Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Klart att Deschamps har rätt - bara att stänga av

EM 2024 (herr)

MÜNCHEN. Om svenskar tycker att Frankrike spelar tråkigt är det inget som stör Didier Deschamps.
Kolla en annan match då, är hans råd - och han har rätt i att fotboll handlar om resultat. 

4:24
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Spelar Frankrike tråkig fotboll? Det enkla svaret är ja och aldrig tidigare i EM-historien har ett lag i semifinal gjort så få mål per match. Sedan är gjorda mål naturligtvis inte den enda måttstocken men försvårande för fransmännen är att det är två självmål och en straff på fem matcher. 

Försvarspelet är väl underhållande? Jo, det finns människor som uppskattar skickligt försvarande och det är ingen tvekan om att Frankrike där är i en klass för sig själv. Ett mål insläppt efter en straff av Robert Lewandowski. Annars håller man i princip rent framför Mike Maignan som tar det lilla som passerar de franska försvarsvallarna

Annons

Två ytterligheter stöter på varandra i EM-semifinalen som spelas på Bayern Münchens hemmaplan tisdag kväll. Spanien är det franska landslagets antites och har under fem matcher gjort elva mål och framför allt underhållit spelmässigt. Kanske något alla egentligen drömmer om? Under Luis de la Fuente har har Spanien blivit än mer attraktiva med en rakhet som tidigare årgångar saknade.

Under måndagens presskonferens inför semifinalen drog jag upp frågan om tråkiga Frankrike och förbundskapten Didier Deschamps verkade inte kunna bry sig mindre. Han hängde upp sig på min nationalitet och skojade om det, och slapp därmed bemöta frågan på allvar.

Förbundskaptenen talade snarare om att landslaget har en kapacitet att förmedla känslor och göra fransmän och fransyskor glada i en tuff period för landet. Vilket är det viktigaste. Underförstått att all eventuell underhållning ligger i att Frankrike tar sig vidare steg för steg mot pokalen.

Annons

Klart att han har rätt i att det spelar mindre roll vad andra nationaliteter tycker om Frankrikes underhållningsvärde. Det handlar om att göra resultat i ett mästerskap. Laget är i semifinal och om man tar sig till Berlin - om än på ett försvarsmässigt och cyniskt sätt - har han fullföljt uppdraget.

Didier Deschamps är naturligtvis kritiserad även i Frankrike. Alla nöjer sig inte med känslor, om än glädjefyllda sådana. Det finns de som har högre krav på Les Bleus som trots allt har en rad vassa offensiva, kreativa och underhållande spelare i form av Kylian Mbappé, Antoine Griezmann, Ousman Dembélé, Randal Kolo Muani och några till. Den arsenalen kan vilken förbundskapten som helst bli avundsjuk på.

Den franske förbundskaptenen har haft ansvaret sedan det pinsamma uttåget ur EM 2012 som följde på härdsmältan i Sydafrika 2010. Under VM i Brasilien blev Tyskland för svårt i kvartsfinalen men därefter är det EM-silver, VM-guld, EM-kvartsfinal och VM-silver. Svårt att klaga på den resultatraden och även om det inte alltid sprakat kring laget räcker det kanske med medaljerna?

Annons

Faktum är att Deschamps fick stöd av spanske kollegan Luis de la Fuente när frågan om Frankrikes uttråkande levde vidare till nästa presskonferens. Nu var de la Fuente tydlig med att det inte var hans uppgift att utvärdera om det franska landslaget underhåller utan snarare vilket hot de kan vara mot en spansk finalplats. Han talade om att allt handlar om att vinna och det är därför man lägger en matchplan.

Luis de la Fuente hade inga problem att utnämna de spanska spelarna och det spanska landslaget till bäst i EM, men att man ändå kan falla mot Frankrike. Och att det här med underhållande fotboll handlar om en tanke eller en idé som ihop med en matchplan kan bli både roligt och vinnande, och att där är Spanien närmast att vara i EM. Vilket han givetvis har rätt i.

Det är uppenbart att berättelsen om EM 2024 har svängt från euforin och glädjen i starten kring en öppen fotboll, spektakulära mål, noll 0-0 matcher och fotbollsvärlden blivit jämnare till att det är underpresterande storstjärnor, storlag och att det bara handlar om riskminimering snarare än utvecklande fotboll. Att EM inte alls är kul längre.

Annons

Min känsla är precis tvärtom. Även om Frankrike inte underhållit upplever jag att EM har gjort det. Något jag skrev om häromdagen i en krönika. Samtidigt är det bara att inse att bilden av mästerskapet är polariserad och att det många som ser det negativa och saknar utvecklande spel.

Det finns många tänkbara förklaringar. Dagens toppspelare är i gång mer och det trycks in fler och fler matcher. Min upplevelse är att det bristande tålamodet som finns i samhället i stort men även i klubbfotbollen är lika närvarande kring landslag och mästerskap. Trycket blir därefter och det är mest uppenbart kring England där spelarna varit märkbart påverkade av skriverierna.

Ändå är jag smittad av känslorna kring EM. Stoltheten i att representera sitt land. De tvära kasten där man kan bli hjälte ena sekunden och syndabock nästa. Den ständigt hotande avgrunden i form av respass ur turneringen, men där alternativet är den där smittande och galna glädjen. Jag kan knappt se mig mätt på scenerna efter utslagsmatcherna med polariserade känslouttryck på planen och på läktaren.

Annons

Vet inte hur många som tänker tillbaka på VM i Ryssland 2018 då Sverige stormade till VM-kvartsfinal. En osannolik insats av ett begränsat landslag men där Janne Andersson fick delarna att tillsamman bli bättre än de borde ha varit. Efter insatsen i Ryssland var det en del som tyckte att Anderssons riskminimerande hade en negativ effekt på svensk fotbolls utveckling. Vi var många som kritiserade 0-0 i EM-premiären mot Spanien i Sevilla.

Nu är vi två mästerskap längre fram och svensk fotboll är inte med alls. Om felet ligger i att utvecklingen avstannade av kortsiktiga resultat eller om det faktiskt handlar om att Sverige försökte bli något annat kan vi prata om länge. Det finns ingen given sanning, men för mig handlar alltid landslagets insatser om resultat snarare än spelet. Utan varken resultat eller något vidare spel är det svårt att stå upp för den modellen.

Annons

Didier Deschamps lär hamna under press om Frankrike åker ut mot Spanien. Annat om man tar sig till en ny mästerskapsfinal. Sedan kanske det inte räcker med ett EM-silver för att tysta alla kritiker utan då kanske man behöver vända hem till Paris med ett EM-guld. Risken Deschamps tar med den defensiva fotbollen är att den måste ge maximala resultat utifrån förutsättningar, annars blir det jobbigt.

Svårt att inte längta till en EM-semifinal som kunde varit en final där två olika ideologier och filosofier ställs mot varandra. Det är mer än en finalplats på spel. Vilket sätt är det bästa att angripa en turnering på? Var det värt att underhålla fram till semifinalen och sedan åka ut för att man inte var cyniska nog? Eller var det värt att försvara sig fram och inte släppa loss de kreativa spelarna? I kväll efter 23-tiden vet vi vem som vann den striden.

Annons
Publicerad 2024-07-09 kl 13:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto