Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Våga i en EM-premiär med lite att förlora

SEVILLA. Spanien. På bortaplan. I en EM-premiär där motståndet är överlägset på individnivå. Allt annat än storförlust är okej – och då måste Sverige våga för att ta poäng.

För 18 månader sedan firade det svenska landslaget på planen i Bukarest. Då hade man precis tagit sig till EM efter en första halvlek mot Rumänien som var något av det bästa landslaget presterat under Janne Andersson. Inför den avgörande bortamatchen fanns osäkerhet men Sverige excellerade.

Marcus Berg och Robin Quaison stod för målen och försvaret klaffade perfekt under Andreas Granqvists ledning. Där och då kändes landslaget som en intressant outsider till sommarens kommande mästerskap, men pandemin ritade om förutsättningarna. Veteranerna blev ä

ANNONS

Nu är vi i Sevilla och Sverige ska möta ett nytt Spanien under Luis Enrique i en EM-premiär. Bortamatcher mot spanska landslag har sällan varit roliga och efter att ha upplevt Vigo 1998 och Madrid 2007 och 2019 så är det knappast något som lockar.

Spanien har betydligt fler spelare på högsta nivå en Sverige och det handlar snarare om att välja rätt. Alla spelare tillhör klubbar i de fem bästa ligorna och med tio Premier League-spelare och tio La Liga-spelare så finns det alternativ. Det kan inte Sverige mäta sig med. Inte ens nära.

Det går att fråga sig om Enrique har en riktigt vass anfallare och även om den sista veckan utan ordentliga träningar och ett missat genrep kan skaka om hemmalaget? Å andra sidan kunde man kalla in ett förstärkt U21-landslag som gick in och körde över Litauen med 4-0 utan någon direkt tid ihop.

ANNONS

Spanien ska vinna en sådan här match. Även om Enrique är ifrågasatt i Madrid för att ha ratat Real Madrid-spelare, bland dem Sergio Ramos, och att coronan tagit Sergio Busquets och stört förbundskaptenens sista vecka. För i Sevilla är man uppbackad på läktaren och även om spelet i VM-kvalen i mars inte skrämde är trycket på hemmalaget.

Janne Andersson har själv upplevt hur det är att bli kölhalad i Madrid. EM-kvalet i Madrid i juni 2019 var en lärdom. Även om matchen i Stockholm slutade 1-1 efter en sen spansk kvittering så ska man minnas A) utan Robin Olsens fantomspel hade det blivit storstryk och B) en poäng räckte för Spanien att nå EM.

I sommarens EM går fyra av de sex grupptreorna vidare och det är Polen och Slovakien som Sverige ska ha bakom sig. Poäng i Sevilla är en bonus och oavsett hur det slutar sent på måndagskvällen lever EM i högsta grad för svensk del. Sverige har väldigt lite att förlora och mycket att vinna.

ANNONS

Bara att hoppas att matchplanen är lagd på ett sätt som ger Sverige möjligheter att vinna. Med en finurlig och formtoppad Emil Forsberg, en elak och obekväm Marcus Berg samt en slipad Alexander Isak kan landslaget hota. Möjligheter kommer att finnas, om än få, och då gäller det att ta dem.

Resultatet hänger på det svenska försvaret. Kan man stå emot? Osäkerheten kring backlinjen förutom Victor Nilsson Lindelöf går inte att komma i från. Det har varit oroligt i tre veckor. Mikael Lustig har inte heller haft sin bästa vår, Ludde Augustinsson har inte spelat på en månad och även om Marcus Danielson var bra mot Armenien är det här några snäpp upp.

Nederländerna. Frankrike. Italien. Mexiko. Det svenska landslaget har under Janne Anderssons ledning hanterat en del större fotbollsnationer. Det går att göra och innan förbundskaptenen släpper ut spelarna på plan hoppas jag att han pumpar dem fulla med mod. För att ge sig själva chansen att undvika förlust.

ANNONS

Om man klarar det kan Sverige vända hemåt med poäng och se fram emot Slovakien med tillförsikt. Även utan poäng går det att tro på ett långt EM och det är det bästa. Landslaget har allt att vinna till skillnad från hemmalaget – och det måste Sverige ta vara på.

****

Har ni en dryg timme över och vill veta ALLT om hur Sverige förberett sig för EM-premiären. Lyssna då på min poddintervju med assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren som tar med oss in i landslagsbubblan.

Han går igenom hur man präntar in taktiken, om de svenska principerna i spelidén, om vad man slipar på under stängda träningar, om hur det är när den svenska startelvan presenteras och om vem som kör Braveheart-snack i omklädningsrummet. Lägg till att han även går igenom hur man jobbar vidare inför Slovakien på fredag.

ANNONS

****

Italien och England är de lag som imponerat hittills.

****

Under EM kommer det att gå några längre jobb om spelet utanför fotbollsplanen i samband med EM-sändningarna i TV4. Bland annat ett om hur Köpenhamn och den 20 år gamla Parken kunde få matcher i EM trots att Friends Arena var helt nybyggd när Uefa tog beslut om det.

Se inslaget via länken som visar hur det danska förbundet DBU i alla år stöttade Sepp Blatter och Michel Platini och att det inte var någon nackdel…

Det blir ytterligare tre, fyra jobb till under EM och förutom att jag jobbat med dem har Oscar Dahl (foto och redigering) och Olle Lindberg (producent) sett till att de blivit till.

***

Dejan Kulusevski och Mattias Svanberg återansluter till EM-truppen. Därmed avvecklar Sverige reservlandslaget. Dock gav inte landslagets besked något svar på NÄR Kulusevski och Svanberg återgår till truppen. Högst osäkert om de är med mot Slovakien på fredag.

ANNONS

****

Ni följer väl podcasten Fotbollskanalen On Tour som kommer dagligen fram till att Sveriges EM är över. Förhoppningsvis blir sista avsnittet från London 12 juli som är dagen efter EM-finalen, men det återstår att se.

Haka på mig, Martin Petersson och Andreas Sundberg och lyssna på när vi punktmarkerar Sverige och är era boots-on-the-ground kring landslaget. Kom med frågor och inspel, vi tar upp även det i podden. Här kan du lyssna på senaste avsnittet som bygger upp inför kvällens EM-premiär.

***

Ända sedan mitt första VM framför tv:n har jag varit svag för Skottland. Kopplingen är att jag höll på Leeds United och en del av klubbens stjärnor spelade för Skottland. Därför har jag alltid följt Skottland och gladdes åt att man får delta i ett mästerskap för första gången sedan 1998.

Efter att ha sett EM-premiären med skottarna så lider jag med både laget och supportrarna. Bollen ville inte in mot Tjeckien och det blev förlust i matchen man borde vunnit. På något sätt typiskt Skottland och man kan säkert skaka både England och Kroatien och sedan åka ut.

ANNONS

***

Sevilla fick ta över Bilbaos matcher i EM efter ett beslut 23 april. Därmed har man haft sju veckor på sig att få matcharenan Estadio La Cartuja i skick. Det märks. Det var kaos där dagen före EM-premiären mellan Spanien och Sverige och det blir spännande att se om de löst det till avspark.

Matcharenan är Sevillas tredje men tillhör inte stans klubbar Real Betis och Sevilla som har egna arenor. Istället är det en multiarena som invigdes till friidrotts-VM 1999 och som var grunden när Sevilla försökte få sommar-OS 2004 och 2008.

***

Skönt med fortsatt positiva rapporter från Danmark kring Christian Eriksen. Blir speciellt för laget att spela match igen när man möter Belgien på torsdag. Då spelar de för Eriksen, sa Martin Braithwaite.

***

Cirka 2000 svenska supportrar har köpt biljetter till EM-premiären i Sevilla. Man kunde ha fått ytterligare 1500 biljetter men det är förståeligt att en del avstår att resa. Totalt blir det närmare 18 000 på läktarna.

ANNONS

***

Efter några dygn i Sevilla blir jag sugen på att komma tillbaka. Vacker stad. Fantastisk promenad längs med floden Guadalquivir.

Olof Lundh

En återupptagen match visar att spelarna måste ta makten

SEVILLA. Läkarna och lagkamraterna räddade livet på Christian Eriksen. Sedan fick de chockade spelarna välja: spela klart i kväll eller söndag 12:00. Det har aldrig varit tydligare att spelarna måste ta makten över fotbollen.

Det skulle bli en fotbollsfest på Parken i Köpenhamn under lördagen. Hemmanationen Danmark som är en formstark outsider i EM tog emot den nordiska grannen och mästerskapsdebuterande Finland. Lägg till att man hade släppt in närmare 16 000 åskådare varav 3 000 finska supportrar.

Men i slutet av första halvlek föll Christian Eriksen handlöst till gräset utan att någon var i närheten. Lagkamrater, motståndare och domaren förstod omedelbart allvaret. Landslagets läkare och arenans läkare och sjukvårdspersonal rusade till och under 20 minuter pågick livräddande insatser.

ANNONS

I efterhand är det bara att hylla det snabba och skickliga agerandet som antagligen räddade Eriksens liv. Under söndagen kom DBU med besked att Christian Eriksens tillstånd är stabilt och att man talat med honom och att han hälsat till lagkamraterna. Vilket naturligtvis är skönt att veta.

Det var jobbiga scener under lördagen med ett tyst Parken där den efterlängtade fotbollsfesten helt kommit av sig. De danska lagkamraterna stod i en ring runt personalen som jobbade för att rädda Christian Eriksens liv. Allt för att skydda honom mot tv-kamerorna.

Uefa:s produktion som alla tv-bolag sänder är blixtsnabb på att vända bort kameror om det springer in en streaker, sker en politisk protest eller blir slagsmål hade noll bollkänslan. När ryska huliganer gick till angrepp i Marseille under EM 2016 så uppfattade inte sändande bolag att det pågick för Uefa kurerade. Nu gjorde man allt annat och det manar till eftertanke hos alla sändande tv-bolag.

ANNONS

Simon Kjaer och Kapser Schmeichel fick trösta Eriksens fru Sabrina under tiden livräddningen pågick. Det var rader av starka bilder som gick ut till en värld som suktade efter en fotbollsfest men nu fick vara del av en kamp för att undvika en tragedi IRL. Många frågor hos alla som följde, men få eller inga svar.

Matchen sköts givetvis upp men senare kom besked att den skulle återupptas under kvällen. Det hette från DBU-basen att de danska spelarna haft kontakt med Eriksen via Facetime. Uefa gav efter det de chockade danska spelarna två val: återuppta matchen i kväll eller 12:00 söndag. Hur kan de behöva ta det beslutet? I det läget?

Det har aldrig varit tydligare att spelarna måste ta makten i fotbollen. Eller åtminstone ta någon makt. Som det är nu är det en rad välbetalda fotbollsbyråkrater som påstår att de agerar för sportens bästa när de styr världens populäraste idrott. Gubbarna i Uefa, Fifa och nationsförbund har bara låtit allt svälla.

ANNONS

Ett redan pressat spelschema för spelarna har kokat över ytterligare av pandemin. Det är inte konstigt att spelare är skadade inför EM och att det inte finns någon luft någonstans. Tillväxten är viktigare än spelarnas hälsa och det gäller att hålla partners, tv-bolag och supportrar världen över nöjda och samtidigt leta nya matcher och nya affärer.

De senaste 30 åren har inneburit en brutal tillväxt. Ta bara att när Lennart Johansson kom till Uefa som nyvald president 1990 omsatte organisationen i Nyon 50 miljoner kronor. Senaste bokslutet som kom förra sommaren såg ett fall ner till 30 miljarder kronor i omsättning efter att corona-pandemins första månader påverkat.

Ändå en hyfsad utväxling på 600 gånger större på 30 år. Parallellt har Fifa vuxit likadant. EM har gått från åtta lag till 24. VM är uppe i 32 länder och blir 48 till 20206. Uefa har gått från 33 medlemsländer till 55. Lägg till hur klubbfotbollen vuxit. Hjulen har snurrat och snurrat och ingen eller få har kunnat eller vågat stoppa dem.

ANNONS

Nations League var något alla 55 medlemsländer i Uefa röstade för. Skälet var att få fler tävlingsmatcher men även en möjlighet att samla landskamper i ett paket som tv-bolag och partners kan betala för. Det gäller att ta del av den ännu så länge växande marknaden och där fotbollen med hjälp av teknikutveckling blivit global.

Lite hårdraget kan man säga att åskådare på plats mer och mer börjar bli en viktig kuliss för tv-publiken än att vara en viktig inkomstkälla. Se bara Uefa vägrade att ha “spökmatcher” i EM och fimpade Bilbao och Dublin trots allt man investerat. Pandemi eller inte – publiken ska in och vara på läktaren.

För ett drygt år sedan träffade jag Lars-Christer Olsson som då var en av Europas mäktigaste. Han var ordförande för Sef, Europas ligor och medlem i Uefa:s exekutivkommitté, men klev av alla uppdrag i våras. Han var då tydlig med att den internationella matchkalendern var överfylld och att det inte fanns mer plats.

ANNONS

Därefter har Champions League adderat gruppspelsmatcher – från 6 till 10 som ökar på kalendern. Olsson var motståndare till den expansionen, men kunde inte hålla emot. Dessutom har Uefa adderat en ny turnering, Uefa Conference League. Ja, mycket ska ha mer.

Den nyligen havererade superligan var något liknande. Där ett gäng av världens största klubbar ville spela fler matcher för att tjäna mer men ändå behålla sitt inhemska ligaspela och en inhemsk cup. Allt för att rädda fotbollen från att gå under…

Fifa, då? Försöker man bromsa? Jo, tjenare. Fifa-basen Gianni Infantino har adderat ett klubblags-VM som är rejält expanderat. Från åtta lag till 24 och nu en turnering över en månad. Häromveckan tog Fifa-kongressen beslut om att utreda om man kan spela VM för herrar och damer vartannat år och då har ändå adderat fler lag i en rask takt.

ANNONS

Det är som med klimatkrisen. Nästan alla är överens om att vi låter tillväxten gå ut över planeten och en möjlighet att leva vidare. Likadant är det kring fotbollen, alla vill bromsa tillväxten men då för andra parter än en själv. Uefa vill hålla tillbaka Fifa, och Fifa vill hålla tillbaka Uefa. Klubbar och nationsförbund vill ha mer och hålla ner Uefa eller Fifa och så vidare.

Det är här spelarna kommer in. Underligt nog har de inget att säga till om. Skälet är att de haft svårt att samla sig och agera enat och ovanpå det har de tjänat rejält på utvecklingen. Lönerna har följt intäkterna och stjärnorna som blev miljonärer i början av 1990-talet är i dag i en del fall miljardärer.

Klart att de inte klagar, men de borde göra det. För återupptagandet av Danmark-Finland var ett tydligt tecken på att spelarna inte har något att säga till om. I ett EM där man tagit höjd för 48 timmars uppskjutande på grund av corona borde ha inneburit att man sköt på matcherna i Danmarks grupp.

ANNONS

Det är inte säkert att Danmark kunnat ladda om till en ny match i morgon, men de hade fått mer tid att få reda på mer om Eriksen och bearbeta det som hände. Lägg till att de hade kunnat få hjälp och prata om det. Att stämma av om de skulle spela vidare i EM eller inte. Vad matchen slutade spelade mindre roll, för det var en kväll där matchen inte borde spelats klart.

Olof Lundh

Svensson närmar sig startelvan

GÖTEBORG. Mattias Svanberg är ur spel på grund av coronaviruset. Albin Ekdal tränade inte och Jens Cajuste fick en smäll. Gustav Svensson är plötsligt några steg närmare spel.

Under lördagen flyger landslaget till Sevilla och det är bara ett par dygn till att Sverige går in i EM. Man möter Spanien vid 21:00 och förutom ett bollskickligt motstånd väntar , enligt en svensk kvällstidning, “en värmesmocka” på landslaget. Något som lär gynna hemmalaget.

Spanien borta är aldrig lätt för svensk del och det har blivit några kölhalningar, senast i Madrid i EM-kvalet. Nu minns jag förvisso när Olle Nordins landslag chockade spanjorerna 1988 och vann med 3-1 i Salamanca efter mål av Joakim Nilsson, Glenn Hysén och Mats Magnusson.

ANNONS

Efter det har Spanien tre vinster på hemmaplan (1998, 2007 och 2019) med den sammanlagda målskillnaden 10-0. Då är då och nu är nu, men det är klart att man kan önska sig en lättare EM-premiär än just det för svensk del. Särskilt med tanke på att en premiär är viktig.

EM består av 24 lag fördelade på sex grupper och det är viktigt att ha i åtanke att fyra av sex grupptreor går vidare. En förlust i Sevilla går att leva med om man bara gör en spelmässigt stark insats. Ungefär som när Sverige i VM-kvalet hösten 2016 imponerade borta mot Frankrike, även om man förlorade knappt. Då växte landslaget.

Lördagens träning på hemmabasen vid Häckens anläggning var öppen och vi fick se Jens Cajuste stuka foten och Albin Ekdal köra vid sidan. Den förstnämnde ska det inte vara någon fara med, den sistnämnde är osäker till spel på måndag. Han fick en smäll på den stängda träningen i torsdags och var inte bra nog för att träna.

ANNONS

Om de första veckorna av landslagets EM-uppladdning handlade om oron kring backarna som var skadade och ur slag har det plötsligt blivit oklart kring det centrala mittfältet. Utan skador hade Kristoffer Olsson och Albin Ekdal varit givna på måndag kväll, men nu är det osäkert.

Ett av alternativen hade hetat Mattias Svanberg – start mot Finland, inhoppare mot Armenien – men han ligger isolerad och är borta från spel i EM-premiären. Klart att Sebastian Larsson kan flyttas in och öppna för Viktor Claesson till höger. Annars är det Jens Cajuste eller Gustav Svensson som kan få spela centralt.

Just Svensson hade ingen lycka senast Sverige ställdes mot riktigt vasst motstånd och han fick starta, i Nations League. Då formerade Sverige ett innermittfält med Gustav Svensson och Kristoffer Olsson mot Portugal. Svensson fick två gula under första halvlek och till slut ett rött kort när han inte riktigt hängde med och tätt därefter hade portugiserna tagit ledningen.

ANNONS

Klart att det inte är tanken att Kina-flyktade Svensson ska starta. Han är spelare som möjligen kan hoppa in sista tio minuterna för att stänga en match. Om Ekdal inte kan starta lär Sebastian Larsson vara den som får ta klivet in och då är Claesson den som fyller ut till höger. Även om Krasnodar-spelaren är blekare än före skadan.

Under träningens spelsekvens var det Andreas Granqvist som fick kliva upp på mittfältet när de andra fyra mittbackar körde på sina ordinarie positioner. Lagkaptenen är fortsatt femte alternativ. Det gick tydligt att se ett par formationer där Janne Andersson samlat en mittback, en ytterback och en ytter.

I det perspektivet var startelvan mot Spanien följande, men med två frågetecken: Olsen – Lustig, VNL, Danielson, Augustinsson – Larsson, Olsson, Ekdal (?), Forsberg – Berg, Isak (?). Klart att en Ekdal med känning är osäker och på topp slåss Robin Quaison och Alexander Isak om att starta.

ANNONS

Nu lär vi inte få mer insyn innan elvan släpps vid 20-tiden på måndag. Förbundskapten Andersson brukar sällan svara på frågor om skador på presskonferensen dagen före match. Under söndagen blir det han och lagkaptenen som ger en digital presskonferens vid 13:45. Då lär det vara Sebastian Larsson som sitter vid podiet.

***

Ni följer väl podcasten Fotbollskanalen On Tour som kommer dagligen fram till att Sveriges EM är över. Förhoppningsvis blir sista avsnittet från London 12 juli som är dagen efter EM-finalen, men det återstår att se.

Haka på mig, Martin Petersson och Andreas Sundberg och lyssna på när vi punktmarkerar Sverige. Kom med frågor och inspel, vi tar upp även det i podden. Här kan du lyssna på senaste avsnittet som bland annat tar upp att landslagsspelarna skulle nobba Real Madrid under EM…

ANNONS

***

Blåsten på Hisingen var stark under lördagen och det kändes nästan osäkert att sitta i presstältet. Det kunde ha lyft. Sedan gick det knappt att höra vad spelarna sa när det slog så i presenningen.

***

Underbar insats av Italien i EM-premiären. Påminde om Marcelo Bielsas Leeds i sin frenetiska press där de vann tillbaka bollar och försatte Turkiet i en brygga som det knappt gick att spela sig ur. Roberto Mancini har verkligen fått till ett helt annat landslag än det Sverige slog ut på vägen till VM 2018, och som kan gå långt. Belgien kan vänta i en kvartsfinal.

***

Propellerflyg till Sevilla för presskåren. Kungligt med eget flyg och att slippa byten i dessa corona-tider där olika länder har olika regelverk.

***

Den radiostyrda sponsorbilen som rullade in med bollen… Jag vet att Uefa behöver dra in kontanter men det var något som skavde. För övrigt bilmärket som satte stopp för ishockey-VM i Belarus.

ANNONS

***

Värmesmocka!

***

Rom bjöd på en värdig EM-invigning. Bocelli, pyro och publik. En av de bättre inramningarna jag upplevt även om det var på tv, men det är bara att inse att vi alla är svältfödda på det här.

***

Inte bra att smittspridningen ökar så snabbt i Storbritannien att man kommer att skjuta på mer öppning av samhället. Bådar inte gott inför sista veckan av EM då det är två semifinaler och final på Wembley.

Olof Lundh

EM är inget vaccin, men en injektion av hopp

GÖTEBORG. Pandemin har oss fortsatt i sitt grepp. Då väntar ett utspritt EM i fotboll under en månad. Galet givetvis, men vi behöver verklighetsflykten och något som samlar oss.

Närmare 17 000 lyckliga får ta sig in på Stadio Olimpico i Rom fredag kväll för att följa Italien-Turkiet. Visst, munskyddet ska vara på. Man måste också bevisa att man är covid-negativ. Som italienare räcker det med att man är vaccinerad eller kan dra fram ett intyg om att man haft corona senaste halvåret.

Vaccineringarna till trots, den här pandemin hänger fortsatt över världen och lär så göra ett bra tag framöver. Ändå är det något glädjande att många tusen italienare på plats kan få följa Roberto Mancinis pånyttfödda landslag mot ett underskattat Turkiet som garanterat backas av miljontals hemma när nu Italien stoppar deras supportrar.

ANNONS

Det är på ett sätt galet att EM spelas och WHO varnar för en risk med mästerskapet, men när smittspridningen går ner och vaccineringar börjar få effekt samtidigt som vi går in i varmare tider är mästerskapet något som gör mig glad. Att ha en fotbollsfest att följa och samlas kring har väl sällan varit så efterlängtat.

EM är inget vaccin, men det är en injektion av hopp. En bild av vad som kan finnas framöver. Att någon slags normalitet återvänder. Eller åtminstone en ny form av normalitet som liknar det vi lämnade bakom oss i februari och mars 2020 när viruset spreds över världen. EM må vara underligt som utspritt men det är en turnering om en pokal.

Det är nio år år sedan den dåvarande Uefa-presidenten Michel Platini slog sig ner vid ett podium i Kiev. Han skulle sammanfatta EM 2012 som avgjorts i Polen och Ukraina. Fransmannen som såg en aning dagen efter ut skrockade om att han hade druckit mycket vodka under veckorna i öst.

ANNONS

Sedan chockade han de flesta på plats. Platini förklarade att EM 2020 skulle spelas över hela Europa och det talades om 12-13 spelorter. Uefa-presidenten sa att det handlade om att hedra 60-årsjubileumet av EM – första mästerskapet spelades 1960 – och att man nu skulle undvika att ett land fick bygga stora arenor.

Vi som satt där blev överraskade och frågorna kretsade mycket kring hur supportrar skulle kunna följa sina landslag. Platini tryckte på lågprisflyg och ingen av oss frågade om miljön… Först efteråt läckte de verkliga skälen till EM-konstruktionen ut. Att det egentligen inte fanns någon attraktivt alternativ bland de sökande.

Turkiet var hetast och man hade kylt ner en del konkurrenter när man uttryckt att Platini lovat landet mästerskapet efter att Frankrike fått EM 2016. Då stod det mellan Turkiet och Frankrike och fransmannen Platinis Uefa röstade så att Frankrike vann med en röst.

ANNONS

Turkiet hade fram till sommaren 2012 vägrat att lägga ner landets parallella ansökan av sommar-OS 2020. Då tröttnade Platini och kastade istället in detta EM-alternativ med ett spritt mästerskap. Ett halvår senare röstade exekutivkommittén för projektet. Sedan var hjulen i rullning och de gick inte att stoppa.

Nu står vi med ett mästerskap som avgörs i elva värdstäder från Baku och St Petersburg till Rom och Glasgow. Bryssel fick aldrig upp en utlovad arena och ströks tidigt. Både Bilbao och Dublin blev av med sina matcher för någon månad sedan när man inte kunde garantera publik, och Sevilla fick vara spansk stand-in men de irländska matcherna hamnade i Ryssland istället.

Efter de senaste dagarnas coronadominans i rapporterna kring det svenska och spanska landslaget vore det förvånande om ingen ifrågasatte EM. Klart att det blir orättvist när en del landslag är vaccinerade och andra inte. Det går givetvis att köpa den svenska linjen, men Uefa borde ordnat det precis om IOK gjort inför Tokyo-OS.

ANNONS

Möjligheten är att det är ett landslag som tagit vaccin som står som slutsegrare på Wembley 11 juli. Det är då finalen spelas och förhoppningen är att alla intresserade får ta del av 51 matcher som kretsar mer kring fotboll och allt som följer i form av kamp, kreativitet, känslor och kvävande dramatik snarare än ett virus.

Just i dag väljer jag att fokusera på glädjen och tro på att detta är vad Europa behöver. Må det bästa laget vinna och inte bara det bäst vaccinerade laget. Om det kan bli Sverige? Klart att möjligheten finns även om det är ett långskott – men ibland går de in.

***

Ludwig Augustinsson mötte pressen och gav för första gången på nästan tre veckor sin bild av skadan. Han är hoppfull om att kunna gå in i en startelva efter fyra, fem träningspass med hög intensitet. Då knuffar han nog ut Pierre Bengtsson från startelvan.

ANNONS

Även Viktor Claesson var på podiet och han var optimistisk i kampen mot Sebastian Larsson. Han var å andra sidan tydlig med att han lika gärna kan få nöja sig med inhopp och att han är inställd på att göra maximalt av den speltid han får.

***

Hammarby sparkade Stefan Billborn. Onekligen riskfyllt för ledningen efter att han för en dryg vecka sedan tog klubben till dess andra titel genom historien och den första sedan SM-guldet 2001. Sedan kan man konstatera att Hammarby nu sparkat sin vinnande tränare bägge gånger man vunnit en titel.

Nu hamnar trycket på sportchefen Jesper Jansson och styrelsen. Om Billborn hade fått gå efter förra säsongen hade tajmingen varit mer förståelig. Expressen uppger att förre Mjällby-tränaren Milos Milojevic tar över. Svårbedömd rekrytering även om han gjorde det bra i Blekinge.

ANNONS

Obegripligt att Hammarby kunde avfärda Sportbladets nyhet om att han får sparken som spekulationer när det inte var så. Bara det gör att man kan undra hur det är ställt i ledningen. Tidigare i år försvann vd:n Henrik Kindlund och det är klart att bara sportsliga resultat kan lugna klubbens supportrar och medlemmar nu.

***

Temperaturen 34,9 när SvFF kollade mig. Nytt pers.

***

Omkastningen i den svenska EM-planeringen gör det än svårare att bevaka landslaget. Oklart om journalisternas chartrade flyg går att styra om när Sverige drar hem till Göteborg till skillnad från tidigare planer.

***

Inställningen hos spelarna reservbubblan i landslaget imponerar. Ett EM är på ett sätt oerhört nära, men ändå långt borta.

***

Lite fascinerande att spelare efter spelare i den svenska EM-truppen princip använder samma ord när det avspisar frågor om framtiden för att det är fokus på landslaget.

ANNONS

***

Medialt smart av Janne Andersson att kolla av läget med Zlatan Ibrahimovic för att döda eventuella spekulationer. Förbundskaptenen anade nog svaret från början, men visade här medial spelförståelse. Kommer fler och fler uppgifter från Italien om att knäskadan är jobbigare än vad som sades från början. Tungt för Milan och extra tungt för Zlatan själv.

***

Fortsatta negativa tester i den svenska EM-truppen. Nästan viktigare än att en spelare undviker att dra på sig en skada. Skador smittar inte.

Olof Lundh

Landslagets virushantering ger fler frågor än svar

GÖTEBORG. Janne Andersson vill att landslaget ska vara världsbäst i förberedelser. Man har en bra bit kvar – och allt är inte virusets fel.

Efter ännu en presskonferens med förbundskapten Janne Andersson, landslagschef Stefan Pettersson och läkaren Anders Valentin är det svårt att inte fråga sig om en hel del av detta coronakaos hade gått att undvika. Och det är slående att landslagets ledning verkar så överraskad. Inte heller blir vi så mycket klokare.

Landslagets ledning fick ingen ordning på testerna efter att Dejan Kulusevski blivit smittad. Det var skälet till att Mattias Svanberg kom ner på träningen och först där stoppades och fick vända hem till hotellet. Någon visste att han var smittad men kommunikationen i landslaget fungerade inte. Mänskliga faktorer finns alltid och det måste man ta höjd för.

ANNONS

Ta bara att Dejan Kulusevski inte verkar ha förstått att man trots antikroppar kunde bli smittad och att han därför agerade på ett sätt som inte var rekommenderat. Något inte heller förbundskapten Andersson förstått då han sa att han gjort likadant. Efter att ha hört det kan man konstatera att informationen inte nått fram kring att det finns en viss risk att man kan bli smittad igen. En ganska tung miss.

Eller ta bara att Dejan Kulusevski isolerades förra fredagen efter att hans test visat utslag. Då frågade man honom inte om någon han varit nära hade corona. Krävdes rätt många frågor till Valentin innan den bekräftelsen kom på presskonferensen. Smittspårningen uteblev och istället testade man honom igen och sköt på träningen. Allt för att få in Juventus-spelaren i träningen inför mötet med Armenien.

ANNONS

Nu är det troligt att Kulusevski blivit smittad av en anhörig, enligt läkare Valentin. Om man hade fått reda på att en anhörig han träffade under de lediga dagarna hade fått corona och så hade en hel del av det här kunnat undvikas. Kanske hade exempelvis Mattias Svanberg klarat sig? För läkare Valentin pekar på att han troligen smittats av just Kulusevski.

Och hur är det med Pontus Jansson som är hängig och som varit nära Svanberg en del? Läser man intervjuer med en del andra experter via Sportbladet och via Eurotalk så framstår det som om riskerna är rätt stora att det blir fler fall. Läkare Valentin var däremot ganska trygg att man hade läget under kontroll. Som sagt, det kryllar av frågor.

I grunden är det Stefan Pettersson som är chef och då är det han som har ansvaret för allt som sker kring herrlandslaget. Att han inte förstärkt läkarstaben med än större expertis i den här frågan är svårt att fatta. Trots allt kan ett mästerskap generera intäkter till förbundet och är kanske det viktigaste man gör. Då borde man ha någon som kan det här på plats med truppen.

ANNONS

Ja, jag vet att läkaren Anders Valentin och hans kollega Jonas Werner som är specialister på något helt annat anser sig ha tillräckligt med möjliga kontakter i både Sverige och via Uefa. Ändå är det slående hur det svenska landslaget agerar jämfört med exempelvis det spanska landslaget som också har två corona-fall.

Det krävdes ett mindre coronautbrott för att Sverige skulle strama åt. Detta trots att alla nog insåg riskerna med att släppa ut spelarna mellan bubblan i Båstad och bubblan i Stockholm. När Valentin talade om att man gjort det bra under Nations League och VM-kval så skippade han just skillnaden att man här lät spelarna vara fria under några dagar.

Klart att det går att undra om det var rätt att ha en ledighet för spelarna? Trots allt hade en senare samling i Båstad inneburit att en garanterad smitta på Kulusevski via en anhörig – något Andersson menade var givet – att det var längre till EM-premiären. Kanske hade man tjänat fem, sex dagar på det. Vilket varit ett plus.

ANNONS

Och med tanke på att Janne Andersson var övertygad om att Kulusevski tagit in smittan in bubblan även om man klivit in i bubblan tidigare så går det att undra när den anhörige blev smittad. Vet landslaget det nu? Ja, som sagt, det finns många frågor kring hur hanterandet av riskerna.

Det är också svårt att förstå att Sverige inte gör som Spanien och tar in ett gäng reserver i en egen bubbla. Allt för att ta höjd för att viruset tar sig vidare i EM-truppen, men icke. Tänk nu om fler svenska spelare blir smittade. Då ska några spelare komma direkt från sin semester och kliva in i EM-bubblan och spela match utan att ha varit i gång ordentligt.

Det går självklart att ha synpunkter på att spela ett EM i en pandemi. Där Uefa helt skoningslöst flyttar matcher för att arrangörerna inte kan garantera publik. Att Bilbao och Dublin investerat massor är inget värt när Uefa vill maximera sina intäkter. Eller att Uefa inte sett till att vaccinera landslagen av rättviseskäl.

ANNONS

Men nu är Sverige i EM och har valt att delta trots alla svårigheter som följer när ett lurigt virus härjar. Då handlar det om handla för att kunna prestera på bästa vis. Att sikta på att vara världsbäst på förberedelser hade inneburit ett annat sätt att hantera upplägget kring EM-uppladdningen.

***

Janne Andersson säger att man inte ska läsa in för mycket i hur han formerar lag i samband med träningen. Ändå läser jag in från spel över hela planen att det blir följande startelva mot Spanien förutsatt ingen mer smitta: Olsen – Lustig, VNL, Danielson, Augustinsson – S Larsson, Olsson, Ekdal, Forsberg – Isak, Berg.

Lurigt var att Filip Helander körde ihop med VNL och Danielson var med Granen. Kan det vara så att Helander som spelade VM-kvalen i mars ihop med VNL stormar mot en startplats. Det skulle förvåna. Tror mer på Augustinsson men även där utmanar Pierre Bengtsson.

ANNONS

***

Peter Wettergren gormade en del om att mosa och mörda Spanien. Nu ska man inte ta det bokstavligt utan det är känslor, fotboll och en vilja att vinna. Även om jag inser att det säkert finns en del personer som kan hetsa upp sig över det.

***

Ni följer väl podcasten Fotbollskanalen On Tour som kommer dagligen fram till att Sveriges EM är över. Förhoppningsvis blir sista avsnittet från London 12 juli som är dagen efter EM-finalen, men det återstår att se.

Haka på mig, Martin Petersson och Andreas Sundberg och lyssna på när vi punktmarkerar Sverige. Kom med frågor och inspel, vi tar upp även det i podden. Här kan du lyssna på senaste avsnittet.

***

Inte sedan Ken Sema och Jens Cajuste satt på ett podium i söndags har några spelare gått att intervjua. Under onsdagen förklarade landslagets pressansvarige att spelarna ville koncentrera sig på fotboll efter det senaste dygnets turbulens.

ANNONS

Under torsdagen sitter Marcus Berg och lagkapten Sebastian Larsson (fjärde presskonferensen för honom under lägret) på ett podium. Då lär det nog bli en del frågor som rör saker utanför planen. På ett sätt förståeligt att man tar fram några rutinerade och erfarna spelare.

Totalt två spelare på fyra dagar för alla journalister under ett mästerskap med ett sällsynt nyhetstryck. Det är slående hur det svenska landslaget fortsätter att sluta sig. Utvecklingen går tyvärr bara åt ett håll och det verkar inte heller att gå att vända trenden.

Kom inte heller med att det är mediernas fel, för det är ingen större skillnad mot hur bevakningen var tidigare. Om det är någon förändring så är den betydligt snällare och det visas mer respekt. Ta bara hur det spanats på stängda träningar och tagits paparazzi-bilder av gömda fotografer.

ANNONS

***

Janne Andersson skickade en “kompispassning” till Friends Arena som var stenhård. Det var när han konstaterade att träningsplanen i varje fall var bättre än på Friends, men en bra bit från mattan i Båstad.

***

En del medier publicerade uppgifter om festfilmen på Dejan Kulusevski men de flesta avstod. Tycker att det senare var rätt om man inte kunde bekräfta när filmen var inspelad. Det går inte att hänvisa till vad som sker på sociala medier som en grund till att publicera. Tänk om det varit en gammal film.

Nu bekräftade förbundskapten Andersson att Kulusevski varit på en middag där det varit fler gäster som en överraskning, men han var även tydlig med att han inte sysslar med bestraffningar. Förbundskaptenen hoppades även att gruppen skulle kunna hantera det här.

Det är ingen tvekan om allt som skett genererar en hel del tryck på Kulusevski. Men man får ta in att han är 21 år och dessutom hade haft corona och dessutom verkar smittan komma från en anhörig. Han har givetvis inte velat något illa och fick knappt avsluta ligasäsongen innan han skulle inställa sig hos landslaget. Så lägg ner ilskan, alla har varit unga.

ANNONS

Olof Lundh

Svaren till Janne Andersson och frågorna som återstår

Motståndet blir onekligen annat i EM, men det går inte att göra annat än vinna. Några svar fick Janne Andersson och han har mer att välja på. Vilket inte alltid är lätt.

Sverige slog Armenien med 3-1 och det är klart att det är skönare att stå som segrare efter att ha kontrollerat sista träningsmatchen inför EM. Sedan får man vara ärlig om att motståndarna knappast imponerade och hade ingen direkt motivation mer än att gå på ledighet.

Efter en trevande kvart tog Sverige över matchen och skapade möjligheter. En målvaktstabbe ledde till 1-0 efter Emil Forsbergs frispark. 2-0 dröjde en dryg halvtimme in i matchen och kom när Marcus Danielson skallade in en hörna från Forsberg, men då borde man ha hunnit öka på målskörden. Till sist brände Sebastian Larsson en straff till 3-0 efter att Forsberg fått se sin passning stoppas av en hand från förre Blåvitt-spelaren André Calisir.

ANNONS

Precis som mot Finland var det en fröjd att se Emil Forsberg flyta omkring på planen. Insatserna lovar gott, men man får ha i åtanke att det varit risiga motståndare. Men Leipzig-spelaren har en dimension i sitt spel som adderar mycket till den svenska offensiven. Allt från ett lugn med bollen till fina instick, avslut och fasta situationer.

På andra kanten fick Sebastian Larsson och Viktor Claesson varsin halvlek och det är rätt uppenbart att Krasnodar-spelaren inte är lika stark som under VM i Ryssland och i starten av EM-kvalet. Det vill säga före korsbandsskadan. Det innebär att Larsson ser ganska klar ut för en startplats även mot Spanien, och då lär han vara lagkapten också.

Det centrala mittfältet i form av Albin Ekdal och Kristoffer Olsson vann bollar och såg till att skapa en del offensiva alternativ. Olsson stod för några patenterade vändningar men stod även upp i tuffa dueller. Duon är ohotad på det svenska mittfältet men det är alltmer uppenbart att Mattias Svanberg tagit sig fram i kön och är närmaste alternativet om det skulle behövas.

ANNONS

Inför matchen mot Armenien var fokus annars på det unga och heta anfallsparet Dejan Kulusevski och Alexander Isak. Även om det varken blev mål eller vrålsuccé visade bägge klass. Visst, Isak borde gjort mål när han kom igenom och Kulusevski var snäppet bättre än Real Sociedad-spelaren. Här har Janne Andersson två skarpa alternativ i EM.

Nu hoppade Marcus Berg och Robin Quaison in och Berg stod för ett mål på assist från Quasion. EM-kvalparet visar att man inte ger sig och de flesta som följer Anderssons landslag inser nog att Berg är given. Sedan är frågan vilken spelare som ska komplettera honom. Där får Andersson fundera och se på träningarna vem som kliver fram. Ett angenämt problem.

Om en dryg vecka så kliver Sverige ut på plan i Sevilla för att möta hemmalaget Spanien. Även om det spanska landslaget inte gjorde mål mot Portugal så visade man upp ett spel och skapade chanser som blir riktigt svårt för det svenska landslaget. Särskilt om man brister i försvarsspelet vilket det fanns exempel på både mot Armenien och mot Finland. En del kan säkert förklaras av svagt motstånd som leder till tappat fokus.

ANNONS

Inför EM-genrepet fanns ett mindre frågetecken kring Marcus Danielson som slog bort en del bollar i senaste matchen. Efter slutsignalen mot Armenien är det svårt att se landslaget starta utan mittbacken som skallade in en hörna och var solid på ett sätt som gick att känna igen från tidigare. Det är svårt att se någon av Filip Helander eller Pontus Jansson utmana.

Pierre Bengtsson kom med som EM-reserv, fick en plats när Martin Olsson föll i från och har nu spelat två raka träningsmatcher. Mot Armenien låg han högt när Emil Forsberg gick in planen och jobbade hem i försvaret. Många och långa löpningar men han brast en del i offensiven. Här är nog större möjlighet att Ludvig Augustinsson tar tillbaka sin startplats om han fortsatt kan gå för fullt på träningen.

Janne Andersson var ganska återhållsam med berömmet efter andra raka segern i EM-uppladdningen. Kanske vill han undvika att spelarna ska fara i väg i tanken. Eller så såg han vad motståndet var för nivå. Det troliga är en kombination och det är klart att man inte vill få in ens en gnutta hybris i truppen. Snarare ska man känna trycket att man måste prestera.

ANNONS

Men det var nog en nöjd förbundskapten som samlade de andra ledarna på hotellet i centrala Stockholm. Utifrån förutsättningarna har man gjort två delar av EM-uppladdningen och allt ser rätt bra ut. Det finns rejält med offensiva alternativ och en del av de tongivande spelarna ser ut att vara i slag. Upp till landslaget att växla upp med motståndets kvalitet.

***

Emil Forsberg första straffskytt i EM då. Sebastian Larsson sköt bort sig mot Armenien. Om nu Janne Andersson håller sig till det utlovade att man får fortsätta att skjuta så länge man gör mål. Eller är det tävlingsmatcher som gäller?

***

Ni följer väl podcasten Fotbollskanalen On Tour som kommer dagligen fram till att Sveriges EM är över. Förhoppningsvis blir sista avsnittet från London 12 juli som är dagen efter EM-finalen, men det återstår att se.

ANNONS

Haka på mig, Martin Petersson och Andreas Sundberg och lyssna på när vi punktmarkerar Sverige. Kom med frågor och inspel, vi tar upp även det i podden. Här kan du lyssna på lördagens avsnitt.

***

500 åskådare på Friends Arena. Alltid något, men det är svårt att se logiken i hur man hanterar detta i Sverige.

***

Albin Ekdal har aldrig gjort mål för landslaget och hade ett gäng möjligheter, men det vill sig inte för honom. Nicken precis utanför efter hörna var närmast men det är nästan en förbannelse.

***

En pressträff under söndagen och sedan väntar vila från medierna på måndagen. Därefter blir det avfärd till Göteborg och EM-basen på Hisingen under tisdagen. Enligt planerna skulle spelarna haft ledigt dessa dagar men med tanke på smittorisken så vågar man inte ha mer ledighet.

***

Tänk att det ska vara så svårt att få ett fungerande gräs på nationalarenan som slukat 3.6 miljarder kronor. Trots allt juni månad, men nu två landskamper på en matta som inte är av högsta klass.

ANNONS
Olof Lundh

En kris är en kris - oavsett dribblande med ord

Efter två EM-genrep kommer Sverige inte ha kunnat spela med en tänkt backlinje. Skador, slitage och rehab gör att det är försvarskris. Och det oavsett tryggheten som Janne Andersson känner.

Under onsdagen checkade den svenska EM-truppen in på hotell Continental i centrala Stockholm. Efter några dagars ledighet gav snabbtesterna rätt besked: negativt. Nu väntar några dagars oro innan man kan dra slutsatsen att ingen tagit med sig smittan in i bubblan.

Landslaget tränade därefter på Friends Arena. Eller rättare sagt så tränade en stor del av landslaget. Fortfarande är en del rehabilitering som pågår kring Ludwig Augustinsson, Filip Helander och Pontus Jansson. Lägg till att Pierre Bengtsson ersatt tidigare uttagne Martin Olsson.

ANNONS

Ändå talade Janne Andersson på presskonferensen som om det knappt var några problem. Jag inser att kommunikation är viktigt, men ibland blir det konstigt när alla ser något som en person, i det här fallet förbundskapten Andersson, försöker tona ner.

Under mina år i arbetslivet har det blivit allt vanligare att chefer vill ändra på ord. Istället för svårighet ska man tala om en utmaning. Eller att ett sparpaket kan kallas för ett transformationsprogram. Ja, ni fattar och har säkert stött på olika varianter på det här. Som om man försöker finta bort oss, även om det knappast funkar.

Nu väntade jag mig kanske inte att Janne Andersson skulle säga att det är kris i den svenska backlinjen, men det är en försvarskris. Under veckan i Båstad var bara en ordinarie mittback med i form av Marcus Danielson samt Andreas Granqvist som fick exakt noll minuter mot Finland och är spelare nummer 26 i truppen.

ANNONS

Filip Helander har förvisso kört hård och bra rehab i Malmö, enligt Andersson, men inte spelat match på nästan två månader. Pontus Jansson spelade i lördags men är sliten efter en lång säsong som även innehållit en ankeloperation och efterföljande rehab. Victor Nilsson Lindelöf anslöt först i Stockholm efter några dagars ledighet efter finalen i Europa League.

Bland vänsterbackarna kunde varken Martin Olsson eller Ludwig Augustinsson delta på träningarna i Båstad. Olsson stannade i klubblaget Häcken och ströks inför söndagens cupfinalen. Under måndagen fick Olsson även strykas helt från EM-truppen och Bengtsson kom in. Ludde Augustinsson är på gång, men har ännu inte tränat för fullt.

Om det är något som förbundskaptener brukar kommunicera så är det A) man har lite tid med spelarna så all tid är viktiga och B) att kontinuitet är viktigt. Nu kan man ganska enkelt se att både A och B brister kring det svenska försvaret inför EM. Något som oroar sett till att försvaret varit ett fundament för Anderssons landslag och dess framgångar.

ANNONS

Förbundskapten Janne Andersson tog i rejält när han slog fast att läget var lugnt: “Utifrån mitt perspektiv finns det ingen oro alls för EM. Vi ska ha fyra mittbackar plus Granqvist som är redo när EM börjar. Jag känner mig trygg i att de är tillräckligt bra när det är dags för EM, om inget oförutsett inträffar alltså.”

Efter några ytterligare frågor på presskonferensen kunde Janne Andersson sträcka sig till att det inte var optimalt. Nej, det kan man lugnt konstatera. Klart att det oroar och det blir ibland kontraproduktivt att tala om något som tryggt när det det är uppenbart att det givetvis är precis tvärtom.

Kanske är det kritiken mot uttagningen av Andreas Granqvist som är en bottenplatta till att Andersson vill hålla det negativa på avstånd. För min uppfattning är att det är bättre att kalla en spade för en spade, för det lurar sällan någon att försöka klä en situation eller en sak i andra ord. Alla ser igenom det.

ANNONS

Janne Andersson menade att det är möjligt att man tappar en del, men att det ändå är lugnt: “Någonstans finns det en bästa linje. Men det har varit en hel del skadeproblematik de här åren och vi har fått gå runt på ganska många mittbackar. De har klarat det jäkligt bra och kanske är det därför jag inte känner mig särskilt stressade över att alla inte varit hundra från början.”

Nej, försvarskrisen betyder inte att Sverige ska kasta in någon handduk. Det kan givetvis bli så tryggt som Janne Andersson känner inför rehabiliteringar, vila och skiften på olika positioner. Vi får väl se när matcherna går i gång. Men det är väldigt långt från uppladdningen inför VM i Ryssland 2018.

Då kunde man formera startelvan och framför allt backlinjen i sömnen. Nu blev Victor Nilsson Lindelöf sjuk inför premiären mot Sydkorea men gled in sömlöst efter det och sedan var det Lustig, VNL, Granen och Augustinsson som spelade Sverige fram till en kvartsfinal.

ANNONS

Till mötet med Armenien på lördag är det inte troligt med Pontus Jansson. Knappast heller Helander eller Augustinsson. Sett till att Helander och Victor Nilsson Lindelöf var mittbacksparet i VM-kvalen i mars, att Danielson varit en favorit och att Jansson ofta spelade fram till sin skada i Nations League i höstas är det svårt att kartlägga hur Sverige startar mot Spanien.

Trots allt något positivt. De spanska spionerna kanske har lika svårt att kartlägga hur Sverige formerar sin backlinje… Om de nu skulle ta in det som en faktor. Men jag är rätt säker på att spionerna kan berätta för Luis Enrique att Sverige har en kris i backlinjen. De slipper försöka klä läget i andra ord än det riktiga: KRIS.

***

Varje morgon är ett nytt avsnitt av EM-podden Fotbollskanalen On Tour ute på valfri plattform. Ta rygg på mig och kollegorna Andreas Sundberg och Martin Petersson om du vill ha järnkoll på svenska landslaget under EM. Vi kör så länge Sverige är kvar i EM.

ANNONS

Länk till dagens avsnitt här där vi bland annat talade om landslagets nya spelarhotell i Stockholm, om konkurrenternas träningsmatcher och så svarar vi på en del lyssnarfrågor, kör Hetsjakten och går igenom två av grupperna i EM.

Om du vill nå podden på olika plattformar så klicka här för att att komma till ACAST. Klicka här för att komma till SPOTIFY. Klicka här för att komma till PODCASTER. Finns även i andra poddspelare – sök endast på “Fotbollskanalen on tour – EM 2020”.

***

Inga öppna träningar i Stockholm. Varken onsdagen eller torsdagen gick att lösa. Fredagens träningspass är stängt för alla.

***

Sveriges EM-trupp byter Stockholm mot Göteborg och St Jörgen Park Hotell först den 8 juni. Till Spanien och Sevilla flyger man 12 juni.

***

Anthony Elanga talar om att vilja spela för Sverige. Kul.

ANNONS

***

För första gången sedan Sverige VM-kvalade i Moldavien 2001 så blir det ett pressplan. Då stannade vi på flygplatsen i Warszawa och tankade. Piloten drog fram en mäktig sedelbunt för att betala för flygbränslet.

Nu väntar ett flyg som ska ta oss Göteborg-Sevilla-St Petersburg-Göteborg-St Petersburg-Göteborg. Mellan Spanien och Ryssland ska vi mellanlanda i Hannover. Får hålla koll efter en eventuell sedelbunt.

Jag och Radiosportens Ralf Edström kämpade 2001 om sätet längst bak i planet med fri yta för benen. Bland annat sprang jag ut på plattan i förväg i Chisinau, vilket inte var populärt. Då blev jag upplockad av en buss med de andra och fördelen då var sist på bussen innebar först av.

Olof Lundh

Oron för det svenska försvaret minskade inte

Sverige klarade av att slå Finland utan större problem. Trots en ny hållen nolla är det svårt att inte oroa sig över det svenska försvaret.

Matchen på Friends Arena mellan Sverige och Finland hade inte ens blåsts i gång innan Janne Andersson fick mer att fundera på. BK Häcken förklarade att Martin Olsson missar söndagens cupfinal och Pontus Jansson klev av i Brentfords kvaltriumf. Ja, herregud, det är inte lätt att ha ansvaret för det svenska försvaret.

Förbundskapten Andersson såg efter Sveriges 2-0 seger till att skjuta alla frågor om hur det eventuellt påverkar EM-truppen till söndagen. Naturligtvis förståeligt att han inte vill grotta i det, men självklart är det långt i från en optimal uppladdning för den svenska EM-kampanjen. Kanske vill han slippa föra diskussioner via medier.

ANNONS

Sedan tidigare kör Filip Helander rehabträning i Malmö och ansluter först på onsdag och Ludwig Augustinsson har endast rehabtränat med landslaget i Båstad. Ingen av dem har spelat på några veckor. Andreas Granqvist har spelat en del men är så långt från formen att han inte fick en minut mot Finland. Därför fanns två spelare utanför EM-truppen i den svenska startelvan: Joakim Nilsson och Pierre Bengtsson.

Under Janne Anderssons tid som förbundskapten har ett solitt försvarsspel varit en stabil grund till framgångarna. Det har delvis byggt på en stomme som oftast suttit på plats, men nu svajar det med väldigt många osäkra spelare. Är de friska och hela? När är de i form? Och hur mycket spel får de tillsammans innan de ska hantera Spanien i EM-premiären?

Ett gäng frågor som saknar svar och Janne Andersson väljer att hålla korten nära bröstet. På onsdag vet vi mer då EM-truppen återsamlas i Stockholm för att träna inför genrepet mot Armenien nästa lördag. Framför allt måste förbundskaptenen bestämma sig kring hur många skadade spelare han kan ta med sig till EM.

ANNONS

Vad är rimligt och vilka kan komma tillbaka? Sett från utsidan verkar det obegripligt att lita till två skadade vänsterbackar. Att chansa med en spelare är kanske möjligt, men två… Ja, det vore svårt att förstå och det vore också ett tydligt tecken på hur landslagets ledning ser på Pierre Bengtsson som är närmast i kön.

Av fyrbackslinjen som kom till spel mot Finland hade Marcus Danielson en möjlighet att etablera sig som alternativet bredvid givne Victor Nilsson Lindelöf. Det vore fel att påstå att Danielson tog vara på möjligheten och han gjorde sin sämsta landskamp, och det mot svagt motstånd. De bolltappen hade kostat mot Spanien eller Polen.

Emil Krafth fick starta till höger och utmanade inte Mikael Lustig med sin insats. Bäst i backlinjen var Joakim Nilsson och om det blir en lucka för en mittback innan tisdag är platsen hans. Pierre Bengtsson skötte sig till vänster utan att glänsa och om Martin Olsson inte kan vara med i EM är vägen in i truppen öppen. Onekligen speciellt för Bengtsson som först blev ratad och nu har en EM-chans trots allt.

ANNONS

Sverige slog Finland med 2-0 efter framför allt en stark första halvlek. Emil Forsberg var spelaren som bar fram den svenska offensiven totalt sett och var involverad i bägge de svenska målen. Tänk om han kunde leverera på högsta nivå i ett mästerskap. Det hade kunnat ta Sverige vidare, för han har mer i sig än de flesta av kollegorna. Han bara flöt fram på planen.

Dock var det Mattias Svanberg som stod för en briljant framspelning till Robin Quaison som iskallt skickade in 1-0. Ett underbart mål. Det svenska 2-0 målet dröjde till andra halvlek och det var Sebastian Larsson som förvaltade en straff. Marcus Berg blev fälld och även där hade Forsberg en fot med i förspelet. Landslagets förste straffskytt var säker när han tryckte in det andra målet som säkrade en svensk seger.

Överlag var det få som övertygade, men det kanske inte var det viktigaste. Det är på träningar och med en större närhet till EM-premiären som alternativen utkristalliserar sig för Janne Andersson. Förbundskaptenen har den udda kombinationen av ont om alternativ i försvaret och ett gäng möjliga alternativ i offensiven. Det blir en lurig ekvation för honom att lösa.

ANNONS

Direkt efter slutsignalen och en del käk så spreds landslagsspelarna åt olika håll för att gå på ledighet. Under tre och halvt dygn är de fria innan de äntrar en EM-bubbla på onsdag. Landslagets ledning har vädjat till spelarna att hålla sig till få människor. Allt för att undvika att få in smitta i truppen.

Inget att tveka på för spelarna om de vill att Sverige ska ha största sportsliga möjlighet att gå långt i EM. För man vill undvika att vara den som tar in smitta i truppen genom att man inte tar det på allvar. Vad är det Stefan Löfven brukar säga? Håll i! Håll ut!

Därefter ryckte en rad byten sönder matchen och man får vara ärlig och konstatera att Finland var svagt och en besvikelse. Ur svenskt perspektiv var det det viktigaste att vinna, att se till att klara spelarna från skador och freda det svenska målet. Något man klarade av utan att anstränga sig särskilt mycket och det är nog mer ett tecken på ett svagt motstånd.

ANNONS

***

Varje morgon är ett nytt avsnitt av EM-podden Fotbollskanalen On Tour ute på valfri plattform. Ta rygg på mig och kollegorna Andreas Sundberg och Martin Petersson om du vill ha järnkoll på svenska landslaget under EM. Vi kör så länge Sverige är kvar i EM.

Länk till dagens avsnitt här där vi bland annat talade om möjligheten att både Kulusevski och Isak tar plats i startelvan i EM, rapporter från Sveriges EM-motståndare och del annat från den svenska uppladdningen.

Om du vill nå podden på olika plattformar så klicka här för att att komma till ACAST. Klicka här för att komma till SPOTIFY. Klicka här för att komma till PODCASTER. Finns även i andra poddspelare – sök endast på “Fotbollskanalen on tour – EM 2020”.

***

Här är Fotbollskanalens betyg efter mötet med Finland.

***

Har hela tiden trott att Marcus Berg var given i Janne Anderssons elva, men han såg ut att ha en del kvar till toppformen. Berg är dessutom utmanad av en rad spelare.

ANNONS

Olof Lundh

Att tysta kritiker är bensin för dagens spelare

Dejan Kulusevski avgjorde cupfinalen och med målgesten ville han hyscha sina kritiker. Ibland kan man undra hur många de är, men kritik är bensin för många spelare.

Zlatan Ibrahimovic har under hela karriären använt sig av kritik, hat och ifrågasättande för att elda på sig själv att ta nya kliv. Att visa de djävlarna hur fel de har. Trots allt han uppnått i form av mål, ligatitlar och framgångar samt att han snart blir 40 år så håller han inte igen mot sina upplevda kritiker.

Sedan Milan-stjärnan fick tacka nej till EM på grund av knäskadan har han gjort en rad inlägg på sociala medier. Det har handlat om allt från att proklamera: ”Det är inte över förrän jag säger att det är över.” till att skriva: ”Försök stoppa mig.” Sedan skojade han med en påstådd magnetröntgen som slutade med att han gav fingret. Ja, ni fattar.

ANNONS

Även John Guidetti har varit en som flitigt försökt parera kritiken och tvivlet han känt av under sin karriär och samtidigt hämta fart av den. Att helt enkelt tysta kritikerna med prestationer. När han sommarpratade i P1 2012 så berättade anfallaren vad hans syster sagt till honom om hur de skulle ta sig an kritikerna när han väl blivit en av de bästa i världen:

Vi ska starta en blomsterbutik, den ska heta Flowers for doubters och vi ska skicka ut blommor till alla människor som inte trodde på dig, alla människor som tvivlade på dig. Det är en så himla skön idé att bara tacka alla hatare för att de har gjort mig till den person jag är i dag. Så det är det vi ska göra – “Guidettis flowers for doubters to all you haters”.

Klart att det kan vara tufft att vara fotbollsspelare med tanke på trycket du blir utsatt för och förväntningarna som följer. Inte sällan bär du många människors förhoppningar om att få uppleva eufori och framgångar. Lägg till en lön som ofta överstiger vanliga människors. Ja, det kan på håll framstå som en glamourös tillvaro.

ANNONS

Och om du en gång i tiden som spelare bara behövde hantera vad som stod i tidningen eller eventuellt yppades i tv så har flödet av medieinnehåll ökat och internet har inneburit att det ligger kvar. Lägg till det sociala medier som innebär att alla kan nå dig 24-7. Visst, du kan ta hem bekräftelse men även känna av avundsjuka, kritik och rent hat.

I en parallell värld har tennisstjärnan Naomi Osaka valt att bojkotta medierna under Franska Öppna i Paris. Skälet är att hon upplever att mediernas representanter inte vill henne väl och att man inte tar hänsyn till atleternas mentala hälsa. Frågorna blir för mycket att hantera då. Vilket går att förstå på ett mänskligt plan.

Nu är det svårt att mäta exakt hur tufft det är med tanke på att alla människor är olika. Det som en person struntar i kan göra ont på den andre. Att hålla sig från att gå in på Instagram för att inte ta del av varken hårda ord eller hyllningar är lätt för en del och svårare för andra. Likadant gäller det att läsa tidningar, se på tv och lyssna på poddar. Det tar olika på olika, och därför går det inte att generalisera.

ANNONS

Klart att det går att undra om en del spelare tar marginell kritik och pumpar upp den. Allt för att kunna ta fram bränslet från hatarna. “Haters gonna hate”, som det lätt heter när man går ut på sociala medier för att markera att man inte viker ner sig. Utan att man istället reser sig i motgång. Och ibland behöver man konstruera fiender för att få bränsle, men även det är olika.

Tyvärr är medierna och dess dans kring idrotten en del av ett kretslopp som bidrar till den ekonomi som gör det attraktivt att vara en del av den. Det är svårt att sälja sig som idrottare om man inte deltar i antingen sociala medier och eller traditionella medier. Därför är det svårt att helt hålla sig utanför den världen, oavsett hur man mår av det.

Att uppleva sig ifrågasatt funkar dessutom olika på spelare. En del funderar inte så mycket på det, andra lyfter upp det och vill markera när de visat att de är bättre än hur det utmålats. Som när Dejan Kulusevski ville markera i cupfinalen att de kritiker som funnits kunde hålla käften. Hans säsong har inte varit spikrak och då följer en del negativt.

ANNONS

I min värld har Dejan Kulusevski gjort en stark första säsong i Juventus sett till sin ålder, sin erfarenhet och digniteten på klubb. Han avslutade säsongen på ett magnifikt sett med att avgöra cupfinalen samt att vara tongivande när klubben ordnade en plats i Champions League. Bra för landslaget, bra för honom och då ville han trycka tillbaka.

Det får man givetvis acceptera. För det är som Kulusevski säger, att de är bara människor. Ändå är risken att ett hyschande kommer i retur när det går tyngre en annan gång. Kritikerna och hatarna kommer att ta chansen att hugga tillbaka och spiralen är knappast kul, även om en del spelare kan använda det som bränsle.

Risken är bara att det i slutändan mest återstår tomhet. Och man ska försöka återskapa några fiender för att återigen skaka liv i sig själv. Det går att greppa lockelsen i att hyscha tvivlarna men vinsten är i längden inte så stor.

ANNONS

***

Varje morgon är ett nytt avsnitt av EM-podden Fotbollskanalen On Tour ute på valfri plattform. Ta rygg på mig och kollegorna Andreas Sundberg och Martin Petersson om du vill ha järnkoll på svenska landslaget under EM. Vi kör så länge Sverige är kvar i EM.

Länk till dagens avsnitt här där vi bland annat talade om Victor Nilsson Lindelöf i Europa League-finalen, om det finns plats för BÅDE Kulusevski och Isak i startelvan och när Daniel Nannskog är del av media och när han inte är det samt fler rapporter från lägret i Båstad.

Om du vill nå podden på olika plattformar så klicka här för att att komma till ACAST. Klicka här för att komma till SPOTIFY. Klicka här för att komma till PODCASTER. Finns även i andra poddspelare – sök endast på “Fotbollskanalen on tour – EM 2020”.

***

En träning med en hel del spel elva mot elva gällde under onsdagen på Örebäcksvallen. Följande gäng ställdes mot varandra, och det är värt att notera att Ludvig Augustinsson var kvar på hotellet och körde rehab:

ANNONS

Lag utan väst: Kalle Johnsson alt Robin Olsen – Emil Krafth, Marcus Danielson, Gustav Svensson, Pierre Bengtsson – Viktor Claesson, Mattias Svanberg, Albin Ekdal, Jordan Larsson – Dejan Kulusevski, Alexander Isak.

Lag väst: Kristoffer Nordfeldt – Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Joakim Nilsson, Ken Sema – Sebastian Larsson, Kristoffer Olsson, Jens Cajuste, Emil Forsberg – Marcus Berg, Robin Quaison.

Alexander Isak såg ut att ha formen med sig hem från Spanien och stod för skarpa avslut. Lagkapten Granqvist hördes mest. Forsberg briljerade med några framspelningar av hög klass. Jens Cajuste, Marcus Danielson och Dejan Kulusevski var andra som blixtrade till.

Från ledarhåll hördes inför spelet en tydlig uppmaning: “Inga tuffa dueller!” För tre år sedan skadades John Guidetti under träningen i Båstad inför VM i Ryssland och med tanke på skadeläget så behöver inte Janne Andersson mer att fundera på eller oroas över.

ANNONS

Om ni saknar en del spelare ovan beror det på att Victor Nilsson Lindelöf spelar Europa League-final mot Villarreal i Gdansk. Filip Helander kör rehab på egen hand. Pontus Jansson är kvar i Brentford som på lördag möter Swansea i Premier League-playoff. Martin Olsson är med Häcken som spelar cupfinal mot Hammarby på söndag.

***

Bittert slut för Victor Nilsson Lindelöf på Europa League-finalen mellan Manchester United och Villarreal. Det krävdes förlängning och 22 straffar innan det spanska laget kunde fira. Nilsson Lindelöf skickade in Uniteds tionde straff och fick sedan se David De Gea missa sin.

Den spanska målvakten blev syndabock. Han var aldrig nära att ta någon straff och var den som sedan slog en svag straff. Nilsson Lindelöf fick som väntat kritik i England för 1-0 målet, men det är rätt tröttsamt med den slentrianmässiga kritiken.

ANNONS

Mittbacken har återigen gjort en bra säsong i en klubb som ryckt upp sig och att sedan en del gamla United-spelare och en del journalister efterlyser en annan typ av mittback får han leva med. Det följer med i en sådan storklubb.

***

Emil Krafth stukade foten efter en duell med Kristoffer Olsson. Landslaget behöver inte fler skador i backlinjen, men det sägs inte vara någon fara.

***

Uefa bötfällde till slut Zlatan Ibrahimovic en dryg halv miljon kronor för delägandet av ett spelbolag samt Milan med 250 000 kronor. Ändå rätt marginella summor sett till vad ägandet gett Zlatan. Uefa har även ombett Zlatan att avsluta att ägande i bolaget.

Det fanns uppgifter om att det hade sålts under tisdagen, men Aftonbladet skrev under onsdagen om att det fanns ett ägande kvar i ett annat bolag som fortfarande hade intressen i spelbranschen. Sedan är det lite dubbelmoral kring vem som får profitera på spel och i så fall hur man gör det, vilket jag krönikerade om för ett par veckor sedan.

ANNONS

***

Jordan Larsson var vass på avsluten efter träningen precis som Robin Qauison. Mattias Svanberg fick till fina Ronaldo-träffar som fick bollen att svaja till. Sedan var det en del spelare som dånade ut höga bollar på parkeringen, men det är långt till avspark i EM.

Olof Lundh

Vaccinera EM-truppen - en möjlig vinst för folkhälsan

BÅSTAD. Svenska EM-framgångar kan lyfta humöret och därmed folkhälsan. Vaccin till runt 30 ledare och spelare minskar risken för ett coronautbrott i landslaget. Det hade kunnat ge en stor vinst för Sverige.

Det finns garanterat en del som tycker att det är fel att EM i fotboll ska spelas överhuvudtaget. Trots allt är världen nerpressad i brygga av en pandemi som skakat om det mesta i vår tillvaro och många har förlorat livet. Ur det perspektivet är det mesta perifert.

Lägg till att vi i västvärlden inte delar med oss av vaccinet till fattigare länder och att där kan utbrotten avlösa varandra och kräva många offer. Det är en komplex fråga, även om de flesta säkert kan identifiera idrottens läkande kraft för både utövare och åskådare. Den samlar oss.

ANNONS

Och nu är det ändå så att EM blir av och att Sverige ska delta i ett mästerskap spritt över elva städer. Matcher väntar mot Spanien i Sevilla och mot Slovakien och Polen i St Petersburg och förhoppningsvis mer efter det. Men det blir inget vanligt mästerskap utan en bubbeltillvaro väntar för att hålla viruset på avstånd.

Det är naturligtvis inte synd om varken de uttagna 26 spelarna eller ett batteri ledare. Visst, det blir lite bökigt och stökigt för dem när man inte får träffa familjen på flera veckor, behöver testas regelbundet och ska se till att hålla sig i gruppen. Risken är att ett utbrott i truppen inte bara försvagar landslaget utan kan stoppa det.

Reglerna är att så länge man har 13 friska spelare varav en målvakt så ska man kunna spela. Ovanpå det kan man kalla in nya spelare vid ett eventuellt utbrott, men alla inser nog det svåra i att lösa det i ett pressat läge. Därför ska landslagets spelare och ledare på alla sätt försöka undvika att bli smittade.

ANNONS

Att vaccinera idrottare är inget vi gör i Sverige. Läkarna Anders Valentin och Jonas Werner sa de rätta sakerna när de träffade medier i Båstad på en coronasäkrad presskonferens. Det vore etiskt och moraliskt fel att vaccinera spelare, enligt Werner. Det allmänna har vaccinet och har ett program för hur det ska fördelas, enligt Valentin.

Det går naturligtvis att förstå och acceptera. Jag är själv vaccinerad med en spruta och frågan är om jag hade avstått min spruta för en svensk EM-spelare? Ja, det hade jag kunnat göra. Sedan har jag bara rättat in mig i ledet och bokat en tid när det väl var dags för min årgång.

Däremot kan jag vara fascinerad att en del kritiserade att den svenska kungen och drottningen fick vaccin trots att de inte ingick i den grupp som skulle få sprutor i Fas 1. Och då är jag ändå republikan. Trots allt är kungen Sveriges statschef och det blir närmast löjligt att låtsas som om alla är helt jämlika.

ANNONS

Ändå sedan coronautbrottet har det varit känsligt att diskutera den svenska strategin och hur man agerar. Hur mäter man i Sverige? I andra länder? Vad är viktigast för folkhälsan – åtgärder på kort sikt eller lång sikt? Vad blir följderna av att unga människor inte idrottar eller måste ha distansundervisning?

Det är en rad frågor och egentligen finns inte så många svar. Utan det kommer kanske med tiden. Med tanke på hur hätskt diskussionsklimatet varit kring corona, strategier och rekommendationer så är jag osäker på om man någonsin når konsensus kring vad som gjorts rätt och fel. Och hur det påverkat människor.

Är däremot övertygad om att idrottsframgångar för Sverige har en positiv effekt på landet. Det är bara att ta sig tillbaka till VM 2018 eller 2019 där landslagen fick landet i trans. Eller när svenska idrottare tog hem sju guld och sex silver under vinter-OS i Sydkorea 2018.

ANNONS

Det är en moralisk boost om Sverige har idrottsframgångar. Det samlar nationen. Det hade vi behövt i sommar efter ett drygt år som varit slitsamt och där vi ombetts hålla i och hålla ut. Nu vet jag att det inte är aktuellt att vaccinera svenska idrottare och det är inte svårt att föreställa sig kritiken om någon i ledande ställning ens yppat ett ord om det.

Marcus Berg och Viktor Claesson är vaccinerade efter att ha fått sprutor med Sputnik 5 i sin ryska klubb Krasnodar. Kristoffer Olsson som också spelar i klubben hade gärna tagit vaccin, men fick inte då han hade tillräckligt med antikroppar. Så det är klart att spelarna vill få chansen att spela ett mästerskap och vill säkra upp sig.

Nu är de flesta ledarna i EM-truppen redan vaccinerade då de har uppnått åldern för det. Därmed handlar det om 24 spelare och kanske 5-6 ledare för att ge Sverige större möjligheter. Det innebär naturligtvis inte någon garanti för svenska EM-framgångar då de ska spela matcherna, men det hade varit värt att skaka fram cirka 30 doser för att öka chansen att få en magisk sommar.

ANNONS

Nu vill jag egentligen inte jämföra Polens styrande med Sveriges med tanke på hur partiet PiS (Lag och Rättvisa) sett till att göra ingrepp i en rad demokratiska rättigheter i landet. Men där vaccinerar man idrottare som ska delta i EM och i OS i sommar och i dagsläget har 19 spelare fått vaccin. Och att det är en sådan regim kanske borde skrämma mig från att ens tänka tanken.

Även i Polen är vaccin en känslig fråga och man vill inte avslöja vilka spelare som tagit och vilka som avstått, men Robert Lewandowski erkände att han fått en spruta. Det polska förbundet säger bara att av de åtta spelarna som är med i truppen så har fyra haft corona och att det därmed är fyra spelare som har betydligt högre risk att få viruset än de andra.

Italien, Belgien och Skottland har eller är också på väg att vaccinera sina landslag inför EM. Även de engelska landslagsspelarna väntas vara vaccinerade och förbundskapten Gareth Southgate ville att de skulle få prioritet. Ryssland har planer på att vaccinera ledarstaben.

ANNONS

Klart att man har en fördel om man vaccinerat sina spelare och ledare och att det kan vara en avgörande faktor i EM. Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand tycker det är orättvist och hade hoppats på Uefa, men icke.

Nu blir det inte heller några sprutor för svensk del och det är bara att köpa. Kanske är det värt att ta risken att viruset stoppar landslaget för att behålla känslan att vi är jämlika inför corona? Och så får landslaget se till att vara bäst på att hålla bubblan fri.

***

Varje morgon är ett nytt avsnitt av EM-podden Fotbollskanalen On Tour ute på valfri plattform. Ta rygg på mig och kollegorna Andreas Sundberg och Martin Petersson om du vill ha järnkoll på svenska landslaget under EM. Vi kör så länge Sverige är kvar i EM.

Länk till dagens avsnitt här där vi bland annat talade om Anthony Elangas succé och om Sverige missat Manchester United-talangen men det är även hetsjakt där mina kollegor jagar rätt startelva i en svensk mästerskapsmatch samt rapporter från lägret i Båstad.

ANNONS

Klicka här för att att komma till ACAST. Klicka här för att komma till SPOTIFY. Klicka här för att komma till PODCASTER. Finns även i andra poddspelare – sök endast på “Fotbollskanalen on tour – EM 2020”.

***

Hällregnet i Båstad är nästan som syndafloden.

***

En begränsad skara spelare tränade på Örebäcksvallen och några körde på egen hand och andra klev av i förtid. Allt är enligt planerna, enligt landslaget. De närmaste dagarna lär man se mer konturer.

***

Tänk att Uefa envisas med att kalla EM 2021 för EM 2020.

***

Åtta åskådare satt på stolar och följde den svenska träningen. Arrangerande Båstads GIF hade valt ut dem. Lägg till att åtta spelare från ett pojklag fick agera bollkallar.

Dessutom var det en del ungdomar som följde passet från utanför stängslet, men det var en del besvikelse när man undrade om Zlatan och Victor Nilsson Lindelöf var där och fick nej.

ANNONS

***

Tre spelare åt gången på podium gör det svårt att få något flyt i frågor. Nu är det mycket bättre än digitala pressträffar men det är som spelarna tar efter varandra i svaren eller blir försiktiga. Sedan är det tvära kast i både ämnen och personer. Varför inte köra 15 minuter per spelare?

***

Det kom inga svar om skadeläget trots att landslagsläkarna Anders Valentin och Jonas Werner satt på podiet. Valentin är bra på att svara på frågorna utan att svara på dem. Bäst var beskrivningen av hur Häckens Martin Olsson bara svängde förbi för att få sin vad inspekterad. Sedan tror jag givetvis att de vet betydligt mer än vad de säger.

***

Underbart att det blir svenska fans i både Sevilla och St Petersburg. Kan bli bra drag på dem och det är viktigt för landslaget.

Olof Lundh

Senaste tweets

Arkiv

ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto