TV: Portugals VM-dröm lever - kvitterade i sista sekunden

VM 2014

Det var matchen där Portugal skulle visa att laget kan så mycket bättre än vad som visades i förlustmatchen mot Tyskland. Med knapp nöd nådde Portugal oavgjort mot USA sedan Silvestre Varela kvitterat när bara sekunder återstod av tilläggstiden.

Det fanns klara frågetecken kring Portugal efter den inledande stjärnsmällen mot Tyskland. 0-4 sved ordentligt, mittbacken Pepe blev utvisad och dessutom hade lagets skadelista blivit allt längre.

Att revanschlusten fanns där märktes tydligt när matchen mot USA drogs i gång i 31-gradig värme och hög luftfuktighet i Manaus, där domaren tillät västskepauser. Och portugiserna fick en drömstart. Redan i den femte minuten fick Nani en gratischans sedan den amerikanske mittbacken Geoff Cameron misslyckats med att rensa bort ett inlägg.

Bollen hamnade hos en helt fristående Nani som inte gjorde något misstag. Men USA tog sig sakta men säkert in i matchen och började skapa chanser framför Portugals mål, där Beto ersatt skadade Rui Patrício. Strax före paus var det ändå Portugal som var nära 2-0. Nanis skott tog i stolpen, Eder - som kommit in i stället för tidigt skadade Hélder Postiga - sköt igen på returen, men USA:s målvakt Tim Howard svarade för en lysande räddning.

Att USA sedan inte kvitterade tio minuter in på andra halvlek kan Portugal tacka den räddande ängeln Ricardo Costa för. Valenciaförsvararen dök upp på mållinjen och styrde undan Michael Bradleys skott från fritt läge. När bollen hittade ut till Jermaine Jones efter en hörna kunde varken Portugals målvakt Beto eller Ricardo Costa göra någonting åt den pärla som levererades. Jones fick drömträff och kvitteringen kändes rättvis.

I den 81:a minuten såg det ut som om ridån gick ner för Portugal när ett inlägg från Kyle Beckerman styrdes in med magen (!) av Clint Dempsey.

Men Portugal fick sista ordet och fortsatt hopp om åttondelsfinal när Ronaldos inlägg nickades i mål av inhopparen Silvestre Varela med bara några sekunder kvar att spela.

Laguppställningar:

USA (4-2-3-1): 1 Tim Howard - 23 Fabian Johnson, 20 Geoff Cameron, 5 Matt Besler, 7 DaMarcus Beasley - 15 Kyle Beckerman, 13 Jermaine Jones - 11 Alejandro Bedoya, 4 Michael Bradley, 19 Graham Zusi - 8 Clint Dempsey. Förbundskapten: Jürgen Klinsmann.

Portugal (4-3-3): 22 Beto - 21 João Pereira, 13 Ricardo Costa, 3 Bruno Alves, 19 André Almeida - 4 Miguel Veloso, 8 João Moutinho, 16 Raul Meireles - 7 Cristiano Ronaldo, 23 Hélder Postiga, 17 Nani.

Publicerad 2014-06-23 kl 01:52