De tio senaste premiärmatcherna i VM-sammanhang visar att förhandsfavoriterna sällan står pall.

2010: Sydafrika
Match: Sydafrika-Mexiko
Resultat: 1-1
Målskyttar: Siphiwe Tshabalala (Syd), Rafael Marquez (Mex)
En mycket positiv öppningsmatch där Mexiko ägde första halvleken men där Siphiwe Tshabalala frälste hemmapubliken med sitt vackra ledningsmål i krysset. Marquez kvitterade med tio minuter kvar efter at ha blivit helt ren i straffområdet.

2006: Tyskland
Match: Tyskland-Costa Rica
Resultat: 4-2
Målskyttar: Philipp Lahm (Tys), Paolo Wanchope (Cos), Miroslav Klose (Tys), Miroslav Klose (Tys), Paulo Wanchope (Cos), Torsten Frings (Tys).
En målkavalkad inledde VM i Tyskland där Philipp Lahm slog till redan i den sjätte matchminuten med ett av VMs vackraste mål – hans högerskott satt i sista maskan i bortre krysset. Trots två mål av Paolo Wanchope kändes aldrig Tysklands seger hotad.

2002: Sydkorea/Japan
Match: Frankrike-Senegal
Resultat: 0-1
Målskyttar: Papa Bouba Diop (Sen)
Mycket av snacket hade på förhand handlat om Senegals och Frankrikes kopplingar tillbaka till den koloniala tiden och när matchen var igång i Seul var det inga spelare som la fingrarna emellan. Senegal visade styrka och för Frankrike var det bara början på en mardröm som skulle kuliminera i eliminering redan i gruppspelet. En chockstart!

1998: Frankrike
Match: Brasilien-Skottland
Resultat: 2-1
Målskyttar: Cesar Sampaio (Bra), John Collins (Sko), Tom Boyd (sjm)
Regerande mästarna Brasilien inledde VM i Frankrike 1998 med en planenlig seger mot Skottland på Stade de France men det skulle krävas ett självmål från den skotska försvararen Boyd för att Mario Zagallos manskap skulle ta hem segern med 2-1. En ganska lam inledningsmatch som var början på ett desto mer spektakulärt VM.

1994: USA
Match: Tyskland-Bolivia
Resultat: 1-0
Målskyttar: Jürgen Klinsmann (Tys)
Regerande mästaren Tyskland inledde USA-VM 1994 med matchen mot Bolivia på Soldier Field i Chicago. Med stjärnor som Jürgen Klinsmann, Stefan Effenberg och Lothar Matthäus var det givet att favoriterna skulle vinna men Bolivia satte hårt mot hårt. Klinsmanns 1-0 i den 61 minuten visade sig matchvinnande i en match som knappast gått till historien.

1990: Italien
Match: Argentina-Kamerun
Målskyttar: Francois Omam-Biyik (Kam)
Premiärmatchen på San Siro i Italien 1990 blev allt annat än en schemalagd seger för regerande mästarna Argentina. Trots spelare som Diego Maradona, Sergio Batista och Abel Balbo i laget kunde Kamerun sticka upp och vinna med 1-0 efter mål av Francois Omam-Biyik i den andra halvleken. Skrällen var ett faktum och starten på ett VM som kanske inte gått till historien som det mest välspelande men där Kamerun charmade en hel fotbollsvärld och tog sig till kvartsfinal.

1986: Mexiko
Match: Italien-Bulgarien
Målskyttar: Alessandro Altobelli (Ita), Nasko Sirakov (Bul)
Den 31 maj 1986 klev Bulgarien och Italien in på Azteka-stadion i Mexiko City för VM-premiär. Inför 96 000 åskådare och med svenske Erik Fredriksson som rättskipare tog Italien som väntat ledningen genom lagets speciella målskytt det mästerskapet, Alessandro Altobelli. Men Bulgarien sprattlade till i slutet av matchen och Nasko Sirakovs kvittering gav Bulgarien en poäng. Varken Italien eller Bulgarien tog sig vidare från åttondelsfinalerna.

1982: Spanien
Match: Argentina-Belgien
Målskyttar: Erwin Vandenbergh
95 500 åskådare på Camo Nou såg VM-premiären 1982 mellan Argentina och Belgien där Diego Maradona hade lekstuga men där det var Belgien som skapade flest klara målchanser och som också gjorde matchens enda mål genom Erwin Vandenbergh som helt ensam med Argentinas målvakt kunde ta ner bollen och placera in den.

1978: Argentina
Match: Tyskland-Polen
Resultat: 0-0
Premiärmatchen i Argentina 1978 spelades i Buenos Aires på River Plates hemmaarena Estadio Monumental mellan Västtyskland och Polen. 0-0-matchen var ingenting att skriva hem om och varken Västtyskand eller Polen lyckades gå hela vägen även om de tog sig vidare från gruppen.

1974: Västtyskland
Match: Brasilien-Jugoslavien
Grupp 2 i VM 1974 visade sig bli ett riktigt getingbo med Jugoslavien, Brasilien och Skottland alla på fyra poäng när gruppen summerades. Premiärmatchen spelades mellan Brasilien och Jugoslavien i Frankfurt med brasilianska stjärnor som Rivelino och Valdomiro. Men inte föll det några mål för det – det såg Jugoslaviens målvakt Enver Maric till. Brasilien fick nöja sig med en fjärdeplats i turneringen efter förlust i matchen om tredjepris mot Polen med 0-1.

Publicerad 2014-06-12 kl 10:49