Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
VM 2018
35v

Hård kritik mot Ryssland inför VM - 21 arbetare döda: "Fifa måste använda sin kraft"

Foto: Bildbyrån.

Human Rights Watch ger Ryssland skarp kritik inför VM.
Organisationen anser att landet bryter mot flera människovärden.
"Vi hoppas att det här ska hjälpa reportrar att se utanför fotbollsplanen", säger Hugh Williamsson i en rapport.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch kritiserar Ryssland inför sommarens fotbolls-VM. Organisationen har lämnat en rapport med flera klagomål mot landet, då HRW anser att Ryssland bryter mot flera viktiga människorättsvärden, däribland censur, människors arbetsförhållanden och löneförseningar. Nyligen rapporterade ett internationellt fackförbund att 21 människor dött under arbetet inför mästerskapet. 

Nu vill Human Rights Watch att fler medier ska uppmärksamma, de dåliga förhållandena för människorna i landet, under mästerskapet. 

"Vi hoppas att den här guiden ska hjälpa reportrar att se utanför fotbollsplanen för större frågor som berörs i Ryssland", säger Hugh Williamson, chef för Human Rights Watch i Europa och Centralasien. 

Dessutom kritiserar organisationen Ryssland för censur. Nyligen kom rapporter om att tyske ARD-reportern Hajo Seppelt nekas visum till VM. Han har tidigare rapporterat om dopningsskandalen i Ryssland, vilket kan höra ihop med nekandet. 

"Det är helt enkelt inte acceptabelt att avvisa en journalist från att göra sitt jobb. Fifa behöver snabbt ta itu med det och åtgärda visumet och avslaget, så att Hajo Seppelt kan vara med och rapportera fritt och utan hinder", fortsätter Williamson i rapporten.

HRW vill dessutom trycka på Fifa att arbeta hårdare mot att värna om mänskliga rättigheter.

"Fifa har fortfarande tid att visa och att använda sin kraft mot den ryska regeringen för att uppfylla sin egna politik för mänskliga rättigheter", säger Williamson.

"Det är i deras intresse att säkerställa att det vackra spelet inte förvandlas till en tråkig stämning med diskriminering och förtryck", fortsätter han. 

Publicerad 2018-05-15 kl 16:57
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons