Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

För allsvenskans skull får vi hoppas att Peking var svagt

Lundhs blogg

Offside på ena målet. Självmål på ett annat. IFK Norrköping hade ju också chanser. Nej, det går inte att hitta förmildrande faktor i Malmös premiärseger.

Nu är det bara tre veckor sedan Malmö FF skickade in fem mål bakom Oscar Jansson i IFK Norrköpings mål. Då i en cupkvartsfinal på gräset i Malmö. I lördagens allsvenska premiär på plastgräset i Norrköping blev det fem nya MFF-mål och det var enorm skillnad på lagen.

Nej, det är ingen överraskning att Malmö FF årgång 2024 är starkt. Inte bara i form av en startelva av högsta klass utan även med en rad alternativ om alla hade tagit en plats i princip i de andra 15 allsvenska lagens startelvor. Därför kan få har varit förvånande över att de regerande mästarna vann direkt.

Trots det har man en reserv i form av duon Anders Christiansen och Anton Tinnerholm som satt på läktaren men ska vara på gång. Bakom Henrik Rydström på bänken satt Sergio Pena, Taha Ali, Sebastian Jörgensen och Stefano Vecchia. Ja, ni förstår slagstyrkan.

Annons

Frågan är bara hur dåligt IFK Norrköping är? Klart att det smärtade för nya tränaren Andreas Alm att sakna viktiga duon Christoffer Nyman och Arnar Traustason från start och i perioder skapade Peking trots allt en del lägen. Daniel Eid hade ett skott i stolpen och Tim Prica borde kanske skickat in ett mål på sin tidigare klubb.

Ändå får det finnas en gräns för självbedrägeriet kring styrkeförhållandet i den allsvenska premiären. Särskilt när det är andra gången på tre veckor och på olika underlag som MFF leker med Peking. Visst, det kunde varit någon reducering till för hemmalaget men det kunde lika gärna blivit fler MFF-mål i en match där guldfavoriten gjorde lite som man ville.

Malmö FF tog ledningen efter en knapp kvart när Isaac Kiese Thelin från långt håll i straffområdet nickade in en hörna till 0-1. Sedan dröjde det en kvart till innan Erik Botheim skickade in 0-2 när han var offside innan Sebastian Nanasi hade flyt med styrningen när han sköt eller passade men bollen ändrade riktning och det betydde 0-3.

Annons

Andreas Alm fick i pausintervjun erkänna att 0-3 i halvtid är 0-3 i halvtid oavsett offsidemålet. Han insåg naturligtvis att styrkeförhållandena mellan lagen skiljer sig åt markant och om Peking ska skaka MFF måste man få till en bättre start. Lägg till att man inte kan slarva som man gjorde vilket bjöd på en del av målen.

Å andra sidan kan man säga att MFF:s överlägsenhet på plan skapar slarv, missar och leder till tillfälligheter och tur. Malmö är oerhört svårt och tungt att möta och visade mot Norrköping att allt inte handlar om bollinnehav. Laget skapade en rad chanser och spred målskyttet över fem olika spelare. Imponerande.

Är Peking ett lag för bottenstriden kanske det inte betyder så mycket att MFF krossar laget. I ett allsvenskt perspektiv får man nästan hoppas på det, för alternativet är värre. Att Malmö FF är så överlägset att det inte blir någon riktig spänning i seriespelet vilket är en av allsvenskans USP:ar.

Annons

Klart att det är för tidigt att slå fast hur överlägset MFF är. Hammarby, Djurgården, AIK och Elfsborg väntar bland de sex kommande matcherna. Då får man mer av en bild av hur MFF står sig mot de andra. Å andra sidan kan det inte förvåna om Malmö skulle springa i från. För det är länge sedan allsvenskan hade en lika stor dominant.

****

Debatten om bengaler och oro på allsvenska läktare är minst sagt enfaldig. Läs helgkrönikan om att det just nu är en meningslös diskussion när parterna vägrar se den andra sidan.

****

Örgryte har startat om med en del ex-allsvenska värvningar och med ny sportchef i form av Pontus Farnerud, men det blev stryk direkt i premiären mot Utsikten.

Publicerad 2024-03-30 17:03

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto