Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sverige i EM-brygga efter nytt poängtapp

Lundhs blogg

GÖTEBORG. Klart att det svenska EM-hoppet fortfarande lever. Problemet är att bakvägen till Schweiz ger sämre möjligheter i mästerskapet.

Dryga 11 000 åskådare försökte hålla humöret uppe på läktarna trots att Sverige hade en kämpig match. De hördes i varje fall. Men Frankrike hade bollen långa perioder av matchen och av den svenska offensiven såg man inte mycket. Nej, det var ingen match att njuta av eller minnas.

Kosovare Asllani hade den bästa möjligheten i första halvlekens slutskede men en fransk back räddade på mållinjen. Annars var det långt mellan de svenska möjligheterna när det mest handlade om att försvara sig. Ofta tappade Sverige bollen ganska direkt och inte sällan efter tekniska misstag när passningar inte gick fram.

Annons

Nej, det var ingen av Sveriges bättre insatser men ofta klarade det svenska försvaret att hålla fransyskorna på avstånd. För det var ett lag i Göteborg som var bättre och det var bortalaget. Frankrike blev dock bara blev mer och mer frustrerat ju längre matchen led då spelövertaget knappt ledde till skarpa chanser.

Men efter en hörna med mindre än tio minuter kvar var det mittbacken Wendie Renard som tryckte in det franska segermålet i regnet på Gamla Ullevi. Den franska lagkaptenen förstörde en svensk EM-kvalkväll. Efter en grinig och gnetig match stod Sverige som förlorare och plötsligt är det rejält tryck på landslaget om man vill gå direkt till EM 2025.

Sveriges svaga höst och baksmälla efter VM-bronset hinner nu i kapp landslaget. Att man gjorde ett dåligt Nations League gav tuffast möjliga lottning i EM-kvalet med både Frankrike och England samt Irland. Även om man kan nå EM via playoff som grupptrea eller gruppfyra ger det sämre seedning i mästerskapet och en tuffare väg fram väl i EM.

Annons

Nu väntar ett dubbelmöte med Irland i slutet av maj och början av juni. Då vill det till att Sverige tar sex poäng för att vara med i slutkampen om de två översta platserna. För returer väntar mot Frankrike och England i juli och helst ska Sverige stå på sju poäng då för att kunna utmana de riktiga giganterna i gruppen.

Peter Gerhardsson och spelarna säger sig gilla nyordningen där EM-kvalet är skiktat så man ställs mot jämnt motstånd. För svensk del innebär det att man tar sig an några av de bästa landslagen i Europa. Upp till Sverige att visa att det är verklighet och gilla läget när EM-kvalet fortsätter.

Klart är att Gerhardsson måste få i gång Fridolina Rolfö, Kosovare Asllani och Stina Blackstenius. Kanske även hitta plats till Rosa Kafaji. För den svenska offensiven hade svårt att sätta avtryck i regnet i Göteborg och det är ett måste att den gör det för att tro på en plats i EM och även skapa hopp om att lyckas i Schweiz.

Annons
Publicerad 2024-04-09 22:08

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto