Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Svartvita diskussioner om svenska läktare är meningslösa

Allsvenskan

Efter cupderbyt mellan AIK och Djurgården fick jag ett gäng mejl. Många arga och ifrågasättande. Varför tar jag inte avstånd från brottslingarna som tänder bengaler? Ja, herregud, debatten är enkelspårig.

Foto: Bildbyrån.

Kulan i luften. Och även bengalen i luften. Plus att den enfaldiga debatten är i luften inför att de svenska serierna drar i gång under påskhelgen. Vi var många som fick en lam appell utmejlad till oss under fredagen med rubriken ”Tillsammans kan vi göra säsongen till något alldeles extra”.

Det var Sef:s generalsekreterare Johan Lindvall och svenska fotbollssupporterunionens ordförande Isak Edén som skrivit under brevet som beklagade att fokus låg på ordningsstörningar när det borde handla om glädje, sång och dans. Vad var det Erik Hamrén sa? Tillsammans är vi starka. Tillsammans är vi jävligt starka.

Annons

Det är som om sidorna i den här diskussionen och debatten inte kan se varandra. Eller ens höra varandra. Jag vet inte om det är bengalröken som gör att man inte ser andra sidan. Och om det är publiktrycket som gör att inget hörs. För det är väldigt enkelspårigt från bägge sidor, och det i sig är deppigt.

Man kan misstänka att de herrar som mejlade mig efter att röken förstörde en del av deras matchupplevelse kring AIK-Djurgården var nöjda med Aktuellt i veckan. Där SVT-ankaret Cecilia Grade talade om det allvarliga läget på svenska läktare med SvFF-basen Fredrik Reinfeldt, kammaråklagare Marie Bastin och Sef-basen Johan Lindvall.

Redan under inslaget kokade det på sociala medier om hur vinklat och fel det var att tala om att ingen tog med sig barn på 08-derbyn. Sportbladet följde upp med klubbar som berättade om hur barnläktarna i dag är knökfulla. Kristoffer Bergström krönikerade med rätta om en korkad debatt. Han ville be Aktuellt att dra åt skogen, vilket är bättre än att be dem köra upp omsorgen om fotbollen i röven, och men uppmanade i stället alla att dra på fotboll i helgen.

Annons

Under paketet hade Sportbladet lagt en omröstning med den enkla frågan: ”Tar du med dina barn på allsvenska matcher?” Dryga 45 000 har svarat när jag skriver detta och 48 procent gick på alternativet ”Ja, självklart” och 43 procent svarade ”Nej, absolut inte,” Totalt nio procent svarade ibland. Enkäten gav i varje fall ett svar på att det inte är fullt så enkelt som det är i Aktuellt-studion och inte heller lika enkelt som att det är knökfullt på barn- och familjeläktarna.

Om man ser tillbaka på 2023 är det är en paradoxal säsong. Publiken strömmade till svensk herrfotbolls två högsta serier och det var över tre miljoner besökare i allsvenskan och superettan. För första gången sedan allsvenskan utökade till 16 lag 2008 nådde man över 10 000 i snitt per match. Och det är klart att inramningen är häftig kring många matcher.

Annons

Parallellt med den otroliga publikutvecklingen var det stökigt och rörigt på en del matcher. Polisen uppgav i sin rapport att i samband med 22 matcher förlorade arrangören kontrollen över matcherna. Cirka 100 poliser och ett stort antal ordningsvakter utsattes för våld.

Tyvärr finns det också supportrar som råkat illa ut. Polisen gör inte alltid rätt, men det får sällan eller aldrig några konsekvenser. Fallet efter Helsingborg-Landskrona är svårgreppat. Man kan dock konstatera att de som är noga med att påpeka att inramningen är allt i svensk fotboll och att det i princip är riskfritt att gå på fotboll gärna lyfter just denna del av oroligheter.

På läktarna är det bengaler och annan pyroteknik som dominerar och oftast går det bra, men det finns även andra oroligheter. Ibland ryker man ihop och det händer att man kastar bengaler. Uppenbarligen har en del supportergrupperingar tagit intryck av 2023. Eller hur ska man annars tolka att en rad ultrasgrupper i februari gick ut i ett gemensamt upprop och uppmanade att sluta kasta bengaler.

Annons

Man skrev: ”Vi har beslutat oss för att ta ansvar – på våra villkor – för hur pyrotekniken används på arenorna. Vi gör det för att fortsatt kunna leverera arrangemang i europeisk toppklass, men också för att manifestera att det är vi, och inte till exempel polisen eller politiker, som formar de svenska läktarna”. Man hade kommit överens om pyrotekniken ska användas endast för förhöja stämningen.

Scenerna från guldmatchen mellan Malmö FF och Elfsborg i fjol var inte roliga för någon. Tänk att till och med Pontus Jansson, som alltid varit tydlig med sitt stöd för supportrarna, kunde berätta att hans dotter blivit rädd av stöket som utspelade sig i Malmö. Vilket även Pontus mamma Ingrid talar om i en intervju i Sportbladets allsvenska bilaga.

Det finns garanterat både fler barn och en del vuxna som är rädda och av dem avstår garanterat en del från att gå på matcher. När det samtidigt finns en massa barn och vuxna som gladeligen går på alla matcher utan att vara rädda. Det ena utesluter inte det andra, men när debatten blir svart eller vit om vad som sker på läktarna och kring fotbollsmatcher är den helt meningslös.

Annons

Hur har jag själv gjort? Mina barn har aldrig varit intresserade och det har löst sig själv, men min son spelade i Djurgården ett antal år och han och lagkamraterna var bollkallar på ett derby. Då var det några supportrar i ett annat 08-lag som kallade till sig dem för att sedan lobba ner pyroteknik mot killarna. Sonen och hans kompisar klarade sig utan problem, men det är givet att sådant får en att undra kring vad som sker.

Under alla år jag jobbat som journalist har de här problemen och den efterföljande debatten återkommit med jämna mellanrum. Jag tror inte det finns någon annan lösning än dialog mellan parterna på alla sidor. Allt för att försöka lugna ner situationen och skapa någon form av respekt. Men jag tror inte det går att lösa om det nu handlar om att stöket och böket ska bort helt. Definitivt inte med hårdare tag som kommer ge motsatt effekt.

Annons

Många gånger har jag tagit avstånd från det som sker, men känner inte att jag varje gång jag står i en TV-studio eller skriver en krönika behöver nåla fast var jag står. Det är självklart att det är fel att bryta mot lagen. Varför man accepterar att folk maskerar sig på läktaren är oförståeligt, men det är upp till polis och myndigheter att agera.

Straffsatserna för att tända en bengal är inte mycket värre än att köra för fort. Det är knappast så att vi till mans avkrävs ställningstagande och avståndstagande från alla som dagligen kör för fort. Om myndigheterna vill understryka allvaret kring bengaler får man väl höja straffet och agera efter det. Det är stämningsfullt och förbjudet vilket är ytterligare ett motsatsförhållande.

Jag vet att föreningar gör mycket för att komma till rätta med det här. Många timmar. Stora resurser. Jag vet också att det är givet att de här supportrarna har ett stort inflytande över föreningarna och att det kan vara krävande, jobbigt och riskabelt att stå upp mot de här krafterna. Återigen kan två saker vara korrekta på samma gång och det kan vara mänskligt att inte orka stå emot de här delvis mörka krafterna.

Annons

Men det är en sak som stör mig. Det är fotbollens falska bild av att alla ska vara välkomna. Om nu det faktiskt finns folk som blir rädda för bengaler och inte vill ta dit sina barn, då väljer fotbollen bort dem när man på alla sätt försvarar vad som sker. Eller att fotbollens företrädare vill att fokus ska vara på sång och dans snarare än att det faktiskt finns problem.

Man tar inte känslorna på allvar hos de som ogillar bengaler, rök och stök för att en majoritet har bestämt att man inte behöver vara rädd på allsvensk fotboll. Är det okej? Nej, det är inte så att jag påstår att många människor är rädda, men en del är det. Varför får de inte uttrycka det? Ska inte läktarna vara för alla?

Det känns verkligen inte rätt, men i en svart-vit värld förväntar jag mig ingen förändring. Här är det majoritetens upplevelse som gäller. Alla andra som råkar känna något helt annat, likt i samband med guldmatchen i fjol har fel. Se, vi satte publikrekord, då kan det inte vara farligt. Vi som går på fotboll kan sjunga och dansa och ha kul.

Annons

Helgens...

Helgens måste
Allsvensk premiär i fokus. Får ta Norrköping-Malmö via en skärm men ser Hammarby-Kalmar söndag och AIK-Västerås måndag. Lägg till att superettan piskar i gång och Manchester City-Arsenal söndag.

Helgens avstå
Påsken.

Veckans politik och fotboll hör ihop
Tyska politiker tvekade inte att kasta sig in i debatten när det tyska fotbollsförbundet valde att byta ut Adidas mot Nike efter 70 år. Ministrar, lokalpolitiker och andra avlöste varandra i att efterlysa patriotism och klaga på det felaktiga beslut som förbundet tagit. Man använde både sociala medier och traditionella medier för att påpeka att Tyskland ska spela i Adidas, med tre ränder och så vidare. Nike skickar in dubbelt så mycket pengar (100 miljoner euro om året) och för ett pressat fotbollsförbund är det kanske inte konstigt att man skiftar leverantör. Det har dock inte sagts något om att det tyska förbundet samtidigt slutit ett avtal med kinesiska TikTok. Det är som vanligt att vissa öppna dörrar måste politiker vräka sig in i, och andra skippar man. Efter att ha sett Sveriges nya landslagsdräkt från Adidas hade jag nästan önskat mig att ministrar och politiker reagerade, men bara nästan. Och sett till hur den ser ut fattar jag att Nike lockar det tyska förbundet oavsett pengarna.

Veckans gästspel 

På torsdag kväll kommer jag till Rapidus AW i Malmö på Media Evolution och talar med chefredaktör Gunnar Wrede om svensk fotboll 2024. På lördag 14:00 intervjuar Marjan Svab mig på Dunkers Kulturhus i Helsingborg. Däremellan besöker jag Lunds Bois i Lund (där jag gjorde min premiärsäsong i fotboll på 1970-talet) på fredag kväll på Gunneboskolan. Kul om ni kommer.

Veckans sorg
Det var inte oväntat men vilken smäll för Lugi att både damer och herrar åker ur högsta serierna. Tyvärr har föreningen varit misskött under en rad år och utvecklingen har pekat i den här riktningen. Fortfarande tar inte stora företag i Lund likt Tetra Pak och andra handbollen på allvar. Tänk vad Lugi gör för staden Lund och dess invånare. Finn Rausing är en av tre barnbarn till Tetra Pak-grundaren Ruben Rausing som äger Tetra Pak i dag och han är givetvis miljardär många gånger om. Att han plöjt in enorma summor i Formel 1 fram till häromveckan då han sålde stallet samtidigt som Tetra Pak är försiktiga sponsorer till Lugi och annan idrott i Lund är för jävla deppigt.

Veckans ultramoderna franska fotboll
McDonald’s tar över som Ligue 1:s sponsor. Uber Eats var väl så där, men amerikansk ultraprocessad snabbmat.

Veckans mediesamarbete
Amazon köper loss 13:30-matcher i Premier League från Viaplay och det börjar gälla från och med i höst och fyra säsonger. Det är bara någon vecka sedan Amazon köpte nio TV-serier av Viaplay. Att sälja en del av prestigerättigheten är ytterligare ett drag av en pressad koncern att skapa hopp om en bättre framtid. Viaplay köpte rättigheterna till Premier League i Norden i sex år med start 2022 och den prisuppgift som förekommer i England och Norge är två miljarder pund eller 2,36 miljarder euro. Alternativt runt 25 miljarder kronor och där Norge och Sverige är tyngsta posterna och som med de flesta sådana avtal är de baktunga och ju längre det går ju mer ökar kostnaderna. Många på Viaplays huvudkontor hoppas dessutom på starkare svenska och norska kronor för det betyder mycket pengar då avtal ofta är skrivna i euro eller dollar. Apropå rättighetskostnader släppte Viaplay sin årsredovisning i veckan. En intressant not finns på sidan 68 och där framkommer att koncernen har rättighetskostnader på 29 miljarder kronor som man måste betala de närmaste tre åren, och det i avtal skrivna i euro och dollar. Redan har man reserverat 3,5 miljarder i förlustkontrakt gällande ovan siffra. Ändå är siffran på 29 miljarder bättre än för ett år sedan då man var uppe i 38 miljarder kronor. Apropå Viaplay och Amazons samarbete har jag skrivit tidigare att jag tror de bolagen tar över Champions League i Sverige från och med i höst. Där tanken är att Amazons TV-tjänst Prime visar en bra match per omgång, som produceras och kureras av Viaplay. Enligt vad jag hör är det ett liknande upplägg tänkt kring den Premier League-match som alla kan se på Prime från och med i höst. Har givetvis sett att många kunder är besvikna på Viaplay som säljer bort exklusiviteten på Premier League parallellt med att man höjt priserna två gånger på kort tid. Det återstår att se hur det landar hos konsumenterna, men om man kan addera Champions League är det naturligtvis ett argument för att inte kunder ska säga upp avtalet. Att cheferna på nya Viaplay tror på bolaget är uppenbart sett till hur de köper aktier. Jörgen Madsen Lindemann har satsat tio miljoner kronor. Fler andra chefer inklusive rättighetsgurun Peter Nörrelund har köpt på sig aktier och i flera omgångar. De vet ju planen framåt med rättigheter, samarbeten och annat och då kanske det är riskfritt att köpa aktier, vi andra saknar den insynen. En del undrar kanske hur tidigare krisande Viaplay som var nära att gå omkull kan köpa nya rättigheter likt Champions League? För det första gjorde man en omfattande en räddningsaktion som kostade aktieägarna i princip allt värde, men man fick ner bolagets lån samt nya miljarder via en emission. Viaplay är dessutom uppbackade av nya storägaren Canal Plus som köpt Champions League-rättigheter i Frankrike, Österrike, Polen och en hel rad länder i Afrika och har goda kontakter med Uefa och dess agent Team. Vad jag hör är att Canal Plus varit tydligt gentemot Uefa/Team kring stödet till Viaplay. Lägg till att Viaplay släpper Europa League och Europa Conference League som man köpte när marknaden i Norden var på topp våren 2020. Kostnaden för Champions League 2024-27 halveras närmast jämfört med senast då Telia/TV4 köpte och det motsvarar i princip vad Viaplay betalade för EL och ECL, enligt vad det talas om på marknaden. Ovanpå det kan Viaplay visa att man tar in kapital via försäljning av Premier League-matcher i Sverige och Danmark och eventuellt att man då tar in en partner på Champions League-rättigheten. Jag vet att danska Tispbladet häromveckan skrev att Viaplay kan bli snuvat av DAZN när det gäller Champions League. Vad jag hör är att kombinationen Viaplay-Amazon är hetare och med tanke på att man har Canal Plus i ryggen ska man vara närmast. Det är mycket rykten kring en försäljning som dragit ut långt över det vanliga och även kring Norge där TV2 kämpar för att behålla Champions League är det mycket rykten. Jag satsar på Viaplay/Amazon för Champions League i Danmark och Sverige samt TV2 i Norge, men vi får se. Frågan är var Europa League och Europa Conference League hamnar? Det senaste jag hörde var att rättigheterna var ute på en fjärde budrunda då ingen aktör varit i närheten av vad Uefa/Team vill ha. Där är det mycket snack om att tidningskoncerner likt Bonnier och Schibsted samt streamingaktörer likt DAZN, Disney och andra alla varit en del av processen. Det är bara att konstatera att det är svårt att sända EL och ECL och få det lönsamt oavsett om svenska lag når gruppspel eller ej.

Veckans läsarbrev I
Hej Olof Jag upplever att du har en liten tagg i sidan till JDT. Kan det vara efter hans MFF sejour? Han har ju bjudit på sig mot media på ett OVANLIGT öppet sätt som jag inte väntat mig. Han har satt upp OVANLIGT höga mål för att vara en förbundskapten i Sverige. Han har på väldigt kort tid fått alla spelare att ställa upp på hans vision som på ett taktiskt sätt skall sätta sig hos spelarna. Jag tror att det är få fotbolls initierade som hade trott på vinst mot Portugal. Jag tror de flesta ville se perioder av det JDT pratar om i sin vision. Det fick vi se. De första 10 min var bländande bra. Klart att vi blir straffade målmässigt när laget inte är samtrimmade. Skit i det. Ha tålamod. Ge JDT lite kred för hans mod. Om det målmässigt ser lika illa ut efter Natinons L. så kan jag förstå en sågning. Inte nu. Spara på krutet nu Olof och försök att ta hans utsträckta hand och försök förstå vad han försöker åstadkomma. Get under his skin. Keep up da good work. / Calle

Svar: Jag kan inte se att jag sågat honom. Skrev både inför mötet med Portugal och efter det att både JDT och SvFF måste hålla kursen om man nu valt den här inriktningen och att det kommer att ta tid. Sedan måste man få beskriva hur det är, det är en del av att vara krönikör.

Veckans Uefa-jakt på Kina-cash
EM 2024 har fått en ny sponsor i kinesiska AliExpress. Sedan tidigare finns kinesiska Alipay som sponsor och det finns även olika avtal med Hisense, Vivo och BYD. Just statliga bilföretaget BYD (Build Your Dreams) är intressant med tanke på att man tar över efter tyska Volkswagen och det när EM går i Tyskland.

Veckans moderna fotboll I
La Liga och Disneyland kör ett event för att supportrar ska kunna se nästa El Clasico vid nöjesparken. Disney äger ESPN som har rättigheterna till La Liga och den spanska ligan har flyttat fram positionerna i Nordamerika för att försöka ta marknadsandelar. Den 21 april är det dags med La Liga-profiler som Hugo Sanchez och Iker Casillas.

Veckans Uefa-Qatar-quick-step
EM 2021 sponsrades av Qatar Airways. Till EM 2024 har Visit Qatar tagit över.

Veckans poäng
Offsides Anders Bengtsson skriver om Sveriges val att möta Serbien i juni. Han poängterar att Serbien i mars träningsspelade mot Ryssland och att det blir konstigt och drar upp fler exempel på vänskapen mellan serbisk fotboll och rysk fotboll. Lägg till den komplikationen att SvFF-basen Fredrik Reinfeldt tryckt på inget utbyte med Ryssland efter invasionen av Ukraina. En av ytterst få vänner som ryssarna har kvar är just Serbien. Klart det blir komplicerat men det är också en termometer på hur iskallt det svenska landslaget är. Man kan också undra kring landslagschefen Stefan Pettersson som är ansvarig för jobbet att boka motstånd. Något säger mig att företrädaren Lasse Richt varit rivigare och obekvämare i jakten på bättre landslag och jag vet att både spelare och ledare har undrat om Pettersson är rätt man på rätt plats. Klart att det är lätt för Anders Bengtsson och mig att kolla i backspegeln, men det är extra intressant att matchen är handplockad för att vara en hyllningsmatch där Zlatan Ibrahimovic ska tackas av för sin landslagskarriär. Ja, det finns nog rätt många landslag som passat bättre än Serbien vars supportrar knappast lär hylla Ibrahimovic utan snarare låta honom höra både det ena och det andra. Får hoppas att svenska supportrar köper biljetter så det inte blir röda läktare som när Sverige mötte Albanien och bortasupportrarna dominerade på Friends Arena.

Veckans bot
Statliga Svenska Spel får böta 100 miljoner kronor. Skälet? Inte skyddat spelarna mot överdrivet spelande. Spela lagom?

Veckans läsarbrev II
Hej Olof, en sak som jag vill tillföra debatten är kring att i princip alla svenska herrlandslagets matcher ska spelas på Friends Arena, Stockholm. Jag vet att förbundet investerat i Friends men att det i princip aldrig spelas herrlandslagsmatcher utanför huvudstaden tror jag påverkar suget efter herrlandslaget. Se på Portugal och Frankrike tex, som lägger ut matcher på andra arenor/städer runt om i sina länder. Jag tror att intresset minskar för herrlandslaget över tid om en begränsad skara av svenska folket har möjligt att få uppleva landslaget live. Se på min 10-årige son som är "fotbollsnerd". Kollar väldigt mycket Allsvenskan och MFF både på TV och live på Eleda Stadion. Men då vi inte har möjlighet att göra resorna till Stockholm blir suget efter herrlandslaget inte så stort. Landslaget riskerar att bli något för 25% av svenska folket (Stockholmstrakten). Jag kan göra utläggningen mycket större och längre men jag tror du förstår min poäng. En obetydlig match mellan Sverige och Albanien hade nog sålt ut både Eleda Stadion och Ullevi. Och vi i resten av landet kräver inte en avgörande VM-kval match mot England. Men träningsmatchen Sverige-Albanien hade vi varit väldigt glada för. Jag förstår att denna match är oviktig i Stockholm, då man kan välja mellan betydligt fler matcher att gå på för herrlandslaget. Inte så konstigt publiksiffran var rätt dålig igår. Vad tror du? Är det för mycket Stockholmsfokus? Mvh Christian

Svar: Du har en poäng men när SvFF äger en tredjedel av Friends Arena och redan sliter med ekonomin är det svårlöst. Jag fattar frustrationen men förbundets investering i en ny nationalarena kostade en hel del frihet. Ta bara att herr- och damlandslag i princip alltid laddar upp i Båstad inför mästerskap. Varför? Jo, för att Erik Paulsson, vars familj är storägare i Fabege som äger två tredjedelar av Friends Arena (och stora delar av Arenastaden) samt är sponsor till landslaget vill att det ska vara så. Den tiden när landslag mästerskapsladdade i Varberg, Visby, Stenungssund eller Gimo har i princip varit förbi sedan 2016.

Veckans allsvenska tips
1. Malmö FF
2. Djurgårdens IF
3. AIK
4. IF Elfsborg
5. BK Häcken
6. Hammarby IF
7. Kalmar FF
8. IFK Norrköping
9. Mjällby AIF
10. IFK Göteborg
11. Halmstads BK
12. IK Sirius
13. Västerås SK
-----------------------------------
14. IF Brommapojkarna
-----------------------------------
15. IFK Värnamo
16. Gais

Naturligtvis har jag gått igenom lag för lag och det finns här. Sedan är det ett tips, inte en sanning.

Veckans tar aldrig slut
Tidigare spanske förbundsordföranden Luis Rubiales hotas av 30 månaders fängelse. Tvångskyssen av Jennifer Hermoso har haft konsekvenser för Rubiales och det är långt ifrån över. Överlag verkar det spanska fotbollsförbundet ha många problem och nyligen var det razzior mot högkvarteret och ytterligare en ledare har blivit avstängd. Ja, det är en skandal som inte slutar skaka om spansk fotboll.

Veckans Israel-Palestina i fotbollens värld
Skrev häromveckan en krönika om tystnaden i fotbollens värld när det gäller Israels krig i Gaza.  Det är svårt att greppa och för mig finns inget politiskt i att visa solidaritet med civila offer och försöka få till en vapenvila. Europeiska gymnastikförbundet valde att ställa in ett mästerskap som skulle gått i Israel 2025. Sedan tidigare har även vattenpolo-EM 2024 flyttat och Israels hemmamatch i EM-playoff spelades i Ungern. IOK-basen Thomas Bach har slagit fast att Israel inte riskerar att stoppas från sommarens OS i Paris. Frågan lär hänga över idrottens värld, tystnaden till trots.

Veckans bilaga
Sportbladets allsvenska bilaga var högklassig. Nördigt. Roligt. Faktaspäckat. Ekonomi-special. Gillade speciellt intervjuerna med en rad allsvenska stjärnors mammor som Stefan Holm gjort. Fem plus.

Veckans pressade tränare
Barcelonas Xavi ska stämma journalister. Bakgrunden är att Xavi ska ha efterforskat källor och krävt att få insyn i medarbetares telefoner, vilket han nekar till.

Veckans hårda dom
Kinas tidigare ordförande i fotbollsförbundet, Chen Xuyuan, dömdes till livstids fängelse för mutbrott. Han hade tagit emot över 100 miljoner kronor i mutor och skadat fotbollen, enligt domen.

Veckans rivalitet
En liten klubb i Köpenhamn byter samarbetspartner, från Bröndby till FC Köpenhamn. Svaret: sönderslagna rutor i klubblokalen. Inget är heligt längre.

Veckans trägna tips
Vår mini-dokumentär Arvet efter Qatar-VM finns på TV4 Play. Se den här. Tillsammans med Johan Tarland åkte jag till Doha för att se vad som blev arvet efter fotbolls-VM 2022. Om svikna löften, om en pågående sporttvätt, om en framtid för sporten i regionen och om splittringen i världen som bara vidgats efter VM. Olle Lindberg och Oscar Dahl har också stor del i projektet.

Veckans återuppståndelse
Sports Illustrated är tillbaka. Mediabolaget Minute Media, som bland annat har Players’ Tribune, har köpt rättigheterna till Sports Illustrated i tio år. Återstår att se vilka som återanställs och vad det blir för satsning.

Veckans bristande logik
Storbritanniens regering vill stoppa utländska intressen från att köpa brittiska medier, men det finns ingen begränsning kring fotbollsklubbar. Undrar vilka som har störst genomslagskraft?

Veckans superettan-tips
1. Östers IF
2. Degerfors IF
-----------------------------------
3. Varbergs Bois
-----------------------------------
4. Örebro SK
5. Östersunds FK
6. Landskrona Bois
7. Helsingborgs IF
8. Sandvikens IF
9. IK Brage
10. Utsikten
11. Trelleborgs FF
12. Örgryte IS
-----------------------------------
13. GIF Sundsvall
14. IK Oddevold
-----------------------------------
15. Gefle IF
16. Skövde AIK

Veckans läsarbrev III
Hej Olof Kan träningsmatcherna ändå ha betydelse för oss till rankingen inför VM kvalet? Finns det något sätt för Sverige att ta oss så högt upp att vi blir dragna från pott 2 till VM kvalet? Räknas nations league matcherna lika mycket som övriga tävlingsmatcher? Kan vi ta oss upp till pott 2 om vi vinner alla nations league matcher i höst. Eller är det för långt upp så vi vet det garanterat blir pott 3? Vet du? Kan man räkna på det? Isåfall kanske både Nations League och till viss del dess vänskap har lite betydelse Mvh Anders

Svar: Fifas rankning hänger ihop med resultaten de senaste fyra åren och man har sedan 2018 en matematisk metod som väger in olika parametrar. Sverige ser exempelvis att tappa ytterligare två platser efter de senaste två matcherna. Klart att det spelar roll hur det går för Sverige och just nu är man på 14:e plats av Uefa-lag på världsrankningen och då har man en klar möjlighet att vara i seedningsgrupp 2. Ännu är rätt mycket oklart kring när VM-kvalet lottas och exakt hur det går till. Klart är att en vinst av Nations League-gruppen kan ge en bakväg till playoff då de fyra bästa gruppvinnarna från NL som inte når VM direkt via kvalet (tolv gruppvinnare) eller får spela playoff via kvalet (tolv grupptvåor) går in i playoff. Totalt har Europa 16 platser jämfört med 13 till VM 2022.

Veckans sköna besked
Xabi Alsonso stannar i Bayer Leverkusen. Äntligen någon som inte omedelbart rusar vidare.

Veckans deppiga Flyers-värvning
Mitt gäng i NHL är Philadelphia Flyers och nu har man knutit till sig den ryska målvakten Ivan Fedotov som precis spelat klart säsongen med arméklubben CSKA.

Veckans funkade inte
Satsningen på att kommentera matcher i en app lyfte inte. Sportscom packade ihop på dagen tidigare i veckan och det precis innan man skulle addera allsvenska till sitt erbjudande. Kanske inte konstigt då Radiosporten inte fick det att flyga när det var gratis matcher och nu kostade det pengar, men alltid tråkigt när nya satsningar och idéer stupar.

Veckans inte så förvånande
Chelseas affärer och betalningar under Roman Abramovitjs tid för att runda olika regelverk verkar nå ytan mer och mer. Får se om Premier League agerar.

Veckans låt
"Ladykillers" – Lush.

Veckans Leeds United
Satt på Vicarage Road och såg Leeds kämpa sig till en poäng och man borde vunnit sett till chanserna man skapade i andra halvlek. Alltid jobbigt att sitta bland hemmalagets supportrar och hålla tillbaka jublet vid en sen kvittering, men det får det vara värt. Även om Watfords hemmaarena är hyfsat nyrenoverad är den intryckt mitt i ett samhälle med en kyrkogård snett över gatan. Det är något fascinerande med den engelska fotbollen som den var förr och upplevelsen blev inte sämre av ett pubhäng där Leeds-supportarna höll till. Risiga burgare, mängder av öl och glatt humör. Efter att Leicester förlorade, Southampton tappade poäng och Ipswich vann är det jämnt i toppen men fördel Ipswich med sju-åtta matcher kvar av Championship.

Veckans siffra
1600. Antalet brittiska supportrar som måste lämna in sina pass under EM i Tyskland i sommar. Många av dem dömda för brott i samband med fotboll. Brittiska UD varnar även supportrar som åker till England för att ölen är starkare i Tyskland än hemma på puben. Det kan bli en lång sommar.

Veckans läsarbrev IV
Hej! Olof! Jag som många andra älskar sport i allmänhet och fotboll i synnerhet. Det är ju numera vida känt att Viasat och TV4 har problem med lönsamheten för streamingtjänsterna. Självklart gör miljardrullningen i PL att TV-avtalen hamnar på en nivå som kanske är svår att hantera prismässigt gentemot konsumenterna. Vad jag saknar i debatten är IP-TV:s roll i sammanhanget. Jag har mailat både Viasat och Discovery för att fråga vad de gör för att begränsa/stoppa dessa aktörer. Inget svar från någon dock. I min värld betalar man för de tjänster man utnyttjar. Det hade varit intressant att få reda på hur många användare/hur mycket pengar som försvinner från Streamingtjänsterna till IP-TV? Nu ser jag fram emot allsvenskan och Elfsborg på måndag. Då blir det Borås Arena i stället för streaming. Glad påsk! Björn 

Svar: Hela branschen försöker lyfta frågan och runt en halv miljon svenskar kör IP-tv och det ökarTV4:s chefsjurist Ulrika Jensen sa i en intervju i Dagens Media att det handlar om flera hundra miljoner kronor som förvinner. En uträkning för några år sedan hänvisade till att runt 35 miljarder kronor försvann årligen från Europas mediahus. I höstas dömdes två personer för att ha drivit ett IPTV-nätverk och de ska betala skadestånd till TV-husen. Det går uppenbarligen att komma åt men man kan misstänka att polis och myndigheter har annat att göra.

Veckans poddgäst
Richard Berkling är gäst i podden och Blåvitts ordförande talar om hur det är att leda en förening i motvind, om förtroendet för hans ledarskap, om kritiken och om när det blir guldpytt på Kamratgården nästa gång. Sedan tidigare finns 430 poddintervjuer och du hittar dem alla här. God lyssning!

Publicerad 2024-03-31 kl 09:21

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto