POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
VM 2014

Målrikt i VM - Inte målvakternas fel

Foto: SCANPIX

Fotbolls-VM inleddes med många mål.

Anledningen?
- Det är mer bra anfallsspel och bra avslut än dåliga ingripanden av målvakterna, säger landslagets målvaktstränare Lasse Eriksson.

I tisdags kväll gjorde Guillermo Ochoa en högklassig insats i Mexikos VM-mål.

28-åringen såg till att Brasilien nollades.
- Han förtjänar högsta betyg och hade ett sånt flyt man tycker att en bra målvakt måste ha. Många av skotten som kom var nära honom. Men han agerade på ett väldigt modigt och bra sätt, säger Lasse Eriksson.

Målvakternas insatser under mästerskapets första dagar i övrigt då?

Två negativa händelser sticker ut: Iker Casillas tunga inledningsmatch med Spanien och ryske Igor Akinfejevs rejäla misstag mot Sydkorea.

Viktigt med rutin
Men hur tar de sig vidare efter sådana motgångar - i ett VM? Rutin spelar roll här, enligt Lasse Eriksson. - En sån som Casillas är en väldigt stor ledargestalt och förtjänar att få göra en dålig match. Han har haft en bra lägstanivå och har erfarenhet. Men är man ung och oerfaren kan det vara lättare att det blir nervöst och osäkert.- För att kunna vara målvakt tror jag man måste ha en förmåga att kunna glömma och blicka framåt. Målvakten är så utsatt och man måste hela tiden vara fokuserad.

17 matcher in i årets VM var målsnittet 2,88 per match.

- Fast man kan inte direkt lasta målvakterna för målen, förutom de vi nämnt. Det har varit snygga mål och bra avslut. Tycker att det varit ganska hög standard på målvakterna.

Eriksson nämner Italiens och Belgiens målvaktspar, Joe Hart i England — och en tysk.

- Håller (Manuel) Neuer sin koncentration uppe tycker jag att han är en världsmålvakt. Tror att han kan vara en av de som avgör för Tyskland, att de går långt i varje fall.

- Jag refererar till de som är lite mer etablerade och spelar i lag som jag tror kan gå lite längre i turneringen.

Rollen annorlunda
Att just vara målvakt är en roll som förändrats något de senaste åren.

Bollarnas egenskaper är en faktor.

- De går snabbare och skotten är mer fladdriga. Och sen blir spelarna fysiskt starkare och är mer vältränade vilket gör att de skjuter hårdare och mer precist.

Eriksson nämner också skillnaden på inlägg nu och för några år sedan.

- I dag är hörnor och inlägg som skott in i straffområdet. Nästan omöjligt för en målvakt att gå ut på bollarna, boxa eller hålla den. En världsmålvakt måste också ha en större räckvidd nu för man hinner inte med att röra sig lika mycket. Det är en utveckling man kan se.

Publicerad 2014-06-18 kl 17:37
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå