Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
VM 2014

Messi jagar sin saknade titel: "VM är det största man kan vinna"

Foto: TT

Vill man räknas som den störste någonsin är det en bra början att vara ett underbarn som har dominerat fotbollsvärlden de senaste fem åren.

Men det skadar inte att ha vunnit VM-guld också.

Lionel Messi, 27, är redo för karriärens största match.

Argentinarna har intagit Rio de Janeiro inför VM-finalen. I avbrotten mellan regnskurarna kryllar Copacabana av blåvitrandiga fans som dricker öl, spelar fotboll och sjunger.

En sång är mer populär än alla andra och handlar om att Maradona är större än Pelé.

Maradona och Pelé är namn som också ofrånkomligt dyker upp i varje diskussion kring vem som är världens bäste spelare genom tiderna. Om någon i samma ämne får för sig att föreslå Lionel Messi är det lika ofrånkomligt att någon annan kommer med invändningen att han aldrig har vunnit VM.

Nej, han har ju inte det.

Inte än.

"Största du kan göra"

Men på söndagskvällen får den store lille argentinaren chansen att lyckas med det som han har drömt om länge.

- Att vinna ett VM är det största du kan göra som spelare. Det är något som man drömde om som barn, och drömmen försvinner aldrig. Jag har frågat mina lagkamrater i Barcelona — Xavi, Iniesta och Piqué — om hur det känns att lyfta bucklan, och de har inte kunnat förklara. Vi ska göra allt för att förverkliga drömmen, har Messi tidigare sagt enligt spanska As.

Jämförelserna med Diego Maradona har Messi fått leva med ända sedan han slog igenom på allvar. Nu är de kanske mer relevanta än någonsin.

1986 var Maradonas VM. Det var han som visade vägen mot det senaste argentinska guldet; med "Guds hand" och det fantastiska solomålet i kvartsfinalen mot England, med ytterligare två mål i semifinalen mot Belgien.

Avgörande roll

Nu är det i stället Leo Messi som har nummer 10 på ryggen och kaptensbindeln på armen. Och precis som Maradona har han visat vägen. Mål i alla gruppspelsmatcher, framspelning till segermålet i åttondelsfinalen, säker straffskytt i semifinalen — i fem av sex VM-matcher har Messi spelat en direkt matchavgörande roll.

- Leo kan se till att du vinner matcher även de dagar när han inte är på topp, när hans skinande aura inte är där, sade lagkamraten Javier Mascherano enligt nyhetsbyrån Reuters.

Det enda som återstår för att upprepa Maradonas bedrift är att Messi kröner sitt VM med en finalseger mot Tyskland.

- Jag skulle älska att vinna VM med Argentina. Men inte för att ändra på hur folk ser på mig och för att bli en av de stora, som vissa säger. Utan för att det skulle uppfylla lagets mål och ge mig ett VM-guld att lägga till mina titlar, sade Messi till ESPN.

Om ett guld också skulle göra Barcelona-stjärnan till den bäste genom tiderna är och förblir en fråga om tycke och smak.

Men de som förespråkar Messi skulle i alla fall få ett tungt argument att använda i nästa diskussion.

Publicerad 2014-07-13 kl 07:47
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons