POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
VM 2014

VM:s största vinnare – Illegala bookmakers

Foto: SCANPIX

VM innebär stora bonusar till många spelare. Men de är inte turneringens största vinnare, istället tjänar illegala bookmakers i Asien storkovan.

Den asiatiska spelmarknaden består av cirka 70 lagliga spelsajter – och tusentals illegala. De illegala sajterna betalar ingen skatt och kan därför erbjuda lägre odds och hetare erbjudanden.

Och spelmarknaden är nu hetare än någonsin.
- Det är det enskilt största spelevenemanget och varje VM blir det större, säger Warwick Bartlett, VD för Global Betting & Betting Consultants enligt AP.

Som ett resultat av detta är också spelmissbruket väldigt utbrett i stora delar av Asien. En kinesisk spelmissbrukare som talat med AP säger att han under VM 2010 satsade över 100 000 på en dag, en väldigt stor summa för en kontorsarbetare, och förlorade hälften av det.
- Min vän hjälpte mig att spela på matcher över internet, säger spelmissbrukaren till AP.

En av de stora farorna med den illegala spelmarknaden är att det ofta används för att tvätta pengar. Det finns ingen säker statistik men enligt AP är det uppskattat att spel på svarta marknaden används för att tvätta över 140 miljarder dollar varje år.

En annan av de stora farorna är riggade matcher. Rapporter har visat att det görs allt fler försök från den asiatiska marknaden till att styra resultat i matcher. Men under VM är det ingen fara för fixade matcher, det menar Patrick Jay på Hong Kong Jockey Club, en av världens största spelaktörer.
- Det är ingen tvekan att matchfixare tittar på de här matcherna, men Fifa, Uefa och Interpol är väl medvetna om det. Fifa och Interpol är i omklädningsrum, på stadion, på hotellen, de jobbar med bookmakers, sponsorer och säkerhetsansvariga.

Publicerad 2014-06-18 kl 13:08
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå