Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Från elitettan till Champions League-slutspel på två år - nu ska Renmark ställas mot drömlaget

Women's Champions League

Det har gått fort för svenska Johanna Renmark.
I fjol lämnade hon IK Uppsala för norska SK Brann och nu ska hon spela Champions League-slutspel mot FC Barcleona.
- Det är sjukt att tänka tillbaka på att jag 2022 spelade elitettan, säger hon till Fotbollskanalen.

Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån och Kenta Jönsson/Bildbyrån

Johanna Renmark, 20, var med när IK Uppsala avancerade från elitettan till damallsvenskan 2022. Förra säsongen degraderades Uppsala-klubben igen, men då hade Renmark redan hunnit lämna.

Flyttlasset gick till norska Bergen för spel med grannlandets storklubb SK Brann.

- Jag hade egentligen inga tankar på att lämna men så dök erbjudandet upp. Det var ett jättesvårt beslut och jag behövde bestämma mig snabbt. Men det kändes ändå rätt att gå till Brann, säger Renmark till Fotbollskanalen.

I IK Uppsala behövde anfallaren jobba vid sidan av fotbollen för att få ekonomin att gå runt. Men i Norge väntade en helt annan vardag – som heltidsproffs.

Annons

- Det var sjukt stor skillnad. Vi har frukost, möten, träningar, lunch och gym. Det är verkligen en heldag med laget, säger Renmark som berättar att det märks att klubben tycker jämställdhet är viktigt.

Men att byta damallsvenskan mot toppserien var inte någon större skillnad, enligt Renmark. I den norska ligan huserar bara tio lag, vilket gör att alla lag möts tre gånger, i stället för två som i Sverige.

- Jag tycker att toppklubbarna i allsvenskan är ungefär lika bra som toppklubbarna i Norge. Kanske att spelet är lite mer fysiskt i Norge, säger hon.

En markant skillnad från IK Uppsala är att Johanna Renmark och SK Brann har spelat gruppspel i Champions League. Det gick vägen och man slutade tvåa efter Lyon.

I det första mötet med Lyon byttes Renmark in med 20 minuter kvar av matchen.

- Jag hade önskat fått spela lite mer. Jag drogs med lite småskavanker under hösten, belastningsskador. Mitt mål är alltid att vara en startspelare. Men det var sjukt att spela mot så stora fotbollsspelare. Spelet gick snabbt men jag kände ändå att vi hade något där att göra.

Annons

Totalt blev det fyra vinster, en oavgjord och en förlust i gruppspelet. SK Brann lyckades bland annat spela 2-2 mot Lyon. I kvartsfinalen har man lottats mot den spanska giganten Barcelona.

- Det var lite blandade känslor. Både "wow, vad coolt" att Barcelona kommer till Bergen liksom. Men känslan var också lite "fan", vi hade kunnat få en bättre lottning. Hur som helst kommer vi inte ställa ut skorna, säger hon.

Hur högt rankar du det här Champions League-spelet i din karriär?
- Det är sjukt att det sker nu när jag är 20 år gammal. Det kommer nog vara min topp ett match, i alla fall dittills. Det är sjukt att tänka tillbaka på att jag 2022 spelade elitettan och nu Champions League-slutspel bara två år senare.

20-åringen har förutom IK Uppsala och SK Brann bland annat spelat i Eskilstuna United. I framtiden ser Renmark sig själv gärna spela i en storklubb i Europa.

Annons

- Barcelona är ett drömlag som jag själv vill spela i. De och engelska ligan har alltid lockat. Men det finns många bra lag. Sedan vill jag spela i  A-landslaget. Det är ett mål.

Publicerad 2024-02-09 kl 19:47

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto