Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kröningen av parodin - klubbens största ledningskris någonsin

Keven Baders Blogg 2024-05-18 12:31

Twitter: Keven._Bader

Threads: Keven.Bader

Stora starka Bayern München. Ett klassiskt talesätt. De senaste månaderna har dock scenerna utanför planen målat upp en bild som får folk att skratta åt Bayern i stället för att imponeras.

KATASTROFAL START

Man kan inte påstå att Tuchel och Bayern Münchens resa ihop började särskilt bra. Först och främst var ju hela Tyskland och fotbollsvärlden under chock när Julian Nagelsmann fick kicken trots möjligheten på en trippel. Därefter blev det direkt uttåg ur både tyska cupen och Champions League för Tuchels nya manskap. Det var enbart tack vare Dortmunds nerver som FCB kunde kalla sig mästare för elfte året i rad. Utöver det fick även den före detta ledningen sparken – de två personerna (Kahn och Brazzo) som hade värvat Tuchel. När de var borta var även Tuchels garantier borta gällande värvningar och försäljningar. Jakten på Harry Kane drog ut på tiden, klubben släppte båda högerbackarna Benjamin Pavard (till Inter) och Josip Stanisic (lån till Bayer Leverkusen), men samtidigt värvades ingen ersättare.

Annons

Frustrationen blev extremt påtaglig hos både Tuchel och Bayern Münchens ledning. Tuchel menade på att han inte hade en trupp som var stark nog för att uppnå klubbens mål och ledningen menade på att han bör vara mer kreativ med den befintliga truppen och att det visst går att utmana på samtliga fronter. Denna meningsskiljaktighet blev starten på ett ansträngt förhållande. 

Sedan började transfercirkusen…Tuchel fick inte det han hade lovats av den gamla ledningen, samtidigt som han gick ut offentligt och sa att hans trupp inte är bra nog. Detta uttalande gjorde FCB-ledningen extremt irriterad. Tuchel bokstavligen demonterade spelare såsom Joshua Kimmich och Leon Goretzka och menade på att de inte kunde uppfylla hans krav på respektive position. Detta skapade av förklarliga skäl en oharmonisk miljö i Bayern-lägret, och ledde i slutändan till överenskommelsen att Bayern och Tuchel ska gå skilda vägar i sommar. Ett beslut som de flesta har ansett var det rätta, då känslan har varit att samtliga parter inte har mått bra i denna konstellation.

Annons

SOM EN LIVESHOW

Förr kunde storklubbar, framför allt Bayern München, jobba i det tysta och nyheter om nya spelare eller tränare kunde komma från klarblå himmel. Idag lever vi i en helt annan värld. Bayern Münchens tränarjakt har blivit ett praktexempel på hur vi få se en improvisationsteater LIVE. Det spännande med just denna sorts teater är att man alltid får vara på tårna, det oväntade kan alltid hända. När det kommer till FCB:s sökande efter en ny tränare har det dock gått så långt att det nästan gör ont att se på.

FÖRNEDRANDE

Alla dessa nej har verkligen ställt till det för Bayern München. En situation som klubben aldrig har befunnit sig i. Helt ofattbart. Bayern är i dagsläget ett stående skämt. På sociala medier kan man läsa kommentarer som:

”Bayern München får lägga ner verksamheten då de inte hittar någon tränare…”

Annons

Bayern Münchens grundfundament skakas verkligen nu. Det är en sak att kritiseras för spel eller resultat, men detta är löjeväckande.

KRÖNINGEN

 • Xabi Alonso tackade nej för att stanna kvar i Bayer Leverkusen.
 • Julian Nagelsmann tackade nej för att fortsätta sin resa i det tyska landslaget.
 • Ralf Rangnick tackade nej för att fortsätta sitt äventyr i Österrikes herrlandslag.
 • Oliver Glasner tackade nej för att fortsätta i Crystal Palace.

Och slutligen har vi tagit varvet runt. Under veckan pekade det mesta på att Tuchel skulle bli sin egen ersättare. Tränaren som ledningen alltså sa tack och hej till för bara några månader sedan. Den sportsligt ansvarige Eberl, som inte var en del av klubben när ledningen tog beslutet kring hans exit, har försökt övertyga Tuchel om att stanna. Båda dessa herrar har kommit bra överens och frågan är om hela denna tränarsoppa inte hade behövt hända om Eberl hade varit en del av Bayern tidigare.

Annons

Eberl klev in i FCB i början av mars, bara ett par veckor efter Tuchels exit blev offentlig. Innan Eberl kom hade Tuchel ingen riktig ”partner” i FCB-lägret, men han fick det i Eberl som såg på situationen med nyktrare ögon än andra i klubben. Samtidigt fick Eberl den otacksamma uppgiften att börja leta efter en ersättare till Tuchel, vilket alltså visat sig vara enklare sagt än gjort.

Enligt uppgifter till Süddeutsche Zeitung gjorde Eberl och sportchefen Christoph Freund enorma ansträngningar för att behålla Thomas Tuchel i klubben, men de saknade stöd från ledningen. Tuchel avvisade Bayerns erbjudande på onsdagskvällen. På torsdagen försökte klubben ytterligare en gång, men det övertygade honom inte. Eberl och Freund hade lovat Tuchel ett nytt 3-årskontrakt, men det återspeglades inte i de konkreta papper som presenterades för honom på onsdagen. Tuchel fick intrycket av att de stora cheferna skickade Eberl och Freund för att förhandla med honom, samtidigt som de inte gav dem mandat nog för att lunna lyckas.

Annons

Eberl och Freund var inte inblandade i beslutet att skilja sig från Tuchel i februari. Klubbens högsta höns, som var den tog beslutet, hade dock svårt att erkänna sitt misstag i efterhand. Förvaltningsrådet var för att fortsätta med Tuchel endast i ett år, men det ville inte Tuchel.

Ovissheten har aldrig varit starkare i München. Allt detta ståhej hjälper inte heller Bayerns trupplanering – spelare i den nuvarande truppen lär ha tröttnat rejält vid det här laget, och de spelare som Bayern vill värva kommer nog tänka efter ett varv extra.

En sak kan vi i alla fall vara säkra på och det är att Bayern München har lyckats med konststycket att förnedra sig inför hela fotbollsvärlden på ett sätt som klubben aldrig har upplevt tidigare. Och ett misstag leder inte sällan till flera. Kedjereaktionen som startade med Kahn och Brazzos intåg i Bayerns ledning, som sedan ledde till Nagelsmanns spektakulära uttåg och därefter dagens situation, överträffar många, om inte de flesta, manus från Hollywood.

Annons

PS: Enligt uppgifter till SportBild ska Bayern München ha frågat Benficas tränare, Roger Schmidt, efter Tuchels nej. Svaret där ska även ha varit ett välbekant sådant, nämligen: ”Nein.”

Klubbikonens farväl - chans att avsluta på topp

Keven Baders Blogg 2024-05-07 12:05

Twitter: Keven.Bader

Threads: Keven_Bader

I fredags blev det officiellt – den 34-årige Marco Reus kommer lämna Dortmund, klubben som han har varit en del av i 22 år.

RESAN

Som sexåring anslöt Marco Reus Borussia Dortmunds ungdomslag. Därefter representerade han BVB:s U-lag i tio år. Steget till A-laget var då för stort, så i stället tog han sig an utmaningen att få speltid på annan ort. Men drömmen att kunna återvända tillbaka till BVB fanns kvar.

Först blev det Rot Weiss Ahlen och därefter Borussia Mönchengladbach. Det var i BMG som det nationella genombrottet kom. Under sina 109 matcher för klubben stod Reus för 41 mål och 28 assist. Det var ingen hemlighet att Bayern München var intresserad av honom vid det laget, men för den då 22-årige Reus var valet självklart och det var de dåvarande tyska mästarna Dortmund.

Annons

ÅTERKOMSTEN

Sommaren 2012 blev Marco Reus årets stora värvning i Tyskland. Med honom hade Klopps Dortmund fått ännu en stjärna till ett redan stjärntätt BVB:

 • Mats Hummels
 • Ilkay Gündogan
 • Nuri Sahin
 • Mario Götze
 • Robert Lewandowski

m.m

Klopps BVB hade lyckats vinna två raka ligatitlar, vilket enbart Dortmund själva hade lyckats med säsongen 95/96 och 96/97 – om man räknar bort Bayern München.

Nu hoppades Reus på att få lyfta ”Die Schale” med sin barndomsklubb. Men icke. I Reus comebacksäsong i BVB-tröjan fick han istället smaka på två bittra förluster. Förutom att Bayern vann ligan med 17 poängs försprång fick han även stå som förlorare när tidigare nämnda FCB också vann CL-finalen mot BVB på Wembley med 2:1.

Drömmen om en ligatitel förblev en dröm även därefter. Bayern München trummade på som bekant och ifjol var Reus bokstavligen 90 minuter från att äntligen få vinna Bundesliga, men som vi alla vet så lyckades Dortmund inte att vinna på hemmaplan mot Mainz i säsongens sista ligamatch.

Annons

SKADEHELVETET

Tänk om? Det är en mening som har gått igenom huvudet många gånger när man tänker på Marco Reus. För tänk om han inte hade varit så skadebenägen, vad hade vi fått se då?

Under sin Dortmund-tid har Reus i skrivande stund varit skadad i 1 269 (!!) dagar och därmed missat 213 tävlingsmatcher för klubb och landslag. Just landslagsperioden har varit extremt präglad av skador, framför allt skadan som Reus drog på sig i tävlingsmatchen inför VM 2014. En skada som innebar att Reus missade VM i Brasilien och därmed också Tysklands fjärde VM-guld.

Detsamma skedde inför EM 2016 och VM 2022. Ett plågsamt öde för Reus landslagskarriär.

LOJALITET

I dagens moderna fotboll är ordet lojalitet väldigt ovanligt. En spelare som dock kan bära upp ordets innebörd är Marco Reus. Under flera tillfällen har Reus haft möjlighet att gå till andra toppklubbar ute i Europa. Under 2014 försökte PSG värva honom, en av anledningarna ska ha varit för att ordförande, Nasser Al-Khelaifi, son ska ha gillat tysken i TV-spelet FIFA. PSG var villiga att erbjuda Reus en trippelt så hög lön som han hade då (cirka 5 miljoner euro).

Annons

Ett år senare försökte PSG igen, men utan framgång. Även de spanska giganterna Barcelona och Real Madrid visade intresse. Då Reus har sympatier för Barcelona i Spanien var Real aldrig aktuell. Det gick faktiskt så långt att representanter från Barca och Reus träffades i Düsseldorf. Den spanska storklubben var redo att skicka över kontraktet till Reus om han gav grönt ljus – det gröna ljuset tändes dock aldrig. I stället förlängde Reus kort därpå med Dortmund till 2019 och detta mitt under klubbens stora kris på många år (plats 16:e i ligan).

En annan klubb som visade på ett konkret intresse var Manchester City 2018. Peps klubb erbjöd cirka 23 miljoner euro i lön, det vill säga ungefär en dubblering av det han har i Dortmund, men trots det lukrativa erbjudande tackade Reus nej för att kunna fortsätta sin resa i Dortmund.

Annons

EN SISTA DANS

Nu står vi inför Reus potentiellt tre sista matcher i BVB-tröjan. Det kan dock bli fyra, om Dortmund lyckas slå ut PSG och avancera till Champions League-finalen. Hade det inte varit något fotbollsromantiskt med att Reus får avsluta sin 22 år långa BVB-tid med den största av pokaler? Om det är någon som förtjänar det så är det Marco Reus.  

Ny käftsmällen - börjar likna förnedrings-tv

Keven Baders Blogg 2024-05-02 11:40

Twitter: Keven_Bader

Threads: Keven.Bader

På planen börjar storklubben FC Bayern München att visa sitt gamla ansikte igen, men utanför planen upplever vi just nu en situation som är unik. Tränarjakten börjar likna någon form av förnedrings-tv. 

PLAN A, B OCH C

Det var ingen hemlighet att Xabi Alonso var Bayerns förstaval när det kommer till Thomas Tuchels ersättare. Som bekant valde spanjoren att stanna kvar i Bayer Leverkusen.

Därefter pekade det mesta på Julian Nagelsmann – något som skulle bli en sensationell comeback med tanke på hans uttåg ur klubben för bara ett år sedan. Men återigen valdes Bayern bort – istället förlängde Nagelsmann med det tyska förbundet. Det ska sägas att det fanns personer inom FCB-ledningen som inte var helt övertygade över en Nagelsmann-comeback, såsom Karl-Heinz Rummenigge. Vilket förmodligen fick Nagelsmann att tvivla ytterligare på att återvända till München. 

Annons

Nu är vi framme vid plan C, Ralf Rangnick. Ett val som många i Tyskland var skeptiska till, men som FCB-ledningen var eniga om. Det finns nämligen en röd tråd i fallet Rangnick. Nuvarande sportchefen, Freund, jobbade under honom i Red Bull Salzburg och även akademiansvarige Sauer var under honom i den österrikiska klubben. Bayern hoppades på ett bra samspel där, speciellt med tanke på att man har satt upp målet att försöka plocka upp fler egna produkter till A-laget, vilket Rangnick är en mästare på. Dessutom finns det många före detta ”Rangnick-spelare” i Bayern såsom Laimer, Kimmich och Upamecano. 

Nu blir det som bekant ingen Rangnick i Bayern. 65-åringen har valt att fortsätta leda det österrikiska landslaget. En av grunderna sägs vara att han vill inte återvända till ”vardagslivet” som klubbtränare. 

Annons

UNIKT (PINSAM) SITUATION

Det är välkänt att Bayern München historiskt har fått det som de har pekat på. Nu är de i en unik situation där klubben nu behöver gå efter alternativ fyra eller till och med fem. 

Denna process börjar nästan bli en parodi. Ena stunden hör man uppgifter om att FCB är några dagar från att säkra sin nya tränare och kort därefter kommer ett nej från kandidaten. 

Att vara huvudtränare i Bayern München är i fotbollsvärlden en av de tyngsta – en post som har varit väldigt åtråvärd. Nu verkar det som att denna bild har förändrats till motsatsen. Det kan bero på att klubben har haft 7(!) huvudtränare de senaste 8(!) åren: 

 • Guardiola
 • Ancelotti
 • (Sagnol – interim) 
 • Heynckes
 • Kovac
 • Flick
 • Nagelsmann
 • Tuchel

Förutom Heynckes som kom överens med klubben att enbart slutföra säsongen 17/18 är det Pep Guardiola som är den senaste tränaren som fullföljde sitt kontrakt. De andra har antingen fått sparken eller gått i förtid. Man skulle nästan kunna säga att FCB ”bränner” topptränare på löpande band. Hela Nagelsmann-soppan hjälpte heller inte att höja attraktionsvärdet att träna giganten Bayern. 

Annons

Nu fortsätter tränarjakten. Det ironiska är att det för tillfället har en tränare på bänken som kanske leder laget till en Champions League-final. Hade den nya sportsligt ansvarige,  Eberl, kommit tidigare in i Bayern (anställdes i mars) hade kanske beslutet kring Tuchels exit inte blivit av, då Eberl och Tuchel kommer bra överens. 

Den stora frågan är – vilken tränare kan tänka sig vara Bayern Münchens 4:e val?     

Stor seger för 51-procentregeln

Keven Baders Blogg 2024-04-30 12:20

Twitter: Keven_Bader

Threads: Keven.Bader

Vi är ett steg ifrån att få se en repris från 2013 när Bayern München och Dortmund ställdes mot varandra i Champions League-finalen på Wembley. Ett scenario som få nog trodde skulle kunna uppstå igen. Detta är ännu ett tydligt tecken på att pengar inte är allt.

FARMERS LEAGUE

Bundesliga har genom åren fått öknamnet ”farmers league” och ”utbildningsliga”, speciellt om man lyssnar på fans från England. Det är ett sätt att underminera ligan i sig och spelarna.

För två veckor sedan fick vi bevittna när fyra engelska lag åkte ur Europaspelet:

 • Manchester City
 • Arsenal
 • Liverpool
 • West Ham

Samtidigt som tre tyska lag avancerade i Europaspelet:

Annons
 • Bayern München
 • Dortmund
 • Bayer Leverkusen

Det är alltså ett ypperligt läge att slå tillbaka mot kritikerna, vilket Mats Hummels gjorde på bästa möjliga vis och därefter BVB:

Härligt att det bjuds på sådana kommentarer, speciellt i detta läge. Det har ett visst symbolvärde också – det går fortfarande att nå långt på de största scenerna, trots att man inte har någon storägare som pumpar in pengar på löpande band. Dessa tre tyska klubbar är ju inte några korpenlag, men jämför vi de ekonomiska musklerna mot PL-lagens så är det en enorm skillnad.

Bundesliga har nu en chans att knipa åt sig en femteplats i nästa säsongs Champions League-spel. I skrivande stund har Tyskland en femteplats, bakom Serie A som redan har säkrat sin femteplats:

Annons
 1. Serie A: 19.428
 2. Bundesliga: 17.928
 3. Premier League: 17.375
 4. Ligue 1: 16.083
 5. La Liga: 15.312

Ligorna som ligger etta och tvåa när säsongen är slut kommer ha fem garanterade platser till Champions League-säsongen 24/25. Så här delas poängen ut:

Champions League bonus poäng

4 – Delta I gruppspelet
5 – Gå till åttondel
1 – Delta i kvarten, semi och final

Europa League bonus points

4 – Gruppvinnare
2 – Plats två I gruppspelet
1 – Delta i åttondel, kvarten, semi och finalplats

Europa Conference League bonus points

2 – Gruppvinnare
1 – Plats två I gruppspelet
1 – semifinal och final

STATUS

Bayern München

Efter segern mot Arsenal har Bayer München visat på fina resultat – stora utropstecknet är Harry Kane som nu har gjort 42 mål i FCB-tröjan denna säsong.

Orosmoln finns det dock – De Ligt och Laimer klev av skadade mot Eintracht Frankfurt i lördags. Oklart om de kan medverka mot Real Madrid. Det är också en kamp mot klockan för Sané som har varit befriad från lagträningar och matcher sedan hans insats mot Arsenal. Detta då han har haft både muskelproblem och infektioner.

Annons

En positiv nyhet är att Gnabry är tillbaka från sin skada.

FC Hollywood lever ju inte upp till sitt namn om det inte finns något drama. Hederspresidenten a.k.a Gudfadern själv, Ulli Hoeneß, gick ut och kritiserade Tuchels tillvägagångssätt. Framför allt att Tuchel inte har lyckats slussa upp flera unga spelare till A-laget och inte utvecklade några av de nuvarande A-lagsspelarna. I höstas var det nämligen så att Tuchel bokstavligen demonterade spelare såsom Goretzka och Kimmich. Spelare han nu dock använder sig av i ett framgångsrikt spel. Detta utspel har många i Tyskland reagerat på, bland annat Lothar Matthäus. Han tycker det är galet att Hoeneß kommer med sådana kommenterar precis innan en Champions League-semifinal. FC Hollywood i ett nötskal. Många är också den meningen att Hoeneß bör ha en munkorg så att han slutar uttala sig så dumdristigt. All respekt till Hoeneß verk med Bayern, utan honom hade klubben aldrig varit där den är idag, men tyvärr har det gått så långt att han nästintill är en belastning för Bayern. Hans uttalande skadar klubben till viss mån och gör det svårt för den nuvarande sportsliga ledningen att utveckla klubben framåt.

Annons

Utöver detta är tränarjakten fortfarande i full gång. Det mesta talar för att Rangnick blir ny FCB-tränare. Finns något i att Tuchels kommande ersättare kan vara Tuchels egna gamla tränare och mentor. Det var nämligen Rangnick som var huvudtränare för Ulm när Tuchel avslutade sin spelarkarriär 1997. Det var också Rangnick som tog in Tuchel i tränaryrket då han värvade TT till Stuttgart 2000 som ungdomstränare när han själv var huvudtränare för VFB. Fotbollen bjuder alltid på intressanta sammankopplingar.

Dortmund

BVB kommer in i mötet mot PSG med ett stukat självförtroende. Laget åkte på en ordentlig smäll mot direktkonkurrenten RB Leipzig med 4:1 i helgen. Utöver det byttes veteranen Hummels ut pga skada. Tysken som har varit en av lagets bästa spelare i årets upplaga av Champions League. Det är oklart om Hummels kan medverka mot PSG i veckan.

Annons

Annars har snacket främst handlat om klubbpolitiken vid sidan om planen. Före detta storspelaren och akademiansvarige Lars Ricken har blivit befordrad till posten som sportsligt ansvarig i Dortmund. Ett tungt slag för nuvarande sportchefen Sebastian Kehl som inte har gjort det till en hemlighet att han ville ha tjänsten. Utöver det återvänder ”diamantögat” Sven Mislinat till Dortmund. Han kommer bli teknisk direktör vilket betyder att han ska planera A-lagstruppen och få det godkänt av Ricken. Kehl ska i denna uppsättning ”bara förhandla kontrakten”. Tydligt att Kehl förlorade denna maktkamp.

Bayer Leverkusen

Mästarna Bayer Leverkusen fortsätter att bjuda på osannolika comebacks och vändningar. Deras förlustfria svit, som många trodde skulle ta slut i lördags, är fortsatt intakt (46 raka utan förlust).

Annons

Inget verkar stoppa Xabi Alonsos Bayer Leverkusen som övertrumfar skador och avstängning vecka in och ut. Siktet är inställt på trippel och en historisk förlustfri säsong.

Annons

Man kan lugnt säga att tysk fotboll har upplevt värre tider än den vi har fått se nu under april – frågan är om denna positiva våg kommer att fortsätta under maj och resten av våren/sommaren. I Tyskland hoppas man i alla fall på en CL-repris från 2013, samt att detta bådar gott för det tyska landslaget i sommarens EM-fest i Tyskland.

Vi får vänta ett par veckor innan vi får svar på ovan frågor – men här och nu kan vi konstatera att 51-procentregeln har tagit en stor seger i dagens moderna fotboll.

Karma - knivig sits för Bayern München efter ny nobb

Keven Baders Blogg 2024-04-20 12:50

Twitter: Keven_Bader

Threads: Keven.Bader

Julian Nagelsmann förlänger med det tyska förbundet till 2026. Det var inte många i Tyskland som trodde att det skulle gå denna väg med tanke på medierapporteringen de senaste veckorna. Det mesta pekade på en sensationell comeback till Bayern München. I stället har Nagelsmann valt att fortsätta den inslagna vägen med förbundet och hans nya ”mentor” Rudi Völler:

“Detta är ett hjärtas beslut.

En otrolig rolig nyhet för det tyska förbundet och dess fans, däremot är det en jädra käftsmäll för Bayern München. I och med Xabi Alonsos val att stanna i Bayer Leverkusen, Sebastian Hoeneß förlängning i Stuttgart och nu Nagelsmanns beslut betyder det att FCB:s plan A, B och C inte är genomförbara. Den så kallade ”tränarlistan” blir allt mindre.

Annons

KARMA

Bayern Münchens huvudlösa agerande att kicka Nagelsmann för ett år sedan kostar fortfarande mycket för Bayern München. Inte bara för att Nagelsmann kom som rekordvärvning* från RB Leipzig (*som tränare 25 miljoner euro) och var tänkt att vara en nyckelfigur i en ny Bayern-era. Utan också för att Bayern München nu står inför en extrem knivig sits när det gäller att hitta en ersättare till Nagelsmanns ersättare Tuchel.

Annons

JAKTEN

I skrivande stund är Ralf Rangnick en av de hetaste kandidaterna att ta över FCB. Den 65-årige Rangnick tränar i dagsläget Österrikes landslag. Utöver honom pratas det även om Zidane (klubblös) och Unai Emery (Aston Villa). I mina ögon är ingen av de två sistnämnda särskilt realistiska för Bayern München. Det har även talats om Roger Schmidt som tränar Benfica just nu, men jag skulle nog gå efter Rangnick om jag satt i FCB-ledningen. Den stora svårigheten med det valet är bara att Rangnick är som bekant inte en ”vanlig” tränare. Han har ju genom sin karriär agerat som huvudtränare, sportchef och sportslig ansvarig. Det blir då väldigt viktigt att hitta en tydlig struktur från start mellan honom och den sportsliga-ledningen med Max Eberl och Christoph Freund, så att det inte blir några missförstånd gällande hur saker ska skötas.

Annons

Det återstår att se vem som efterträder Tuchel i München. Med tanke på vad FC Hollywood har bjudit på de senaste åren skulle jag inte vara förvånad om det blir en kovändning och Tuchel fortsätter som FCB-tränare, speciellt om Bayern vinner Champions League senare i vår.

Annons

Neverkusen never again - historik titel är säkrad

Keven Baders Blogg 2024-04-14 19:19

Twitter: Keven_Bader
Threads: Keven.Bader

En historisk dag på alla sätt och vis för den tyska fotbollen och framför allt för Bayer Leverkusen som nu kan dra ett streck över traumat som har förföljt klubben i över 20 år…

…låt oss spola tillbaka bandet till våren 2002. På lördagsmorgonen den 4 maj hade Bayer Leverkusen chansen att vinna trippeln inom loppet av 11 dagar. Det ”enda” som den dåvarande tränaren Klaus Toppmöller var tvungen att göra med sitt manskap var att vinna mot Hertha i sista ligaomgången, besegra Schalke i cupfinalen och vinna mot Real Madrid i Champions League-finalen.

Allt startade bra – Michael Ballack gav B04 ledningen efter knappa tio minuter mot Hertha, samtidigt som Paul Stalteri gav Werder Bremen ledningen mot Dortmund. Det var nämligen så att BVB var tvungna att tappa poäng mot Bremen om Leverkusen skulle vinna Bundesliga.

Annons

Ballack utökade till och med ledningen för Bayer Leverkusen, men det var för förgäves. Dortmund vände och vann genom mål av Koller och Ewerthon och därmed var trippel-drömmen över…

Bayer Leverkusen kunde dock fortfarande vinna en dubbel. Först ut var cupfinalen mot Schalke som även den startade på bästa möjliga sätt – Dimitar Berbatov sköt in 1:0 för Bayer Leverkusen, men lyckan skulle vända återigen. Schalke bjöd på fyra strutar i den andra halvleken innan Ulf Kirsten kunde göra tröstmålet som innebar ett slutresultat på 4:2 till Schalke.

Drömmen om en historik Champions League-titel levde fortfarande kvar. Denna gång blev det dock en mardrömsstart för B04 när Raul gav Real Madrid ledningen i den 9:e minuten. Kort därpå nickade Lucio in kvitteringen och hoppet levde igen…fram tills den 45:e minuten när Zidane stod för en av finalhistorikens snyggaste och mest välkända mål genom tiderna:

Annons

Resten är historia.

Efter helvetesavslutningen av säsongen våren 2002 började Leverkusen kallas för Neverkusen i folkmun. Dessförinnan hade man nämligen kommit tvåa säsongen 96/97 (2 poäng bakom Bayer München), 98/99 samt 99/00 (förlorat titeln i den sista omgången till FCB). Fram till dess hade B04 endast inkasserat två titlar:

 • Uefa Cupen från säsongen 87/88
 • DFB-Pokal (tyska cupen) från säsongen 92/93

Ett titelskåp som många trodde skulle eka tomt en lång tid framöver, men sedan kom frälsaren.

XABI ALONSOS INTÅG

Hösten 2022 låg Bayer Leverkusen på plats 17, nedflyttningsplats. Detta efter åtta ligamatcher och sammanlagt fem inspelade poäng. Dåvarande tränaren, Gerardo Seoane, fick sparken efter den åttonde ligaomgången när B04 förlorade mot Julian Nagelsmanns Bayern München med 4:0. Ödets ironi ändå med tanke på allt som har hänt kring Nagelsmann, Bayern München och Bayer Leverkusen de senaste två åren.

Annons

In kommer då den oprövade forne storspelaren Xabi Alonso som dessförinnan ”endast” hade varit huvudtränare för Real Sociedads II-lag och ungdomstränare i Real Madrid.

Trots den förfärliga ligastarten lyckas Alonso leda Bayer Leverkusen till en 6:e plats (Europa League-plats) i Bundesliga. Viktigt att notera – i den sista omgången i fjol förlorade Bayer Leverkusen mot Bochum med 3:0, sedan dess har laget inte förlorat:

NU, 558 dagar efter starten som B04-tränare, står Alonso som historisk ligasegrare med Bayer Leverkusen och detta med ett försprång på 16 poäng framför tvåan Bayern München och Stuttgart. Detta är den tredje snabbaste gången som ett lag i Bundesliga har säkrat titeln. Endast Rekordmeister har varit snabbare:

 • Bayern München säsongen 2012/13 under Jupp Heynckes. Då vann FCB efter 28:e ligaomgången
 • Annons
 • Bayern München säsongen 2013/2014 under Pep Guardiola. Då vann FCB efter 27:e ligaomgången (25 mars 2014).

Utöver detta har Bayer Leverkusen också chansen att slå poängrekordet i Bundesliga. Det nuvarande ligger på 91 poäng – något som FCB inkasserade säsongen 12/13.

Det Xabi Alonso har gjort med Bayer Leverkusen och det han håller på att göra är helt otroligt. Han har inte bara lett ett titelfattigt Leverkusen till oanade höjder, han har även brutit Bayern Münchens ligadominans (11 raka ligatitlar). Bara för att ge er en bild av hur länge sedan det var som en annan klubb än Bayern München vann Bundesliga så var detta samtidigt som:

 • Nuvarande 2.Bundesliga-krislaget, Schalke, slutade på en tredjeplats i Bundesliga
 • Klaas-Jan Huntelaar vann skytteligan i Bundesliga
 • RB Leipzig spelade i fjärdedivisonen
 • Annons
 • Tyskland inte hade vunnit sitt fjärde VM-guld
 • Bayer Leverkusens nyckelspelare, Florian Wirtz, var 9 år gammal
 • Netflix inte hade lanserats i Tyskland ännu
  …..

STOR SEGER FÖR TYSK FOTBOLL

Denna ligaseger är också bra för den tyska fotbollen i stort. Ingen liga mår bra av att ha ett dominant lag som vinner ständigt – även FC Bayern München mår bra av detta i längden. Med denna förstärkta konkurrenssituation måste Bayern och de andra topplagen växla upp och bli ännu bättre, något som gynnar Bundesliga.

En annan glädjande nyhet för alla Bundesliga-fans är att Xabi Alonso berättade för ett par veckor sedan att han fortsätter sin resa i Bayer Leverkusen. Detta är en enorm boost för den nyblivna mästarklubben och deras fortsatta resa. Hade Alonso lämnat nu i sommar hade förmodligen många spelare också tackat för sig och tagit sig an nya äventyr. Men nu när Alonso stannar lär nog många spelare tänka ett extra varv. Chansen att få fortsätta spela i detta välfungerande maskineri under Alonso och dessutom i Champions League är sannolikt väldigt lockande.

Annons

Utöver ligaguldet har Bayer Leverkusen chans att vinna en historisk trippel. I skrivande stund är Leverkusen i kvartsfinal i Europa League och cupfinal mot Kaiserslautern i DFB-Pokal. Oavsett om Xabi Alonso lyckas föra klubben fram till trippeln och därmed sluta den cirkel som inte slöts 2002, så har Alonso lyckats bryta förbannelsen och radera smeknamnet ”Neverkusen” från tyskarnas vokabulär.

Annons

Storklubben vanhedras - vinna eller försvinna för spelarna

Keven Baders Blogg 2024-04-09 12:04

Twitter: Keven.Bader

Threads: Keven_Bader

Många trodde nog att Bayern München slutligen skulle lyckas vända den negativa trenden till något positivt. Innan landslagsuppehållet bjöd de regerande mästarna på fem raka matcher utan förlust och en målskillnad på 18:5:

 • Freiburg 2:2
 • Lazio 3:0
 • Mainz 8:1
 • Darmstadt 5:2

Men den positiva auran var som bortblåst efter uppehållet – i stället har Bayern München lyckats nå två nya lågvattenmärken. Först stod de för en förskräcklig insats mot Dortmund vilket ledde till lagets första ligaförlust mot BVB på tio år i München. Därefter förlorade de mot nykomlingen Heidenheim TROTS att FCB ledde i halvtid med 2:0. För att förtydliga hur stor chockförlusten faktiskt var mot Heidenheim så kan ni se Bundesligas lönekonton nedan – längst till vänster ser ni Bayern München och längst till höger ser ni Heidenheims…

Annons

Ibland är inte fotboll svårare än att det är 11 spelare på planen i vardera lag som ska göra mål med en boll i varandras mål. Pengar är inte allt – passion, vilja och kämpaglöd är desto viktigare, något som Heidenheim-spelarna verkligen visade upp.

Kikar vi på ”Rückrunde-tabellen” (vårtabellen) så ligger Bayern München långt från toppen.

2024:s usla resultatrad har inte bara lett till att ligaguldet inte är möjligt att nå, utan också att andraplatsen och dessutom Champions League-platsen lever farligt.

FCB har inte råd att bjuda på fler spektakulära förluster.

SISTA LIVLINAN

Kvällens match mot Arsenal är Bayern München-spelarnas sista livlina för säsongen och till stor del också för deras framtid i klubben. Max Eberl (sportsligt ansvarige i Bayern München) har varit tydlig med att spelarna måste börja visa sitt rätta ansikte om de vill vara kvar i München över sommaren.

Annons

Mycket snack har de senaste månaderna kretsat kring Thomas Tuchel och hans vara eller icke vara. Många har varit av den meningen att han borde ha fått sparken direkt istället för att agera som någon form av ”dead man walking”. Jag kan köpa det argumentet, men nu bör fokuset vara riktat mot spelarna i stället. Ja, Tuchel bestämmer startelvan, bytena, formationen och taktiken. MEN på planen spelar ändå spelarna själva. Det är dags för dem att börja spela fotboll och visa någon form av stolthet. Vi snackar ändå om världsstjärnor här. Jag kan förstå att många vantrivs under Tuchel och det är välkänt att TT har tappat omklädningsrummet, men spelarna måste kunna lägga det åt sidan och tänka på klubben och framför allt fansen. Så som spelarna har agerat under de senaste två matcherna är en skam. Spelarnas förakt mot Tuchel kan väl inte vara större än viljan att lyckas nå framgång med laget?

Annons

ALLT TALAR EMOT

Om man kikar rent objektivt på kvällens CL-drabbning så talar, nästintill, allt emot Bayern München. Arsenal har ett betydligt formstarkare och framför allt ett mer harmoniskt lag. Det enda som Bayern har i rockärmen är historiken, men frågan är vad den är värd när laget beter sig som de har gjort under den senaste veckan.

Den gamla klyschan passar verkligen in här – vinna eller försvinna. Det är det som gäller för Bayern München i årets Champions League-slutspel och även för många FCB-spelares framtid i klubben.

Den tyska giganten kan i alla fall glädja sig över att Manuel Neuer är tillbaka mellan stolparna efter de senaste två matchernas frånvaro. Det är ett oerhört viktig tillskott för FCB att få tillbaka sin kapten i laget. Håller Neuer nollan ikväll blir han den målvakt i Champions League som har hållit flest nollor någonsin. I dagsläget har han 57 hållna nollor – lika många som Iker Casillas. Utöver det är även Coman, Sané och Pavlovic tillbaka efter sina skador. Det återstår att se om dessa tillskott kan hjälpa Bayern München till ett avancemang.

Annons

Major Toni – EM-guld i sikte

Keven Baders Blogg 2024-03-31 12:15

Twitter: Keven_Bader

Threads: Keven.Bader

Det är rätt så fascinerande hur snabbt en negativ känsla kan vända till något positivt i fotbollsvärlden. Inför det landslagsuppehåll som vi nu precis har bockat av existerade knappt någon form av entusiasm i Tyskland inför sommarens EM-fest. Alla var pessimistiska gällande Tysklands status och vad de kommer kunna leverera under mästerskapet. Det fanns en stor rädsla för att det kanske skulle bli ytterligare ett praktfiasko, precis som de tidigare mästerskapen…. Denna känsla är dock nästintill utraderad vid det här laget. På knappt tio dagar har Julian Nagelsmann lyckats skapat en fotbollseufori i Tyskland som vi inte har upplevt på över sex år.

Annons

LAGET

En av de stora skillnaderna på detta landslagsuppehåll jämfört med de tidigare åren var att truppen sprudlade av en helt ny geist och vilja. Nagelsmann höll sitt ord när han för ett par månader sedan sa att han kommer utgå från ”prestationsprincipen”. Med det sagt tog Nagelsmann ut truppen baserat på form och prestation och inte namn/historik. Detta har lett fram till att vi har fått se ett par debutanter i landslagsdressen, såsom Maximilian Mittelstädt, Deniz Undav och Chris Führich.

Annons

Den nya gruppdynamiken som Nagelsmann konstruerade visade sig vara framgångsrik. Kombinationen av de mer etablerade spelarna och debutanterna resulterade i ett starkt kollektiv. Förut märkte man tydligt att de flesta fortfarande var tyngda av ett bagage i form av de senaste årens resultat, vilket gjorde att många spelare inte riktigt lyckades prestera på sin sanna nivå. Nu, med de nya ansiktena i laget, har det frigjorts ny energi, och det visade sig direkt på planen:

2:0 vinst borta mot Frankrike

2:1 vinst hemma mot Nederlänaderna

Annons

Tyskland lyckades vinna mot både Frankrike och Nederländerna och de spelade på ett sätt vi inte har sett dem göra på nästan tio år. Återigen fanns det passion i den tyska truppen, men framför allt en självklarhet när de spelade. Det ska sägas att det inte var perfekt, men när det gjordes misstag försökte laget reparera dem på bästa sätt tillsammans, och det är vi inte vana vid längre.

Jag är väldigt spänd på att se hur Nagelsmanns Tyskland kommer att hantera mindre nationer som är betydligt mer kompakta. Ser vi till Tysklands historik har just denna sorts motstånd satt krokben för dem under de senaste åren. 

ÅTERKOMSTEN

En spelare som definitivt har varit en viktig nyckel den senaste tiden är Toni Kroos. Direkt under hans första träning visade han sin briljans och det var som om att alla sökte Kroos, till och med bollen.

Annons

Kroos lugn smittade av sig på hela laget och det finns nu en harmoni samt en tydlig hierarki inom truppen som har saknats. Kroos som spelare och ledare är exakt det som laget behöver. På planen är han en quarterback som styr och fördelar bollar. Utanför planen är han en ledare, men inte den ”klassiska” ledaren som skäller, är högljudd och gör mycket väsen av sig. Kroos är i stället en lugn ledare som med få, tydliga ord förmedlar en säkerhet. Exakt vad ett sårat Tyskland behöver.

Annons

TYDLIG ROLLFÖRDELNING

En av sakerna Julian Nagelsmann gjorde precis i början av landslagsuppehållet var att ha samtal med varje spelare och berätta tydligt för dem vad för sorts roll de kommer ha i laget. På så vis har Nagelsmann kunnat spela in en förväntad startelva, samtidigt som spelarna utanför vet om vad de kommer ha för uppgift när de väl får spela. Detta var ett väldigt smart drag av JN tycker jag. Med denna tydlighet finns det inga oklarheter och alla vet vad deras uppgift är så att de kan nå sitt gemensamma mål, det vill säga att lyfta EM-pokalen i Berlin den 14 juli.

Annons

STARTELVAN

Stommen och startelvan är nog rätt så spikad, om inget oförutsett händer. Nagelsmann har redan bekräftat att Manuel Neuer kommer vara nummer 1 mellan stolparna och att Toni Kroos är given i mitten. Utöver det kan vi nog pussla ihop följande lag:

Neuer

Kimmich – Rüdiger – Tah – Mittelstädt

Kroos – Andrich

Wirtz – Gündogan – Musiala

Havertz

Jag har svårt att se någon annan startelva, men jag tror att Nagelsmann kommer använda sig av olika sorters byten beroende på motstånd. Niclas Füllkrug visade ju återigen att han är målfarlig när han väl kommer in och med en Leroy Sané eller Thomas Müller kan Nagelsmann skapa ett annat sorts offensivt tryck. Även om stommen är på plats så är det möjligt att göra många olika sorters ”tweaks” – vilket såklart är nyttigt och bra med tanke på att ett mästerskap ger en olika sorters utmaningar.

Annons

I skrivande stund är det 76 dagar till öppningsmatchen mot Skottland i München, och mycket kan fortfarande hända fram tills dess (skador, formsvackor, etc.). Men det vi i alla fall kan ta med oss från detta landslagsuppehåll är att Tyskland återigen är att räkna med, på riktigt. Nagelsmann har verkligen gjort sin hemläxa och han gör allt i sin makt för att ge hemmapubliken ett lag som de kan tro på och vara stolta över.  Enkelt sagt, ”liket lever igen”.

Annons

Efter mardrömsåren - förbundet säljer en del av sin identitet

Keven Baders Blogg 2024-03-23 11:50

Twitter: Keven_Bader

Threads: Keven.Bader

Sedan 1950 har det tyska förbundet haft ett samarbete med Adidas – ett samarbete som har känts lika naturlig och givet som biets samspel med blommorna.

Detta är inget sponsrat blogginlägg, utan en text om att det tyska förbundet (DFB) har tagit ett beslut som svider enormt mycket för den tyska fotbollssjälen.

Nyheten kom från klarblå himmel. Bara dagen innan rapporterade tysk media om att Tysklands nya bortaställ (det rosa) har sålt rekord många exemplar. Trots detta kom skandalbeskedet att Tyskland inte förlänger samarbetet med Adidas, något som också den tyska finansministern, Robert Habeck, uttalade sig om:

Annons

“Jag kan knappt föreställa mig den tyska tröjan utan de tre ränderna. För mig har Adidas och svart-rött-guld alltid hört ihop. Ett stycke tysk identitet. Jag hade velat ha lite mer lokalpatriotism.”

Robert Habeck

REKORDSUMMA

Jag är fullt medveten om att detta handlar om pengar. Det är ingen hemlighet att det tyska förbundet inte mår bra rent ekonomiskt. De senaste årens dåliga beslut har återspeglat sig både på och utanför planen. De rekordtidiga VM-uttågen 2018 och 2022 har verkligen satt djupa spår, både i själ och plånbok. Kikar vi på DFB:s egna kapital 2015 så låg saldot på cirka 192 miljoner euro – 2022 hade den siffran sjunkit ner till cirka 133 miljoner euro.

Enligt Bild ska Adidas ha erbjudit DFB cirka 50 miljoner euro per år. Nike ska däremot ha erbjudit cirka 100(!) miljoner euro per år.

Annons

Som förbund förstår jag att man har ett ansvar att hitta bästa möjliga samarbeten, MEN i detta fall, när man klipper bandet med Adidas klipper man också bort en del av sig och den tyska historian. Precis som Herr Habeck sa, så går det inte att föreställa sig den tyska landslagströjan utan dess ränder. Det är verkligen en del av den tyska fotbollsidentiteten.

PENGAR FÖRE KULTURSKATT

Det är inte första gången som Nike försöker ”vinna” det tyska förbundet som kund. År 2006 la Nike ett lukrativt erbjudande på bordet, även då större än vad Adidas kunde erbjuda, men strax innan det skulle bli av bestämde sig DFB ändå för att hålla fast vid sin gamle partner.

Även så sent som sommaren 2022 försökte Nike locka till sig det tyska fotbollförbundet, men återigen fick det amerikanska bolaget ett nej…men nu, alltså knappt två år senare, var tydligen kultur/symbolskatten inte tillräckligt värdefull längre.

Annons

Jag kan förstå att det för vissa kan verka som både ett enkelt och logiskt val. Att välja Nike innebär en intäkt på cirka 800 miljoner euro (100 miljoner euro per år, från 2027 till 2034). Men man bör aldrig glömma bort de mjuka värdena, och för många tyskar är detta faktiskt rätt omvälvande. Under alla dessa år har Tyskland och Adidas gått hand i hand – från VM 1954 när Västtyskland vann mot alla odds i Bern, Tysklands gyllene 70-tal, den tyska natten i Rom 1990, guldet på Wembley 96’ och bragden i Brasilien. Alla dessa fantastiska glada minnen i kombination med de tuffa och sorgliga – såsom sju finalförluster och de tidiga uttågen ur VM 2018 och 22’. Genom vått och torrt.

Annons
Annons

REALISMEN BESEGRAR ROMANTIKEN

Dessa pengar kommer göra en enorm skillnad för den tyska fotbollen (om de investeras rätt), men det är så otroligt sorgligt att det tyska förbundet satte sig själva i denna kniviga ekonomiska sits som ”tvingat” dem att acceptera detta bud.

Vissa kanske skrattar, och menar på att det är ju så den moderna fotbollen fungerar. Kalla mig naiv, men vissa saker hoppas man på ska vara för evigt.

Ovisshetens närvaro - klubbikonerna nära exit

Keven Baders Blogg 2024-03-13 11:26

Twitter: Keven_Bader

Threads: Keven.Bader

För cirka en månad skrev jag om Dortmunds turbulenta säsong – laget som beter sig som en tombola:

Vi kan nu, ett par veckor senare, konstatera att ovissheten kring Dortmunds framtid har vuxit sig större.

