Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
VM 2018
31v

Granen om sura reaktionerna efter Guldbollen: ”Svenskt att inte glädjas med den som vinner"

Foto: Bildbyrån.

GELENDZHIK. Andreas Granqvist har varit yngst i landslaget.
Nu är han äldst - och saknar lite av den gamla hierarkin.
- Jag fick alltid bära material, men så är det inte längre. Det är väl något som jag borde säga till om, säger han med ett skratt.

Andreas Granqvist gjorde sin första landskamp i januari 2006 och har sedan dess varit med i tre mästerskap. Nu är han lagkapten och med sina 33 år äldst i VM-truppen. Så har det inte alltid varit utan han har även upplevt hur det är att vara yngst.

- Det är kul när man kommer upp och ser många spelare under lång tid. När jag kom upp var det Henke Larsson, Olof Mellberg, Petter Hansson, Tobias Linderoth, Anders Svensson och andra. Man lär sig och ser hur alla agerar i olika situationer, både på och utanför planen, säger Granqvist till Fotbollskanalen.

- Nu är jag äldst i laget och försöker hjälpa spelarna som kommer hit och som är yngre och inte varit med så mycket. Så det är rätt skönt att vara äldst faktiskt och att man har varit med länge.

Hur är klimatet nu om du jämför med när du var yngst?
- Det har nog förändrats lite. När jag kom upp var man ganska tillbakadragen, kanske inte på planen för där har jag alltid varit samma person, men utanför var det mer lyssna och tog inte så mycket plats och försökte hålla mig bakom och ta in. Nu tar dagens ungdom för sig på ett annat sätt och det är väl på gott och ont. Men vi har en härlig stämning här och de yngre är med och bjuder till på ett riktigt bra sätt. När det väl är för mycket får vi äldre höja rösten lite men det brukar inte vara så ofta.

Är det en plattare hierarki nu än när du var yngre?
- Det har nog förändrats och det är inte bara här i landslaget utan i klubblagen också. Jag själv har varit med och spelat i flera olika länder och man märker nu att det blir mer och mer att de yngre kommer in och tar för sig mer än vad det kanske var för fem-tio år sedan, och det är både positivt och negativt, men jag tycker att här i landslaget är det på en väldigt bra nivå. Vi trivs tillsammans och har högt i tak och jag tror att det är nyckeln till att vi har kommit dit där vi är i dag. vi ger allt för varandra, hjälper varandra både på och utanför. Vi har en positiv atmosfär i gruppen och det gör att det går bra på planen också.

Vad fick du göra när du var yngst?
- Vi har ju kvadraten och där är det fortfarande att yngst får gå in först, så det är skönt att slippa gå in i mitten från början. Sedan det här med material där har dom varit för snälla, där fick jag alltid bära material, men det får dom inte längre utan vi hjälps åt nu. Det är väl något som jag borde säga till om egentligen. Men det är laget, vi ska hjälpas åt att bära nu. Det är väl okej.

Borde dom yngre få bära mer?
- Precis, haha. Det fick jag göra varje dag. Men det kanske mer var i klubblagen, här i landslaget är vi mer hjälpsamma. I klubblaget får de yngre slita lite mer.

Skämt å sido - kan det här med hierarki hjälpa till att bygga en lagkänsla om man nu inte går över styr?
- Så är det väl lite. Så som med kvadraten, att de yngre ska in och jaga, det blir lite hierarki och det är kul att det finns kvar och att vi äldre har varit med om det innan, och nu är det dags för de yngre som kommer in så att inte de killarna får åka räkmacka. Det är kul att det är så och det är väldigt triggande för vissa. Vissa är ju födda samma år och då får man räkna på dagen.

Kul nu, men hur kul var det när du var yngst?
- Då var det inte lika kul. Men nu är det mycket roligare och det är skönt att vara äldst.

 Vad hände om du inte gjorde som du skulle som yngst när du var i samma lag som äldre spelare som Henke Larsson, Olof Mellberg och andra?
- Haha, då blev man kapad direkt. När man var yngre och hade Henke, Jesper Jansson och de här grabbarna framför sig så var det bara att gå in i mitten.

Vilka fördelar får man av att vara äldst?
- Jag får bra hotellrum när vi är på väg på resa. Nej, men det är klart att när man har varit med länge, har erfarenhet och vet hur det fungerar, framför allt när sådana här mästerskap kommer och jag har varit med i tre EM, man vet att det är ett otroligt tryck både från media och från fans. Det är skönt att ha med den erfarenheten så att man vet vad som kommer att ske.

Ledaregenskaperna och den pådrivaren du är nu - hur var du när du var yngst?
- På planen var jag nog ganska lik. Det är klart att man förändras lite, men jag har alltid varit en sådan person på planen och har snackat mycket och driver på mycket. Jag känner själv när jag gör det att jag är redo i matchen.

Är du samma spelare eller har du förändrats?
- Klart man har förändrats, jag har ju spelat i fyra olika länder (England, Holland, Italien och Ryssland) och har fått olika typ av fotboll i varje land så man vill ju själv tycka med erfarenhet och annat att jag är på toppen av min karriär. Det är kul och jag hoppas att det håller i sig ett tag till.

Tre mästerskap har det blivit - hur var det?
- EM 2008 var mer att se och lära för mig för jag hade ganska tuff konkurrens och var fjärde alternativet bland mittbackarna. Det var första mästerskapet och väldigt kul att vara med. Vi började bra och vann första matchen men lyckades sedan inte ta oss vidare. Vi förlorade sista gruppspelsmatchen mot Ryssland och det var jobbigt för vi hade förutsättningar för att gå långt i den turneringen.

- EM 2012 lyckades vi inte få resultaten med oss och åkte ut direkt. Vi hade nog mer förhoppningar än vad vi fick ut i det mästerskapet.

- Nu senast, 2016, hade vi en väldigt tuff grupp med Italien och Belgien och lyckades inte ta en seger som vi hade behövt i första matchen mot Irland.

- Det har varit bra men vi har inte lyckats få med oss resultaten. Nu är det ett VM och det ska bli intressant att se eftersom det blir första gången och att det har varit en dröm.

Är det något som skiljer sig den här gången, med förutsättningarna, innan ni åker?
- Det känns bra. Vi har slagit ut Holland, besegrat Frankrike på hemmaplan, slagit ut Italien i play off som inte hade missat ett VM sedan 1958. Så jag känner att om vi kommer upp i den nivån som vi har haft mot Frankrike och Italien så kan vi slå vilket lag som helst. Det kommer krävas av oss att vi gör tre sådana prestationer för att vi ska lyckas vara med i gruppen.

- Men det känns positivt för vi har satt en stabil grund i försvarsspelet och nu behöver vi snäppa upp det lite i det offensiva för att ta det steget som vi hade mot Frankrike och Italien. Det finns där och nu ska vi bara hitta det. Jag är positiv och förhoppningsfull att vi kan hitta det och göra ett bra gruppspel. Vi har höjt lägstanivån och är väldigt stabila. Vi förlorar inte med 3-0 eller 4-0 som vi kunde göra förr. Vi är svårslagna och motståndarna har svårt att skapa chanser på oss. Sedan är vi skickliga offensivt men kanske inte har den världsklassanfallaren som vi hade med Zlatan. Men vi har ändå visat laget och att vi har många olika spelare som kan göra det där sista och förlitar oss inte på en enda spelare.

Var 2017 ditt bästa år någonsin?
- Absolut.

Vad betydde Janne Andersson?
- När Janne tillträdde 2016 fick jag ett uppdrag att vara lagkapten och det är det finaste man kan få som svensk fotbollsspelare och jag känner ett stort förtroende och han vill ha närkontakt med mig som lagkapten. Under hela 2017 när vi byggde upp det här tillsammans och fick med oss hela svenska folket. Allt var positivt och det blev ett riktigt uppsving för svensk fotboll som man kanske inte trodde efter att så många fantastiska spelare slutade efter 2016. För egen del har det varit helt otroligt. Jag har gjort det bra i Krasnodar och sedan få ta oss till ett VM så det kan inte bli mycket bättre än vad det var 2017. Men nu ska vi försöka att göra ett 2018 som är ännu bättre.

Vad betydde det att få Guldbollen?
- En pojkdröm att kunna stå där och ta emot det finaste priset som en svensk fotbollsspelare kan få efter att Zlatan fått det tio år i rad. När man lägger av och blir äldre är det nog något som man kan titta tillbaka på och känna att man fick det priset som Sveriges bästa fotbollsspelare. Så det är klart att det är otroligt kul.

Hur upplevde du efterspelet, många tyckte att Emil Forsberg borde ha fått priset - hur ser du på fokuset som många riktade och att det var mer irritation över att han borde ha vunnit än att folk gladdes över dig?

- Så är det. Det är alltid folk som tycker olika och det är väl lite svenskt också att man kanske inte gläds med dom som vinner utan det är alltid varför vann inte han eller han.

- Men för egen del så tänkte jag inte så mycket på det utan jag var stolt och glad över att få det priset och sedan respekterar jag allas åsikter. Jag tycker att Emil gjorde en fantastisk säsong och hade det inte varit för mig så hade han vunnit och då hade jag gratulerat honom och varit glad för hans skull.

Är det här din sista resa med landslaget eller är du sugen på att fortsätta efter VM?
- Vi får se. Jag och Janne har bestämt att ha fokus på VM och sedan ska vi bestämma efteråt. Vi ska se hur min känsla är och hur Jannes känsla är och hur han vill satsa vidare. Så ingen av oss har bestämt hur vi vill ha det. Vi tar det efter VM. Men det är klart att det kommer att bli en omställning att spela med Helsingborg i superettan som jag ska göra efter VM.

Publicerad 2018-06-12 kl 08:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons