Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Var står Seleção när dimman lättat?

VM 2014

När de kommer ned från de dimhöljda, regndränkta bergen — var står Seleção då?
Ett folk undrar. En värld ställer frågan.
När allt börjar mot Kroatien i São Paulo ger Brasilien ett delsvar.

Det var 28 grader varmt i Rio de Janeiro i måndags och på Copacabana smörjde strandbadarna in kropparna för att skydda sig mot den brasilianska vintersolen.

En dag senare och tio mil norrut vräkte regnet ned. Dimman lade sig som en blöt filt över allt och alla och termometern visade dryga tio grader. En jacka eller tröja hade inte skadat den som gjort resan på de slingrande vägarna uppåt till Teresópolis.

Inte heller en regnrock eller ett paraply.

Det är här, på basen Granja Comary, Seleção Brasileira håller till under VM. Avskilt, lättövervakat, svårtillgängligt. Men vädret är i andras händer. Så även ödet.

Annons

Över 1 000 journalister från hela världen har sökt och fått ackreditering att bevaka Brasiliens landslag. Alla var inte i Granja Comarys tältstad, uppbyggd enbart för medierna. Tisdagens presskonferens, inför ett medieuppbåd på runt 400, kretsade kring de sista förberedelserna, om den mentala pressen på spelarna, om allt som kan göras verkligen är gjort inför öppningsmatchen på Arena de São Paolo, Corinthians hemmaplan på torsdag kväll.

Alla har samma dröm

- Det är alltid en spänning och oro inför första matchen. Sedan blir det lättare. Det är allas dröm, en dröm vi i laget delar med alla i landet. Att nå finalen och vinna guldet, sade mittfältaren Ramires.

Om allt går som det är tänkt läggs en sjätte stjärna till de fem på förbundsemblemet och 200 miljoner firar VM-guldet på gatorna i Rio, São Paulo, Belo Horizonte och långt in i Amazonas djungler.

Annons

Om inte?

Då kräver lika många miljoner "förbundskaptener" huvuden som rullar, i synnerhet ett: Luiz Felipe Scolaris. 65-åringen får dra sig tillbaka som mannen som inte gav sitt land det guld som betydde mest. Det sommaren 2014. På hemmaplan, till priset av miljarder nedplöjda reais i nya eller upprustade arenor och infrastruktur.

Granja Comary blir synonymen för ett misslyckande.

Fred tackar gud

Förväntningarna och förhoppningarna är alltid enorma på Brasilien, oavsett var i världen VM spelas, oavsett kvalitén på laget. Inför öppningsmatchen mot Kroatien är de monumentala.

Scolari ska tillskrivas stor del i det. För två år sedan reste Brasilien till London för att vinna sitt första OS-guld. Förbundskaptenen Mano Menezes plockade med sig Thiago Silva, Marcelo, Oscar, Neymar och Hulk. Stjärnparaden hjälpte inte. Brasilien kollapsade mentalt på Wembley och förlorade finalen mot Mexiko.

Annons

Scolari kallades in.

- Jag tackar gud för att Scolari tog över landslaget. Nu är jag en del av laget. Menezes trodde aldrig på mig. I Brasilien vet vi att vi har förutsättningarna och skyldigheten att vinna VM, helt enkelt för att det här landet andas fotboll. Det finns inte en enda människa som inte kommer att följa oss, sade anfallaren Fred i måndags.

Mittfältaren Luiz Gustavo, den blyge och tillbakadragne med tangorabbaten, lutade sig lugnt fram mot mikrofonen och sade:

- Vi är 23 spelare som alltid hjälper varandra. Kroatien är ett lag med kvalitet. I ett VM finns inga lätta matcher eller lätta motståndare. Jag är stolt över att vara en del av det här laget.

- Jag har ett uppdrag, att realisera en dröm.

Publicerad 2014-06-11 kl 06:12

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto