POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
FOTBOLLS-VM 2018

Fifa hyllar VAR efter VM: "Det ändrar inte fotbollen - det renar den"

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se Olof Lundh prata om sina snackisar från VM, bland annat VAR, i spelaren.

VM i Ryssland blev det första världsmästerskapet med videodomarsystem, VAR.
Efter att VM är slut hyllar nu Fifa VAR på sin hemsida.
"Fifa är extremt nöjt med en överväldigande acceptansen för VAR från spelare, tränare, fans och media", skriver man.

Under förra säsongen var videodomarsystemet VAR ett hett omdiskuterat ämne efter att det införts i bland annat Serie A och Bundesliga. Tidigare i vår stod det klart att VAR även skulle användas i sommarens VM i Ryssland för första gången i ett stort landslagsmästerskap.

Totalt blev det 455 matchincidenter som tittades närmare på av VAR fördelat på 64 matcher i turneringen, i snitt 7,1 per match. Totalt 20 stycken så kallade "VAR reviews" gjordes under turneringen, där en situation granskats i efterhand.

När turneringen nu är slut skriver Fifa på sin hemsida att man är nöjd med hur VAR har fungerat under mästerskapet.

"Efter det fundamentala beslutet att använda VAR i VM är Fifa extremt nöjt med en överväldigande acceptansen för VAR från spelare, tränare, fans och media".

Zvonimir Boban, Fifa:s ställföreträdande generalsekreterare som har översett användandet av VAR, säger så här om systemet:

- Precis som Fifa-presidenten har sagt: VAR ändrar inte fotbollen, den renar fotbollen. Det var vårt mål när vi startade VAR-projektet tillsammans med IFAB (International Football Association Board, det organ som beslutar om spelreglerna). De stora förberedelserna, både före och efter turneringen, koorinerade och guidade av ordföranden för Fifa:s domarkommitté Perluigi Collina och Fifa:s domarledare Massimo Busacca har levererat otroliga resultat och jag är stolt över att ha varit del av det här teamet.

Fifa skriver vidare:

"För att bygga vidare på domarsuccén och användandet av VAR i VM kommer Fifa fortsätta att anstränga sig för att förbättra och utveckla domarnivån och assistera alla medlemsnationer och ligor som önskar inför VAR i sina tävlingar".

Publicerad 2018-07-18 kl 17:34
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå