Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Midsommar och mästerskap hör ihop

Lundhs blogg

FRANKFURT. En gång i tiden flög svensk journalister hem från mästerskap för att fira midsommar. Tidningsfri dag gjorde det möjligt.

Inga svenska morgontidningar väntar under midsommardagen. Ändå har jag svårt att se att de journalister som är i Tyskland för att bevaka EM åt DN och Sydsvenskan vända hem för att fira en snapstung midsommar. För att sedan flyga tillbaka under morgondagen.

Jag säger inte att det var bättre förr, men det var annorlunda. Överlag gick det att leva ett annat liv som utsänd journalist innan de tekniska landvinningarna gjorde att man är nåbar i princip överallt och även kan publicera dygnet runt. Det blir inte lika mycket utrymme för utsvävningar.

För egen del blir det en stillsam och arbetsam midsommar i Frankfurt. Även om SVT har alla tre matcher i dag väntar nya matcher i TV4 under lördagen och man behöver hänga med i mästerskapet. Det är för övrigt ingen midsommarafton i Tyskland, men det festades ändå tungt bland både engelska och danska fans i natt.

Annons

Måste säga att man blir avundsjuk på danskarna som är med under EM i Tyskland. Vilken uppslutning på läktaren och de dominerade fullständigt på läktaren i Frankfurt trots att engelsmännen var fler på plats. En veritabel röd mur som var synkad i både sång och ramsor. Här är min krönika efter matchen i går. Och här är ett färskt Fotbollskanalen On Tour från i dag.

Svider att Sverige inte är med i EM. Det är tre år sedan Sveriges herrar var med i ett mästerskap och på midsommarafton 2021 var det glatt efter att laget vunnit gruppen efter sena avgörandet mot Polen och laget hade tid att ladda om inför åttondelen mot Ukraina. Vi var på en skrattfylld presskonferens vid lagets bas på Hisingen.

Det var ju ett pandemipåverkat EM och Sverige bodde i Göteborg hela mästerskapet och spelade i Sevilla följt av två matcher i St Petersburg. Nu väntade en åttondelsfinal om några dagar och Emil KrafthLudvig Augustinsson och Kristoffer Olsson underhöll i presstältet. Alla var nöjda.

Annons

Dessutom väntade sillunch, golf och padel följt av en grillkväll på spahotellet på Hisingen för landslaget. Vi som bevakade mästerskapet hade sytt ihop en kväll på en krog högst upp på Götaplatsen och även SVT:s stjärnreporter Johan Kücükaslan var med. Det blev hyfsat sent, men ändå under kontroll. Nytt jobb väntade.

Midsommar och fotbollsmästerskap hör annars ihop. Ett av mina första minnen är när vi körde hem från Italien i tid till midsommarafton 1990. Då hade vi som supportrar sett Sverige få stryk mot både Skottland och Costa Rica i Genua och åka ur VM tidigare än någon tänkt sig. Därefter pressade vi minibussen hårt när vi styrde norrut och det var rätt tyst i bilen.

Under EM 1992 bodde vi i Stockholm och följde Sveriges väg mot EM-semifinalen från läktarplats men vände söderut över midsommar. Jag firade både aftonen och dagen i Halmstad innan vi körde till Solna i gryningen på söndagen och fick se Sverige falla mot Tyskland. Vilket innebar att finalen nån vecka senare spelades mellan Danmark och Tyskland.

Annons

VM 1994 är väl det mästerskap som alla svenskar kan koppla ihop midsommar. Då Sverige slog Ryssland, eller OSS, med 3-1. Själv var jag i Detroit med kompisar och min amerikanska värdfamilj som tagit sin husbil dit. Vi körde midsommarfirande på parkeringen och det var bra drag på alla involv erade innan vi såg matchen i Pontiac Silverdome.

Midsommarafton under VM 1998 firade jag med Expressens Mats Olsson på en krog i Paris och även GT:s Lars Hildingsson. Jag jobbade på Göteborgs-Posten och det hade varit tidningsfri dag. Det blev många pastis…och jag vet att jag på gatan försökte iscensätta Leeds Jimmy Floyd Hasselbainks målfirande där han slog en volt.

Hann även slå fast att Frankrike inte skulle vinna VM för att de saknade den mentala styrkan och det på franska, vilket imponerade på Olsson, men det var ju fel. Det visste vi dock inte då. På slutet anslöt DN:s Johan Esk som då var på TT och Aftonbladets dåvarande reporter Niclas Brunzell. Midsommardagens tågresa och jobb i Lens var ganska tung.

Annons

Under VM i Japan 2002 var jag på plats för Expressen och var ute med Patrick Ekwall och käkade sushi i Tokyo efter att ha skyndat oss tillbaka efter att Brasilien slagit ut Svennis England. Blev några saké och en minst sagt sen natt på några skumma ställen i vanliga hyreshus. Man kan säga att vi inte hade koll på utelivet.

Under EM 2004 i Portugal så var midsommarafton dagen före Sveriges match mot Holland i kvartsfinal. Blev en lång kväll som började på Luis Figos ställe i Vilamoura och slutade med efterfest i min svit med tre balkonger – måste varit felbokat – och det spelades progg så det ljöd över hamnen (och det svenska spelarhotellet) vilket DN:s Jan Lewenhagen gillade.

VM 2006 hade Sverige tagit sig till åttondelsfinalen mot Tyskland. Den spelades på midsommardagen i München vilket innebar att det var ett mer stillsamt firande från alla inblandade. Hur det gick? Ja, det var ingen rolig match när svenskarna hamnade i underläge och fick Teddy Lucic utvisad och sedan var VM över.

Annons

EM 2008 var lugnare i Lugano för jag minns i varje fall inget speciellt. Överlag var veckorna i den schweiziska orten sega utanför jobbet. Under VM i Sydafrika var det spel med en jättevuvuzela i Nyhetsmorgon och en blodig biff på kvällen när vi bodde i Johannesburg. EM 2012 blev det midsommarafton i Gdansk med Grekland-Tyskland och inget vidare drag då Sverige åkt ut.

Midsommar 2014 i Rio de Janeiro blev det en lång sittning med Hasse Backe och Axel Pileby, Mathias Lühr och del andra på en churrascarias där det var köttfest. Tror jag gjorde intryck på hovmästaren som kom ut med specialkött och hälsade glatt och vänligt när vi kom tillbaka. Blir mätt bara jag tänker på den kvällen. Efterspelet var både blött och sent.

Under VM i Ryssland 2018 var vi i Sotji men det blev bara en middag bland oss utsända från TV4, men det blev ganska stillsamt med tanke på att det var Sverige-Tyskland i TV4 på midsommardagen. Vi skulle dra i gång tidigt med Nyhetsmorgon och sedan var det fullt tryck hela dagen fram till avspark.

Annons

Mästerskap för damer ligger inte sällan senare på sommaren, likt EM 2022 och VM 2023, och därför inget midsommarfirande. Under VM i Frankrike 2019 hade vi dock en härlig och sen middag i Paris på ett brasserie som Johanna Frändén tipsat om. Ostron. Rejäla köttstycken. Mycket vin och öl. Till och med efterrätt. Ja, det var en lite trögare midsommardag.

Publicerad 2024-06-21 09:32

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto