Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
VM 2018
29v

Misstänkta dopingtester från ryska VM-spelare doldes: "Rör inte fotbollen"

Foto: Bildbyrån.

För fyra år sedan briserade bomben om Rysslands statsstödda dopingprogram.
Nu rapporterar tyska ARD att misstänkta resultat från flera kommande ryska VM-spelare sopades under mattan.
- Infantino vill inte hamna i trubbel med ryssarna, säger en Fifa-källa till tv-kanalen.

I slutet av 2014 slog det internationella antidopingorganet Wada till mot Rysslands dopinglaboratorium i Moskva, detta efter ett avslöjande i den tyska tv-kanalen ARD om omfattande doping inom rysk idrott. Fler än 3000 prover konfiskerades och därefter kom den så kallade McLaren-rapporten från Wada vilket visade på statsstödd doping.

Därefter stoppades bland annat Ryssland från att delta i vinterns OS. Ett antal idrottare fick i stället tävla under olympisk flagg.

Det statsstödda dopingprogrammet har även innefattat misstankar mot ryska fotbollsspelare, och i ett nytt program av ARD kan tv-kanalen nu visa på hur misstänkt positiva dopingprov markerades som negativa, av det ryska dopinglabbet. Proverna utreddes helt enkelt inte tillräckligt och sopades under mattan, enligt dokument som ARD tagit del av – och det ska ha gjorts på direkt order av den tidigare idrottsministern Vitalij Mutko.

Enligt ARD konfiskerade Wada 155 namn från ryska fotbollsspelare, och flera namn ska vara uttagna i den ryska VM-truppen. Proverna samlades in efter ligamatcher i Ryssland 2014.

- Jag fick order från Mutko att vi inte behövde positiva dopingfall inom fotbollen, säger den tidigare chefen för labbet, Grigorij Rodtjenkov, som flytt till USA och fungerat som visselblåsare i fallet.

”Rör inte fotbollen, okej?”, ska Mutko ha sagt, enligt Rodtjenko.

- Han var min chef och jag följde hans order.

ARD skriver att de misstänkta proverna lämnades över till Fifa för runt ett år sedan, men att det är oklart om de testats igen. Tv-kanalen har sökt Fifa som inte velat ge en kommentar.

- Gianni Infantino vill inte hamna i trubbel med ryssarna. Det är mer än tydligt. Om man säger något kritiskt om Ryssland till Infantino riskerar du din karriär. Det är uppenbart att Infantino vill skydda Rysslands intressen för att inte störa ryska sponsorer, säger en Fifa-källa till ARD.

Gianni Infantino har tidigare sagt att han inte tror att det förekommer många dopingfall inom fotbollen.

- Om vi hade ett allvarligt problem med doping inom fotbollen skulle det varit känt vid det här laget, oavsett om det rör Ryssland eller något annat land, sa han på en presskonferens i december.

Publicerad 2018-05-21 kl 17:52
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons