Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Italien är en mardrömslott - men det kan ändå bli svenskt VM

Den tidigare spanske landslagsstjärna Fernando Hierro drog boll på boll hos Fifa i Zürich innan det stod klart att det bara fanns två bollar kvar, en i varje skål, och det var Italien och Sverige. En mardrömslott.

Nej, Italien är i dag inte lika starkt som man varit i perioder men det är ändå ett landslag som inte missat ett VM sedan 1958. Senaste mästerskapet man missade var EM 1992. EM-silvret 2012 är senaste medaljen och i både VM 2010 och 2014 åkte man ut i gruppspelet.

Lägg till att Sverige inte vunnit en tävlingsmatch mot Italien sedan 1-0 i EM-kvalet på Råsunda i juni 1987 då Thomas Ravelli tog en straff och Peter Larsson gjorde mål efter en offensiv räd och samspel med Johnny Ekström.

Sverige hade trots allt en framgång på bekostnad av Italien under EM 2004 då landslaget via 2-2 mot Danmark tog sig vidare tillsammans med danskarna. Fast så utspelat som Sverige blev i Porto mot just Italien var rätt skakande, men Zlatan ordnade en poäng via en klack.

Senaste tävlingsmatchen och mötet var i Toulouse under EM i Frankrike och det var väl en match och ett resultat som symboliserar det italienska landslaget. Man håller rent och sedan ser man till att utnyttja ett misstag och straffa motståndarna och vinner med 1-0.

Efter EM i Frankrike så lämnade Antonio Conte som förbundskapten och förre Torino-tränaren Gian Piero Ventura tog över. Under VM-kvalet fick Italien se sig frånsprunget av Spanien som kryssade i bortamatchen och vann med 3-0 på hemmaplan, men har gjort en del habila träningsmatcher.

Om man jämför Venturas landslag med Janne Andersson så är det få spelare i det svenska som hade tagit en plats i en italiensk trupp. Emil Forsberg givetvis. Möjligen Victor Nilsson Lindelöf? Kanske Marcus Berg eftersom offensiven inte är den starkaste lagdelen.

Men det är klart att Italien är skyhög favorit och det är förståeligt att Ventura räknar med en plats i VM i Ryssland. Förutom att kvaliteten i det italienska landslaget är högre så har man en tradition och en förmåga att göra precis vad som räcker för att ta sig vidare.

Sverige slapp spela redan på torsdagen vilket är en fördel. Dessutom får man börja hemma på Friends Arena vilket är ett plus då man i en eventuell förlängning i Milano får 30 minuter extra att göra ett bortamål som kan bli värdefullt. Konstigt att det finns kvar men det är bra för Sverige.

Om man ska leta vad som talar för en svensk skräll är möjlig så är det att det kan vara lättare att hålla en taktik och matchplan som den svenska mot ett favorittippat lag. Att det helt enkelt blir lättare för spelarna att underordna sig en kollektiv uppgift när initiativet finns hos Italien.

Sverige har några gånger under VM-kvalet visat att summan av de elva som befunnit sig på planen varit betydligt större än vad det varit när man kollat på varje individ. Visst, de kommer ofta från mindre klubbar eller ligor men presterar. Frankrike var onekligen en svårare motståndare och mot dem spelade Sverige 3-3 över två matcher.

Italien har allt att förlora, ingen räknar med att landslaget ska missa VM i Ryssland. För svensk del är det precis tvärtom då ingen på allvar räknar med att Sverige ska slå ut italienarna. Det kan vara en fördel och när Ventura nu säger att ingen ens tänker tanken på att missa VM så har han lagt tryck på sig själv och landslaget.

Naturligtvis kommer det att kräva något extraordinärt av Sverige för att slå ut Italien i ett playoff över två matcher. I en match kan alla lag skrälla, men över två matcher så är det betydligt svårare. Dels måste spelare som Forsberg, Olsen, Granqvist och Nilsson Lindelöf prestera på topp, dels måste Sverige ha det där flytet likt Toivonens 2-1 eller Hollands bortdömda mål i VM-kvalpremiären.

Kan det gå? Självklart så kan Sverige slå ut Italien över två matcher, men om man lyckas är det en bragd, inget annat. Egentligen ska det inte gå, men då och då visar fotbollen varför den är underbar, och man får uppleva hur någon ingen tror på överraskar och vinner.

Hade kört defensivt på Friends Arena för att försöka få med sig 1-0 eller till och med 0-0 till Italien. Viktigast är att inte släppa in ett mål på hemmaplan. Väl i Milano hade ett svenskt mål varit mycket värdefullt, för det blir inga målfester mellan de här landslagen.

Här är den svenska startelva jag kört utifrån vad Janne Andersson tar ut för trupp:

Robin Olsen – Victor Nilsson Lindelöf, Pontus Jansson, Andreas Granqvist, Ludwig Augustinsson – Emil Forsberg, Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Martin Olsson – Ola Toivonen, Marcus Berg.

Hade ersatt avstängde Mikael Lustig med Nilsson Lindelöf som kan spela högerback och fyllt luckan med Jansson. På mittfältet hade jag tagit in Olsson till vänster för att få till en starkare defensiv och en respektlös spelare som vågar kliva fram och flyttat Forsberg till höger kanten då Jimmy Durmaz knappast är tillbaka och Viktor Claesson inte räcker till.

Det centrala mittfältet är ett svenskt problem och hur man än gör tappar man något i ett redan utsatt läge där man är klart svagare. I och med att Olsson är en mer defensiv ytter kan man kosta på sig Ekdal ihop med Larsson som varit klart bättre än Jakob Johansson på sistone.

Olof Lundh

Malmö FF dominerar på flera plan

Efter en första halvlek där David Moberg Karlsson skickat in 1-0 till IFK Norrköping kom Malmö FF ut till spel efter pausen på ett sätt som påminde om insatserna mot Hammarby och Elfsborg. Man körde över motståndet.

När huvuddomaren Glenn Nyberg till slut blåste för slutsignalen på Östgötaporten stod MFF som segrare i matchen med 3-1 och dessutom som slutsegrare i allsvenskan 2017. Det så viktiga 20:e guldet för föreningen från Malmö.

Ingen sensation direkt, för styrkeförhållandet i Sveriges högsta serie är sådant att SM-guldet är Malmös att förlora när spelet drar i gång på våren. Under större delen av säsongen har man haft åtminstone en hand på Lennart Johanssons pokal.

Smällen mot AFC i Eskilstuna följt av hemmakrysset mot Blåvitt som var nere på tio man och en förlust mot Örebro borta påminde Malmö FF-spelarna och ledarna om att man trots allt är mänskliga och att man måste ta i för att vinna.

Vilket Hammarby och Elfsborg fick känna av på Swedbank Stadion och de två hemmamatcherna slutade med 4-0 och 6-0 och det kunde ha blivit mer. MFF var retat i de matcherna och det var samma effekt när man bärgade guldet i andra halvlek i Norrköping.

För det var ingen tvekan om att Norrköping-spelarna gjorde allt för att ta tre poäng och försöka nå Europa-kval, och en av ingredienserna var att man skulle störa MFF-spelarna, inte minst fysiskt och genom att stå upp mot dem i både snack och tacklingar. Något man lyckades med för det var irriterat på planen.

En misstänkt men utebliven straff när Oscar Lewicki blev manglad i slutet av första halvlek ledde till hårda ord mellan tränarna Magnus Pehrsson och Jens Gustafsson i spelargången. Vilket fick MFF-tränaren att på engelska (!) lova att hans lag skulle döda Gustafssons lag.

Kan inte ge MP annat än rätt i det. MFF dödade verkligen Norrköping och betydelsen av det hela gick att se på MFF-tränarens reaktion i riktning mot Peking-bänken efter Carlos Strandbergs 1-1. Den triumfen i Pehrssons blick skvallrade om betydelsen för honom.

Givetvis är det förståeligt om andra klubbars fans är oroade av att MFF nu tagit fyra av de fem senaste SM-gulden och fem av de senaste åtta. Dominansen är ett hot mot bilden av den jämna allsvenskan men det går knappast att ge upp för de andra klubbarna. Man får väl försöka lära sig av MFF.

Känslan är att Östersund närmat sig Malmö FF och kanske kan man få en ytterligare skjutas av pengarna från Europa League, även om man säkert tappar spelare. AIK, Djurgården och Hammarby lider kanske av många derbyn, men visst har man resurser som gör att man borde kunna ge MFF en match.

Det värsta för konkurrenterna är att Malmö inte bara är ekonomiskt starkast och kan värva spelare från en helt annan hylla, man är dessutom överlägset på att fostra egna talanger. Ta bara att fem spelare i kvällens startelva är MFF-fostrade och även två på bänken.

När allsvenskan drog i gång i våras hade man elva spelare i en trupp på 24 som är fostrade i MFF och även om man släppt Pawel Cibicki och Pa Konate så är det fortsatt ett bra flöde av talanger. Det måste fler klubbar kunna spetsa, även om det är ett jobb som är på lång sikt.

MFF är dessutom skickligt att få ex-spelare som Markus Rosenberg, Rasmus Bengtsson och Behrang Safari att återvända från långvariga utlandssejourer och spela mer för MFF. Det är också ett tålmodigt jobb att hålla de kontakterna vid liv och i rätt läge erbjuda något attraktivt.

I en tid av framgångar är det lätt att glömma bort att MFF i februari 2011 redovisade en förlust på 33 miljoner kronor. Det är knappast så att man hela tiden badat i pengar. Lägg till att efter SM-guldet 2013 var bärgat i Borås så försvann tränaren, sportchefen, vd:n, lagkaptenen och en rad tongivande spelare.

Då satsade man på Daniel Andersson som sportchef och han fick in Åge Hareide som tränare och Markus Rosenberg som återvändare. Dessutom klev Niclas Carlnén in som vd när Per Nilsson lämnade över det jobbet. Det var rätt få som trodde på Rosenberg och Hareide hade varit svajig i HIF.

Resten är historia när klubben försvarade SM-guldet och gick till Champions League och lyckades förvalta det på ett framgångsrikt sätt. Daniel Andersson satte inte foten fel många gånger de första åren och det ledde både till framgångar och en stark ekonomi som gav kraft att köpa loss arenan.

Det arbetet gör att MFF skördar ännu ett nytt SM-guld. Nej, det har inte varit någon förkrossande överlägsenhet. Snarare många uddamålssegrar och dessutom inte sällan efter sena mål. Det räckte till ett 20:e SM-guld och en andra stjärna på tröjan, men man har naggat rejält på kapitalet med nyförvärv och förlängda kontrakt.

Dessutom var Europa-spelet en besvikelse med tidigt respass mot Vardar. Klubbens målsättning är att det knappast bara ska bli SM-guld 2018 utan även gruppspel i Europa, och då måste man höja sig. Till den nivån är det en bra bit, och då krävs fler halvlekar som den andra mot Norrköping.

Olof Lundh

En lottning med idel nitlotter

Tisdag den 17 oktober 14:00 är det dags i Zürich. Då lottar Fifa playoff-spelet i Europa där Sverige ingår i gruppen av oseedade landslag efter att ha blivit grupptvåa bakom Frankrike. Väldigt enkelt upplägg, åtta lag gör i ett dubbelmöte upp om fyra platser i VM i Ryssland nästa sommar.

Playoff är inte obekant för det svenska landslaget som föll mot Portugal i kampen om en plats i VM i Brasilien 2014 men som slog ut Danmark i EM-playoff hösten 2015. För egen del ser jag gärna att Sverige börjar hemma, för att kunna rida på möjligheten att göra bortamål i sista matchen, då det även räknas i en eventuell förlängning.

Här är de inblandade lagen:

Seedade lag: Schweiz, Danmark, Italien och Kroatien.

Oseedade lag: Sverige, Irland, Nordirland och Grekland.

I lottningen så drar Fifa först två lag, ett seedat och ett oseedat, och sedan gör man en separat lottdragning om vilket lag som börjar hemma respektive borta. Playoff spelas hemma och borta med den första matchen 9, 10 eller 11 november och returen 12, 13 eller 14 november.

Kan egentligen inte se någon bra lottning av de fyra lag som Sverige kan möta utan det är fyra nitlotter. Nu ska man spela om det och Sverige har visat att man kan överraska under Janne Andersson men det är tufft motstånd som väntar oavsett vad lotten ger

Danmark har verkligen vaknat till liv under 2017 och Åge Hariede har fått styr på laget där Christian Eriksen levt upp till sin status som Premier League-stjärna. Efter krysset mot Rumänien hemma i mars blev det fyra raka segrar, bland annat 4-0 mot Polen hemma och 1-0 borta mot rivalen Montenegro. Lär vara revanschsuget efter EM-playoff och nu finns stjärnan i Danmark.

Schweiz vann nio raka kvalmatcher men föll i Lissabon i sista omgången och tappade därmed direktplatsen till Portugal på målskillnad. Inget att skämmas över. Även om det var en lättare grupp är det ingen tvekan om att det är ett tufft motstånd i playoff. Laget har de senaste åren tagit rejäla kliv och är sjua på världsrankingen och man var med i de senaste mästerskapen men åkte ut i åttondelsfinal i VM 2014 och EM 2016. Rätt stjärnspäckat med många spelare i de större ligorna.

Italien räckte inte till mot Spanien i VM-kvalet men inga problem att fixa playoff och årgång 2017 under förre Torino-tränaren Ventura tillhör inte de bättre, men det finns kvalitet och erfarenhet nog för att gräva ut resultat i ett playoff. Inte missat ett EM sedan Sverige 1992 och inte ett VM sedan Sverige 1958. Senast Sverige stötte på Italien var i EM 2016, och då vann italienarna efter ett sent mål.

Kroatien tappade direktplatsen till VM i kvalets slutskede efter 1-1 mot Finland och sparkade förbundskaptenen Ante Cacic. Under Zlatko Dalic ledning vann man ödesmatchen borta mot Ukraina med 2-0 och gick till playoff. Har bara missat två mästerskap sedan man bröt sig loss från Jugoslavien, har onekligen en del stjärnor (Modric, Perisic, Rakitic) och kan vara svårt på bortaplan. Dock är det stökigheter kring den kroatiska och delvis korrupta fotbollen i landet och man har inte alltid fansen med sig. Sverige hade tufft i VM-kvalet till Tyskland 2006 men slog kroaterna i träningsmatch 2012.

Om jag måste välja ett motstånd så går jag på Schweiz. Tror att Sverige har störst möjligheter att stänga till matcherna mot det schweiziska landslaget. Danmark blir en rysare med allt kring förra playoffet, Italien och Kroatien är väl tuffa. Andrahandsvalet är Kroatien. Trea är Danmark och Italien ligger sist som en riktig mardröm.

Olof Lundh

Utan modet från tidigare i VM-kvalet blir det inget VM

Sverige är i playoff till VM i Ryssland 2018. Onekligen starkt.

Man måste börja där.

Fast avslutningen av VM-kvalet var svag – och gav fler frågetecken än utropstecken.

Som väntat kunde inte Holland slå Sverige med sju mål för att sno playoffplatsen i VM-kvalgrupp A. Hemmalaget vann, men bara med 2-0 (2-0). Istället är det Sverige som ligger i ena skålen när Fifa nästa tisdag lottar  playoff i Zürich.

Scouterna från Danmark, Italien, Kroatien och Schweiz som Janne Andersson landslag kan ställas mot i playoff måste ha antecknat flitigt när de följde hur Holland tryckte ner ett försiktigt Sverige och skapade chans på chans framför Robin Olsen.

Att siffrorna hölls nere berodde mer på en dålig holländsk effektivitet än att Sverige var bra. Naturligtvis mattades hemmalaget när målen uteblev och även publiken tappade geisten då alla insåg att det inte skulle ske något mirakel.

Fast det var efter en svensk insats som överraskade i att sakna ett mod och ett spel som tidigare under VM-kvalet. Istället var det panik och en rädsla som var uppenbar från sidan av planen. Okej för att det handlade om att freda målet men det räcker inte för att förklara allt.

Passningsspelet var direkt svagt. Man rensade ofta i panik. Få vågade hålla i bollen och söka bättre alternativ. Vilket gjorde att man hela tiden hamnade i försvarsställning. I efterhand framstod samma startelva som mot Luxemburg som illa anpassad efter uppdraget att stänga till. För det måste ha varit ordern.

Och periodvis var det nästan en känsla av att vara tillbaka i matchen mot Holland i oktober 2010. Då det svenska landslaget gick under med man och allt. Nu fanns trots allt säkerheten att man kunde förlora med sex mål och ju längre matchen led förstod alla att det inte skulle gå att förlora så stort.

Inför matchen mot Holland hade Janne Andersson, Andreas Granqvist och andra spelare mest talat om att vinna den, att man inte funderade på målskillnad eller på att spela på resultat. Istället handlade det om att hålla sig till sin matchplan som skulle leda till en seger och hopp om gruppseger.

Man ville greppa möjligheten om Vitryssland skulle skrälla mot Frankrike, vilket aldrig skedde, även om det bara blev 2-1. Efter avspark på Amsterdam Arena var det som att se en helt annan svensk matchplan än den som man hade pratat om: ligg på försvar, maska och försök kontra.

Efter att Victor Nilsson Lindelöf drog på sig en billig dömd straff – den tur som Dick Advocaat hoppades på tidigt i matchen – så fick Arjen Robben se sin lama straff passera Robin Olsen på ett rätt udda vis. Ledningsmålet gav både det holländska landslaget och publiken lite behövligt hopp redan i minut 15.

Efter det blev det en plågsam första halvlek med svenska glasögon. Borta var modet att hålla i bollen och istället var det panikrensningar och ett långa stunder holländskt handbollsspel. Där Robben hela tiden klev in i planen och sökte avslut och passningar. Det var farligt nästan hela tiden.

Hur man kunde sätta offensive Emil Forsberg på Robben framstår som väl vågat. Både Ludwig Augustinsson och Forsberg hade svårt med honom och även centralt gick man oftast bet på att stoppa Bayern Münchens holländare. Sebastian Larsson körde fult, men det gav snarare farliga frisparkar.

Självklart går det att gräva fram två fina Marcus Berg-lägen på nick, ett efter frispark från Larsson och ett efter inlägg av Augustinsson, även om de bara var nära. Men att dra på dem vore att försöka sminka över en av de sämre halvlekarna Sverige gjort i VM-kvalet, för det var mest Holland.

Att det bara stod 2-0 på storbildsskärmarna när ryske domaren Sergej Karasev blåste av ska Sverige vara tacksamt. Det var Robben som skickade in även 2-0 med ett mycket vackert avslut när man tappade markeringen på superstjärna. Men det kunde ha stått 4-0 i halvtid.

Förbundskapten Advocaat slängde in Bas Dost efter halvtidsvilan men det hjälpte inte. I takt med att Hollands hopp sjönk så slog man av på takten och Sverige fick tag i bollen lite mer och skapade några halvchanser. Men precisionen saknades i både avslut och i de sista passningarna. Sverige såg inte ut att vilja spela fotboll.

Man kan givetvis peka på att det var lätt att tappa intensitet och fokus när det inte fanns någon seedning kvar att spela om och det var osannolikt att förlora mot Holland. Samtidigt såg det ihåligt ut från svensk sida och att man just saknade modet som tagit dem till VM-playoff förvånande.

***

Det var mäktigt att se och höra när Arjen Robben efter slutsignalen hämtade sina två söner och tog med dem på ärevarvet när han tackade publiken. Troligen var det hans sista landskamp och det var knappast han som svek i det här VM-kvalet. Han avslutade med två mål mot Sverige.

Att döma av applåderna och när folk skrek “Robben, Robben, Robben” har han betytt mycket.

***

Fruktansvärt onödig varning som Mikael Lustig drog på sig. Nu missar han första playoff-matchen. Trodde att de pratat om det?

***

I och med förlusten mot Holland lär Sverige hamna i grupp B i Uefa Nations League som drar i gång nästa höst.

***

Isaac Kiese Thelin går uppenbarligen före John Guidetti att döma efter bytena i de två senaste matcherna.

***

Absolut inte fullsatt på Amsterdam Arena men imponerad att så många holländska fans sökte sig till matchen med tanke på hur små möjligheter man hade inför. Lägg till att både EM-kvalet till Frankrike och VM-kvalet till Ryssland totalt sett varit besvikelser.

***

Islands generation av spelare är makalös. Lars Lagerbäck lade grunder som man sedan byggt vidare på. Häftigt.

***

Att det ska vara så svårt att förstå en tyst minut? Skäms över de (fulla?) svenskarna som skrek och sjöng när arrangörerna och fotbollsförbundet ville hedra stadens borgmästare Eberhard van der Laan som gick bort i förra veckan. Vet att det var ett fåtal av de tusentals svenskar på plats men jag förstår inte att man inte kan vara tyst.

Olof Lundh

En VM-plats kan ge SvFF lite andrum

Måndagens poddgäst är minst sagt stor i Holland. Faktum är att det inom kort kommer ut en bok om Stefan Pettersson i Holland och det säger en del om vilket avtryck han gjorde under åren i Ajax då man tog ett par ligatitlar, Uefa-cupen samt den holländska cupen.

Poddavsnittet med Stefan Pettersson hittar du via denna länk.

Ajax-legendaren talar om krisen i den holländska landslagsfotbollen, om hur spänt det är efter VM-kvalet, om att han gillar den holländska mentaliteten, om sina framgångsrika år i Ajax och om att missa Champions League-triumfen 1995.

Dessutom hyllar han Janne Anderssons lagbygge, uttrycker sin tvekan om Andersson ska fråga Zlatan om en comeback, och tippar att Sverige går till Ryssland och dessutom har bra möjligheter att lyckas där.

Naturligtvis berättar Pettersson om sin spelarkarriär och om när han var på väg att bli ettårsfall, om varför Blåvitt var så framgångsrikt, om hur svårt det var att återvända till mesiga Sverige efter åren i Holland, om varför landslagskarriären aldrig lyfte och om känslan att missa USA-VM 1994 och sista gången förbundskapten Tommy Svensson ringde.

Pettersson ger även sin syn på agentvärlden där han i dag är verksam, förklarar varför man som ung spelare är hjälpt av agent, lägger stort ansvar på klubbarna gällande en del tveksamma affärer och berättar om hur han hjälpte Västerås SK i kampen mot Benfica.

***

Arjen Robben bombarderades med frågor på den holländska presskonferensen om matchen mot Sverige blir hans sista landskamp. Den snart 34-årige mittfältaren ville inte svara utan talade om att det var viktigt att representera Holland och försöka vinna med 7-0. Därefter försvann han och nobbade frågor från svensk press.

***

I kväll klarnar äntligen de flesta förutsättningarna för Sveriges möjligheter att bli seedat i playoff. Det finns en rad olika scenarier som kan ge seedning även om det eventuellt skulle betyda att Italien blev oseedat.

Det svenska seedningshoppet hänger mycket på att man slår Holland tisdag kväll och att minst två av följande tre inträffar under måndagen: 1) Albanien slår Italien 2) Irland slår Wales 3) Ukraina slår Kroatien. Då får Irland, Italien och Ukraina sämre rankingspoäng än Sverige.

Sedan tidigare är det klart att Danmark får högre poäng än Sverige och att Nordirland får sämre om inte det svenska landslaget förlorar. Även Slovakien, som riskerar att bli sämsta grupptvåan, har sämre poäng än Sverige precis som Grekland.

Kroatien riskerar vid kryss mot Ukraina att bli sämsta grupptvåa vilket även Wales gör vid ett kryss.

Kvällens matcher:

Grupp D

1 Serbien    9 5 3 1 19-10 18
2 Wales     9 4 5 0 13-5  17
3 Irland     9 4 4 1 11-6  16
4 Österrike   9 3 3 3 13-12 12
5 Georgien    9 0 5 4  8-13  5
6 Moldavien   9 0 2 7  4-22  2

Slutomgång: 9 oktober, Serbien-Georgien, Wales-Irland, Moldavien-Österrike

Grupp G

1 Spanien    9 8 1 0 35-3  25
2 Italien    9 6 2 1 20-8  20
3 Albanien    9 4 1 4 10-12 13
4 Israel     9 4 0 5 10-14 12
5 Makedonien   9 2 2 5 11-15  8
6 Liechtenstein 9 0 0 9  1-35  0

Slutomgång: 9 oktober, Albanien-Italien, Israel-Spanien, Makedonien-Liechtenstein

Sista hoppet för Sverige spelas samtidigt som landslagets match, tisdag kväll:

Grupp I

1 Island     9 6 1 2 14-7  19
2 Kroatien    9 5 2 2 13-4  17
3 Ukraina    9 5 2 2 13-7  17
4 Turkiet    9 4 2 3 12-11 14
5 Finland    9 2 2 5  7-11  8
6 Kosovo     9 0 1 8  3-22  1

Slutomgång: 9 oktober, Finland-Turkiet, Island-Kosovo, Ukraina-Kroatien

***

Det holländska förbundet har lagt ut orange hockeyklappor över hela Amsterdam arena. Om ni undrar vad det är som låter i tv:n. Bättre än vuvuzelor, men inte mycket.

***

I kväll har Geert den Ouden bokat bord. Han kan sina krogar i Amsterdam.

***

Janne Andersson släpper startelvan till spelarna i kväll och en spelare han kanske funderar kring är Viktor Claesson. Han hade svårt mot Luxemburg och i en match där Sverige kan förväntas bli tillbaka tillbakatryckt kanske inte han är rätt val.

Frågan är om man kan trycka ut Sebastian Larsson på högerkanten? Då hade man kanske öppnat för Albin Ekdal vars rygg ska vara bättre men han måste vara osäker trots allt. Även om förbundskaptenen ofta berömmer mittfältaren för att vara stark trots skadefrånvaro.

I hemmamatchen mot Holland i fjol fick Marcus Rohdén spela till höger för att stänga till defensivt. I dagsläget saknar Sverige någon renodlad ytter som kan stänga till. Martin Olsson skulle kunna spela vänster och så får Emil Forsberg skifta kant.

Annars har jag svårt att se att Andersson skulle ändra så mycket med startelvan om det inte är så att någon spelare har känning men som man inte berättat om. Så här var elvan senast:

Olsen – Lustig, Nilsson Lindelöf, Granqvist, Augustinsson – Claesson, Larsson, Johansson, Forsberg – Toivonen, Berg.

Denna är möjlig:

Olsen – Lustig, Nilsson Lindelöf, Granqvist, Augustinsson – Larsson, Ekdal, Johansson, Forsberg – Toivonen, Berg.

***

Rätt obegripligt att Fifa inte rensar varningar mellan VM-kval och playoff, alternativt höjer gränsen till avstängning till tre stycken. Att spela tio matcher och bara dra på sig en varning ska inte innebära att man kan ryka i playoff.

Följande sex svenska spelare har varning: Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Martin Olsson, Jakob Johansson och Emil Krafth. Får de en varning mot Holland missar de alltså den första playoff-matchen.

***

Deltagande i VM i Ryssland är värt tolv miljoner dollar för Sverige, enligt den prognos Fifa har gjort på intäkter och utgifter. Om man tar sig vidare till en åttondelsfinal så trillar det in ytterligare tolv miljoner dollar. Att nå kvartsfinal ger 18 miljoner dollar.

Ja, det är rätt otroliga pengar som VM omsätter. Inte konstigt att SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand är lite extra nervös. Han basar för förbundets ekonomi och en plats i VM är värd 100 miljoner kronor bara i prispengar och det hade gett visst lugn.

Samtidigt är det viktigt att poängtera att beslutet kring prispengar ännu inte är taget. Fifa har de senaste mästerskapen behövt skruva upp betalningar för att försäkra spelarna samt betala klubbar för att man använder spelarna. Det är också osäkert hur skandalerna kring Fifa påverkat sponsorerna.

Man ska givetvis också vara ärlig med att det finns avbränningar på eventuell prispengar. Boende, resor och säkerhet samt spelarna VM-bonusar. Samtidigt så innebär ett VM-avancemang intäkter på ett helt annat sätt och både på kort och lång sikt och som kommer SvFF till godo.

På kort sikt har förbundet en del sponsoravtal där det trillar in bonusar. Dessutom kommer en svensk VM-plats naturligtvis betyda att man säljer tröjor och hela rad andra grejer och på så sätt dra in pengar till SvFF. Det klirrar till av en VM-plats.

På lång sikt blir det möjligt att trycka upp värdet på avtal gällande tv-rättigheter och sponsoravtal. Fler blir intresserade av att förknippas med Sverige. Framgångar betyder också att fler söker sig till sporten, både som aktiva och för att ta plats på läktaren.

Allt talar för att Sverige får spela playoff om en plats i VM. Även om ett fullt hus på Friends Arena i november ger förbundet obudgeterade intäkter på tre till fyra miljoner kronor så är det en klen tröst om man skulle missa VM-slutspelet och runt 100 miljoner kronor på ett bräde.

***

Fotbollsprofessorn Tom Prahl som spionerar på holländarna konstaterade att det är större chans att Sverige slår Holland än att Holland slår Sverige med 7-0.

***

Dick Advocaat är en mästare på att skicka in små stick. Som när han påpekade Sveriges tur vid första straffen och att Luxemburg hade för mycket självförtroende efter 0-0 mot Frankrike. Även om tyvärr inte allt gick fram på presskonferensen är det underhållande med den levande diskussionen som holländarna har.

***

Bra fråga på presskonferensen i dag från SVT-Sports Diljen Otlu till Andreas Granqvist gällande att norska och danska herrspelare delat med sig av sina intäkter från förbundet till damspelarna. Även om lagkapten Granqvist gled på frågan är det klart att vad som skett i grannländerna följt med in i Sverige.

 

Olof Lundh

Hinder i vägen för VM - drömlott och mardrömslott

Efter Sveriges förkrossande 8-0 skaffade landslaget sig en bra buffert gentemot Holland inför avgörandet i Amsterdam på tisdag. Inte heller blev det någon bra uppladdning för holländarna att de inför sin match mot Vitryssland fick rapporter om den svenska krossen.

Holland klarade efter det bara att vinna med 3-1 i Borisov och andraplatsen är avlägsen för Dick Advocaat o Co. Parallellt med den matchen så gjorde Frankrike sitt jobb och vann med 1-0 i Sofia är på väg mot förstaplatsen och en direktplats till VM i Ryssland.

1 Frankrike   9 6 2 1 16-5  20
2 Sverige    9 6 1 2 26-7  19
3 Nederländerna 9 5 1 3 19-12 16
4 Bulgarien   9 4 0 5 13-18 12
5 Vitryssland  9 1 2 6  5-19  5
6 Luxemburg   9 1 2 6  7-25  5

Slutomgång: Holland-Sverige, Frankrike-Vitryssland, Luxemburg-Bulgarien.

Sverige vinner gruppen om man tar sig upp på samma antal poäng eller fler än Frankrike. Den svenska målskillnaden är överlägsen. Men då måste fransmännen tappa poäng hemma mot Vitryssland samtidigt som Sverige antingen kryssar eller vinner i Amsterdam.

Sverige blir grupptvåa om man inte förlorar med sju mål eller fler i Amsterdam. Vid förlust med sex mål så går Sverige vidare på fler gjorda mål även om man har samma målskillnad efter det. Fifa skiljer lag åt på följande vis: 1. Poäng 2. Målskillnad 3. Flest gjorda mål.

Sverige blir grupptrea och missar playoff om Holland vinner med 7-0, 8-1 eller 9-2. Då tar holländarna sig förbi på målskillnad och snor andraplatsen. Det är inte vanligt att Sverige förlorar så stort: 1-12 mot England i OS 1908, 1-7 mot Brasilien i VM 1950 och 0-5 mot Tyskland i VM-kval 1937.

Uefa-kvalet till VM består av nio kvalgrupper men bara åtta får spela playoff. Det innebär att man ska ta bort den sämsta grupptvåan som inte är med i kampen om att få spela VM i Ryssland. I dagsläget får Sverige spela playoff enligt tabellen över grupptvåor:

Pos. Grp Team  Pld Pts GD GF
1 B Portu 7 18 +18 22
2 G Itali 7 14 +3 11
3 A Sveri 7 13 +10 17
4 E Danm 7 13 +7 12
5 C Nordir 7 13 +5 10
6 H Grek 8 13 +4 9
7 D Wales 7 11 +2 7
8 I Kroat 7 11 +2 6
9 F Skott 7 11 -1 8

Om Sverige blir grupptvåa så kan man INTE missa playoffGrekland kommer att vara en sämre grupptvåa oavsett hur stor svensk förlust det blir mot Holland. Visst, grekerna har en match kvar men det är mot Gibraltar och matcher mot varje grupps sistalag räknas bort.

Sverige har 13 poäng i tabellen över grupptvåor, 17-7 i mål och 10 plusmål och det som räknas är 1) poäng 2) målskillnad 3) flest gjorda mål 4) Flest gjorda bortamål 5) Fair Play. Med tanke på att Grekland står på 13 poäng, 9-5 och fyra plusmål så kan inte grekerna gå ikapp. Bosnien kan i teorin bli tvåa in den gruppen men är inget hot mot Sverige.

Fifa lottar VM-playoff 17 oktober och dagen innan det så publicerar man en ny Fifa-ranking som avgör vilka lag som blir seedade. Sverige ser i dagsläget inte ut att bli seedat och det svenska hoppet hänger på seger i Amsterdam OCH att en del andra landslag förlorar i sista omgången.

I lottningen så drar Fifa först två lag, ett seedat och ett oseedat, och sedan gör man en separat lottdragning om vilket lag som börjar hemma respektive borta. Playoff spelas hemma och borta med den första matchen 9, 10 eller 11 november och returen 12, 13 eller 14 november.

Om vi tar grupp för grupp så är detta förutsättningarna i kampen inför den sista omgången av kvalspelet som börjar i kväll och som tar slut på tisdag enligt följande.

Grupp A

 1 Frankrike   9 6 2 1 16-5  20
 2 Sverige    9 6 1 2 26-7  19
 3 Nederländerna 9 5 1 3 19-12 16
 4 Bulgarien   9 4 0 5 13-18 12
 5 Vitryssland  9 1 2 6  5-19  5
 6 Luxemburg   9 1 2 6  7-25  5

Slutomgång: 10 oktober, Holland-Sverige, Frankrike-Vitryssland, Luxemburg-Bulgarien

Kommentar: Ännu så länge öppen i teorin, men allt talar för att Frankrike vinner gruppen och att Sverige blir grupptvåa. Dock lär Sverige förbli oseedat även om man slår Holland borta.

Grupp B

1 Schweiz    8 8 0 0 18-3  24
2 Portugal    8 7 0 1 28-4  21
3 Ungern     8 3 1 4 11-9  10
4 Färöarna    8 2 2 4  4-15  8
5 Andorra    8 1 1 6  2-17  4
6 Lettland    8 1 0 7  3-18  3

Slutomgång: 10 oktober, Portugal-Schweiz, Ungern-Färöarna, Lettland-Andorra

Kommentar: Portugal och Schweiz gör upp om direktplats och playoffplats. Tungt för Schweiz som vunnit nio raka matcher och ändå inte vara klart för VM. Schweizarna klarar sig till VM på kryss i sista matchen. Oavsett lag kommer det vara seedat före Sverige.

Grupp C

1 Tyskland    9 9 0 0 38-3  27
2 Nordirland   9 6 1 2 17-5  19
3 Tjeckien    9 3 3 3 12-10 12
4 Norge     9 3 1 5 16-16 10
5 Azerbajdzjan  9 3 1 5  9-14 10
6 San Marino   9 0 0 9  2-46  0

Slutomgång, 8 oktober, Tjeckien-San Marino, Norge-Nordirland, Tyskland-Azerbadzjan

Kommentar: Tyskland VM-klart och Nordirland till playoff. Ännu så länge är Nordirland före Sverige på rankingen men man föll mot Tyskland och man lär falla på rankingen och förbli oseedat oavsett resultat i Norge-match.

Grupp D

1 Serbien    9 5 3 1 19-10 18
2 Wales     9 4 5 0 13-5  17
3 Irland     9 4 4 1 11-6  16
4 Österrike   9 3 3 3 13-12 12
5 Georgien    9 0 5 4  8-13  5
6 Moldavien   9 0 2 7  4-22  2

Slutomgång: 9 oktober, Serbien-Georgien, Wales-Irland, Moldavien-Österrike

Kommentar: Serbien tar sig till VM via seger mot Georgien och det kan räcka med kryss om det blir kryss mellan Wales och Irland. Om Wales slår Irland lär man bli seedat i VM-playoff om man inte går om Serbien. Varken Serbien eller Irland blir seedat i ett playoff och det är Sveriges hopp för att möjligen bli seedat.

Grupp E

1 Polen     9 7 1 1 24-12 22
2 Danmark    9 6 1 2 19-7  19
3 Montenegro   9 5 1 3 18-8  16
4 Rumänien    9 3 3 3 11-9  12
5 Armenien    9 2 0 7  9-25  6
6 Kazakstan   9 0 2 7  5-25  2

Slutomgång: 8 oktober, Danmark-Rumänien, Polen-Montenegro, Kazakstan-Armenien

Kommentar: Ännu öppen grupp i teorin men allt talar för att Polen går direkt till Ryssland och Danmark till playoff. Danmark vann mot Montenegro och kan via seger mot Rumänien bli seedat, men poängtapp där gör att det blir kamp mot Sverige om plats som seedad.

Grupp F

1 England    9 7 2 0 17-3  23
2 Skottland   9 5 2 2 15-10 17
3 Slovakien   9 5 0 4 14-7  15
4 Slovenien   9 4 2 3 10-5  14
5 Litauen    9 1 3 5  7-19  6
6 Malta     9 0 1 8  3-22  1

Slutomgång: 8 oktober, Litauen-England, Slovenien-Skottland, Slovakien-Malta

Kommentar: England VM-klart. Skottland, Slovenien och Slovakien gör upp om playoffplats. Nu förlorade Slovakien och det innebär fall på Fifa-rankingen och det är enda landslaget som hotar Sverige. Om man slår Malta och Skottland inte vinner mot Slovenien så blir Slovakien sämsta grupptvåa. Inget av de andra landslagen hotar Sveriges eventuella seedning.

Grupp G

1 Spanien    9 8 1 0 35-3  25
2 Italien    9 6 2 1 20-8  20
3 Albanien    9 4 1 4 10-12 13
4 Israel     9 4 0 5 10-14 12
5 Makedonien   9 2 2 5 11-15  8
6 Liechtenstein 9 0 0 9  1-35  0

Slutomgång: 9 oktober, Albanien-Italien, Israel-Spanien, Makedonien-Liechtenstein

Kommentar: Spanien VM-klart. Italien fick bara kryss mot Makedonien vilket inte stärker Fifa-rankingen. Om Albanien slår Italien så kan det innebära att Sverige vid seger mot Holland kliver förbi på rankingen och därmed kan bli seedat.

Grupp H

1 Belgien    8 7 1 0 35-3  22
2 Bosnien-Herce 8 4 2 2 19-8  14
3 Grekland    8 3 4 1 11-5  13
4 Cypern     8 3 1 4  8-12 10
5 Estland    8 2 2 4  6-17  8
6 Gibraltar   8 0 0 8  3-37  0

Slutomgång: 10 oktober, Belgien-Cypern, Grekland-Gibraltar, Estland-Bosnien

Kommentar: Belgien är VM-klart. Tung hemmaförlust för Bosnien mot Belgien vilket gjorde att Grekland smet förbi. Grekerna måste slå Gibraltar och hoppas på att Slovakien blir grupptvåa för att inte bli sämsta tvåan. Oavsett om Grekland blir grupptvåa eller Bosnien på något mirakulöst sätt tar sig förbi så får man svårt att nå playoff och är inte aktuella för seedning.

Grupp I

1 Island     9 6 1 2 14-7  19
2 Kroatien    9 5 2 2 13-4  17
3 Ukraina    9 5 2 2 13-7  17
4 Turkiet    9 4 2 3 12-11 14
5 Finland    9 2 2 5  7-11  8
6 Kosovo     9 0 1 8  3-22  1

Slutomgång: 9 oktober, Finland-Turkiet, Island-Kosovo, Ukraina-Kroatien

Kommentar: Island på väg till VM om man bara vinner hemma mot Kosovo. Kroatien och Ukraina slåss om playoffplatsen och där kryss räcker för kroaterna. Kroatien som grupptvåa efter seger mot Ukraina kan vara ett hot mot svensk seedning, men det är inte Ukraina.

Tipset är att Sverige når VM-playoff ihop med Schweiz, Nordirland, Wales, Danmark, Italien, Grekland och Kroatien. Slovakien blir grupptvåa men missar playoff som sämsta grupptvåa och VM-kvalet är över.

Då ser det ut som att Wales, Schweiz, Kroatien och Danmark blir seedade och Italien, Sverige, Nordirland och Grekland blir oseedade. Drömlott? Ja, det finns väl knappt men Wales känns spontant som bäst följt av Danmark.

 

Olof Lundh

En historisk kväll för ett landsLAG

Inte sedan VM 1938 har Sverige vunnit en tävlingsmatch med 8-0. Största kvalsegern någonsin. Lägg till ett publikrekord.

Inse att det var en historisk kväll med en imponerande insats av ett svenskt landsLAG som var inställt på att minst ta en playoffplats till VM.

Vem hade kunnat drömma om att Sverige skulle sätta nytt publikrekord på Friends Arena. Och slå målrekord i kvalsammanhang. Och vinna större än någonsin i kval. Och tangera största segern i tävlingssammanhang. Allt utan tidernas störste svenska spelare i laget.

Ganska otroligt egentligen. Ett Sverige som historiskt sett ofta haft svårt mot så kallade mindre lag där man ska föra matcherna och ta kommandot och helt enkelt styra spelet. Mot Luxemburg gjorde man allt det och lite till och tog ett grepp om en playoffplats till VM i Ryssland.

De 50 022 på läktarna fick se en mäktig uppvisning i fokusering på uppgiften att ta kommandot med tidiga mål och dessutom en fortsatt satsning. Matchplanen klaffade och att man på 18 avslut varav 14 på mål gjorde åtta mål skvallrade om en effektivitet.

Visst, man släppte till några farligheter men oftast såg Sverige till att freda det svenska målet. Laget jobbade som ett lag, från straffområde till till straffområde, och man stötte och pressade fram misstag och såg till att löpa hemåt när man tappade boll.

Framåt var det kombinationer och många olika sätt att skapa chanser. Man började med att Mikael Lustig slog långt på Ola Toivonen som skulle skarva ner till Berg och de andra. Efter Andreas Granqvist straff till 1-0 (som Toivonen fick av att snurra runt sin back men den var ganska billig) började Sverige att alternera.

Under hela veckan inför Sverige-Luxemburg talade spelarna om matchen och sina uppgift som om de var hjärntvättade. De brydde sig inte om målskillnaden. De hade bara fokus på sin prestation mot Luxemburg. Allt handlade bara om att varje spelare skulle fokusera på att göra sin uppgift fokuserat.

Om försnacket blev minst sagt osexigt så blev utförandet något helt annat. Det var en ren orgie i fotbollsgodis och trots 8-0 så hade Sverige kunnat göra mer. Ta bara att Viktor Claesson och Emil Forsberg inte kom med i målprotokollet och det var inte för att de saknade möjligheter.

Marcus Berg blev naturligtvis den stora hjälten med sina fyra mål och inte sällan med Ola Toivonen på ett eller annat sätt inblandad. Lägg till lagkaptenen Andreas Granqvist som säkert skickade in två straffar, Mikael Lustig som krävde att vara kvar för att nicka in ett mål och Toivonens vackra 8-0.

Bland de häftigaste urladdningarna som jag sett ett svenskt landslag göra. Det var som om förlusten mot Bulgarien och ett missnöje med prestationerna totalt sett under förra samlingen kopplat till Luxemburgs skrällartade 0-0 mot Frankrike fick fram denna svenska lagprestation.

Alla var på tå och utförde Andersson och Wettegrens order om hur de skulle uppträda. På presskonferensen var Janne Andersson naturligtvis överlycklig över 8-0 men talade desto mer om prestationen och om hur konsekvent spelarna genomförde matchen till punkt och pricka.

Förbundskaptenen talade lika mycket om Marcus Bergs löpningar hemåt för att täcka upp vid kontringar som om anfallarens fyra mål. Det var en tränare som sett en hel del annat än vad publik och medier kollar mest efter.

Holland får svårt att hämta in 14 måls skillnad över två matcher mot Vitryssland och Sverige. Särskilt sett till hur det svenska landslaget uppträder. Den metamorfos som landslaget genomgått sedan turliga 1-1 hemma mot Holland i VM-kvalpremiären är sensationell.

Man kan inte nog tala om jobbet som Andersson och Wettergren gjort. De har fått ett manskap av spelare där majoriteten knappast gör större avtryck i de stora ligorna och klubbarna ute i Europa att prestera i en svår grupp. Sverige har på ett år blivit något helt annat, ett helt landslag på ett annat sätt än tidigare.

Ända sedan U21-EM 2009 har man väntat på Marcus Berg och Ola Toivonen och även om de då och då blixtrat till i landslaget har de hunnit bli så gamla att det kändes tveksamt om de kunde göra riktiga avtryck. Jag vet att det var mot Luxemburg, men insatsen från duon var magnifik för att låna Janne Anderssons epitet.

Det känns förmätet att leta efter svagheter i ett svenskt landslag som fick till en rejäl urladdning när det verkligen behövdes, men det centrala mittfältet är fortsatt en akilleshäl och när dessutom både Forsberg och Claesson trivs med att kliva in blev det trångt.

Samtidigt ska det bli häftigt att åka till Amsterdam Arena och försöka ta en mindre revansch efter senaste besöket. Då Erik Hamréns pånyttfödda landslag gick under med man och  allt och stöp med 4-1.

***

Det kan knappast ha varit optimal uppladdning för Hollands förbundskapten Dick Advocaat att Sverige vann med 8-0. Därmed har Sverige ett försprång på 14 mål inför Hollands match mot Vitryssland…vilket inte är något som ger hopp för holländarna.

***

Så bra av SvFF att ta till sig av kritiken från förra hösten och både sänka biljettpriser och släppa biljetter tidigare. Belöningen kom på Friends Arena under lördagen där man sålde över 50 000 biljetter. Visst, det hade inte gått utan framgångar för landslaget, men SvFF gjorde om och gjorde rätt.

***

Sverige vann senast en tävlingsmatch med 8-0 1938, det var mot Kuba under VM i Frankrike 1938. Här är detaljerna:

Sverige-Kuba 8-0

Mål: Andersson (9, 61, 89), Wetterström (22, 37, 44), Keller (60), Nyberg (84).

Laget (2-3-5): Henock Abrahamsson, Gårda BK – Ivar Eriksson, Sandviken, Olle Källgren, Sandviken – Erik Almgren, AIK, Sven Jacobsson, Gais, Kurt Svanström, Örgryte – Arne Nyberg, IFK Göteborg, Sven Jonasson, Elfsborg, Harry Andersson, Sleipner, Tore Keller, Sleipner, Gustav Wetterström, Sleipner.

Kuba: Carvajeles, Barquin, Chorens, Arias, Rodriguez, Berges, Ferrer, Fernandez, Socorro,Tunas, Alonzo.

Publik: 11 000.

Segern mot Kuba var i VM-kvartsfinalen efter att Sverige vunnit åttondelen mot Österrike på walk over. I semifinalen mot Ungern fick Sverige pisk med 5-1 och i matchen om tredje pris vann Brasilien med 4-2.

***

Svårjobbat efter Sveriges seger mot Luxemburg då oerhört mycket hänger på hur det går i Borisov och i Sofia. Där Holland och Frankrike spelar med avspark 20:45 och först vid 22:40 så vet man förutsättningarna inför tisdagen.

ALLA detaljer om målskillnad, andraplatser, playoff och seedning finns i det här inlägget, bara att klicka på länken.

***

Att någon (SvFF och/eller Friends Arena) köpt loss Shaft-låten som varit signaturen till Sportspegeln och kombinerar den med reklam på storbildsskärmarna känns sådär.

***

Efter terrordådet i Manchester så ställde Uefa in det planerade uppträdandet inför Europa League-finalen i maj. Nu fick ungdomarna chansen att uppträda inför VM-kvalet istället och det kändes bra att de fick möjligheten.

***

Zlatan Ibrahimovic är “beskyddare” för det nya pris som SvFF och dess bilsponsor Volvo instiftat till Fotbollsgalan. Man kan lugnt konstatera att det är ett pris som inte saknar resurser, bara marknadsföringen är kraftfull och det märkte man kring VM-kvalet.

Fast varför ett engelskt namn? Number Ten? Vad är det för fel på nummer tio? Man talar om att hitta någon som ger sitt hjärta för att ta svensk fotboll in i framtiden och som är en “nummer tio”. Det går att söka stipendiet eller att nominera kandidater och man har en egen hemsida bara för priset.

Smart av SvFF att involvera Zlatan i Fotbollsgalan även framöver, eftersom det lär generera intresse även när han slutat spela och slutat konkurrera om Guldbollen. Huruvida någon kan konkurrera i år vet jag inte. Känns som om det är jämnt mellan Zlatan, VNL och Forsberg.

***

Sverige har vunnit med 12-0 i OS 1948…så det är ett rekord i riktiga fotbollsmästerskap.

Olof Lundh

Sveriges möjliga vägar till VM i Ryssland

Två omgångar återstår av VM-kvalet för Sverige och landslaget kan fortfarande vinna grupp A och gå direkt till VM, komma tvåa och nå playoff i november eller helt missa VM genom att antingen bli sämsta grupptvåa eller bli trea i gruppen.

Sverige tar emot Luxemburg lördag kväll 18:00 och vid 20:45 spelar Holland borta mot Vitryssland och Frankrike spelar borta mot Bulgarien. Visst, fransmännen ser ut att vara nära VM men om man tappar poäng i Sofia och Sverige vinner så är det Janne Andersson o Co i topp på tabellen som ser ut som följer:

1 Frankrike   8 5 2 1 15-5  17
2 Sverige    8 5 1 2 18-7  16
3 Nederländerna 8 4 1 3 16-11 13
4 Bulgarien   8 4 0 4 13-17 12
5 Luxemburg   8 1 2 5  7-17  5
6 Vitryssland  8 1 2 5  4-16  5

På tisdag avslutar Sverige VM-kvalet borta mot Holland och samtidigt som Frankrike möter Vitryssland hemma och Bulgarien tar sig an Luxemburg. Det lär bli en rysare hela vägen in i mål på tisdag och det räcker att se på andra grupper för att inse att det skräller både här och där.

Ta bara att Island besegrade Turkiet borta med 3-0 samtidigt som Finland ordnade en sen kvittering borta mot Kroatien. Det innebar att islänningarna är nära VM i Ryssland inför hemmamatchen mot Kosovo och för kroaterna blir det en hård kamp med Ukraina för att ens ordna en playoffplats.

We Global Football räknar på sannolikhet och om man tar del av hur det ser ut för Sverige så är det 49,98 procents sannolikhet att Sverige spelar VM i Ryssland och det är 68,4 procents sannolikhet att man blir grupptvåa, och om man blir tvåa är det 95,1 procents sannolikhet att man når playoff.

Om vi börjar med vad som gäller för att vinna Sveriges kvalgrupp så gäller Fifa:s regler och inte Uefa:s. Det är alltså INTE inbördes möten som avgör kampen om man hamnar på lika många poäng i kvalgruppen utan det är målskillnaden som styr. Så här rankar man lagen i gruppen:

1. Poäng 2. Målskillnad 3. Flest gjorda mål 4. Inbördes möten 5. Inbördes målskillnad 6. Flest gjorda mål i inbördes möten 7. Om bara två lag är kvar på samma poäng så vinner det lag som gjort fler bortamål 8. Play off på neutral plan med förlängning och straffar om det krävs.

Sverige bör nog slå både Holland och Luxemburg samtidigt som Frankrike tappar poäng mot Bulgarien eller Vitryssland för att drömmen om en direktplats ska slå in. Sannolikheten är inte så stor men det är naturligtvis inte kört med tanke på att Frankrike tagit fyra poäng på tre senaste VM-kvalen.

När det gäller att bli grupptvåa räcker fyra poäng för att vara säker. Då når man 20 poäng och Holland kan max nå 19 poäng. Sverige bör ta tre poäng mot Luxemburg, men kan kryssa och sedan slå Holland i sista matchen och på så sätt nå fyra poäng som håller holländarna bakom sig.

Om däremot Sverige skulle ta tre poäng mot Luxemburg och förlora mot Holland, som även slår Vitryssland, då blir det målskillnad som styr vilket lag som blir grupptvåa, och därefter flest gjorda mål och i slutändan inbördes möten som Holland i så fall vinner.

Rysaren är att för varje mål Holland vinner med så tappar även Sverige ett. En holländsk seger med 3-0 äter upp ett svenskt försprång på sex mål. Om det nu är så att Sverige och Holland bägge vinner under lördagen och sedan möts i en direkt avgörande match på Amsterdam Arena.

På tisdag kväll, vid 22:40 ungefär, så vet vi om Sverige är VM-klart via gruppseger, om det är playoff som gäller som grupptvåa eller om man får börja om arbetet med sikte på EM 2020. Svenska landslagets kvalgrupp är sist ut så alla förutsättningar finns inför matchen.

När man efter VM-kvalets slut ska ta fram de åtta bästa grupptvåor utav nio grupptvåor så rensar man bort det sistaplacerade laget i VM-kvalgrupperna därför att det från början var färre lag i de två sista grupperna då Fifa bara hade 52 medlemmar från Europa.

Sedan kom både Gibraltar och Kosovo med i Fifa efter kongressbeslut maj 2016 och alla nio VM-kvalgrupper fick plötsligt sex lag. Uefa/Fifa bestämde att de gamla reglerna ändå skulle gälla kring att räkna borta resultaten mot det sämsta laget då VM-kvalet hade lottats i juli 2015 men man ville utöka kvalet med Fifa:s nya medlemmar.

Att Luxemburg via seger mot Vitryssland och poäng mot Frankrike gick förbi Vitryssland som sämsta lag i Sveriges grupp var dåligt för svensk del. Landslaget har 8-0 på två matcher mot Vitryssland och bara 1-0 på en match mot Luxemburg. Därför viktigt att göra mål på Vitryssland.

I dagsläget är Sverige tvåa i sin kvalgrupp och har rätt stora möjligheter att bli en av åtta grupptvåor som får spela playoff. Även om det bara återstår en eller två omgångar kvalgrupperna så kan det skifta rätt mycket kring vilket lag som blir grupptvåa, men just nu ser det ut som nedan:

 

Plats Grupp
Landslag M V O F MF MB MS Poäng
1 B Portugal 6 5 0 1 21 3 +18 15
2 G Italien 7 4 2 1 11 8 +3 14
3 E Danmark 7 4 1 2 12 5 +7 13
4 C Nordirland 7 4 1 2 10 5 +5 13
5 D Wales 7 2 5 0 7 5 +2 11
6 I Kroatien 7 3 2 2 6 4 +2 11
7 F Skottland 7 3 2 2 8 9 -1 11
8 A Sverige 6 3 1 2 10 7 +3 10
9 H Bosnien 6 2 2 2 10 8 +2 8

 

Målskillnad är en av faktorerna som man använder för att skilja grupptvåor från varandra. Följande kriterier gäller för att ta fram åtta av nio grupptvåor: 1) poäng 2) målskillnad 3) flest gjorda mål 4) Flest gjorda bortamål 5) Fair Play.

Sverige får klart sämre målskillnad, gjorda mål och gjorda bortamål med Vitryssland som sistalag i grupp A än med Luxemburg. Samtidigt är det viktigt för både eventuell seedning och att kunna bli en av åtta grupptvåor att ta så många poäng som möjligt i de två sista matcherna. Dessutom behöver man hålla Holland bakom sig.

Enligt We Global Football så har man följande åtta som sannolika grupptvåor i playoff: Italien, Nordirland, Danmark, Sverige, Wales, Schweiz, Skottland och Kroatien. Vilket i dagsläget skulle innebära att Sverige INTE skulle vara seedat i ett playoff när det lottades.

På den senaste Fifa-rankingen föll Sverige med tanke på förlusten mot Bulgarien. Man fick då se sig sig passeras av Island, Slovakien och Nordirland och även Ukraina skuggade på plats 24 vilket gör det svårare att bli seedat i ett eventuellt playoff.

Sverige möter Luxemburg hemma och Holland borta och alla andra länder spelar vars två matcher innan en ny Fifa-ranking kommer, och som ligger till grund för seedningen. Den rankingen publicerar Fifa den 16 oktober. Lottningen av VM-playoff äger rum tisdag 17 oktober 14:00.

Fifa kommer att lotta ihop två lag, ett seedat och ett oseedat, och sedan göra en separat lottdragning om vilket lag som börjar hemma respektive borta. Playoff spelas hemma och borta med den första matchen 9, 10 eller 11 november och returen 12, 13 eller 14 november.

Det är klassiska regler kring hemma- och bortamöten som gäller. Vid fortsatt oavgjort efter två matcher väntar förlängning i match två, om inte något lag gjort fler bortamål då det går vidare till VM. Även under en eventuell förlängning gäller att flest bortamål går vidare till VM.

Vilka har då chans att bli grupptvåor? Och vilka utmanar Sverige om det skulle handla om grupptvåor. I vissa grupper är det redan klart och här nedan är en genomgång grupp för grupp inför de avslutande omgångarna i oktober.

Grupp A

 1 Frankrike   8 5 2 1 15-5  17
 2 Sverige    8 5 1 2 18-7  16
 3 Nederländerna 8 4 1 3 16-11 13
 4 Bulgarien   8 4 0 4 13-17 12
 5 Luxemburg   8 1 2 5  7-17  5
 6 Vitryssland  8 1 2 5  4-16  5

Slutomgångar, 7 oktober, Sverige-Luxemburg, Bulgarien-Frankrike, Vitryssland-Nederländerna, 10 oktober, Nederländerna-Sverige, Frankrike-Vitryssland, Luxemburg-Bulgarien

Kommentar: Frankrike trodde nog att avancemanget var klart efter 4-0 mot Holland och svensk förlust i Sofia, men det blir antagligen inte fler snedsteg. Sex poäng är troligt utfall, även om en bulgarisk seger skulle öppna upp hela gruppen. Sverige kämpar för att hålla Holland bakom sig och dessutom bättra på målskillnaden mot Luxemburg som inte ser ut att bli sistalag och det blir viktigt. Holländarna har vitryssarna som verkar slagna. Riskerar att bli en svensk rysare i Amsterdam. Sverige har som grupptvåa i dagsläget tio poäng och poängen från de två sista matcherna ser ut att följa med till avgörandet mot andra grupptvåor och man kan max nå 16 poäng men vid kryss i Holland blir det 14 poäng.

Grupp B

1 Schweiz    8 8 0 0 18-3  24
2 Portugal    8 7 0 1 28-4  21
3 Ungern     8 3 1 4 11-9  10
4 Färöarna    8 2 2 4  4-15  8
5 Andorra    8 1 1 6  2-17  4
6 Lettland    8 1 0 7  3-18  3

Slutomgångar: 7 oktober, Färöarna-Lettland, Schweiz-Ungern, Andorra-Portugal, 10 oktober, Portugal-Schweiz, Ungern-Färöarna, Lettland-Andorra

Kommentar: Schweiz och Portugal gör upp om platserna och schweizarna lär behöva ett kryss borta i sista omgången för annars tar sig Ronaldo o Co direkt till VM via målskillnad. Oavsett om det blir Schweiz eller Portugal som blir grupptvåa så är det landslag som tar Sverige både i kampen bland bästa grupptvåor och i seedning.

Grupp C

1 Tyskland    9 9 0 0 38-3  27
2 Nordirland   9 6 1 2 17-5  19
3 Tjeckien    9 3 3 3 12-10 12
4 Norge     9 3 1 5 16-16 10
5 Azerbajdzjan  9 3 1 5  9-14 10
6 San Marino   9 0 0 9  2-46  0

Slutomgång, 8 oktober, Tjeckien-San Marino, Norge-Nordirland, Tyskland-Azerbadzjan

Kommentar: Tyskland är VM-klart och Nordirland får spela playoff. Norge kan hjälpa Sverige genom att slå Nordirland i kampen om att inte bli sämsta grupptvåa, men nordirländarna lär bli seedat för Sverige.

Grupp D

 1 Serbien    9 5 3 1 19-10 18
 2 Wales     9 4 5 0 13-5  17
 3 Irland     9 4 4 1 11-6  16
 4 Österrike   9 3 3 3 13-12 12
 5 Georgien    9 0 5 4  8-13  5
 6 Moldavien   9 0 2 7  4-22  2

Slutomgång: 9 oktober, Serbien-Georgien, Wales-Irland, Moldavien-Österrike

Kommentar: Serbien ser ut att vinna gruppen och sedan är det jämnt om andraplatsen om man utgår från att serberna slår Georgien. Bäst för svensk del är ett kryss mellan Irland och Wales, då håller Sverige antagligen Wales bakom sig i kampen om att inte bli sämsta tvåa. Wales seedas före Sverige till skillnad mot Irland.

Grupp E

 1 Polen     9 7 1 1 24-12 22
 2 Danmark    9 6 1 2 19-7  19
 3 Montenegro   9 5 1 3 18-8  16
 4 Rumänien    9 3 3 3 11-9  12
 5 Armenien    9 2 0 7  9-25  6
 6 Kazakstan   9 0 2 7  5-25  2

Slutomgång: 8 oktober, Danmark-Rumänien, Polen-Montenegro, Kazakstan-Armenien

Kommentar: Polen lär vinna gruppen och danskarna lär nå playoff. Danmark hamnar före Sverige i tabellen bland grupptvåor om man bara tar poäng mot Rumänien. När det gäller seedning kan en dansk seger innebära seedning före Sverige.

Grupp F

 1 England    9 7 2 0 17-3  23
 2 Skottland   9 5 2 2 15-10 17
 3 Slovakien   9 5 0 4 14-7  15
 4 Slovenien   9 4 2 3 10-5  14
 5 Litauen    9 1 3 5  7-19  6
 6 Malta     9 0 1 8  3-22  1

Slutomgång: 8 oktober, Litauen-England, Slovenien-Skottland, Slovakien-Malta

Kommentar: England VM-klart. Skottland, Slovakien och Slovenien spelar avgörande matcher om andraplatsen. Slovakien har Malta kvar som blir sistalag så slovakerna kan max nå 15 poäng som grupptvåa. Både Slovenien och Skottland kan nå 14 poäng som grupptvåor. Inget lag av de tre lär bli seedat.

Grupp G

 1 Spanien    9 8 1 0 35-3  25
 2 Italien    9 6 2 1 20-8  20
 3 Albanien    9 4 1 4 10-12 13
 4 Israel     9 4 0 5 10-14 12
 5 Makedonien   9 2 2 5 11-15  8
 6 Liechtenstein 9 0 0 9  1-35  0

Slutomgång: 9 oktober, Albanien-Italien, Israel-Spanien, Makedonien-Liechtenstein

Kommentar: Spanien VM-klart, Italien till playoff och är före Sverige i tabellen med grupptvåor och blir även seedat.

Grupp H

 1 Belgien    8 7 1 0 35-3  22
 2 Bosnien-Herce 8 4 2 2 19-8  14
 3 Grekland    8 3 4 1 11-5  13
 4 Cypern     8 3 1 4  8-12 10
 5 Estland    8 2 2 4  6-17  8
 6 Gibraltar   8 0 0 8  3-37  0

Slutomgångar: 7 oktober, Bosnien-Belgien, Gibraltar-Estland, Cypern-Grekland, 10 oktober, Belgien-Cypern, Grekland-Gibraltar, Estland-Bosnien

 

Kommentar: Belgien är VM-klart. Kampen om att bli grupptvåa är öppen och där tredjeplacerade Grekland har Gibraltar kvar och max kan nå 13 poäng som eventuell grupptvåa. Bosnien har åtta poäng och två plusmål som grupptvåa och behöver öka på poängskörden för både hålla Grekland bakom sig och för att inte riskera att missa playoff som grupptvåa. Varken Grekland eller Bosnien ser ut att utmana Sverige om eventuell seedning.

Grupp I

 1 Island     9 6 1 2 14-7  19
 2 Kroatien    9 5 2 2 13-4  17
 3 Ukraina    9 5 2 2 13-7  17
 4 Turkiet    9 4 2 3 12-11 14
 5 Finland    9 2 2 5  7-11  8
 6 Kosovo     9 0 1 8  3-22  1

Slutomgång: 9 oktober, Finland-Turkiet, Island-Kosovo, Ukraina-Kroatien

Kommentar: Island ser ut att nå VM om man slår Kosovo hemma. Blir dramatisk avslutning mellan Kroatien och Ukraina och där är ett kryss bäst för svensk del om man ser till grupptvåorna, men kroaterna lär bli seedade till skillnad mot Ukraina.

 

 

Olof Lundh

En blogg utan rubrik

Fotbollskanalen On Tour är inspelat i gräskanten på Friends Arena.

***

VM-kvalsamlingen är i gång och under tisdagen tränade hela truppen utom Mikael Lustig som har vadproblem och sparades av säkerhetsskäl. Dessutom fick Martin Olsson kliva efter en smäll av Viktor Claesson där han även kan ha vridit fotleden.

Så här formerades lagen, västlaget: Johnsson – Nordfeldt, VNL, Helander, Ludde – Claesson, JJ, Ekdal, Forsberg – Berg, Guidetti. Utan västar: Olsen – Krafth, Holmén, Granen, Olsson – Rohdén, G Svensson, Larsson, Sema – Kiese Thelin, Toivonen.

Mest udda var givetvis Nordfeldt som fick agera Mikael Lustig på högerbacken, men annars var det inget som stack ut riktigt under passet om Peter Wettergren ledde. Kanske var det mittfältet i västlaget som är tänkbart mot start på Luxemburg på lördag?

På slutet körde 13 spelare spel med två mål på en planhalva och Janne Andersson vädjade om att de skulle vara snälla mot varandra. Samtidigt var det ett gäng som joggade lugnt under Paul Balsoms ledning: Ekdal, Forsberg, Svensson, Johansson, Holmén och Sema.

***

Enligt SvFF är det 49 550 biljetter sålda till Sverige-Luxemburg. Blir det nytt rekord för fotboll på Friends Arena? Publikrekordet från invigningen ligger på 49 967 i samband med invigningen av arenan då Sverige mötte England. Tävlingslandskampen Sverige-Portugal hösten 2013 drog 49 766. Här hittar ni alla rekord.

 

Olof Lundh

Tystnadskulturen finns i fotbollens DNA

Under måndagskvällen går Kalla fakta med fokus på fotbollens värld och där det bland annat handlar om kopplingen mellan AIK:s försäljning av Alexander Isak och mutförsöket av en AIK-spelare som ledde till att Blåvitt-AIK blev uppskjuten. Gemensam nämnare är en tidigare AIK-spelare.

Det finns naturligtvis förgreningar som är vidare och bredare än så och bäst är att kolla programmet, som redan finns ute och finns via denna länk, och det är något som tagits fram av Kalla faktas redaktion ihop med Fotbollskanalens Andreas Sundberg efter en lång tid av jobb, intervjuer och resor.

För egen del har jag inte varit inblandad mer än någon intervju med mig på slutet men jag vet hur svårt det är att gräva i den här världen. Väldigt lite är offentligt, få vill prata och de som vill prata är ofta parter i målet och det gör att det blir svårnavigerat.

Det är viktigt att påpeka att finns fler aktörer än de som är med i det här programmet och som inte håller sig inom regelverket. Att med gåvor och pengar försöka övertyga spelare och dess närstående är inget nytt grepp, det har förekommit ett bra tag men är något få vill prata om. Ofta är det så att om man tagit emot något olagligt så vill man knappast sätta fast sig själv.

Brukar ta exemplet om Stefan Schwarz vars pappa åkte med några medlemmar ur ett mc-gäng för att driva in pengar av en tidigare agent. För det var bråk om pengar som inte beskattats och de fanns på Irland och då gick det inte att gå någon domstolsväg utan man fick gå en egen väg för att få rätt.

Är tyvärr inte heller förvånad av vad som kommer fram i Kalla fakta. Det här har förekommit ett bra tag. Det har varit konstiga affärer under en lång tid i fotbollen. Ta bara Börje Lantz som i princip hade alla svenska stjärnor i slutet på 1980-talet och början av 1990-talet och som gjorde så konstiga affärer att han nästan tappade alla spelare.

Han gjorde affärer med de stora svenska klubbarna och fotbollsledare som hade höga positioner både i klubbar och förbund, men inget hände. Det var som om alla bara accepterade det. Efter Lantz har det kommit betydligt fler, även om inte alla sysslar med detta.

Men ibland känns det som om vi i Sverige vill tro att det här inte förekommer här. Oavsett om det är matchfixning eller om det handlar om ledare som skor sig eller att agenter går för långt för att göra affärer. Och när det väl avslöjas så blir alla överraskade, vilket de inte borde bli, åtminstone inte de som är i fotbollens värld.

Visst, det är bra att SvFF-höjdaren Håkan Sjöstrand är tydlig om att det gäller att ta bort rutten frukt ur fruktdisken för annars sprider det sig. Samtidigt har han och SvFf under en rad år skickat enorma summor pengar till Rune Hauge i ett skatteparadis och vägrar redovisa det.

Sef som organiserar de svenska elitklubbarna gör likadant kring sin försäljning av tv-rättigheter. Man lyfter gärna att ett tv-avtal som börjar gälla 2020 är nominerat för något obskyrt pris men nämner inte gärna att 100 miljoner kronor går till Rune Hauge som tack för hjälpen.

Under en rad år har Sef jobbat både med norrmannen Hauge och även schweiziska Kentaro och dess ägare som knappast tillhör fotbollsvärldens korgossar. För mig är det fotbollen som bjuder på möjligheterna när man låter allt ske i det fördolda och man vägrar redovisa vem som får betalt, vad han får betalt och var han skattar.

AIK förekommer i reportaget precis som Malmö FF men här är det inte så att någon klubb är bättre eller sämre än någon annan. Alla agerar på ett liknande vis och redovisar inget om affärerna och vem som får vad betalt och vilka avbränningar som finns vid spelaraffärer.

Klubbarna klarar inte ens av att följa de nya Fifa-reglerna om att redovisa agentarvodena. Där tillhör Sverige de sämsta i klassen och SvFF bryr sig inte ens att försöka påverka klubbarna att göra rätt. Därför klingar det ihåligt när Sjöstrand o Co är förfärade och skakade.

Naturligtvis har det blivit värre i takt med att det har blivit större pengar inom fotbollen och att fler gett sig in i branschen. Många pekar på avskaffandet av agentlicensen, men min bild är att även när det fanns en licens så gjorde klubbar och spelare uppgörelser med olicensierade aktörer.

Klart att det hade varit ett bra steg och en hjälp både för klubbar och spelare om SvFF införde ett nytt licensförfarande och att man på så sätt kunde certifiera förmedlare. Problemet är bara att fotbollen är en internationell business och att det blir svårt att upprätthålla.

För när klubbar jagar pengar vid en försäljning eller verkligen vill ha en spelare så kommer man att skära kurvorna snävare och snävare. Det har historien visat gång på gång och dessvärre är det inte bättre med förbund och ligor, alla är pressade i jakten på pengar.

Även om det är en utopi så vore den enda räddningen någon slags riktig transparens där klubbar och förbund kunde redovisa för sina medlemmar var pengarna tagit vägen. Först då hade man kunnat ifrågasätta vad man gör och kanske sätta stopp för det, men uppenbarligen har för många något att förlora på det.

Kan inte heller komma i från att det är en besvikelse att polisen inte ens fått till ett åtal i frågan om försök till matchfixning från i våras. Tidigast om en månad, heter det från åklagarhåll. Återstår att det blir något då? Känslan är att det verkar svårt för polisen att stoppa det här.

Om inte fotbollen vill ha hjälp och kan öppna upp sin verksamhet och polisen inte ens kan få till åtal när det är en person som tagit kontakt med en annan med erbjudande och hot om att påverka en match då inser man att vägen är lång till att få stopp på det.

Olof Lundh

Senaste tweets

Arkiv