TV: Argentina till VM-final efter straffdrama - Romero stor hjälte

VM 2014

Argentina gör upp med Tyskland om världsmästartiteln i fotboll. Målvakten Sergio Romero blev stor hjälte när Nederländerna besegrades på straffar efter 0—0 i semifinalen i São Paulo.

Argentina hade redan nått sin största framgång på den här sidan om Diego Armando Maradona. Nu har Lionel Messi chansen att en gång för alla göra ett konkurrenskraftigt anspråk på epitetet "historiens bästa fotbollsspelare".

Men han fick inte det största jublet när Argentina blev klart för sin femte VM-final.

Det fick målvakten Sergio Romero när han tog Nederländernas första straff, slagen av Ron Vlaar, och sedan den tredje av Wesley Sneijder.

Leo Messi satte Argentinas första — och Nederländerna hämtade sig aldrig.

Knappt fyra veckor efter öppningsmatchen låg regntunga moln över Itaquerão när VM sade adjö till São Paulo, en vemodig stad efter Brasiliens traumatiska kollaps i semifinalen dagen före. Finalklara Tyskland skulle få en motståndare, och semifinal nummer två skrivas in i historieböckerna som ännu ett klassiskt möte mellan Nederländerna och Argentina.

Jämnt på plan

Matchen blev den första semifinalens antites.

Argentinarna på Itaquerão hoppade och sjöng, de utspridda holländska fansen var chanslösa i läktarkampen. Men på planen var det jämnare. Jämnare och mer händelsefattigt.

Båda lagen var i matchinledningen otroligt snabba med att backa hem och avvakta så fort motståndaren fick bollen. Men någon var tvungen att ta initiativet, och det blev Argentina. Efterhand klart vassare i sina anfall än Nederländerna.

Mittbacken Ezequiel Garay hade första halvleks bästa — och i princip enda riktiga — chans när han slängnickade bollen tätt över efter en hörna i den 25:e minuten.

Men i andra halvlek var rollerna ombytta, och Nederländerna laget som drev matchen framåt.

I individualismens tidevarv är det oundvikligt att en semifinal i ett världsmästerskap mellan Nederländerna och Argentina blir en match mellan Arjen Robben och Leo Messi.

Bra försvar

Samtidigt har de varit så makalöst bra att invändningar är svårmotiverade.

Men i semifinalen var det lagens backlinjer som vann kampen mot de båda storstjärnorna, som hade stora svårigheter med att närma sig mål.

Robben kom i den 90:e minuten loss i Nederländernas bästa läge på hela matchen, men bröts i det avgörande ögonblicket av en enorm Javier Mascherano.

De holländska spelarna var fräschare än de argentinska i förlängningen, men lyckades inte avgöra.

Lite från ingenstans, med ett lag vars grundstenar består av mindre namnkunniga spelare från den nederländska högstaligan, har Louis van Gaal åstadkommit något som få trodde var möjligt ens i hans hemland. Med ett spel som vanligtvis inte förknippas med landets fotboll har Nederländerna återigen nått nästa hela vägen.

Men bara nästan. Argentina spelar final mot Tyskland på söndag.

Så startar lagen:

Holland: Cillessen; Kuyt, De Vrij, Vlaar, Martins Indi, Blind; Wijnaldum, De Jong, Sneijder; Van Persie, Robben

Argentina: Romero; Zabaleta, Demicheles, Garay, Rojo; Biglia, Mascherano; Perez, Messi, Lavezzi; Higuain

Publicerad 2014-07-10 kl 00:44