Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Fotbollen är en flykt när världen gungar - och det väcker skam

Lundhs Krönika

Mellanöstern balanserar på randen av ett storkrig. Tragedierna avlöser varandra i Gaza. Ryssland fortsätter invasionen av Ukraina med rader av offer. Och klimatet…
Hur fan kan jag ens bry mig om Leeds resultat? Och Landskronas?

Fotbollen ute i Europa är inne på slutrakan. Ligatitlar står på spel precis som uppflyttningar, nerflyttningar och Europa-spel. Parallellt är den svenska säsongen i sin linda några omgångar in och fortfarande finnas det härliga hoppet om att i år händer det. I år blir det guld, uppflyttning, spel i Europa eller något annat härligt.

Jag slukar mycket av dramatiken. Kollar på tabeller i alla dess varianter. Form. Tar fram resterande spelprogram och vänder på resultat, motivation och olika scenarier när det ska avgöras. Det är svårt att inte dras in i det. Vem hade kunnat tro att Liverpool skulle förlora mot Crystal Palace? Eller Arsenal mot Aston Villa?

Annons

Det är många skärmar i gång en söndag i april. Den utländska fotbollen ska vägas upp med den svenska och det är inte brist på matcher att kolla. Ibland får man nöja sig med skrivna rapporter eller höjdpunkter men jag vill suga in vad som sker i Västerås, Kalmar, Landskrona precis som jag vill ha koll på Zweite Bundesliga och svensklaget Celta Vigo.

Ändå har jag de senaste veckorna brottats med en skamkänsla. Att jag använder fotbollen för att fly en jobbig värld. Är det rimligt att ha fokus på en makalös kvartsfinal i Champions League i Madrid samtidigt som jag följer Leeds-Sunderland tätt efter att Sverige förlorat mot Frankrike när nya civila samtidigt dör i Gaza? Jag har inget riktigt svar.

Så här har det väl varit i alla tider, att det flyktiga och roliga pågått parallellt med tragedier. Att det gått att se en fotbollsmatch och få en avkoppling från världens elände. Eller? Kanske är det de sociala medierna som gör det svårare för mig att separera krigen i Ukraina och i Gaza och dess oskyldiga offer med att jag själv är ledsen för att Leeds förlorar.

Annons

Det slår mig när jag ser fullsatta läktare i allsvenskan, Champions League, Bundesliga, Premier League, La Liga och så vidare. Bara bilderna från Bayer Leverkusens galna firande med en planstormning är ju ren och skär glädje och smittsam sådan. Undrar hur mycket de andra funderar på Irans anfall på Israel som i sig är ett svar på israelerna attack på det iranska konsulatet i Damaskus.

Det var inte svårt att bli orolig för världen när iranska drönare och robotar är på väg mot Israel. Vilka länder slår tillbaka? Hur slutar det här? Starten på ett tredje världskrig? Då har jag inte ens tagit in klimatet. Vilken form av seriespel finns kvar om allt går åt helvete? Går det att hålla isär det här?

Naturligtvis finns inget tvång att man måste tänka på tragedier bara för att man firar en historisk triumf. Det kanske bara är jag som mer och mer hamnat i en jobbig känsla av att jag bryr mig otroligt mycket om hur det går för mina lag, och det samtidigt som jorden är i ett prekärt läge.

Annons

Det är till och med så att jag önskar att jag inte skulle bry mig lika mycket om serieledning för Landskrona. Eller om Leeds går upp i Premier League eller ej. Men det går inte. Jag satt en bilresa från Kinna till Stockholm och lyssnade på endast TV-kommenteringen av Plymouth mot Leicester för hoppet om att resultatet kunde hjälpa Leeds.

Klart att det går att skämmas då. Jag kan fortfarande inte förstå att fotbollsvärlden är så tyst om vad som pågår i Gaza. Hur är det möjligt att Fifa, Uefa, SvFF och andra inte kan visa solidaritet med många av offren som är barn, kvinnor och civila. Utan att ta politisk ställning i den infekterade och långvariga konflikten mellan Israel och Palestina.

Det är många frågor och få svar tyvärr. Vi får alla brottas med det här på bästa sätt. Jag får inte bort eländet hur mycket fotboll jag än ser. Tyvärr kan inte ens en plats i Premier League för Leeds ta bort oron. Och då kanske det spelar mindre roll hur det går. Det viktiga är att något finns kvar och att hoppet lever.

Annons

Fakta

Spaningar...

Helgens måste
Den försvann i ett töcken av jobb och en golfrunda och en del fotboll. Därav en helgkrönika en måndag.

Helgens avstå
Imponerad av Ludvig Åberg som efter mindre än ett år som proffs redan gjort avtryck. Eslövs stolthet blev tvåa i Masters, men jag avstod timmarna framför skärmen.

Veckans nya aktör på den nordiska TV-marknaden
I förra veckan skrev jag om att Disney kunde komma in på sportmarknaden i Norden. Att den amerikanska streamingjätten (och mediagiganten som äger ABC och ESPN bland mycket annat är en av världens största aktörer) tar klivet in i Norden verkar vara på gång när man köper Europa League och Europa Conference League. Nu skriver norska Kampanje att Disney är nära att landa en affär gällande fotbollsrättigheter i Norden. Mina uppgifter gör gällande att det inte är Champions League utan Europa League och Europa Conference League. Fortfarande är det väldigt lite rörelse kring rättigheterna till Uefas turneringar som börjar i höst, men norska TV2 har vunnit kampen om Champions League. I veckan kommunicerade man att man tagit tre nya år. Ännu inte klart i Sverige men det sägs att Viaplay ska slutförhandla om Champions League i Sverige och Danmark och uppgifter gör gällande att Amazon ska vara med på någon match per omgång. Vi får väl se när det blir klart, men aldrig tidigare har Champions League sålts bara några månader före det börjar gälla. Intressant att Disney tar klivet in på livesport i Europa bara några år efter att man sa att det inte var aktuellt. Blir intressant att se hur man producerar och bemannar kring rättigheterna. Och det är ett tydligt tecken att om priserna sjunker, vilket de har gjort i Norden, så tar nya aktörer klivet in. Rättigheterna från Europa League och Europa Conference League skickades ut inte mindre än fyra gånger sedan i november för att budgivarna inte mötte Uefa och dess agenter Teams önskemål. Likadant är det kring Amazons intåg, där man utnyttjar Viaplays pressade läge i att få loss Premier League-matcher och möjligen även Champions League-matcher. Amazon är mästare på att ta kliv in på marknader där priserna sjunker som när man klev in och tog franska Ligue 1 till en dryg fjärdedel av priset när Mediapro hoppade av. När franska ligan skulle dra i gång en ny auktion i höstas var Amazon inte intresserat av att bjuda upp priset och verkar kallsinnigt till att fortsätta med mer än en match i veckan. Det slutade med att auktionen avbröts. Inte lätt för franska ligan som varit tvunget att skruva ner förväntningarna på nästa avtal.  

Veckans domslut för den moderna fotbollen
Fifa har sedan 2018 förbjudit ligamatcher i utlandet efter att man stoppat La Liga från att arrangera en match mellan Barcelona och Girona i Miami. Nu har en stämning av arrangören av matchen lett till att Fifa backar. Därmed finns möjligheten att fotbollsligor kan göra likt NFL, NBA och NHL och spela ligamatcher i andra länder.

Veckans vinnare
Bayer Leverkusen vann första Bundesliga-titeln efter 120 år. En imponerande säsong av klubben och tränaren Xabi Alonso och ännu har man inte förlorat en match den här säsongen. Kollega Keven Bader skriver bra om bedriften här. Puritanerna lär påpeka att Bayer Leverkusen ägs av tyska företaget Bayer som gör allt från mediciner till trädgårdsprodukter och var ett av de första undantagen från 50+1-regeln. Skälet till undantaget var att bolaget ägt klubben som startades av anställda under lång tid när reglerna infördes i tysk fotboll i slutet av 1990-talet.

Veckans moderna fotboll
Chelsea sålde hotellbyggnader till ett bolag i bolagsgruppen. Det gav en vinst på en miljard kronor. Kanske ett sätt att försöka klara sig undan från att bryta mot reglerna i det finansiella regelverket i Premier League.

Veckans nya regelverk
Premier League tar rygg på Uefa och lyfter in organisationens regelverk kring ekonomi. I kölvattnet av poängavdragen för Everton och Nottingham har Premier Leagues egna regelverk varit ifrågasatt. I förra veckan klubbade Premier League nya regler där klubbar som tävlar i Europa max får göra av med 70 procent av intäkterna på löner, transfers och agentarvoden och för klubbar som bara deltar i den inhemska ligan är det 85 procent. Man ska testa det nya regelverket kommande säsong och införa det 2025-26.

Veckans deppigaste kommun
Tänk att Värnamo inte inser värdet av IFK Värnamo. Att säga till klubben att bygga en ny arena på egen hand när gräset inte lever upp till kraven är knappast särskilt smart.

Veckans dokumentär
Once upon a time in Northern Ireland eller Det var en gång ett Nordirland ligger på SVT Play och består av fem delar. Den handlar om kampen mellan protestanter och katoliker i den del av Irland som kom att behållas av England efter 1921. Konflikten mellan de olika religionerna går längre bak än så och handlar naturligtvis om mer än bara religion, men dokumentären har fokus på ”The Troubles” som bröt ut i slutet av 1960-talet och pågick in på 1990-talet. Vittnesmålen är starka, skakande och deprimerande och det oavsett sida och det är ett måste att se. Intervjuer varvas med arkivmaterial och målar en sorglig historia. Briljant berättat av James Bluemel som gjorde en liknande historiebeskrivning av vad som skedde i Irak efter USA:s invasion.

Veckans förvärv
Wasserman är en stor agentfirma som nu köper engelska Volante Sports Agency. Skälet är att Wasserman vill etablera sig än starkare på damsidan av fotbollen och får nu tillgång till fler spelare.

Veckans bok
Läste Johan Hiltons bok ”Den siste teaterdirektören” som handlar om Benny Fredriksson som på slutet var vd för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Fredriksson tog sitt liv 2018 efter framför allt Aftonbladet gått hårt fram med en granskning av honom Metoo-hösten 2017. Det är en stark bok av Hilton som jag knappt kunde lägga ifrån mig. Den väcker många frågor kring dålig journalistik och dess följder men även gällande hur det blir i en tid där alla bara springer åt ett håll och få eller inga vågar ifrågasätta. Det är också deppigt att läsa om hur ansvarig reporter och chef på Aftonbladet inte vill ställa upp på intervju med Hilton. Folk som direkt eller indirekt lever på att andra ska svara på frågor. Aftonbladet är med rätta kritisk mot landshövding Anna Kinberg Batra som vägrar svara på frågor från tidningen om dess avslöjande kring hur hon anställt folk hon känner utan att annonsera ut jobben, men då får man också ställa upp själva.

Veckans korta förlängning
Engelska WSL har bara förlängt sitt mediaavtal med BBC och Sky med ett år. Avtalet är värt mellan 90 och 100 miljoner kronor för en säsong. Women’s Super League och Women’s Championship ska styras av ett nybildat bolag med start nästa säsong och det finns en tro att man ska kunna få ut betydligt mer i ett längre avtal, men att man nu ville ha ett avtal på plats nästa säsong.

Veckans läsarbrev I
Angående Isaks 17e mål i ligan denna säsong. SVT Text menar att Isak gjorde 17:e målet denna säsong i PL och att han tangerade Zlatans "rekord". Jag har kollat upp saken! Zlatan gjorde sitt 17:e mål för United i PL 2016-17 i den 30:e omgången den 9:e april 2017. Isak gjorde samma sak för Newcastle i PL 2023-24 i den 32:a omgången den 13:e april 2024. Zlatan gjorde alltså sitt 17:e mål 2 omgångar tidigare! Zlatan därefter... Omgång 31: inhopp mållös mot slutet. Därefter den karriärhotande knäskadan den 20 april 2017 hemma i EL. Zlatan missade sedan omgångarna 32-38 pga skadan. Så även om Isak tangerade Zlatans 17 mål så gjorde han det 2 omgångar senare. Det kan vara värt att ha denna fakta i bakhuvudet. CJ

Svar: Oavsett är det en stark säsong som Alexander Isak gjort.

Veckans gästspel
Möter Anders Bengtsson i Offsides quizkamp Spelarbussen. Det var laddat.

Veckans Saudiarabien-koll
Det finns intresse från Saudiarabien att ta över italienska Inter. Den kinesiska ägaren är pressad av lån och måste betala över tre miljarder kronor i maj. Oklart om klubbens ägare klarar det.

Veckans värvning
BBC Sport plockar The Athletics ansvarige I Storbritannien. Alex Kay-Jelski är klar för ett nytt uppdrag efter att ha framgångsrikt etablerat The Athletics bevakning i England.

Veckans Israel-Palestina i fotbollens värld
Häromdagen skrev Israel ett avtal med Sydamerikas fotbollskonfederation Conmebol. Förhoppningarna från Israels sida är att få spela Copa America i framtiden och det följde inga diskussioner om kriget i Gaza.

Veckans gästspel II
Advokaten Carl Fhager bjöd in till Förhandlingspodden. Vi talade om allt från supportermakt, det globala kapitalets inflytande och hur svensk idrott kan påverkas av krisande TV-bolag.

Veckans vackraste
Härligt att se Sven-Göran Eriksson hyllas även av Benficas supportrar. Hoppas verkligen han får till resor till Manchester City och Sampdoria.

Veckans moderna fotboll II
Chelsea toppade Premier League-klubbarnas lista över utbetalningar till agenter. Totalt betalade London-klubben 75,1 miljoner pund eller lite drygt 900 miljoner kronor till olika agenter senaste året. Överlag har Premier League nästan fördubblat utbetalningar till agenter på sex år och det senaste året gick närmare fem miljarder kronor till agenter.

Veckans jag-ger-mig-inte-tips
Mini-dokumentären Arvet efter Qatar-VM finns på TV4 Play. Se den här. Tillsammans med fotograf Johan Tarland åkte jag till Doha för att se vad som blev arvet efter fotbolls-VM 2022. Om svikna löften, om en pågående sporttvätt, om en framtid för sporten i regionen och om splittringen i världen som bara vidgats efter VM. Olle Lindberg och Oscar Dahl har också stor del i projektet.

Veckans överraskande spark
Henry Winter har klassats som en av de främsta fotbollsskribenterna i England och var en stor värvning när han gick till The Times från The Telegraph för åtta år sedan. I veckan fick Winter gå från The Times. Han har blivit över efter en i raden av nerskärningar.

Veckans offside-skifte
Premier League introducerar halvautomatiserad offside till nästa säsong. Det har funnits i både Champions League och under VM i Qatar. Hoppas den tekniken fungerar bättre än VAR gjort i Premier League.

Veckans låt
”Blue Monday” – New Order.

Veckans Leeds United
Här skulle jag skrivit om kliv mot Premier League men efter en poäng på tre matcher, varav två hemmamatcher mot lag som inte har något att spela för, så struntar jag i det.

Veckans siffror
777. Namnet på det investeringsbolag som under lång tid försökt köpa Everton. Nu framkommer att ett av kraven som Premier League hade på 777 Partners var att man skulle betala tillbaka vissa lån, men bolaget har bett om att få skjuta på en återbetalning gällande ett lån på närmare två miljarder kronor. Ser inte så ljust ut för Everton och just 777 Partners är sedan tidigare ifrågasatt. Norska Josimar har sedan tidigare granskat bolaget. Förstår om det är nervösa dagar för Everton-supportrarna.

Veckans poddgäst
Anders Christiansen är gäst och talar om kampen för att komma tillbaka, om hur han omvärderat livet efter sin nära-döden-upplevelse, om rädslan när han skulle ta i för fullt för första gången, om Malmö FF:s kliv under hans år i föreningen och om det går att utmana FC Köpenhamn. Sedan tidigare finns över 430 intervjuer med folk i fotbollens värld via denna länk. God lyssning!

Publicerad 2024-04-15 kl 13:48

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto