Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundh: En magisk kväll på Wembley gick det att slå Tyskland

Lundhs blogg 2022-07-31 21:47

LONDON. England frälste nationen. Fotbollen är hemma igen. Efter en kväll som kommer att eka, om inte för evigt i historien, så lika länge som VM-guldet 1966.

Hade inte guldfesten kallat och vaktmästarna på Wembley velat gå hem tror jag de flesta varit kvar till gryningen på måndagen. Där spelarna dansade sig runt ärevarv efter ärevarv till klassiska låtar och hyllades av större delen av rekordpubliken som var kvar på Wembley.

Atmosfären och stämningen var otrolig. Det var svårt att inte bli rörd av den spontana glädjen och värmen som vandrade runt i den gigantiska grytan till arena. För oss som var på Wembley för ett år sedan med allt kaos och alla oroligheter kring den EM-finalen var detta något helt annat.

Klart att damernas fotboll har en fördel gentemot herrarnas fotboll när det handlar om att känslorna kring matchen kan spåra ur på ett annat och tråkigare sätt med herrar. Att närmare 90 000 åskådare och anhängare till bägge lagen utan problem kan vara på en arena och uppleva både eufori och besvikelse är en befrielse.

ANNONS

Vilket inte betyder att det inte var hett och ilsket på planen. Det haglade gula kort. Klart att det även var frustrerat från tyskt håll när ett ultracyniskt England spelade bort tid genom att hänga kring ena hörnflaggan. Vackert? Nej. Gav det resultat? Ja, det bidrog till en första EM-titel.

I den makalösa glädjen vid slutsignalen fanns givetvis en befrielse över att England kunde vinna mot Tyskland. Ja, herrarna har tagit ett VM-guld mot Västtyskland 1966 men annars har det varit rader av förluster både för herrar och damer och inte sällan efter drama och straffar. Och här fanns ett liknande scenario hägrande.

Klockan tickade mot slutet av förlängningen och EM-finalen mellan England och Tyskland stod 1-1. Matchen vacklade lite med halvchanser åt bägge håll. Skulle det bli straffar? Ja, det är klart att det åtminstone på läktarplats och bland engelska TV-tittare finns en ångest förknippad med Tyskland, mästerskap och straffar.

ANNONS

England hade annars tagit ledningen med 1-0 efter en dryg timmes spel när inhopparen Ella Toone utnyttjade en genomskärare från Keira Walsh och helt fri lobbade anfallaren Merle Frohms i det tyska målet. Wembley som legat på kokpunkten nästan hela tiden exploderade. Det var som om publiken kunde känna på EM-bucklan.

England försökte spela på resultatet men det straffade sig när Tyskland kom i anfallsvåg efter våg. Till slut var Lina Magull på rätt plats i straffområdet och sprättade upp kvitteringen i nättaket när det återstod tio minuter av ordinarie tid. Då gick luften ur publiken. Tyskland, igen?

Förlängningen bjöd knappat på det ordnade spel som präglat den första halvleken då det var fotboll av högre klass sett intensitet och driv. Typiskt nog var det en hörna med tio minuter kvar av matchen som skulle avgöra EM-finalen. Där England krigade till sig den fasta situationen och när den väl slogs in blev det rörigt, men till slut var det inhopparen Chloe Kelly som skickade in bollen.

ANNONS

Anfallaren som missade OS i Tokyo med en korsbandsskada och var i fara även för EM fick skriva historia. Bilderna på henne när hon likt Brandi Chastain avgjorde en final och firade med att dra av sig tröjan lär bli lika klassiska som de blev när USA vann VM 1999.

Det var ett galet firande efter 2-1 och därefter såg det engelska landslaget till att hålla undan. Det gladde att se veteranen Jill Scott komma in och få vara med och vinna en final och en trofé. Det är en seger för många sa hon redan i fredags och att alla de som gått före är en del av triumfen.

England skruvade upp sin satsningen på damfotboll efter EM-finalen 2009 och vid 2017 ökade man ytterligare. Anställningen av Sarina Wiegman var briljant. Nu skördade man och givetvis kommer den här finalsegerns betydelse vara enorm för fotbollen i landet. Här gjorde damerna vad herrarna haft svårt att upprepa efter VM-guldet 1966.

ANNONS

Ja, det betyder mycket för tjejer att se det här, men det betyder lika mycket att killar ser det. Det innebär en normalisering som kommer att öka framöver och som är tillgodo för alla som gillar fotboll. Dock är det viktigt att inse att det inte bara blir Wembley-kvällar framöver utan tillbaka till vardagen och en kamp för mer och bättre förutsättningar.

Men man kan alltid ha Wembley 31 juli 2022 att tänka på och som ett möjligt mål. Där England inte bara slog Tyskland utan faktiskt frälste inte bara dryga 80 000 supportrar på plats utan miljontals runt om i landet. Och det var svårt att inte bli smittad av deras glädje, värme och entusiasm.

Jag kommer i varje fall aldrig glömma den här kvällen och när jag såg Radiosportens expert Anette Börjesson så var det svårt att inte tänka på hur hon och många andra kämpat. Hon var kapten när Sverige vann EM-guld i leran i Luton 1984 och utan henne och många andra hade vi inte varit på ett fullsatt Wembley och följt en dramatisk match.

ANNONS

Klart att det var en tung förlust för Tyskland som tappade Alexandra Popp på uppvärmningen tätt före avspark. Ett tufft slag att tappa den formstarka anfallaren som gjort mål i varje match, och brutalt för Popp själv som missade både EM 2013 och 2017 på grund av skador.

Lägg på det en straff som man borde fått. VAR brast igen. Lägg på att huvuddomaren Kateryna Monzul inte var stark. Om spelet utvecklats och framför allt blivit snabbare är det uppenbart att domarna inte hänger med.

Klart man kan förstå den tyska ilskan efter förlusten och att de klagar på domslut får man acceptera. Ändå är känslan att Tyskland är på uppgång efter några magra år och redan om ett år är det VM.

Ja, tänk att om redan i juli 2023 drar det i gång i Australien och Nya Zeeland. Det är något att se fram emot när det är dags att packa ihop datorn på Wembley och åka hem. Hem kom även fotbollen. Till slut. Tveksamt om den stannar, men det ska spelas om det först.

ANNONS

****

Om svenska förbundskaptener haft ett tungt EM med Norge och Finland så lyckades Pia Sundhage leda Brasilien till finalseger mot Colombia. Enligt en ny ordning blir det match mot England i det som Uefa och Conmebol döpt till Finalissima och där vinnarna av respektive mästerskap möts.

****

Klart att Norden får det tufft att locka EM 2025 till sig efter Wembley-avslutningen samt den totala publiksuccén i England. Frankrike och Polen är Nordens rivaler och Uefa tar beslut i december. Karl-Erik Nilsson får dra i alla trådar…

Tysk vinnarkultur mot ett land som aldrig vinner, eller?

Lundhs blogg 2022-07-31 12:58

LONDON. Även om Tyskland inte vunnit något på sex år är elva titlar talande. I Englands prisskåp är det tomt. Engelska landslaget har utvecklats enormt, men klarar man verkligen tyskorna?

Det är 13 år sedan Tyskland och England möttes i en EM-final. Då vann tyskorna med 6-2 inför 15 000 åskådare på Helsingfors Olympiastadion. Det är lätt att tro att vinnarna var överlägsna, men spelmässigt förde England matchen och skapade flera lägen. Skillnaden var att Tyskland nöjde sig med att kontra och var effektivt.

Veteranen Jill Scott är den ende i dagens engelska EM-trupp som var med då och på en presskonferens i fredags lyfte hon skillnaderna i förutsättningar mellan 2009 och 2022. Bland annat fick de engelska spelarna kontrakt med förbundet efter det och satsningen på Women’s Super League gav ytterligare bränsle.

ANNONS

Under VM 2015 i Kanada överraskade England och slog ut både Norge och hemmanationen innan man i en dramatisk semifinal föll mot Japan efter självmål på tilläggstid. Bronset ordnade man genom att slå Tyskland (!) och man har efter det gått till semifinal i både EM 2017 och VM 2019.

Men frågan är om det viktigaste inte var inriktningen som presenterades i mars 2017. Då det engelska fotbollsförbundet aviserade en rejäl satsning på damernas fotboll för att ge den en rejäl möjlighet att växa. Man investerade för att både spetsa toppen och öka bredden. Att helt enkelt ge fler chansen att spela fotboll och utvecklas.

Under söndagen är ett första skördetillfälle. Under knappa fyra veckor har Englands landslag efter en trög start på Old Trafford mot Österrike kört över en del motståndare, slitit och vänt mot Spanien och nu väntar Tyskland i final. Landslaget har i hemma-EM levererat som förväntat och tagit sig till Wembley.

ANNONS

Svåraste hindret återstår. Att vinna en en titel för första gången. Även om Tyskland fanns med i försnacket som en outsider i EM har damfotbollens gigant i Europa – åtta EM-guld, två VM-guld och ett OS-guld plus fyra medaljer till – snubblat på senare år. Efter finalsegern mot Sverige i Rio de Janeiro 2016 följde respass i EM-kvartsfinalen 2017, VM-kvartsfinalen 2019 och ett missat OS.

Ingen hade heller räknat med Alexandra Popp som inte ens var ordinarie inför EM men tog vara på möjligheten när hon fick den som inhoppare mot Danmark. Totalt har hon gjort sex mål och Wolfsburg-anfallaren är en delförklaring att Tyskland stormat fram till finalen med ett insläppt mål, i semifinalen mot Frankrike, då Popp gjorde två.

Även om det är ett tag sedan Tyskland vann ett mästerskap är det en trupp med några som har den erfarenheten från både EM 2013 och OS 2016. Plus att förbundskapten Martina Voss-Tecklenburg vunnit flera EM som spelare. Det finns en vetskap om vad som förväntas och att kunna hantera det.

ANNONS

Att just kunna prestera i finaler med allt som följer runt om kring och inte vara nöjd. Att veta att man gjort det tidigare och kunna hantera trycket som är automatiskt. Det vi samlar under ordet vinnarkultur. Kanske inte är där alltid, men det är talande hur mycket det tyska landslaget vunnit.

England har stormat fram genom EM och det är klart att man är uppbackad av Wembley och stora delar av landet. Klarar spelarna förväntan? Spel inför 87 200 åskådare och runt tio miljoner TV-tittare. Det går inte att slå upp en tidning eller kolla på nyheterna utan att Lionesses finns med.

Hoppet står nog till förbundskapten Sarina Wiegman som visat med Nederländerna att hon kan vinna. Hon har gett England något extra spelmässigt och ingjutit en tro i spelarna på att det är möjligt. De hanterade underläge mot Spanien och klarade av att vända. De fixade även Sveriges matchinledning och vann till slut semifinalen överlägset.

ANNONS

Klart att det är EM:s två bästa lag som möts i finalen. Två lag som excellerade redan i gruppspelet och som lyckats bibehålla spelet ända fram till finalen på Wembley. Nu väntar en rekordfinal på många sätt. Från publik till uppskattade tittarsiffror och utlovade bonusar för en titel.

Det hade varit häftigt om England kunde vinna och öppna upp prisskåpet i ett hemmamästerskap, men det är svårt att tippa emot ett starkt och erfaret Tyskland. Den enda trösten för England hade varit att det knappast dröjer 13 år till nästa final. Allt är upplagt för att England framöver tillhör länderna som ger Tyskland en match om pokalerna.

Halvfullt eller halvtomt glas när EM når finalen

Lundhs blogg 2022-07-30 14:12

LONDON. En rad publikrekord. Fina tittarsiffror. Och framför allt en fotboll som fortsätter att ta kliv. Solglasögon på, framtiden är ljus – eller?

Wembleys 90 000 biljetter till söndagens EM-final är slut sedan ett bra tag. England tar sig an Tyskland i en kamp om vilket lag som är bäst i Europa sommaren 2022. Vilket också betyder slutpunkten på flera veckors underhållande fotboll och dramatik som följts av fler supportrar på plats än på något tidigare EM.

På plussidan finns att det inte är några stökigheter heller. Det finns ingen rädsla i London att scenerna från huvudstadens gator och utanför Wembley i samband med fjolårets EM-final mellan England och Italien ska upprepa sig. Då en våldsam fylla bidrog till oroligheter utanför arenan och att en hel del utan biljetter tog sig in på läktarna.

ANNONS

Redan innan årets EM-arrangörer kan räkna in upp emot 90 000 åskådare på finalen och därmed åter sätta nytt publikrekord för en EM-match – öppningsmatchen på Old Trafford som lockade 68 871 var först ut – är man uppe i nästan en halv miljon besökare för turneringen. Mer än dubbelt så många som EM i Nederländerna lockade för fem år sedan.

Det går att dra fram starka tittarsiffror från de flesta länder. Sverige drog över 2,1 miljoner i semifinalen mot England och där 90 procent av de som tittade på TV följde den matchen. Lägg på det streaming. Det finns liknande rapporter från England, Tyskland, Spanien, Frankrike och så vidare. Uefa har sålt rättigheterna till 195 länder och suget finns där.

Sedan fyra år tillbaka jobbar Uefa mer aktivt för att hitta sponsorer till enbart damfotbollen som tidigare packats ihop med herrfotbollen. Kortföretaget Visa var först ut att skriva ett sjuårsavtal enbart kring damfotboll. Fler har följt och precis som för svenska fotbollsförbundet är det fler partners som gör aktiviteter och satsar på att både synas och synliggöra.

ANNONS

En följd av mer kommersiell dragkraft är att Uefa har dubblat prispengarna jämfört med senaste EM och dryga 160 miljoner kronor gick ut till lagen. För svenska spelare som skrev ett nytt avtal med förbundet innebar semifinalplatsen att man fick 452 000 kronor var. Lägg till det att även klubbarna får ersättning för att dess spelare deltar i EM.

Även sportsligt är det uppenbart fotbollen har gått framåt och utvecklats på alla plan. Vissa av matcherna som England-Spanien, Tyskland-Frankrike och första halvlek av England-Sverige har stuckit ut. The Athletics Michael Cox och Mark Carey som analyserar spel och data har jämfört EM 2017 och med EM 2022 och passningsspelet, inläggen och skotten har alla blivit bättre. Misstagen är färre.

Det är på många sätt en revolution som pågått några år (VM 2019 i Frankrike stack ut) och som fortsätter. Med tanke på att VM väntar redan om ett år, OS om två år och EM om tre år, parallellt med satsningar som gruppspel för Champions League och att inhemska ligor och storklubbar i de största länderna fortsätter offensivt, är det svårt att inte vara optimist.

ANNONS

I England är det mycket diskussioner om vilket avtryck landslaget kommer att göra. Vad betyder framgångarna för alla unga tjejer och killar som växer upp och får se detta. Lyfter det här fotbollen ytterligare? Sedan tidigare har Women’s Super League visat dragkraft i både sponsoravtal och TV-avtal. Kommer publiken på allvar nu?

En del drar paralleller med OS i London som var för tio år sedan och där man i backspegeln kan konstatera att avtrycket inte blev det förväntade. Idrottandet har inte påverkats tillräckligt. Nej, det blev inte sportsliga lyft som man trodde när man arrangerade OS. Det är naturligtvis svårt att sia om framtiden, i England och på andra ställen.

I Sverige är vi många som trott att nu lyfter det. Som efter VM-finalen 2003 som lockade 3 790 000 tittare. Eller när allsvenskan hade de bästa spelarna i världen. Eller när landslaget gång på gång lockat många att följa framgångarna framför TV:n. I sommar i England har vi även sett ett större följe backa upp laget från läktarna och det är ett tecken.

ANNONS

Samtidigt är det bara att titta på både herr- och damlandslaget i handboll som ofta lockar till stort intresse och engagemang när det är VM och EM, men där de inhemska serierna med få undantag sliter med att locka intresserade. Även det internationella cupspelet har svårt.

Fotbollen har en helt annan grund och det är klart att det finns möjligheter att utveckla sporten, men då måste man investera från de organisationer som har pengar. Likt Uefa och Fifa som sitter på miljarder. Det är något man i det närmaste är skyldig att göra efter många år av att ha hållit tillbaka satsningar på en fotboll som ny växer snabbt.

Dagen före finalen på ett utsålt Wembley är det lätt att hamna i följande klassiker. Är glaset halvfullt eller halvtomt? Ska man ha mer tålamod eller faktiskt kräva mer? Jag fattar givetvis att spelarna är trötta på att gnälla och kritisera när de bara vill spela fotboll och utvecklas där, men det måste ställas mer krav på framför allt Fifa och Uefa.

ANNONS

Även om det givetvis är ett visst drag i England dagen före finalen är det ändå något som skaver kring EM. Det kunde varit så mycket mer om Uefa, FA och värdstäderna satsat. EM har inte synts. Inte märkts. Annat än kring lagens egna supportrar som verkligen bidragit. Det har varit för dålig EM-känsla och fanzones har bara varit öppna under väldigt begränsade tider.

Uefa har inte heller satsat tillräckligt på TV-produktioner och kring VAR. Arrangörerna verkade ha fastnat i bilden av EM 2017 (England fick EM 2018) och kunde uppenbarligen inte ändra kurs trots succén för VM i Frankrike 2019. Inte så att alla arenor behöver vara större, men krångligt kring biljetter, matcher på ställen utan bra förbindelser och det har inte funnits tillräckliga faciliteter för varken partners eller media.

Scenerna efter EM-kvartsfinalen mellan Sverige och Belgien i Leigh var svåra att greppa. Av utrymmes- och covidskäl höll man den mixade zonen utomhus i hällregn. Varken bra eller acceptabelt för spelare, ledare eller journalister. Det är svårt att tro att det kan hända i ett EM. Vilket också speglar en försiktighet att verkligen investera för att växa.

ANNONS

Klart att även TV-bolag och partners har ett ansvar. Satsar man tillräckligt? Rätt? Vet att en del förbundsfolk är besvikna över medier som kräver ökade satsningar men sedan inte vill betala rejält för rättigheter. Även bland sponsorer finns emellanåt en tvekan att verkligen kliva dit med resurser och aktivera sig kring evenemang och landslag.

Givetvis finns det många utmaningar för nationsförbunden. I England och Tyskland är det precis som i Sverige en diskussion om vilka som representeras i landslagen. Förra spelaren Anita Asante skrev i Guardian om att det knappast är någon mångfald i England och det gäller många fler landslag, inklusive det svenska. Väcks det drömmar hos alla?

Även om jag är en person som lutar år halvtomt går det att se hur mycket som skett. Tror framför allt att genomslaget är på gång men att det tar tid att växa. Fotbollen konkurrerar med mycket annat i dag, men det är klart att när dagens barn och ungdomar blir vuxna har de med sig andra erfarenheter och upplevelser än en del av alla som är negativa till utvecklingen. Revolution eller ej, förändringen pågår hela tiden.

ANNONS

Att vässa Sverige till VM är svårt nog – framtiden än tuffare

Lundhs blogg 2022-07-27 17:57

SHEFFIELD. Dagen efter 0-4 fanns en del självkritik. Och en del förklaringar. Men om mindre än ett år är det VM och då måste Sverige vara bättre för att slåss om guldet.

Bussarna stod redo utanför spelarhotellet. Packningen var delvis instuvad i en lastbil. Ett chartrat flyg väntade en bit bort för att flyga hem Sverige från EM under onsdagen. Mästerskapet var över efter att England till slut kört över Sverige i semifinalen.

Utanför hotellet i Sheffields utkant hade svenska landslaget på en gräsplätt riggat för pressträff med Peter Gerhardsson och Magnus Wikman som skulle ge sin syn på sista matchen och mästerskapet i stort. Klart att det är svårt att sammanfatta det med bara några timmars sömn och en kamp mot besvikelsen. Inte blev det lättare av ljudet från en hårt trafikerad väg på andra sidan busken.

ANNONS

Peter Gerhardsson försökte och det svängde från att Lina Hurtig inte utnyttjats till att man ändå gjort det rätt bra. Han pekade dock på att Sverige saknar tillräcklig individuell skicklighet och det både i anfall och försvar. Något som var tydligt mot England där motståndarna utnyttjade chanserna man fick och det ibland hängde på svaga individuella prestationer.

Svårigheten för en förbundskapten för ett seniorlandslag är att man knappast kan påverka utbildningen av talanger som man själv kan dra nytta av. Redan om ett år är det VM i Australien och Nya Zeeland för Sverige och givetvis åker landslaget dit för att utmana om medaljer. Hur gör man ett landslag bättre på den tiden?

Gerhardsson drog även upp att Sverige påverkats mycket av skador och covid under EM. Varken under OS 2021 eller VM 2019 var det särskilt många skador eller sjukdomar. Nu bidrog ett virus samt en del smällar och känningar till att rycka sönder matchplaner och förberedelser i ett mästerskap som därmed blev allt annat än optimalt.

ANNONS

Skador och sjukdomar är något som kan påverka alla lag. Ta Spanien som miste sina två bästa spelare (Hermoso och Putellas) före EM eller Frankrike som fick se Katoto skadas och tvingas lämna truppen. Det är givetvis en förklaring till att även Sverige blev lidande spelmässigt, men det är en del av spelet lik förbannat.

Faktum är att svenska landslaget haft flest covid-fall av alla landslag i EM (fyra spelare, en ledare och en med symptom). Något man givetvis måste utvärdera. Man verkade överraskade när Nederländerna fick ett fall och gick från en oerhört avslappnad inställning till att dra åt bromsarna. Om det var tillräckligt? Oklart. Däremot klart mänskligt att följa med resten av samhället när man slappnade av.

Dag efter dag fick vi höra av spelare och ledare tala om att covid-kaoset inte var något större problem. De var alla förberedda på det värsta. Efteråt framgår det givetvis att det skakat om, gett oro och tagit både energi, kraft och inte minst förändrat matchplaner och laguppställningar. Det vill säga att det i verkligheten är svårt att vara förberedd på det värsta.

ANNONS

Aldrig tidigare har Sverige förlorat så stort i en tävlingsmatch under Peter Gerhardsson som mot England. Landslaget har sällan ens förlorat med honom som förbundskapten. En VM-kvalförlust mot Ukraina, en match i VM-gruppspelet mot USA (då man vilade en rad spelare) och sedan Nederländerna i förlängning i VM-semifinal och Kanada i OS-final efter straffar.

Givetvis hade Gerhardsson och Wikman redan sett om semifinalen mot England. Man hade även haft en genomgång med spelarna. De lyfte dagen efter fram att Sverige hade lika många chanser som England fram till 65:e minuten, men att man inte gjorde några mål trots läge på läge. Istället fick de se från bänken hur engelskorna gjorde 1-0, 2-0 och 3-0.

Första halvtimmen som Sverige stod för mot England var den bästa svenska insatsen i EM, men annars har man slitit med spelet. Visst, man vann gruppen och kvartsfinalen men det var uppenbart att svårigheten att sätta sina målchanser samt att slarvet i försvarslinjerna knappast kunde bära till Wembley om man inte höjde sig.

ANNONS

Något laget inte klarade. Klart att förbundskaptenen och hans assistent har det största ansvaret, men om spelarna inte är i form är det svårt. Många av spelarna i olika klubbar ute i Europa har inte spelat mycket senaste säsongen eller spelat på fel plats sett till landslaget. Klart att det påverkade det svenska landslagets helhet.

Kanske kunde man samlats tidigare? Kanske kunde man spelat en träningsmatch till? Kanske kunde man kört mer stängt än vad Uefa rekommenderade? Ja, det är lätt att vara efterklok i både frågor och svar och ovan kommer ledningen garanterat utvärdera med tanke på att det väntar ett nytt mästerskap 2023. De gjorde vad de trodde skulle funka och semifinal är infriat mål och godkänt.

Sverige har en VM-kvalmatch kvar i september, även om bortamötet med Finland är betydelselöst för svensk del. Sedan väntar träningsmatcher fram till VM drar i gång i juli nästa. Förbundskapten Gerhardsson var inne på att Sverige behöver möta bättre motstånd för att på så sätt höja nivån när spelarna ställs mot de bästa landslagen.

ANNONS

Han står även inför en del frågor om spelartruppen. Är Hedvig Lindahl rätt för VM? Även om hon gjorde några svaga ingripanden mot England är det ingen som utmanat henne på allvar och hon har sett till att Sverige bärgat flera medaljer genom åren. Sedan kanske det är dags att satsa på en annan målvakt.

Caroline Seger är en annan spelare som själv ska fundera och där Gerhardsson får överväga vad som är rätt. Klart är att hon måste spela regelbundet i klubb och landslag för att nå sin rätta nivå. Även Linda Sembrant är en spelare som det går att undra om det är rätt att satsa på med tanke på VM.

Gerhardssons uppgift är dock bara att ta fram den bästa truppen till VM, inte att tänka framtid. Åtminstone inte så länge hans kontrakt löper ut efter VM. Sedan kan han givetvis testa spelare på vägen fram. Allt för att se om det finns några alternativ till den trupp som precis lämnat England.

ANNONS

När det handlade om framtiden pekade Gerhardsson även på avsaknaden av ett U21-landslag på damsidan. Att steget från F19 som i somras också åkte ut i EM-semifinal (mot Spanien) till A-landslag är stort och att U23-landslag är ett alternativ men att det vore bättre med även U21-landslag så att bryggan till landslaget minskar.

Det är ingen nyhet att konkurrensen på damsidan ökar snabbt. Både globalt och i Europa. Fler börjar spela. Fler satsar på landslag. Satsningen från klubbar i länder som Spanien, Italien, England, Tyskland och Frankrike ökar på tempot i utvecklingen som går rasande fort. Kan Sverige hänga på?

Den frågan får landslagscheferna Jens T Andersson och Marika Domanski Lyfors brottas med ihop med övriga på fotbollsförbundet. Lägg till att man behöver jobba ihop med Elitfotboll Dam för att förhoppningsvis hitta en hyfsad samsyn om vägen framåt. Sverige har tillhört världseliten under damfotbollens moderna historia, men inget är givet framåt.

ANNONS

Vem ska leda landslaget? Är Peter Gerhardsson och Magnus Wikman rätt? Om ja, bör man undersöka om de vill köra vidare och i så fall förlänga kontraktet. Annars handlar det om att snabbt ge besked om att VM blir sista mästerskapet och parallellt hitta en framtida förbundskapten.

Kanske inte dumt att förnya landslaget efter sex år och fyra mästerskap trots framgångarna? Gerhardsson lät själv sugen på nya utmaningar när jag intervjuade honom före EM. Att skifta behöver inte hänga ihop med att de gjort det dåligt – för de har gjort det riktigt bra – utan för att en ny ledning kan utveckla spel och spelare likt Gerhardsson gjorde efter Pia Sundhage.

Framtiden handlar givetvis även om pengar och en sak som måste till för att ge svensk fotboll en bättre chans är utbildningsbidrag. Nu kan stora klubbar ute i Europa plocka spelare från svenska klubbar antingen gratis eller i utbyte mot små pengar. Utvecklingen av talanger lönar sig inte på damsidan och även om fotbollsförbundet jobbat stenhårt har man inte nått fram.

ANNONS

Att utbilda talanger, utveckla spelare och sedan ge dem möjligheten att ta kliv ut i Europa mot betalning blir svensk klubbfotbolls framtida roll. Precis som inom många andra områden i fotboll är man på damsidan med om en liknande utveckling som på herrsidan, men komprimerat i tid. Allt från att mästerskap utökats snabbt till att svenska klubblag hakas av från de stora i Europa.

EM 2025 är något annat som kunde ge dragkraft. Sverige söker ihop med Danmark, Norge och Finland och kämpar mot Frankrike och Polen. Beslutet kommer i december 2022. Om Norden fick EM ger det en möjlighet till ökade intäkter och att kapitalisera på intresset som ökat sedan succémästerskapet i Sverige 2013. Plus att det troligen skulle ge en skjuts i utövare.

Klart att svensk fotboll har utmaningar och att en ökad konkurrens gör att landslaget för damer riskerar att tappa i slagkraft. Ännu så länge hänger man med, men det blir viktigt att göra rätt vägval de närmaste åren och se till att det finns resurser till för att fortfarande vara med i världstoppen. Men det finns inga garantier.

ANNONS

England tog vara på de svenska EM-bristerna

Lundhs blogg 2022-07-26 22:42

SHEFFIELD. Målet att bärga en svensk mästerskapstitel får vänta. Ineffektiviteten och det svajiga försvarsspelet satte stopp i en sprakande semifinal mot England.

Segersångerna om att fotbollen kommer hem och om ljuva Caroline ekade från läktarna på ett pulserande Bramall Lane. Vitklädda engelska spelare jublade ute på gräset över att ha tagit sig till en final på Wembley och med en möjlighet att ta en historisk EM-titel på söndag.

Runt om dem fanns deppiga svenska spelare. När slutsignalen gick var drömmen om att vinna en EM-titel över. De får åka hem till Sverige istället för att spela finalen på klassiska Wembley. Utslagna efter att Beth Mead skickat in 1-0 före pausen och Lucy Bronze nickat in 2-0 tätt efter pausen. Alessia Russo klackade sedan in 3-0 och Fran Kirby lyfte in 4-0. Och det kunde blivit fler mål.

ANNONS

Sveriges målsättning inför och under EM har hela tiden varit tydlig, det var en titel efter VM-bronset och OS-silvret. Nu blir det inte så utan man får ta sikte på VM 2023 i Australien och Nya Zeeland. Tungt, naturligtvis. Ändå är det uppenbart att Sverige inte varit formtoppat under EM och då räcker man inte till mot de bästa.

Visst, man kan hävda att mästarlag ofta spelar knackigt i gruppspelet och det handlar om att ta sig vidare vilket Sverige gjorde. Men det har varit uppenbart att effektiviteten framåt brustit under mästerskapet och bakåt har det gjorts missar och varit darrigt. För många av de viktiga spelarna har varit ur form.

Det finns givetvis förklaringar till det. Allt från lite speltid i klubblagen till bara en träningsmatch inför EM. Lägg till att covid tog sig in på EM-basen och inget lag har drabbats av lika många fall som det svenska landslaget. Klart att det skakat om, oroat och tagit tid och energi oavsett vad man sagt från det svenska lägret.

ANNONS

Sverige är ett av Europas fyra bästa landslag efter att ha vunnit gruppen. Klart att det är godkänt, men man räckte inte till mot England. Inte ens nära, men att Sverige lämnade semifinalen mållöst var förvånande sett till alla lägen man skapade och det redan från start. Inte ens en minut var spelad när Fridolina Rolfö vann bollen, spelade Stina Blackstenius som friställde Sofia Jakobsson men skottet räddade Mary Earps.

Blackstenius kom sedan fri efter en bra passning från Kosovare Asllani men Earps var med. Tätt därefter nickade Blackstenius en hörna från Asllani i ribban. Det var som förgjort sett till att den svenska matchplanen fungerade och man skapade målchanser och halvchanser efter varandra i en rafflande inledning.

Hemmapubliken som varit oerhört livlig och hörts rejält inför avsparken tystnade och ett svenskt mål där hade skapat ett tryck på England. Istället ryckte man upp sig spelmässigt och det var en böljande inledning med målchanser åt bägge håll och ju längre det gick av första halvlek svängde pendeln i Englands favör.

ANNONS

Efter en dryg halvtimme kom England fram brutalt snabbt på vänsterkanten och Lauren Hemp skickade in ett inlägg till Ellen White som dock missade bollen. Lucy Bronze fångade upp den på högerkanten och piskade in den omedelbart. Beth Mead fick ta emot, vända och skjuta. EM:s skyttedrottning ordnade 1-0.

Det är klart att ett svenskt försvar inte kan ge en anfallare den ytan och den tiden. Det straffar sig. Vi har sett liknande missar under EM från svenska backar, men då mot sämre motstånd och det har inte blivit mål. Nu hamnade man i brygga efter 1-0. Lägg till det att Hedvig Lindahl hade en ren mardrömsmatch därefter.

Tyvärr fick England initiativet, kraften och stödet från en eldig hemmapublik efter ledningsmålet och sedan handlade det mer om hur stor hemmasegern skulle bli. Sarina Wiegman har förvandlat England och just hur man fortsätter att jaga mål trots att matchen är avgjord är imponerande.

ANNONS

Om det räcker till engelskt EM-guld? Inte omöjligt sett till den potenta offensiven, ett ramstarkt försvar och en bredd på bänken som ger extra dimensioner. Med 90 000 på läktarna får man rejält stöd och kan skriva historia.

****

Klart att vi kan klaga på VAR-granskningen, men det var inte den som avgjorde semifinalen.

****

England vill nog hellre möta Frankrike än Tyskland i finalen på söndag. Där finns inte heller någon erfarenhet av att vinna titlar. Om tyskorna tar sig dit blir det betydligt tuffare för England.

****

Dryga 28 000 åskådare. Lite förvånande att flera tusen uteblir från utsålda matcher.

****

Gillar att både Victor Nilsson Lindelöf och Harry Maguire var på plats och kollade in kampen.

****

Sverige kämpar ihop med Danmark, Norge och Finland om att få EM 2025. Hoppas verkligen att man tar hem det och sätter tryck på Uefa att investera på allvar och få till ett mästerskap som andas EM. Fyra huvudstäder som möjliga spelplatser. Det hela avgörs i december.

ANNONS

Se till att såra England – då kommer rädslan att förlora

Lundhs blogg 2022-07-26 15:18

SHEFFIELD. Spaniens ledningsmål fick laget och publiken att vackla i sin tro om seger. Kan Sverige bara såra England med ett mål finns möjligheten till svensk final.

I onsdags kväll i Brighton var det som om det engelska landslaget och dess följare på läktarna svajade i sin tro. Spanien hade inte bara dominerat kvartsfinalen, man hade dessutom ordnat 1-0 och var på väg mot semifinalen. Skulle hemmanationen falla redan här?

Alla som följer idrott och har ett favoritlag kan garanterat känna igen sig i stämningen från den engelska kvartsfinalen. Där man inser att den närmande slutsignalen kommer leda till ångest och ledsamhet snarare än väntad eufori över en triumf. Spelarna är märkbart påverkade och det syns på prestationerna. Läktarna är tysta.

Man förstår alla i Brighton som undrade: Hur är det möjligt? Efter den trevande EM-starten mot Österrike såg det ju så bra ut för England. En ny förbundskapten har fått en del nya och gamla stjärnor att uppträda som ett hänsynslöst lag. Ännu obesegrat under förbundskapten Sarina Wiegman som gjorde starka insatser när hon ledde Nederländerna till EM-guld och VM-silver.

ANNONS

Klart att Wiegman gjorde några skarpa spelarbyten mot Spanien, kastade upp mittbacken Millie Bright på topp och ändrade i hur England skulle jaga en kvittering. Men parallellt gjorde även motståndarna en del byten som snarare försämrade det spanska laget och bidrog till att hemmalaget tog sig levande ur kvartsfinalen.

Befrielsen över att England lyckades och trycket som spelare och ledare står under avspeglade sig i firandet från inte bara spelarna utan även från den annars iskalla Sarina Wiegman. “Jag tror att jag blev lite galen”, konstaterade nederländskan efter att ha fått se 1-1 i 84:e minuten och segermålet i förlängningen och tappat det.

Ändå är det stunden efter det spanska ledningsmålet som speglar en engelsk sårbarhet. Något som var märkbart även på presskonferensen inför kvällens semifinal mellan Sverige och England. Där Sarina Wiegman och Millie Bright gjorde allt för att distansera laget från tidigare semifinalförluster 2015, 2017 och 2019 och trycket att ordna ett guld.

ANNONS

“Vi lever i nuet”, påpekade bägge. Det var uppenbarligen viktigt att hålla det i fokus även på presskonferensen oavsett frågorna som haglade in om att göra landet stolt och att kunna ta England till EM-guld. Bright tog lätt på Hedvig Lindahls tankar om att England har mer att förlora än Sverige. Mittbacken talade om att de lever i sin bubbla och håller sig borta från det Janne Andersson brukar kalla “brus”.

Om det verkligen lyckas isolera sig i bubblan går att undra? I de engelska medierna är temperaturen rejält uppskruvad jämfört med tidigare under EM och när England bara är en match från att nå Wembley är det inte konstigt. Det här är ett land som bara vunnit ett guld med herrarna 1966 och med fjolårets finalförlust på Wembley har damerna möjligheten att räta till bilden.

ANNONS

England tillhör ett av de länderna ute i Europa som tagit störst kliv på damsidan sista tio åren med rejäl utväxling sista fem. Kombinationen av anrika klubbar som satsar seriöst och målmedvetet samt att sponsorer och mediabolag klivit in med mångmiljonavtal har gett medel till tillväxt av en talanggrund som givetvis funnits länge. England är i toppen för att stanna.

Det är på många sätt talande att tre av länderna i EM-semifinaler har några av Europas allra bästa ligor och klubbar. Sverige surfar givetvis med på att allsvenskan för inte så länge sedan var en av världens bästa och där de flesta och bästa spelarna nu tillhör Chelsea, Bayern München, Paris SG, Barcelona, Juventus, Arsenal och Manchester City.

Ovanpå det träffade fotbollsförbundet helt rätt med Peter Gerhardsson och Magnus Wikman som löst VM-brons, OS-silver, EM-semifinal och en plats i VM nästa år. De lyckades förvandla landslaget till både spelande i perioder men framför allt framgångsrikt. Något som ökar på förväntningar och krav på laget, något som följer med som världstvåa.

ANNONS

Matchen i Sheffield kommer inte likna de tre senaste Sverige spelat då det väntar ett offensivt och framåtlutat England. Klart att det ger ännu gynnsammare ytor för främst Stina Blackstenius men även Fridolina Rolfö i djupledslöpingar. Och med en Kosovare Asllani redo att stå för framspelningarna.

Om bara Sverige kan såra England med antingen farliga möjligheter som får motståndet att komma av sig i offensiven är det ett steg. Ett svenskt ledningsmål hade kunnat ge samma krypande ångest som i Brighton både på planen och på Bramall Lane där majoriteten av av de dryga 30 000 åskådarna är engelska supportrar.

Ett Spanien som redan inför EM saknade sina två bästa spelare hade sämre alternativ att skifta in när matchen gick in i slutskedet. Sverige har förhoppningsvis en bättre organisation på planen, bättre alternativ att kasta in och en större vana att hantera den här typen av matcher än det spanska landslaget hade.

ANNONS

Däremot kan ett engelskt ledningsmål elda på tron och laget om att de ska till Wembley och inte de svenska spelarna. Det som varit slående med det engelska laget är hur man fått bränsle av mål och inte nöjt sig med att hålla undan utan bara jaga mer och mer.

Precis som Sverige ställs mot en annan kvalitet än tidigare i EM gör England det också. I bronsmatchen i i Nice för tre år sedan var det Sverige som vann, men det är på många sätt ett annat England i dag. Frågan är bara om de kan hantera trycket av att bära en ökande guldönskan från nationen där allt är upplagt för en final på Wembley på söndag.

Klart att Sverige kan förstöra festen och ordna en egen möjlighet att ta det här efterlängtade mästerskapsguldet. Det första sedan 1984. Men då måste försvarsspelet sitta än bättre, presspelet klaffa som tidigare under EM och Blackstenius, Rolfö och de andra utnyttja chanser som dyker upp när England flyttar upp och tappar boll.

ANNONS

Jag håller med Hedvig Lindahl helt. England har mer att förlora än Sverige och det gör att minsta engelsk motgång kommer skapa tvivel, bidra till lite ångest och tappat mod. Upp till Sverige att se till att det blir en jobbig kväll för England, för då kan det bli en kul svensk afton.

****

Peter Gerhardsson är svårläst kring startelvor och covid samt skador gör det inte lättare. Tror han går på fyrbackslinje och följande lag:

Lindahl – Glas, Ilestedt, Sembrandt, Eriksson – Angeldahl, Asllani, Björn – Rytting Kaneryd, Blackstenius, Rolfö.

Ett alternativ är att låta Ilestedt spela högerback och att Hanna Glas får flytta till vänster, där hon spelade en del mot Nederländerna. Om Sofia Jakobsson spelat mer hade Gerhardsson gärna haft med henne, men det vore en överraskning från start. Även Jonna Andersson som inte tränade i går måste vara tveksam sett till att hon haft covid och varit borta.

ANNONS

****

Uefa dementerar att det ska finnas färre kameror till VAR under EM för damer. Man skriver till TT att det finns mer kamerastöd till VAR under EM i England än under herrarnas EM i fjol. Lite svårt att tro på det.

****

Peter Gerhardsson har lagt locket på om skador förutom kring Caroline Seger. Under måndagens presskonferens var hon i princip spelbar. Kul, ju. Ändå svårt att tro på det sett till att förbundskaptenen inte ens kunde eller ville svara på om Jonna Andersson och Olivia Schough var i Sheffield.

Skulle förvåna om Seger startade en match som kan vara i 120 minuter. Däremot är ett inhopp givetvis möjligt och kanske viktigt. Sedan får man säga att Nathalie Björn och Filippa Angeldahl gjort det bra på det centrala mittfältet.

****

De engelska tabloiderna har fastnat för den svenska arrogansen apropå tröjkampanjen från i våras. Humor.

ANNONS

Wiegman står återigen i vägen för svensk final

Lundhs blogg 2022-07-25 09:28

CHESTER. Sarina Wiegman har garanterat goda minnen av att möta svenska landslag. Tyvärr är hon det som skiljer England från det lag Sverige slog i bronsmatchen 2019.

Efter värmeböljan som närmast lamslog England är det mer klassiskt sommarväder över Chester där det svenska landslaget håller till. Regn och grått avlöses av strålande solsken innan hällregnet är tillbaka kort därefter. Termometern visar knappa 20 plusgrader. Totalen är mer behaglig än att vara jagad av en hårtork.

Sverige har inför tisdagens semifinal mot England bestämt sig för att sluta svara på frågor om skador och eventuellt covidsmitta. Inga kommenterar är det inrepeterade svaret även om det gick att förstå att Hanna Glas testat negativt när hon tränade på lördagen. Likadant kring Emma Kullberg som var med under söndagen.

ANNONS

Under söndagens pressträff kom Hanna Glas och berättade om oron över att missa hela EM och ångesten över att hon kanske hade smittat andra. Ja, det var några omtumlande dygn för backen innan hon i fredags testade negativt. Kvartsfinalen följde hon trots det ensam på rummet och fick vibbar från OS-finalen mot Kanada.

När Linda Sembrant till slut sköt 1-0 och Sverige till semifinal jublade Glas och hoppade i sängen. Hon försökte skrika till lika isolerade och covidsmittade Jonna Andersson, men fick ingen respons. Först när de kopplade upp sig mot laget som firade i omklädningsrummet fick de kontakt och kunde delta på distans.

På tisdag är Hanna Glas spelklar igen. Kroppen har svarat bra på träning. Sedan återstår att se om Sverige går över till trebackslinje som mot Nederländerna. Det är vanligare att landslaget kör det mer defensiva med fem försvarare när ytterbackarna blir wingbacks mot starkt motstånd. Likt England.

ANNONS

Fokus inför mötet med England är annars att spelarna ska se till att maximera återhämtningen. Sömn. Mat. Dryck. Och sedan är det upp till var och en om de vill träna eller ej och det är knappast några taktiska övningar annat än under måndagens stängda pass. Istället ganska lekfullt och av tjuten att döma från träningsplanen under söndagen är humöret gott.

Då valde 19 spelare att träna. Hedvig Lindahl körde på gymmet. Varför Kosovare Asllani och Olivia Schough inte var med vet vi ej och får inga svar på. Jonna Anderssons frånvaro hänger ihop med hennes positiva covidtest och fram till att hon testar negativt håller hon sig isolerad. Tiden börjar rinna ut för att kunna spela.

Hemmanationen England väntar härnäst. Ett motstånd som Sverige stött på rätt sällan i tävlingsmatcher i modern tid, även om de flesta säkert minns bronsmatchen i Nice 2019. Då svenska landslaget var starkare än ett påstått omotiverat England och vann med 2-1. Gerhardssons landslag har även träningsspelat mot engelskorna 2018 då det blev svensk seger med 2-0.

ANNONS

Klart att England har ett tryck på sig att vinna och nå finalen på Wembley. Medierna och experterna i England är inne på att Sverige inte imponerat och det engelska landslaget har gjort starka resultat senaste året och även tagit kliv spelmässigt. Mot Spanien i kvartsfinalen var man illa ute – utspelat i perioder och i underläge 0-1 – men då agerade personen som ska bli landets guldmakare.

Förbundskapten Sarina Wiegman tvekade inte över att byta ut Ellen White och Beth Mead. Tätt därefter Fran Kirby. Inte övertygad om att alla tränare plockat av landslagets bäste målskytt, EM:s skyttedrottning och lagets playmaker men det gjorde Wiegman som fick effekt med skiftena när två av inhopparna ordnade 1-1 och en förlängning där England avgjorde.

Det är just nederländskan som skiljer det landslag Sverige slog i bronsmatchen i VM 2019 och det landslag som väntar på tisdag. Sarina Wiegman har dessutom två upp på Sverige. Dels 2-0 i EM-kvartsfinalen 2017, dels 1-0 i VM-semifinalen i Frankrike 2019. I den förstnämnda matchen basade Pia Sundhage, i den andra Peter Gerhardsson.

ANNONS

Inför hemma-EM insåg det engelska fotbollsförbundet att man behövde hitta en bättre förbundskapten än Phil Neville. Den gamle Premier League-backen hade fått jobbet att leda Englands damer utan större tränarmeriter 2018 och även om utnämningen väckte en del trötta medier till att bevaka landslaget, blev resultaten inte bättre.

Visst, han tog England till VM-semifinal 2019 men där var man redan 2015 och åkte då hem med ett brons. Under EM 2017 blev det också en semifinalplats. Snarare tappade man på rankningen under Neville som hoppade av efter ökande kritik om att han inte fick ut mer av spelare som utvecklades i en inhemsk liga som tog stora kliv.

Engelska FA gick på Sarina Wiegman som fick vara kvar som förbundskapten för Nederländerna under OS i Tokyo (där man åkte ut mot USA i kvartsfinal efter straffar) och sedan tog hon vid i ett fyraårskontrakt. Nej, motståndet har inte varit det starkaste men noll förluster, tre kryss (varav ett var mot Spanien där man vann i förlängning) och annars idel segrar i VM-kvalet och EM.

ANNONS

Wiegman ger ett hårt intryck sett till byten som ovan men hon även ryckte sin lagkapten i match två under EM 2017 och gav henne inte chansen igen. Inför årets EM ställde hon över tidigare lagkaptenen och legendaren Steph Houghton. Hon vill alltid att laget ska fortsätta att jaga mål. Som mot Norge där det blev 8-0.

Ändå är det en annan bild som kommer fram när spelare och andra som jobbat med henne berättar. Där talas det om att hon ser människan och får dem att växa. Kombinationen blir uppenbarligen vinnande för den tidigare landslagsspelaren som via college-spel i USA sedan satsade på en tränarkarriär. Där hon jobbade efter ett tag i herrklubben Sparta Rotterdams organisation innan hon började hos det nederländska förbundet.

Hedvig Lindahl har följt England och upplever att man uppträder tydligare som lag under Wiegman och att man därför är bättre. Hanna Glas lyfter att engelskorna är vassare på att skapa möjligheter och utnyttja dem. Klart att England är bättre under Sarina Wiegman som återigen står i vägen för en svensk finaldröm. Å andra sidan står Sverige i vägen för hennes uppdrag att ordna guld till en fotbollsnation som saknar vinnarkultur i landslagen.

ANNONS

Det blir en intressant tränarkamp på tisdag där det är olika filosofier mot varandra. Wiegman har startat med samma startelva i fyra matcher i rad, men drar sig inte för att göra byten och att ta av stjärnorna. Peter Gerhardsson har inte bara bytt spelare utan även spelsystem över fyra matcher, men ogillar att göra byten under matchens gång.

Bara en av dem får ta sin filosofi till Wembley i jakten på ett för både Sverige och England efterlängtat guld. Vem? Ja, det är klart att England är det tuffaste motståndet som landslaget stött på i EM, men det blir en match som passar det svenska landslaget. Ett hemmalag som går framåt ger ytor. Om Sverige kan utnyttja det kan de bli final, men Wiegman har kanske ett drag för att stoppa det.

****

Om lilla Chester som ligger rakt söder om Liverpool och på gränsen mellan Wales och England är sömnig på söndagar är det något helt annat på lördagar. Oavsett om det är galopp på banan i Chesters utkant eller ej, är det fest och en fylla som överraskar. Mest för att det är alla åldrar som kör, och det både hårt och sent.

ANNONS

****

Det figurerar olika uppgifter kring om svenska supportrar kunde köpa biljetter till semifinalen i Sheffield. Korrekt information är att fotbollsförbundet hade 2 000 biljetter att sälja under lördagen och att 1 250 svenska supportrar köpt och kommer till Bramall Lane.

Englands 2 000 extra biljetter som man fick efter avancemanget sålde slut på tio minuter, men det är knappast konstigt med tanke på att de inte behöver ordna flygresor för att följa sitt landslag. Klart att man förstår att svenska supportrar kan ha svårt att ta beslut under lördagen om att åka till England på tisdag. Varken lätt eller billigt att hitta flygresa.

Sedan tidigare har Uefa och FA sålt biljetter till semifinalen och den ska vara utsåld, men det har visat sig att det sällan betyder att arenan blir fullsatt. Tyvärr är det inte alla sponsorer som utnyttjar sina biljetter vilket är vanligt på idrottsevenemang. En del pekar på att biljetterna är billiga och därmed lättare att vaska.

ANNONS

Oavsett kommer det att bli tryck på den tajta arenan på tisdag kväll. Sedan är Bramall Lane lika dålig på att härbärgera det mediala intresset som en del andra arenor i EM. Det kommer att bli kaotiskt och det är bara att hoppas att det inte regnar så att spelare och journalister slipper att bli blöta utomhus som i Leigh efter Sveriges seger mot Belgien.

****

Landslagsledningen har beordrat spelarna att inte uttala sig om skador, sjukdomar eller om andra spelares möjlighet till spel på tisdag. Lite anmärkningsvärt att man måste kommendera spelarna till det.

****

Caroline Seger var med på delar av söndagens lekfulla träning och körde även en del egna övningar, men det är oavsett svårt att se henne starta mot England. Var insatsen mot Schweiz det sista vi såg av mittfältaren och lagkaptenen i landslaget?

ANNONS

Nej, vi är INTE för kritiska mot landslaget

Lundhs blogg 2022-07-23 13:38

CHESTER. Fotbollsförbundet har budgeterat med Sverige i EM-semifinal. Där ligger kvalhöjden för världstvåan. Sedan är det inte mediernas uppgift att stryka medhårs oavsett resultat.

Får en del mejl och ser på sociala medier att en del supportrar är frågande eller arga för att svenska medier är för hårda mot svenska landslaget. Efterstudion i SVT var för kritisk efter Sverige-Belgien. Vi på Fotbollskanalen var för hårda i våra spelarbetyg och det fanns kritik mot spelet i krönikan.

Är inte resultat det viktigaste? Jo, självklart handlar det om att göra resultat och en av många klyschor (som ju ofta är sanna) i fotboll är att det är en styrka att kunna vinna även om spelet inte är hundra. Vilket Sverige klarat av i några av matcherna där passningsspel, kombinationer och annat brustit.

ANNONS

Sverige är i EM-semifinal och ställs mot England på tisdag. Ett klart godkänt resultat sett till parametrar av landslagets nivå, spelarmaterial, förutsättningar och konkurrens. Även enligt förbundet som har ansvaret för landslaget och under alla år har haft mästerskapsmedalj som inskrivet mål och nu budgeterat med en semifinal.

På vägen fram har Sverige slagit tre landslag som är rankade 19 (Belgien), 20 (Schweiz) och 30 (Portugal) i världen och där portugisiskorna blev inkallat till EM i sista stund. Tillsammans har de tre landslagen deltagit i sju stora mästerskap, spelat två matcher efter gruppspelet (varav noll vunna) samt tagit noll medaljer.

Sverige då? Ja, förutom att ha vunnit EM 1984 har man ett VM-silver, tre VM-brons, två OS-silver, tre EM-silver, ett EM-brons och man har aldrig missat ett VM sedan starten 1991 eller ett OS sedan starten 1996. När EM bestod av ett slutspel med fyra lag missade Sverige i kvalet till 1991 och 1993, men annars är man med.

ANNONS

I 26 stora mästerskap har Sverige bara åkt ut i gruppspelet en gång i VM, två gånger i OS och aldrig i EM. Snarare handlar det om att man tagit medaljer i tio av mästerskapen och ytterligare fem mästerskap har man varit framme i semifinal. Klart allt inte handlar om historia, men det säger en hel del som Sveriges status.

Lägg då till en svensk trupp i England som den senaste åren kvalat in till mästerskap efter mästerskap och tagit VM-brons i Frankrike 2019 och OS-silver i Tokyo 2021 . Truppen är späckad av utlandsproffs där många tillhör Europas allra bästa lag: Barcelona, Paris SG, Juventus, Arsenal, Chelsea, Manchester City och Bayern München.

Det är ganska lätt att glida över i en jämförelse med herrarna och i det perspektivet är Sveriges landslag i klass med Italiens, Spaniens och Frankrikes herrar. Tror ni de ländernas medier bara hyllat om landslagen tråcklat sig fram till EM-semifinal mot klart svagare motstånd och bara briljerat i en match? Det var alltså en retorisk fråga.

ANNONS

Det svenska landslaget för damer har tillhört världseliten i alla år och även nu, och det är ribban vi måste ha när vi granskar laget. Om vi ser mittbacksspel som haltar eller en stjärna som Fridolina Rolfö som inte är i toppform måste vi kunna påpeka det eller ställa frågor om det. Och det oavsett om Rolfö, Eriksson eller någon annan blir sur för frågan.

Nej, Sveriges damer är inte alls som Sveriges herrar som 2017 likt Belgien i gårdagens EM-kvartsfinalen heroiskt gjorde allt för att stå emot Italien för att ens nå VM. På plats i Ryssland 2018 var det ingen sprakande fotboll, men de flesta såg tjusningen i en underdog som kämpade organiserat och tog sig till en VM-kvartsfinal.

När Sveriges damer åker ut i kvartsfinal eller åttondelsfinal är det snarare vara ett fiasko. Likt VM i Kanada 2015 där tre kryss mot USA, Australien och Nigeria gjorde att det var precis att man som sista grupptrea fick en plats i kvartsfinalen. Där väntade Tyskland och efter 4-1 var det hemresa. Ofta är svenska medier då för snälla.

ANNONS

Som när TV4:s nuvarande expert Lotta Schelin förvisso underordnade sig taktiska direktiv under VM i Kanada men samtidigt inte var i slag. Då var hon landslagets fixstjärna som skulle stå för målen, men kom knappt till avslut och det var ganska tyst i medierna. Så hade inte en svensk herrspelare med samma meriter blivit behandlad.

Då visade tyvärr fotbollsförbundet att kravbilden må vara en sak på papper, en annan sak i verkligheten. När landslaget återvände från VM i Kanada stod Karl-Erik Nilsson och Håkan Sjöstrand med en skylt på Arlanda med texten “VI KOMMER ALLTID IGEN.” Tror aldrig jag sett det när herrarna återvänt och det trots betydligt rimligare kravnivå. Förbundet har alltså medalj som krav på damerna och att nå mästerskap på herrarna.

Det betyder inte att jag är så ignorant och tycker att det svenska damlandslaget är det bästa landslaget i jämförelse med herrlandslaget. Det är helt annan konkurrens på damsidan än på herrsidan och även om det hårdnar bland damerna är det långt i från lika tufft som det är för de svenska herrarna.

ANNONS

Sveriges herrar var efter andra världskriget en dominant aktör trots att man förbjöd utlandsproffs i landslaget och framgångarna innebar att utflyttningen var enorm. Ändå blev det OS-guld 1948, VM-brons 1950, OS-brons 1952 och VM-silver 1958. Nu har damerna hängt med längre men tillväxten av länder och utvecklingen vi ser nu innebär att Sverige lär få tuffare, men just nu är man i världsklass.

Allt för ofta har tyvärr bevakningen av fotboll för damer saknat medial kritik. Kanske för att vi journalister med rätta tycker synd om spelare och ledare som får fruktansvärt mycket skit från idioter som inte tycker att de överhuvudtaget ska spela fotboll? För den delen av fotbollen för damer är vedervärdig.

Det är på väg att ändras, men det går långsamt, långsamt. Jag hör fortfarande men mer sällan att jag väl bara bevakar damerna för att det är politiskt korrekt och för att jag måste. Det är då ingenting mot vad jag vet spelare får utstå. Att höra att engelska Guardian omöjligt kan ha öppna kommentarsfält för då bara rasslar det in vidrigheter är sorgligt.

ANNONS

Inte sällan leder medial kritik mot landslaget för damer att folk blir upprörda. Även om det inte är som det var under VM 2011 då mina kollegor Pontus Kåmark och Daniel Kristiansson möttes av ilska för att de sågat Sveriges insats trots att laget vann mot USA. Klart att man måste kunna påpeka brister i spelet även om resultaten kommer.

Vilket en del experter och medier gjort under EM 2022. Vilket är uppfriskande och rätt. Även en del spelare har varit kritiska till sina egna insatser. Precis som Peter Gerhardsson var under presskonferensen efter segern mot Belgien. Där han konstaterade att trots dominansen kunde det gått hur som helst i matchen och att det svenska spelet längst fram ofta brister. Sista passningen är inte bra nog.

Det är lätt att fastna på bara det negativa. Efter 5-0 mot Portugal var det mycket beröm till Kosovare Asllani, de svenska fasta situationerna och att det äntligen lossnade spelmässigt vilket även gav gruppsegern. Tyvärr var det ett steg tillbaka mot lite tuffare motstånd under fredagen, men om Belgien hade varit ett riktigt hot hade de straffat det svaga svenska mittbacksspelet och skickat ut Sverige.

ANNONS

Precis som att förbundskapten Janne Andersson fick frågan om spelet räcker mot Polen efter triumfen mot Tjeckien i VM-playoff är det givet att undra om Sverige klarar av England i EM-semifinal. Det finns i journalistikens natur att vara nyfiken med en kritisk blick. Sedan förstår nog alla att det blir en annan matchbild och att Sverige slipper favorittryck mot hemmanationen.

Lång matchs väntan på ett svenskt segermål

Lundhs blogg 2022-07-22 23:58

LEIGH. Linda Sembrant sköt Sverige till EM-semifinal i matchens slutsekunder. Otroligt nog blev det spännande trots total svensk dominans.

Sverige åkte till EM med målet att ordna det första mästerskapsguldet sedan 1984. Nu är man nära en final på Wembley efter 1-0 i kvartsfinalen mot Belgien, men det var en lång väntan på det svenska segermålet. Först på tilläggstid tryckte Linda Sembrant in bollen efter en hörna.

Tungt för Belgien som gjorde en oerhörd defensiv insats och där lagets målvakt Nicky Evrard med rätta blev utsedd till kvartsfinalens främste. Hon tog nästan allt som Sverige skickade mot hennes mål och trots över 30 svenska avslut stannade segermarginalen vid 1-0. Den svenska effektiviteten var 180 grader från tysk och de sista 15 minuterna hotade Belgien några gånger, men utan riktig spets.

ANNONS

Resultatet är det som räknas. Detta är tredje raka mästerskapet som Peter Gerhardsson leder ett gäng svenska spelare till semifinal och spel om medaljer. Men förbundskaptenen erkände att trots dominansen var det en match som kunde slutat hur som helst. När Linda Sembrant rakade in segermålet gjorde Gerhardsson inget, van vid VAR. Först när matchen blåstes i gång vågade han jubla och då var han ensam om det vid bänken.

England väntar i semifinal på tisdag kväll i Sheffield. På ett utsålt Bramall Lane kommer Sverige att prövas på allvar. Vi kan nog vara säkra på att förbundskapten Sarina Wiegman och Beth Mead, Lucy Bronze, Ellen White och de andra engelska stjärnorna inte sover dåligt i natt med tanke på Sveriges insats mot belgiskorna.

Men England-Sverige ska spelas och det är fyra dygn kvar. Nu får det svenska landslaget njuta av att man gjorde jobbet och slog Belgien och tagit sig till semifinal. England får vänta till en annan dag och till dess bör Sverige få tillbaka covidsmittade duon Hanna Glas och Jonna Andersson. Vilket hade stärkt laget.

ANNONS

Den svenska matchinledningen mot belgiskorna var trög men efter hand fick man bett i sin höga press och skapade fler och fler lägen, men utan att få dit bollen. Man försökte med distansskott, inlägg, fasta situationer men utan lycka. När de svenska supportarna till slut fick jubla efter dryga 20 minuters spel var det en frispelad Stina Blackstenius som avslutat iskallt och ordnat 1-0.

Blackstenius hade vänt om och tagit sig onside när Kosovare Asllani vann bollen på mittplanen men tyvärr hade anfallaren precis hunnit offside (eller?) när passningen kom. Därmed fick inte Sverige det viktiga 1-0 trots en dominans kring avslut, utan VAR kom in och tog bort ännu ett svenskt mål. Om det var rätt återstår att se när linjerna granskas.

Det fysiskt stora och starka Belgien stod upp väl mot ett svenskt landslag som hade svårt att hitta något ordnat spel. För många skiften i laget efter covid och för många spelare ur slag (vad är fatt med Fridolina Rolfö?) gjorde att passningar, löpningar och samspel brast. Ändå grävde man fram målchanser och avslut och att det stod 0-0 efter 45 minuter var svårt att förstå.

ANNONS

De två svenska mittbackarna Linda Sembrant och Magdalena Eriksson kunde i paus vara glada över att man stött på ett trubbigt anfall. Bägge två var så svaga och osäkra att de var förvånande att de fick fortsätta i andra halvlek och att Peter Gerhardsson inte skiftade någon av dem. Samtidigt var backalternativen få. Osäkerheten kring dem bidrog till att Sveriges samspel haltade.

Direkt i andra halvlek var Sverige mer dominanta och tryckte tillbaka Belgien som försvarade med mur av spelare. När Sveriges avslut inte gick utanför eller över var det alltid en back eller Nicky Evrard som såg till att förhindra att bollen nådde nätet. Det ska sägas att den svenska skärpan och kvaliteten ganska ofta brast.

Kosovare Asllani försökte och försökte men fick mycket stryk och hade svårare än mot Portugal. Likadant med Johanna Rytting Kaneryd som emellanåt gjorde starka defensiva insatser, något även Rolfö bidrog med. Klart att det är viktigt att de jobbar hemåt också, men de är med på planen för att Sverige ska hota framåt.

ANNONS

Firma Angeldahl och Björn gjorde det oftast bra centralt och de försökte lugna ner spelet emellanåt och andra gånger utmanade man. Bägge fick möjligheter att skjuta in sig, men det blev inget mål trots en radda försök. Saknaden av Caroline Seger (som aldrig ens värmde och är högst osäker till semifinalen) var inte stor och det var inte där det svenska spelet brast.

Framåt är Blackstenius oerhört tuff att möta och hon är hänsynslös mot sig själv och sina motståndare. Mot England kommer hon att få en matchbild som passar henne ännu bättre än att kriga mot ett samlat och lågt liggande försvar där ytorna är oerhört begränsade. Hon är nyttig och har ingen riktig ersättare i det svenska laget.

Bakåt gjorde Amanda Ilestedt ett habilt arbete på högerbacken och kom fram i flera avslutslägen på nick, vilket Peter Gerhardsson flaggat för på torsdagens presskonferens, men hon är ingen Hanna Glas. Amanda Nildén på högerbacken gjorde en stark EM-debut men en rad fina inlägg och hörnor och är ett alternativ om Jonna Andersson inte är tillbaka.

ANNONS

På tisdag är det Sverige som får ta sig an Belgiens roll. Vilket kanske inte är det roligaste spelet, men det kan ge resultat mot England som bär förhoppningar och förväntningar från nationen och där alla räknar med ett nytt tittarrekord för damfotboll. Då lär det bli ett annat svenskt landslag som ska agera festförstörare.

Peter Gerhardsson var på presskonferensen efter kvartsfinalen öppen med att han hellre hade mött Spanien i semifinal. Inte för att han tror att det varit lättare utan för att det varit en roligare utmaning. Sverige har mött England flera gånger, men aldrig Spanien och han lockades av tanken och utmaningen att ställas mot en annan fotbollsidé.

Nu får han och Magnus Wikman fundera på hur Sverige ska störa England. Givetvis har de sett alla Englands matcher i EM och den svenske förbundskaptenen var imponerad av ett varierat anfallsspel, men han såg ut som om han redan vet hur Sverige ska göra. Han avslöjade dessutom att en av de covidsmittade testat negativ. Vem? Det mörkade han…

ANNONS

****

Om arenan Leigh Sports Village var lagom för publiken som sökt sig till kvartsfinalen var det slående att den inte klarade av att många medier givetvis bevakade matchen. Det trådlösa nätverket gick ner flera gånger. Man fick flytta ut den mixade zonen trots regn.

Det fanns inte utrymme för alla närvarande medier att göra intervjuer och TV4, som trots allt är sändande bolag (om än inte för denna match) och har betalat för rättigheterna, hamnade långt ner på listan för att göra intervjuer efter matchen.

Till och med svenska landslagets pressansvarige reagerade över hur Uefa och dess agent CAA Eleven hade prioriterat bland TV-bolagen, men det spelade ingen roll utan man gav intervjumöjligheterna till utländska bolag utan direkt sportslig inblandning.

****

Sofia Jakobsson är en möjlig startspelare mot England.

ANNONS

****

Jonna Andersson visade sig också vara covidpositiv. Inget lag i EM har blivit så hårt drabbat på en gång som det svenska. Trots att man då anser sig vara ett av de hårdare landslagen. Även om det sistnämnda är baserat på vad några spanska spelare lagt ut via sociala medier.

Klart att man behöver fundera på vad Sverige gjorde, för det var tydligt att man inte kunde kommunicera en klar strategi från start när spelare i Nederländerna blivit smittade. Då hade svenska spelare haft närkontakt med både anhöriga och supportrar på läktaren efter premiären.

****

Sverige-England och Tysklan-Frankrike? Ja, det hade varit maximalt om det blev den utdelningen, men fransyskorna ska ordna en plats i semifinal mot Nederländerna lördag kväll. Borde bli så, men det har varit jämnt i alla kvartsfinaler.

Sveriges EM-öde hänger på den egna insatsen

Lundhs blogg 2022-07-22 17:45

LEIGH. Hur man än mäter Sverige mot Belgien är det svenska landslaget starkare. En svensk plats i semifinalen hänger på den egna insatsen.

En semifinal mot England hägrar. En plats bland de fyra sista och bästa landslagen i Europa. En möjlighet att ta det där guldet om en dryg vecka. Sveriges EM-öde avgörs fredag kväll och vid 23-tiden vet vi om det är hemresa eller fortsatt jakt på EM-guld.

Det svenska landslaget hann knappt fira urladdningen mot Portugal som ordnade gruppseger och en lättare väg mot Wembley innan viruset slog till. Om det är två, tre eller någon spelare till som drabbats vet vi inte. Sverige har stängt till för att inte hjälpa motståndarna.

Långt från reklamkampanjen ihop med tröjsponsorn från i våras. Då man bjöd på detaljer om hur man slår det svenska landslaget. Klart att Sverige är tillräckligt kartlagt av motståndarna oavsett reklamen, men det är både lite humor när man stänger till samt förståeligt.

ANNONS

Kvartsfinalen är en vattendelare i hur man ser på den svenska prestationen. Och det är garanterat så oavsett om man är en del av den svenska EM-truppen eller om man står utanför. Respass mot Belgien och det blir knappast godkänt, en plats i semifinal och möte med ett av EM:s starkare lag är något helt annat.

Det har inte varit någon lugn uppladdning för Sverige som riskerar att tappa bägge de ordinarie ytterbackarna i form av Hanna Glas och Jonna Andersson. Ovanpå det lär inte Caroline Seger starta. Ändå ska det inte betyda särskilt mycket då Sverige har ersättare som kan kliva in och där nivån inte sjunker radikalt.

Klart att Belgien imponerat som tagit sig till EM-kvartsfinal. Ett landslag som höll Schweiz bakom sig i kvalspelet till England – ett Schweiz som Sverige hade problem med – och som i det pågående VM-kvalet pressar Norge. Plus att man gjort ett starkt EM-slutspel.

ANNONS

Under åren har man vuxit och gör sitt andra raka EM-slutspel. De är lite som ett klubblag, enligt förbundskapten Peter Gerhardsson. Ett kollektiv som känner varandra väl och med en förbundskapten som fått kontinuitet att bygga vidare under en rad år plus några få stjärnor. Kurvan pekar klart uppåt.

Nej, det belgiska landslaget är inget dåligt landslag. Däremot är Sverige bättre. Oavsett hur man vänder och vrider på jämförelserna. Spelarnas kvalitet, erfarenhet och rutin. Landslagets vana vid avgörande matcher. Stödet från både supportrar och fotbollsförbund. Ja, det skiljer på alla plan.

Det betyder inte att Sverige ska underskatta Belgien. Och med tanke på hur det låtit från svenska spelare och ledare i veckan hade det överraskat om man inte hade rätt inställning när det är avspark. Genomgående har man talat nyktert och med respekt för motståndet.

ANNONS

Om Sverige bara gör vad man är bra på vinner man den här matchen. Likt mot Portugal där Kosovare Asllani gjorde lite som hon ville och såg till att det svenska laget skapade mängder av möjligheter. Att det bara blev ett spelmål var förvånande sett till överlägsenheten.

Belgien har ett starkare försvar och där blir Asllani viktig för att Sverige ska kunna ta sig igenom. Hoppas även på Johanna Rytting Kaneryd som utmanar, tar risker och är ett hot. Vilket både ger möjligheter och utrymme för andra spelare att straffa Belgien.

Sverige har EM-ödet i sina egna fötter. Den svenska prestationen kommer att styra resultatet och bara om landslaget inte når upp till en bra nivå kan Belgien skrälla. Se till att ordna den där EM-semifinalen mot England inför ett fullsatt Bramall Lane.

Redan under torsdagens presskonferens talande förbundskapten Gerhardsson lite drömmande om möte med vinnarna av den otroliga matchen mellan England och Spanien. Han vill inte gå längre än så, vilket är förståeligt. Först måste Sverige göra jobbet mot Belgien.

ANNONS

Senaste tweets

Arkiv

ANNONS
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto