POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
VM 2014

Svensken som avgör Suarez öde: "Ska hantera ärendet opartiskt, sakligt och utan känslomässiga inslag"

Foto: S

Nästa

Avbryt
Försök igen

Luis Suarez anklagas för att ha bitit Giorgio Chiellini. Nu vilar superstjärnans framtida VM-öde till viss del i svenska händer.
- Vi ska hantera ärendet opartiskt, sakligt och utan känslomässiga inslag, säger Krister Malmsten till fotbollskanalen.se.

Det var i matchen mellan Italien och Uruguay som mästerskapets i särklass mest kontroversiella händelse hittills ägde rum. Uruguays forward Luis Suarez hamnade i närkamp med försvararen Giorgio Chiellini – och tycktes sedan bita sin motståndare i armen. Något som domaren dock inte verkade uppfatta fullt ut, för det kom varken något gult eller rött kort, utan enbart en frispark i Italiens favör.

Efteråt var Chiellini mycket besviken och kallade Suarez för "en orm som borde videogranskas i efterhand". Liverpoolforwarden själv var av en helt annan åsikt och ville avdramatisera incidenten när han uttalade sig i den spanska tidningen AS.

- Det var ingenting, jag bara kom i kontakt med hans axel. Sådana saker händer inom fotbollen, sade Suarez.

Klart är dock att ett efterspel är att vänta, där den första knäckfrågan blir att reda ut vad domarna på planen såg eller inte såg av händelseförloppet. Om de redan kan ansetts ha gjort sin helhetsbedömning kring närkampen finns ingen möjlighet för överprövning, och därmed går Suarez fri.

Men enligt den svenske domarinstruktören Stefan Wittberg kan Fifas disciplinkommitté utreda alltsammans på nytt - och dela ut en bestraffning - om det är så att domarna faktiskt inte till fullo märkte vad som egentligen hände där ute på planen.

- Ja, precis men det bygger alltså på att domarna berättar för Fifa att de inte uppfattade vidden av situationen, säger Wittberg.

Vad tror du själv kommer att hända nu?
- Det Suarez gjorde är ingenting som bör finnas på en fotbollsplan, så min förhoppning är att han blir avstängd. Tyvärr, för det handlar ju om en fantastisk spelare.

Fifas disciplinkommitté, instansen som äger det slutliga beslutsansvaret, består av 19 ledamöter från hela världen, och även en svensk ingår. Det rör sig om svenska fotbollförbundets chefsjurist Krister Malmsten, som alltså i förlängningen är med och påverkar Luis Suarez framtid i VM och landslaget.

När fotbollskanalen.se når honom vill han inte uttala sig på detaljnivå, men lovar att 27-åringen ska få en rättssäker prövning ifall det blir aktuellt att gå till botten med saken.

- Det är riktigt att jag är ledamot i FIFA disciplinary committee. Jag avböjer andra kommentarer än att om ärendet hamnar på kommitténs bord, kommer det att hanteras opartiskt, sakligt och utan de känslomässiga inslag som nu synes prägla debatten, säger Malmsten till fotbollskanalen.se.

Publicerad 2014-06-25 kl 01:27
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå