Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
VM 2014

Reprisbilder kan hjälpa fotbollsläkarna

Foto: AP

En av VMs stora diskussionsämnen är varför spelare som fått smällar mot huvudet tillåts fortsätta. Den tidigare landslagsläkaren för herrlandslaget och ordförande i Svenska fotbollförbundets medicinska kommitté, Magnus Forssblad, har en lösning. 

- Mitt förslag är att man ska kunna se repriser, säger Forssblad till fotbollskanalen.se.

Uruguays Alvaro Perreira och argentinaren Javier Mascherano fick båda ta emot hårda smällar mot huvudet under VM men tilläts spela vidare av respektive landslagsläkare. Samma sak hände Christoph Kramer i VM-finalen mot Argentina - en stenhård axel däckade den tyska mittfältaren. Få såg vad som egentligen hände och efter en första undersökning valde den tyska läkaren att låta Kramer spela vidare. 

Reriserna visade tydligt den brutala smällen och bara minuter senare fick han lämna planen oförmögen att hålla balansen på egen hand. Nu väcks diskussionen på nytt om läkarna på något sätt kan ta till teknisk hjälp för att undvika felbedömningar. Dn svenska läkaren Magnus Forssblad twittrade intensivt under VM-finalen igår och förklarar nu vilken lösning han hoppas få igenom både nationellt och internationellt. 

- Det är ju omöjligt för läkare att bedöma en skada hundra meter från själva händelsen. Mitt förslag är att man ska kunna se repriser tillsammans med fjärdedomaren. Då blir det uppenbart att en spelare inte ska spela vidare. I finalen togs fel beslut igen, säger Forssblad till fotbollskanalen.se.

- Samtidigt är det lätt att vara efterklok. Det är VM-final och läkarna har 30 sekunder på sig att fatta ett beslut. Spelaren verkar pigg och läkaren uppfattade att han inte var särskilt borta. Det är bättre i hockeyn där man kan ta ett temporärt byte så att man i lugn och ro kan bedöma. Men på 30 sekunder där spelaren är jättepigg och läkaren inte sett smällen. Det är svårt att avgöra. När man sett det på tv så förlöjligas nästan beslutet för att det är så uppenbart att spelaren inte ska spela mer.

Vad kan hända om man spelar vidare?

- Att skadan blir värre, det kan bli ganska allvarligt. Att han får en blödning eller att han haft en blödning och den förvärrats. Där är alla ganska överens om att en spelare med hjärnskakning inte ska fortsätta och istället genomgå ett återhämtningsprogram på minst en vecka innan man är tillbaka. Klarar man det dag för dag så kan man återgå i spel.

Magnus Forssblad har redan tidigare skickat in ett förslag till både svenska fotbollsförbundet och domarkommittén i Sverige men också till FIFA. Nu gör han det igen efter att diskussionen blossat upp under VM. 

- Nu har vi skickat in förslaget igen till fotbollsförbundet, domarkommittén och till FIFA. På EM och VM är det alltid två läkare. Varje lag har det, den ena kan då kolla reprisen medan den andra springer ut på planen och undersöker spelaren. Man ska inte bara kolla på reprisen eller på undersökningen, det gäller att göra en samlad bedömning.

Forssblad är väl medveten om att den här typen av förslag kan ta många år att klubba igenom i FIFA och UEFA. 

- Det är det man är rädd för. Det är som att ändra offsideregeln eller måldomare ungefär. Men nu har man fått sig en ordentlig tankeställare eftersom det blev en incident även i finalen. Det är så enkelt att genomföra, framförallt på de stora mästerskapen. Det är inga problem att göra det tekniskt. Det går att göra samtidigt som spelet pågår.

Forssblad har även tagit upp problematiken med det svenska fotbollsförbundet som kommer att lyfta upp frågan i domarkommittén. Efter finalen igår satte sig dessutom Forssblad och mejlade sin kollega och gode vän, Michael D'Hooghe, som är ordförande i den medicinska kommittén både i FIFA och UEFA. 

"Nu får ni göra något", var den enkla uppmaningen.

Publicerad 2014-07-14 kl 14:53
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons