matchen. Ochoa gjorde en sanslös räddning på en hörna och dessutom parerade han ett friläge från Robben som tog sig förbi Márquez ben som han kunde fallit över.

Så Mexikos förbundskapten Miguel Herrera har en del ansvar, men efter matchen är det bara andras fel, enligt honom. Hela VM har allt varit emot Mexiko och domaren Pedro Proença borde åka hem nu när mexikanerna måste styra hemåt efter att återigen ha stupat på spöket åttondelsfinal.

Det svider naturligtvis att åka ut på det sättet, men försök att se något eget ansvar. Kanske är det ett spel för galleriet för att försöka rädda det egna jobbet? Samtidigt är det så sorgligt att man bara eldar på i konspirationens riktning hela tiden. Vem ligger i så fall bakom?

Tror Miguel Herrera på allvar att det längst in i Fifa:s högkvarter sitter ett gäng herrar som beslutar att nu ska Mexiko åka ut? Hur når de fram till domaren i så fall? Eller var det bestämt i förväg? Är så intresserad av hur det ser ut i verkligheten när Herrera tänker sig scenariot?

Blir samtidigt så trött på att det alltid är någon annans fel i VM. Kanske var Gianluigi Buffon sportslig nog att erkänna att Italien inte var bra nog mot Uruguay men annars var alla från Prandelli ner till materialare säker på att de blivit bestulna på avancemanget av Luis Suarez.

Uruguay har framställt det som om hela världen konspirerat mot landet och Luis Suarez och Diego Lugano talade om att straffet mot anfallaren stred mot de mänskliga rättigheterna. Jag vet inte vad Lugano kan om mänskliga rättigheter, men han behöver lugna sig.

Tänk om någon kring Uruguays landslag ens kunde reflektera över att Suarez, som för övrigt bitit två andra spelare, kan ha gjort något fel. Det är inte så att Fifa och andra länder vill kasta ut en av världens främsta anfallare på ren djävulskap. Det är pinsamt för fotbollen, inget annat.

Världens bäst betalde tränare Fabio Capello, som upplevde en kanonmatch när Ryssland föll mot Belgien i en svag match, kallade domaren ett skämt efter förlusten mot Algeriet och skyllde dessutom segermålet på att Igor Akinfeev blev bländad av en grön laser, men sa inget om coachandet.

Bosnien har naturligtvis skäl att gnälla sett till matchen mot Nigeria med tvivelaktigheter, men samtidigt övertygade man inte spelmässigt och Safet Susic valde att bänka målskytten Ibisevic länge. Inte heller Kroatien övertygade. De kunde funderat på sin målvakt Pletikosa istället för att bara klandra domaren och Fifa.

Iran skyllde också på domaren precis som Portugal och i fallet med Ghana, Kamerun och Elfenbenskusten så fick de egna förbunden, fansen och medierna skopor av skit. Ja, det handlar allt som oftast om någon annan som gjort fel och satt stopp på en annars asfalterad väg mot VM-guldet.

Hittar ett undantag i Sydkoreas tränare Hong Myung-bo som bara kunde skylla på sig själv och tog ansvar efter förlusten mot Belgien och att VM-äventyret var över. "Spelarna gjorde sitt bästa. Det var jag som brast mer än någon annan", sa han innan han bad om ursäkt.

Så befriande med någon som inte bara lägger all skuld på andra som domare, förbund, Fifa, sponsorer och allehanda konstiga konspirationsteorier. Väx upp och ta ansvar, det är lika viktigt som att stå upp på fotbollsplanen.

Det betyder naturligtvis inte att allt är kanon, men även om domarna gör misstag och Fifa gör fel som utser domare utifrån politiska hänsyn, så fråntar det inte spelarna och tränarna ett ansvar att stå för sina misstag och inte bara skylla på andra.

Publicerad 2014-06-30 kl 10:25
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå