Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Amnesty med ny Qatar-rapport - migrantarbetarnas förhållande har försämrats: "Klockan tickar"

VM 2022 2021-11-16 kl 01:00

Arbetsförhållandena för migrantarbetare i Qatar har inte förbättrats trots flera reformer, det visar en ny rapport som Amnesty tagit fram.
Nu uppmanar människorättsorganisationen qatariska myndigheter att vidta brådskande åtgärder.
- Det är inte för sent att förvalda bläcket på pappret till verklig handling, skriver Amnesty i ett pressmeddelande.

Foto: Bildbyrån

Kvalspelet befinner sig i slutspurten och om drygt ett år startar VM i Qatar. Fifa har fått utstå hård kritik för att man tilldelade världsmästerskapet 2022 till just Qatar. Kritiken har främst riktats mot landets brist på mänskliga rättigheter samt allvarliga rapporter om dåliga arbetsförhållanden för migrantarbetare. Det är förhållanden som i sin tur har lett till att tusentals arbetare har dött under perioden 2010-2019, enligt en tidigare rapport från människorättsorganisation Amnesty.

2017 infördes flera reformer och lagändringar i landet för att gynna migrantarbetarnas arbetsförhållande. Men nu visar en ny rapport från Amnesty att situationen och villkoren för migrantarbetarna inte har förbättrats senaste åren trots allt, utan snarare gått bakåt igen.

ANNONS

I rapporten framgår det att arbetsgivare i praktiken fortfarande hindrar arbetare från att byta jobb och problem med löner som inte betalas ut i tid - eller över huvud taget - fortsatt existerar.

Nu uppmanar Amnesty qatariska myndigheter att vidta brådskande åtgärder.

- Klockan tickar men det är inte för sent att förvalda bläcket på pappret till verklig handling. Nu är det dags för Qatars myndigheter att vara modiga och fullt ut omfamna sitt program för arbetsreformer, säger Mark Dummett på Amnesty i ett pressmeddelande.

- Alla framsteg som hittills har gjorts kommer att vara bortkastade om Qatar nöjer sig med en svag implementering av politiken och misslyckas med att ställa missbrukande arbetsgivare till svars.

Amnesty menar att tusentals arbetare fortsatt löper risk att utsättas för fuskande arbetsgivare, oförmögna att byta jobb och exponerade för risken att utsättas för lönestölder.

ANNONS

Människorättsorganisationen skriver vidare att arbetsvillkoren för arbetarna som blir kvar i Qatar efter VM riskerar att bli ännu osäkrare, och därför behöver landet agera snabbt.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto