Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ett Grekland i brygga är ingen drömmotståndare

Lundhs blogg

ATEN. Stämningen kring det grekiska landslaget? En journalist förklarade för förbundskapten John van’t Schip att alla vill att han slutar efter VM-kvalet på onsdag. Inget drömläge för Sverige.

Greklands presskonferens i Atens Olympiastadions inre var en rätt deppig affär. Få grekiska journalister hade ens orkat sig dit efter landslagets 1-1 borta mot Kosovo. De pressansvariga i landslaget bara suckade över läget kring ett lag som återigen gjort många besvikna.

Till VM-kvalet mot Sverige får arrangörerna sälja 25 000 biljetter. Förbundet visste under tisdagen inte hur många som var sålda, men det var uppenbart på ansiktsuttrycket i den pressansvarige att han inte trodde på särskilt många. Några tusen. Återstår att se om hemmalaget får något stöd från läktarna.

Greklands landslag har fallit långt från 2004 då man bärgade EM-pokalen i Lissabon efter en magisk sommar. För övrigt ett märkesår för landet då man även anordnade sommar-OS som kulmen på en period av oerhörd tillväxt som börjat tidigt 1990-tal. I efterhand visade det sig att expansionen skett med lånade pengar.

Annons

Den ekonomiska krisen som följde i landet med start 2007-08 efter att lånebubblan sprack skakade om rejält. Ännu är Grekland inte tillbaka till fullo även om det var en rad räddningspaket som kom till landet, men de innehöll även en del tuffa drag. Så det är ett land som lidit mycket, utan att behöva gå in på vems ansvar det var.

Tyske Otto Rehagel var den som ordnade EM-guldet och även om man missade VM 2006 så var man med i både EM 2008 och VM 2010. Efterträdaren Fernando Santos tog Grekland till fortsatta mästerskap och 2012 var man i EM-kvartsfinal och 2014 VM-åttondel. När Santos tog över Portugal som vann EM-guld 2016 så föll Greklands landslag.

Hösten 2014 tog Claudio Ranieri över som förbundskapten men fick sparken efter fyra förluster på fem matcher och avgörande var en hemmaförlust mot Färöarna. Därefter har det varit bra rotation på posten och John van’t Schip är den femte på sju år. Något som speglar resultaten, eller så är det resultaten som speglar skiftena.

Annons

Den tidigare holländske storspelaren fick tid på sig men efter två år är tålamodet på upphällningen. Man tog sig inte ur C-divisionen i Nations League med lag som Slovenien, Moldavien och Kosovo. Efter att ha inlett VM-kvalet med att kryssa borta mot Spanien är två kryss mot Georgien (hemma) och Kosovo (borta) inte någon form som tar landslaget till VM i Qatar.

Seger mot Sverige i Aten och i Stockholm i oktober är det enda som skulle kunna ge hopp om att åtminstone nå playoff. Fokus är på den första matchen mot det svenska landslaget. Att göra en insats i den och sedan får man ta framtiden efter det.

När van’t Schip och lagkaptenen Zeca (som är den naturaliserade portugisen José Carlos Gonçalves Rodrigues) satt vid podiet var det som om man tagit upp ett par strykrädda hundar. Det gick att ta på frustrationen och uppgivenheten när de sakta men säkert svarade på frågorna.

Annons

Framför dem var mest svenska journalister men några få lokala. Intresset för landslaget är lågt och de lokala sporttidningarnas ettor handlade bara om Atens tre storklubbar. Landslaget kunde trots ett väntande VM-kval inte slå sig fram på förstasidorna.

Var är Zlatan, frågade en av de förbundsanställda? Vi hade behövt honom för att få upp intresset. Han är en fantastisk spelare och en personlighet som sticker ut. Det hade varit bra för oss, både för att locka journalister och publik. Nu blir det svårt.

Det räcker att ögna igenom den grekiska truppen för att inse att det är ett anonymt landslag. Även om den del tillhör stora klubbar i en del starka ligor är det långt från tidigare årgångar. Förbundskapten van’t Schip talade om att lita på processen och att man gjort en hel del, men att han också förstod att det inte gick snabbt nog sett till förväntningarna.

Annons

Första frågan om han kände tryck kring sitt eget jobb skippade han helt. Först när en grekisk journalist slog fast att alla grekiska supportrar tappa förtroende för honom så tände det till. Presschefen lade sig i och sa att ingen kunde uttala sig för alla supportrar. Den stackars förbundskaptenen hade egentligen inte så mycket att säga även om han talade länge i sitt svar.

Ett nertryckt hemmalag med väldigt lite att spela för mot ett bortalag där spelarna fortfarande är höga på triumfen mot Spanien borde väl bara kunna sluta på ett sätt. Eller? Nej, det är klart att det finns en rejäl fallhöjd för det svenska landslaget i en match som bara ska vinnas.

Grekland kommer att kraftsamla i försvaret och det är inte alltid Sverige kan hantera det. Det handlar om tålamod och bolltempo samtidigt som är beredd på kontringar och fasta situationer. Ett svenskt lednings mål vor nog bra för att ta kommandot. Tvärtom blir jobbigare för svensk del.

Annons

VM i Qatar är nära sett till Sveriges start och hur gruppen är upplagd, men ett snedsteg innebär att Spanien har triumf på hand som spelar hemma i sista och det är målskillnad som gäller. Fattar att spelarna inte vill kolla i tabellen, men en koll på den och spelschemat borde ge driv nog att inte sabba VM-möjligheten i Aten.

Publicerad 2021-09-07 17:38

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto