Nytt italienskt fiasko - ut i gruppen

VM 2014

Ännu ett latinamerikanskt lag är klart för åttondelsfinal i VM. Ännu en av Europas giganter får lämna turneringen direkt efter gruppspelet. Uruguay slog Italien med 1-0 och möter antingen Colombia eller Elfenbenskusten härnäst.

Italien var tio minuter från att gå vidare. Men italienarna var en man kort efter Claudio Marchisios utvisning i den 59:e minuten, och hade knappt skapat en målchans på hela andra halvlek.

Då gav Diego Godín Uruguay ledningen med en kraftfull nick i den 81:a minuten — och Italien var med ens riktigt illa ute.

En match med två lag som nyligen förlorat mot Costa Rica. Inför VM kunde knappast någon ha gissat att en sådan skulle spelas med landslag som Italien och Uruguay.

Men så var det på Arena das Dunas i Natal — och det var en match om VM-överlevnad.

Uruguay behövde vinna för att gå vidare. Oavgjort räckte för Italien. Då slängde Cesare Prandelli in Ciro Immobile jämte Mario Balotelli i anfallet och ställde upp laget i en 3—5—2-uppställning.

Som gjort för en böljande offensiv?

Nja. Särskilt många målchanser skapade inte anfallsduon i en match som överlag bjöd på mycket kamp och rätt lite kvalitet.

Uruguay jagade mål och hade sina chanser. Men när avsluten inte gick utanför så stoppades de av Gianluigi Buffon, utomordentlig i sitt femte VM.

Edinson Cavani ville ha straff när Leonardo Bonucci tog ett grepp om livet på honom i boxen i andra halvlek, men fick inte det.

Frustrationen blev alltmer uppenbar hos uruguayanerna, som fyra år efter semifinalplatsen i Sydafrika var på väg ut ur ett VM som spelas i deras norra grannland. Ett VM som hittills varit en latinamerikansk succé.

Men så dök Diego Godín upp och såg till att även Uruguay hakar på det latinamerikanska framgångståget. Nu väntar antingen Colombia eller Elfenbenskusten för "la celeste", beroende på resultaten i grupp C.

Italien får göra som Spanien och England: åka hem till Europa.

Publicerad 2014-06-24 kl 19:37