POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
VM 2014

Så byggdes Costa Ricas succé: "Vi var i dödens grupp, nu är de andra döda"

Foto: Scanpix

Jorge Luis Pinto kom med ett budskap.

Vill du uppnå något i fotboll får du jobba hårt för det.

Tre år senare ser vi resultatet.

Republiken Costa Rica i ett koncentrat för den som söker basfakta om den lilla centralamerikanska nationen, inklämd mellan Stilla havet och Karibien: Drygt fyra miljoner invånare, för området god ekonomi, stabil demokrati, ingen armé, biologiskt väldigt artrikt, ett populärt resmål för turister.

Nu också med ett fotbollslandslag som bjudit på så mycket mer än sensationer.

Pintos "Los Ticos" föder hopp hos alla de mindre länder som drömmer om att en gång få vara med på den stora scenen; väcker beundran bland de etablerade i den internationella fotbollsfamiljen och efter 3—1 på Uruguay och 1—0 på Italien respekt hos precis alla.

Den största sensationen i VM-historien?

Några vill ha det till det. Andra inte. Hur som helst: Vem petade in Costa Rica som ett av två lag i åttondelsfinalen i en grupp med Uruguay, Italien och England?

Inte många.

De flesta bland de få är förmodligen födda costaricaner.

"De andra döda"

- Vi var i dödens grupp. Nu är de andra döda. Att vara här i VM som lagkapten är ingenting annat än en känsla av ren stolthet, säger anfallaren Bryan Ruiz, han som sänkte Italien.

Stolthet kan vara bra, men det krävs mer för att nå åttondelsfinal i ett VM. Så hur gick det till? Hur fick lilla Costa Rica ihop ett lag som fällt de regerande sydamerikanska mästarna och EM-tvåan?

Målvakten Keylor Navas, 27, rankas som en av de absolut bästa i spanska ligan där han spelar för Levante. Storklubbar som Milan, Atletico Madrid och Barcelona har ögonen på honom.

Han ger sin förklaring:

- Pinto fick oss att arbeta hårt. Han är väldigt krävande. Vi jobbar hårt överallt, men speciellt efter hur vi är ograniserade som lag. Det var något vi behövde. Numera är vi ett mycket mer organiserat lag.

Kort inför VM varnade Ruiz för Costa Rica.

- Vi drar oss inte tillbaka, vi går framåt. Det här är ett nytt Costa Rica. Det är läge att se upp för oss, vi kan överraska många. Alla pratar om de andra lagen. De ser på oss som om vi har tur som är här, som om vi är här för att få stryk.

- Det finns en balans mellan försvar och anfall som det tidigare sällan funnits i costaricanska lag. Vi spelar med en fembackslinje, men vi är inte defensiva.

Medford såg tecken

Kommer ni ihåg Hernan Medford, han som sänkte Sverige i Genua 1990? När TT träffade honom i huvudstaden San José 2008 var han förbundskapten.

Det gick så där. Han visste rätt bra varför.

- Jag har använt många spelare under min tid. Det har inte gått som jag hoppats, men jag tror det är bra på sikt. Det är en nödvändig process som jag lärde mig som spelare i Europa och Mexiko, men det förstår inte alla här. Om vi hade haft européernas mentalitet hade den processen gått lättare och snabbare.

Fler har förstått, fler spelare har hamnat i Europa. Pinto kom med en idé, ringde spelare i Trondheim, Solna, Brygge, Mainz, Valencia och Krasnodar och formade ett lag.

Nu har världen fått se hur bra det blev.

Costa Rica behöver en poäng mot England för att ta förstaplatsen i grupp D. Lyckas det väntar troligen Elfenbenskusten i åttondelsfinal. Colombianen Pinto är inne på att vila några spelare i på Estádio Minerão på tisdagskvällen, men han går för seger.

- Fotbollens moderland ska få åka hem utan några poäng, säger han.

Publicerad 2014-06-24 kl 06:20
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå