POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
FOTBOLLS-VM 2018

Svenske Kroatien-kännaren hyllar förbundskaptenen: "Ingen typisk Balkan-tränare - mer som Janne Andersson"

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se Kroatiens och Frankrikes väg till finalen i spelaren.

Kroatien spelar i dag sin första VM-final i landets historia.
Jens T Andersson, som tidigare varit verksam i Kroatien, pekar ut förbundskapten Zlatko Dalic som en av nycklarna till framgången.
- Jag tror att Kroatien har lyckats med ett lite mer skandinaviskt typ av ledarskap, säger Andersson till Fotbollskanalen.

Kroatien vann sin grupp framför Argentina, Nigeria och Island, och har sedan dess slagit ut Danmark, Ryssland och England i slutspelet. Nu står landet inför sin första VM-final någonsin, där Frankrike är det enda som står mellan dem och ett VM-guld.

Jens T Andersson har tidigare varit verksam som sportchef i kroatiska Hajduk Split, och gläds över landets framgångar.

- Jag är jätteglad. Jag har haft tre lag i det här mästerskapet - Sverige, Danmark och Kroatien. Danmark mötte ju Kroatien, så jag kunde inte få vidare alla tre. Men jag är jätteimponerad och glad över deras framgång, säger Andersson till Fotbollskanalen.

Många i fotbollsvärlden är lite överraskade att de gått hela vägen till final. Är du överraskad?
- Både ja och nej. Nej utifrån att de har individuellt skickliga spelare som spelare i de största lagen och de största ligorna i världen. Spelarmaterialet har de haft i alla år, men nu har de fått ihop det efter att man tidigare haft en del problem och intriger.

Vad ser du som nyckeln till framgången?
- Det handlar mycket om förbundskapten, Zlatko Dalic. Han har en lite annorlunda tränarbakgrund, där han har varit i arabvärlden i sex-sju år och vunnit allt som går att vinna och nu blivit förbundskapten. Han har inte jobbat i Europa på toppnivån, men min bild är att han är en jordnära, ödmjuk och ärlig person. Han är inte direkt urtypen för en Balkan-tränare. Han är lite mer som en Janne Andersson eller en Bengan Johansson (legendarisk handbollstränare). Han har ganska tidigt gått ut till spelarna och sagt att de kan spela fotboll, där kan han inte lära dem så mycket, men att de måste ha en tro på det. Han har fått dem att tro på ett imponerande sätt.

Kan du utveckla lite, vad är din bild av "urtypen" för en Balkan-tränare?
- Med Balkan-tränare är det ofta mycket attityd och approach. De har en tydlig hierarki i sina organisationer, vilket jag också upplevt. Han är nästan tvärtom. Han är den förste förbundskaptenen i Kroatien som någonsin har gått ut och sagt att de inte varit tillräckligt bra efter en match, när de tidigare förbundskaptenerna alltid velat hålla fasaden uppe och ändå velat säga att de gjort bra prestationer. Han är ärlig och uppriktig i sin approach och gör ett ödmjukt och jordnära intryck.  

Kroatien är ett litet land till folkmängden med mindre än hälften av Sveriges befolkning. Kan Sverige lära något av Kroatiens framgångar?
- Kroatien har tagit sig till final på ett ganska svenskt sätt, i alla fall sett till ledarskapet. De har en förbundskapten som är en tydlig och stark ledare, lite som Janne Andersson, han är så trygg att han kan låta spelarna ha inflytande över spel och taktik. Jag tror att Kroatien har lyckats med ett lite mer skandinaviskt typ av ledarskap. Men det som skiljer oss från Kroatien är spelarnas individuella kvalitet. De har en fantastisk spelarutveckling. Det har vi i Sverige också, men i kombination med kulturen och mentaliteten får de spelare som kan nå hela vägen till att bli framstående i de största lagen i världen, vilket vi inte har lyckats med på samma sätt. Svenskarna är lite mer snedbena-kammade.

Kan de gå hela vägen?
- Ja, det tror jag. De har världens bästa mittfält och en tro på att de kan göra det. Jag både tror och hoppas att de vinner. Jag tror att Zlatko kommer att få problem att gå på gatan där efter det här mästerskapet, för de är extremt fanatiska där nere. De har enat landet med den här framgången, men de är inte nöjda ännu.

Jens T Andersson har lämnat Kroatien sedan flera år, men hänger fortfarande med kring vad som händer i landet.

- Jag följer det, så klart. Jag har en hel del kontakter kvar där borta som jag håller vid liv. Jag får sms och meddelanden i samband med matcher. Det var livat i Zagreb när de slog ut engelsmännen, kan jag intyga, säger han.

Jens T Andersson, som tidigare även varit sportchef i AIK och danska AGF, står just nu utan uppdrag.

- Jag vet inte än vad som händer härnäst. Det ska vara ett uppdrag som utmanar och kittlar mig. Det kan vara i Sverige eller utomlands.

Fotnot: Intervjun med Jens T Andersson gjordes i fredags. Sedan dess har Expressen kommit med uppgifter om att Andersson blir ny klubbdirektör i AIK.

Publicerad 2018-07-15 kl 09:10
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå