Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Neverkusen never again - historik titel är säkrad

Keven Baders Blogg

Twitter: Keven_Bader
Threads: Keven.Bader

En historisk dag på alla sätt och vis för den tyska fotbollen och framför allt för Bayer Leverkusen som nu kan dra ett streck över traumat som har förföljt klubben i över 20 år…

…låt oss spola tillbaka bandet till våren 2002. På lördagsmorgonen den 4 maj hade Bayer Leverkusen chansen att vinna trippeln inom loppet av 11 dagar. Det ”enda” som den dåvarande tränaren Klaus Toppmöller var tvungen att göra med sitt manskap var att vinna mot Hertha i sista ligaomgången, besegra Schalke i cupfinalen och vinna mot Real Madrid i Champions League-finalen.

Allt startade bra – Michael Ballack gav B04 ledningen efter knappa tio minuter mot Hertha, samtidigt som Paul Stalteri gav Werder Bremen ledningen mot Dortmund. Det var nämligen så att BVB var tvungna att tappa poäng mot Bremen om Leverkusen skulle vinna Bundesliga.

Annons

Ballack utökade till och med ledningen för Bayer Leverkusen, men det var för förgäves. Dortmund vände och vann genom mål av Koller och Ewerthon och därmed var trippel-drömmen över…

Bayer Leverkusen kunde dock fortfarande vinna en dubbel. Först ut var cupfinalen mot Schalke som även den startade på bästa möjliga sätt – Dimitar Berbatov sköt in 1:0 för Bayer Leverkusen, men lyckan skulle vända återigen. Schalke bjöd på fyra strutar i den andra halvleken innan Ulf Kirsten kunde göra tröstmålet som innebar ett slutresultat på 4:2 till Schalke.

Drömmen om en historik Champions League-titel levde fortfarande kvar. Denna gång blev det dock en mardrömsstart för B04 när Raul gav Real Madrid ledningen i den 9:e minuten. Kort därpå nickade Lucio in kvitteringen och hoppet levde igen…fram tills den 45:e minuten när Zidane stod för en av finalhistorikens snyggaste och mest välkända mål genom tiderna:

Annons

Resten är historia.

Efter helvetesavslutningen av säsongen våren 2002 började Leverkusen kallas för Neverkusen i folkmun. Dessförinnan hade man nämligen kommit tvåa säsongen 96/97 (2 poäng bakom Bayer München), 98/99 samt 99/00 (förlorat titeln i den sista omgången till FCB). Fram till dess hade B04 endast inkasserat två titlar:

 • Uefa Cupen från säsongen 87/88
 • DFB-Pokal (tyska cupen) från säsongen 92/93

Ett titelskåp som många trodde skulle eka tomt en lång tid framöver, men sedan kom frälsaren.

XABI ALONSOS INTÅG

Hösten 2022 låg Bayer Leverkusen på plats 17, nedflyttningsplats. Detta efter åtta ligamatcher och sammanlagt fem inspelade poäng. Dåvarande tränaren, Gerardo Seoane, fick sparken efter den åttonde ligaomgången när B04 förlorade mot Julian Nagelsmanns Bayern München med 4:0. Ödets ironi ändå med tanke på allt som har hänt kring Nagelsmann, Bayern München och Bayer Leverkusen de senaste två åren.

Annons

In kommer då den oprövade forne storspelaren Xabi Alonso som dessförinnan ”endast” hade varit huvudtränare för Real Sociedads II-lag och ungdomstränare i Real Madrid.

Trots den förfärliga ligastarten lyckas Alonso leda Bayer Leverkusen till en 6:e plats (Europa League-plats) i Bundesliga. Viktigt att notera – i den sista omgången i fjol förlorade Bayer Leverkusen mot Bochum med 3:0, sedan dess har laget inte förlorat:

NU, 558 dagar efter starten som B04-tränare, står Alonso som historisk ligasegrare med Bayer Leverkusen och detta med ett försprång på 16 poäng framför tvåan Bayern München och Stuttgart. Detta är den tredje snabbaste gången som ett lag i Bundesliga har säkrat titeln. Endast Rekordmeister har varit snabbare:

 • Bayern München säsongen 2012/13 under Jupp Heynckes. Då vann FCB efter 28:e ligaomgången
 • Annons
 • Bayern München säsongen 2013/2014 under Pep Guardiola. Då vann FCB efter 27:e ligaomgången (25 mars 2014).

Utöver detta har Bayer Leverkusen också chansen att slå poängrekordet i Bundesliga. Det nuvarande ligger på 91 poäng – något som FCB inkasserade säsongen 12/13.

Det Xabi Alonso har gjort med Bayer Leverkusen och det han håller på att göra är helt otroligt. Han har inte bara lett ett titelfattigt Leverkusen till oanade höjder, han har även brutit Bayern Münchens ligadominans (11 raka ligatitlar). Bara för att ge er en bild av hur länge sedan det var som en annan klubb än Bayern München vann Bundesliga så var detta samtidigt som:

 • Nuvarande 2.Bundesliga-krislaget, Schalke, slutade på en tredjeplats i Bundesliga
 • Klaas-Jan Huntelaar vann skytteligan i Bundesliga
 • RB Leipzig spelade i fjärdedivisonen
 • Annons
 • Tyskland inte hade vunnit sitt fjärde VM-guld
 • Bayer Leverkusens nyckelspelare, Florian Wirtz, var 9 år gammal
 • Netflix inte hade lanserats i Tyskland ännu
  …..

STOR SEGER FÖR TYSK FOTBOLL

Denna ligaseger är också bra för den tyska fotbollen i stort. Ingen liga mår bra av att ha ett dominant lag som vinner ständigt – även FC Bayern München mår bra av detta i längden. Med denna förstärkta konkurrenssituation måste Bayern och de andra topplagen växla upp och bli ännu bättre, något som gynnar Bundesliga.

En annan glädjande nyhet för alla Bundesliga-fans är att Xabi Alonso berättade för ett par veckor sedan att han fortsätter sin resa i Bayer Leverkusen. Detta är en enorm boost för den nyblivna mästarklubben och deras fortsatta resa. Hade Alonso lämnat nu i sommar hade förmodligen många spelare också tackat för sig och tagit sig an nya äventyr. Men nu när Alonso stannar lär nog många spelare tänka ett extra varv. Chansen att få fortsätta spela i detta välfungerande maskineri under Alonso och dessutom i Champions League är sannolikt väldigt lockande.

Annons

Utöver ligaguldet har Bayer Leverkusen chans att vinna en historisk trippel. I skrivande stund är Leverkusen i kvartsfinal i Europa League och cupfinal mot Kaiserslautern i DFB-Pokal. Oavsett om Xabi Alonso lyckas föra klubben fram till trippeln och därmed sluta den cirkel som inte slöts 2002, så har Alonso lyckats bryta förbannelsen och radera smeknamnet ”Neverkusen” från tyskarnas vokabulär.

Annons
Publicerad 2024-04-14 19:19

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto