TV: Brasilien till kvartsfinal efter makalöst drama - se hela straffavgörandet här

VM 2014

Fortsättningen på den brasilianska festen i fotbolls-VM hängde på den sköraste av trådar. Men efter ett makalöst drama kan värdnationen andas ut. Chile besegrades med 4-3 efter straffar.

På läktarna fanns ett stort gult brasilianskt hav med några mindre röda chilenska öar här och där. På planen låg en plats i kvartsfinal i potten mellan hemmanationen och ett av turneringens stora succélag.

Lördagens inramning och förutsättningar bäddade för en riktig VM-klassiker, och precis så blev det. Det var inte det att det skapades målchanser på löpande band, men redan från första sekund hade matchen en otrolig nerv och intensitet - som sedan bara ökade. Med knappt kvarten spelad började det hetta till på allvar.

Neymar väggspelade snyggt med Hulk, som föll lätt i närkamp med Mauricio Isla. Domare Howard Webb stod emot de öronbedövande kraven på en brasiliansk straff. Någon minut senare fick Neymar ett lysande kontringsläge som slarvades bort. Ledning slarvades bort Ytterligare någon minut senare small det.

En hörna från Neymar nickskarvades vidare av Thiago Silva, och i duell med David Luiz styrde chilenaren Gonzalo Jara in bollen i eget nät. 1-0 efter 18 minuter. Men Brasilien fortsätter att stundtals agera svajigt i och kring det egna straffområdet. Det straffade sig i 32:a minuten.

Hulk slog ett slarvigt tillbakapass till Marcelo efter inkast och Chile - sylvasst i sina attacker - tog tillvara på läget. Snabbt inspel från höger och Alexis Sánchez placerade in 1-1 i bortre burgaveln, ett mål som sänkte lördagens feststämning på Mineirão rejält. De 57 714 åskådarna fick en halvtidskvart för att hämta andan.

I 55:e minuten jublade sedan de flesta av dem när Hulk smalbenstofflade in bollen i mål. Men jublet fastnade i halsen, brasseanfallaren ansågs ha tagit ned bollen med armen och bokfördes för gult kort i stället för mål. Knappt tio minuter senare skapade Chile sitt bästa läge att ta ledningen, men skottet från Charles Aranguiz reflexräddades till hörna av Júlio César. Neymar nickade och Hulk sköt, men Claudio Bravo räddade. Allt medan den kollektiva brasilianska ångesten tilltog mer och mer.

Det blev förlängning och allt tröttare spelare i eftermiddagsvärmen. I 120:e minuten rammade Chiles Mauricio Pinilla ribban, men i stället krävdes det en gastkramande straffläggning för att matchen skulle få sina hjältar och syndabockar.

Efter fyra omgångar hade lagen satt två straffar var. Då satte Neymar sin för Brasilien - innan Chiles otursgubbe Jara prickade stolpen. Chile är utslaget ur VM, Brasilien spelar kvartsfinal i Fortaleza på fredag.

Lagen:

Brasilien: Júlio César - Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo - Fernandinho, Luiz Gustavo - Hulk, Oscar, Neymar - Fred.

Chile: Claudio Bravo - Francisco Silva, Gary Medel, Gonzalo Jara - Mauricio Isla, Charles Aránguiz, Marcelo Diáz, Eugenio Mena - Arturo Vidal - Alexis Sánchez, Eduardo Vargas

Publicerad 2014-06-28 kl 20:55