TV: Paul Pogba matchhjälte - Frankrike till kvartsfinal

VM 2014

Frankrike fick slita hårdare än vanligt — men till slut maldes Nigeria ner. 2—0-segern som tog "Les bleus" till VM-kvartsfinal kom efter att båda målen gjorts under sista kvarten.

Frankrike chocköppnade fotbolls-VM med 3—0 mot Honduras och 5—2 mot Schweiz. Åtta mål och sex poäng på två matcher garanterade avancemanget från gruppen, men sedan hamnade grus i det franska maskineriet. Rätt mycket grus, till och med.

0—0 i gruppavslutningen mot Ecuador var kanske inte så mycket att säga om, efter att förbundskapten Didier Deschamps vaskat om rejält i startelvan. Men fransmännen hade svårt att hitta tillbaka till sitt vägvinnande spel även i början av måndagens åttondelsfinal mot Nigeria.

Iskall Giroud

Med en totalt iskall Olivier Giroud som den centrala referenspunkten i tremannaanfallet fick Frankrike slita hårt för att skapa några heta målchanser. Det blev ett avslut på mål i första halvlek. Lille kantspringaren Mathieu Valbuena slog ett inlägg från höger som Paul Pogba mötte på volley. Men Vincent Enyeama räddade till hörna.

Nigeria hade störst bollinnehav, men skapade å andra sidan inte så värst mycket heller. Ett "mål" av Emmanuel Emenike dömdes korrekt bort för offside, och med bara någon minut till halvtidsvilan testade samme Emenike Frankrikes målvakt Hugo Lloris med ett halvtungt skott.

Det var allt — och att första halvleken i Brasília slutade mållös var med andra ord helt logiskt.

Byte fick effekt

Det dröjde till den 62:a minuten innan Deschamps hade fått nog av Giroud. Arsenal-anfallaren förpassades till bänken, Antoine Griezmann klev in till vänster medan Karim Benzema fick ta sin naturliga roll som central forward.

Bytet fick effekt nästan direkt.

Knappt tio minuter senare fixade firma Griezmann och Benzema matchens så långt hetaste chans. Efter växelspel rann Benzema igenom, men Enyeama räddade innan Victor Moses rensade bort returen.

Det blev mer och mer Frankrike. Yohan Cabaye dundrade ett långskott i ribban, Benzema nickade från nära håll. Ett franskt mål låg i luften.

Det var också där det gjordes till slut.

På hörnan efter Benzemas chans kunde Pogba nicka in 1—0 i 79:e minuten. På tilläggstid kom sedan ett självmål av Joseph Yobo — och nu spelar Frankrike kvartsfinal i Rio de Janeiro på fredag.

Så här startade lagen:

Frankrike: Lloris, Debuchy, Evra, Varane, Cabaye, Valbuena, Giroud, Benzema, Matuidi, Pogba, Koscielny.

Nigeria: Enyeama, Yobo (c), Ambrose, Musa, Odemwingie, Emenike, Mikel, Moses, Oshaniwa, Onazi, Omeruo.

Publicerad 2014-06-30 kl 19:52