TV: Dubbla straffar och historiskt VAR-beslut när Frankrike vann sin VM-premiär

Fotbolls-VM 2022

Efter en händelsefattig första halvlek bjöd den andra på det motsatta. Det blev dubbla straffar, VM-historiens första VAR-beslut och ett sent segermål när Frankrike vann sin VM-premiär.
- Vi gjorde det vi skulle, men vi kan bättre - mycket bättre, sa den franska förbundskaptenen Didier Deschamps enligt L'Equipe efter matchen.

I spelaren visas höjdpunkterna från Frankrike - Australien. Kommentatorer: Markus Johanesson och David Fjäll.

Som tidigare rapporterat blev det flera förändringar i den franska startelvan, där flertalet unga spelare tog plats framför mer rutinerade namn. Oliver Giroud och Blaise Matuidi petades till förmån av Ousmane Dembélé och Coretin Tolisso. Dessutom ersattes skadade Djibril Sidibé av 22-årige Benjamin Pavard, samtidigt som Lucas Hernandez gick före Benjamin Mendy på högerbackspositionen.

Även Kylian Mbappé startade mötet, trots tidigare rapporter om en skada under tisdagens träning. Detta gör honom till Frankrikes yngsta VM-spelare genom alla tider.

Frankrike skapade tidigt lägen framåt i planen. Redan efter två minuter kom Kylian Mbappé till avslut efter att ha snappat upp en passning i djupled, som resulterade i hörna för fransmännen. Kort därefter slog Paul Pogba en frispark strax utanför straffområdet, men som räddades av Australiens målvakt Mathew Ryan.

I den 17:e matchminuten fick Australien en frispark från vänsterkanten. Aaron Mooy tog hand om situationen och slog ett inlägg mot straffområdet. Bollen skarvades via en australiensk spelare till Coretin Tolisso, som höll på att styra bollen i eget nät. Lyckligtvis, för Frankrikes del, var Hugo Lloris snabb i sina reaktioner och kunde styra bollen till en hörna.

Frankrike fortsatte skapa chanser längre in i den första halvleken. I den 33:e spelminuten hittade Ousmane Dembélé en omarkerad Lucas Hernandez, till vänster i straffområdet. Försvararen lyckades dock inte få till det avslut han hoppades på och situationen resulterade i en fransk hörna.

I slutminuterna av den första halvleken kontrade Australien för ett ledningsmål. Tom Rogic hittade en fri Aziz Behich, som försökte hitta Mathew Leckie i straffområdet. Bollen rensades dock till en retur, där Behich avslut gick en bra bit över målet.

I den 54:e matchminuten höll en djupledsboll från N'Golo Kanté på att hitta Antoine Griezmann i offensivt straffområde, men anfallaren revs ned. Domaren lät situation gå förbi, men den granskades senare av videodomarna - för första gången i ett VM-slutspel - som valde att döma straff. Griezmann fick själv ta hand om straffen och dunkade den självsäkert i mål.

- Jag tycker att det var en straff, eftersom han träffade min vänsterfot. Jag hade ont efteråt, det var ingen filmning. Det känns bra att kunna ha videodomare i en sån situation, säger Griezmann själv enligt L'Equipe.

Bara minuter efteråt tog Samuel Umtiti hands på ett australienskt inlägg och domaren blåste straff. Michael Jedinak var säker från elva meter och kunde utan större svårigheter kvittera till 1-1.

- Jag blev väldigt förvånad. Jag hoppade upp i luften och vände mig, bollen träffade min hand och domaren blåste straff, säger Umtiti enligt L'Equipe.

- Jag lyckades få tillbaka fokus och komma in i matchen igen tack vare min lagkamrater. Du måste tänka på att vinna matchen, bara vinna. Misstag som det händer, det får man räkna med, och du måste snabbt kunna gå vidare från det.

I den åttionde matchminuten väggspelade Paul Pogba med inbytte Oliver Giroud utanför offensivt straffområde. Mittfältaren var hårt bevakad, med en motståndare på varsin sida om sig. Trots det lyckades han få en fot på bollen och skickade den på halvvolley, via ribban, in till 2-1.

- Det var inte lätt, men att vinna den första matchen är väldigt viktigt. Det var tufft idag, med ett motstånd som gjorde det svårt för oss, sa den franska förbundskaptenen Didier Deschamps enligt L'Equipe efter matchen.

- Det var många små misstag med bollmottagningarna i våra passningar. Vi gjorde det vi skulle, men vi kan bättre - mycket bättre.