JAKTEN PÅ CHAMPIONS LEAGUE

Dortmunds ambition är att tillhöra ligatoppen och utmana om ligaguldet, något som BVB inte har lyckats med denna säsong. I stället håller de på att tappa ett av de mest givna säsongsmålen, nämligen att säkra en Champions League-plats till nästa säsong. I skrivande stund har Dortmund fjärdeplatsen i sin hand, dock är RB Leipzig strax bakom med ett betydligt ”lättare schema” under våren. Dortmund har samtliga topplag kvar att möta…

Annons

Som ni ser har BVB ett tufft schema framöver, vilket i sin tur kan resultera i att klubben tappar sin fjärdeplats och därmed inte kvalificerar sig till Champions League nästa säsong. Detta skulle i så fall vara en otroligt tung smäll – för det är CL-spelet som ligger till grund för Dortmunds planering inför framtiden. CL-pengarna och turneringens attraktionsvärde (för spelare) är livsviktiga för att BVB ska kunna hålla konkurrenskraften uppe och utmana om ligatiteln.

FRÅGETECKEN

I och med osäkerheten kring BVB är det i dagsläget väldigt svårt för klubben att planera truppen. Det är nämligen många spelare som sitter på frågetecken – såsom klubbikonerna Marco Reus och Mats Hummels:

 • Ramy Bensebaini – värvades in på free transfer från Gladbach för att bli den framtida vänsterbacken i BVB, en uppgift som Bensebaini inte har lyckats fylla. Kan säljas i sommar.
 • Annons
 • Mats Hummels – veteranen förlängde sitt kontrakt i fjol med ytterligare ett år. Med tanke på den spända situationen (kommer till det senare) med huvudtränaren Terzic och hans ålder, så pekar det mesta på att Hummels kommer lämna klubben efter nästan 500 matcher i BVB-tröjan.
 • Ian Maatsen – har tagit Dortmund och Bundesliga med storm. Lånet från Chelsea är ett av säsongens utropstecken, dock är frågan om BVB kan förlänga vänsterspringarens vistelse i Tyskland. Prislappen sägs vara för hög för Dortmund.
 • Marius Wolf – den hårt jobbande ”all-roundern” har ett utgående kontrakt som med största sannolikhet inte kommer förlängas.
 • Salih Özcan – värvades till klubben med stora förväntningar, men den centrala mittfältaren har inte lyckats fylla BVB-skorna. Ett farväl i sommar känns rätt så troligt.
 • Donyell Malen – de flesta trodde att hans tid i klubben skulle vara över sedan länge, men nederländaren har kommit igen och varit en av lagets poängfarligaste spelare denna säsong. Trots detta sägs BVB vilja sälja Malen för att kunna finansiera sommarens transferaktivitet.
 • Annons
 • Marco Reus – klubbens största fanbärare i modern tid ser ut att lämna i sommar. Personligen vill Reus fortsätta i Dortmund och även erbjuda sina tjänster till Nagelsmanns EM-trupp. Båda dessa mål ser ut att inte bli uppnådda för tysken – enligt tysk media verkar BVB-ledningen vilja stänga Reus-dörren och därmed starta en ny era. När det kommer till sommarens EM-mästerskap pekar det mesta på att Reus inte klarar gallringen.

Ni ser – många namn som sitter osäkert. Dortmund står inför en stor ”sommarstädning”. Laget behöver en ny ryggrad, speciellt nu när det ser ut som att två fanbärare i Hummels och Reus kommer att lämna. En given ryggkota kommer vara målvakten Kobel, men utöver honom ser jag ingen annan som är given i dagsläget. Detta är något som klubbledningen måste lösa – antingen ställa högre krav på de spelare som finns i truppen eller ta in spelare som kan passa in i sådana roller.

Annons

SPRICKAN

I höstas blev vi bländade av Mats Hummels fina form. Den nyblivne 35-åringen var lagets bästa spelare när han flertalet gånger visade sin briljans på planen. Denna sida av nyår har vi dock inte fått se Hummels så mycket på planen, något som inte bara beror på att han inte är lika formstark. Enligt SportBild ska det finnas en isig kyla mellan veteranen och tränaren Edin Terzic. Parterna kommer inte överens när det kommer till det taktiska upplägget, samtidigt menar Terzic att Hummels bänkposition beror enbart på bristande prestationer den senaste tiden.

Det som svider extra mycket för Hummels i detta läge är att bristen på speltid kan komma att leda till att han missar chansen att bli kallad till Tysklands EM-trupp – något som var Hummels tydliga mål med att lägga in en hög växel och pusha sig själv till max denna säsong. I kvällens match mot PSV bör Terzic inte bortse från Hummels då Nico Schlotterbeck är avstängd – om han inte väljer att spela Can framför Hummels i mittlåset tillsammans med Süle. Det hade varit ett tydligt statement.

Annons

KAPTENENS BRISTANDE FÖRMÅGOR

Under fjolårssäsongen, när Dortmund stod för den sanslösa upphämtningen mot Bayern München men snubblade på mållinjen, var Emre Can en av BVB:s formstarkaste spelare. Can blev dessutom vald till “årets spelare 2023” i det tyska herrlandslaget (kanske inte en sådan stor bedrift med tanke på landslagets resultat, men säger ändå något). Detta ledde fram till att Edin Terzic bokstavligen sa till klubbledningen att laget inte behöver en sexa (Dortmund var ytterst nära på att värva Edson Alvarez från Ajax) då man redan har Can. Utöver det gav Terzic kaptensbindeln till honom efter att Marco Reus ”frivilligt” lämnade över den till klubbens förfogande. Ett val som förvånade många och som inte har utvecklats väl.

Emre Can är en duktig fotbollsspelare, men han har inte förmågan att leda detta BVB och när alla spelare är friska platsar han kanske inte ens i startelvan. 

Annons

En av många frågor som behöver besvaras under den närmaste tiden är om Can ska räcka över bindeln till nuvarande vicekaptenen Kobel. En av få spelare som ständigt presterar på den nivå som Dortmund egentligen vill befinna sig på.

Annons

TRÄNARFRÅGAN

Kikar man enbart på resultatraden så kanske kritiken mot Terzic är hård…

…men ser man till hur spelet har sett ut och vilket motstånd de har mött (mitten-/bottenlag) är frågan snarare: ”… när får Terzic kicken?…” I tysk media spekuleras det redan vilt kring vem som kommer efterträda Terzic. Två kandidater är i dagsläget de hetaste alternativen:

 • Nuvarande assisterande tränaren Nuri Sahin
 • Förbundskaptenen Julian Nagelsmann

Sahin, som kom i vintras för att stötta Terzics arbete, har inte låtit det vara en hemlighet att han någon gång i framtiden vill leda BVB som huvudtränare. I dagsläget saknar dock den forne mittfältsstjärnan den nödvändiga licensen.

Nagelsmann är inget nytt namn i detta sammanhang. BVB-bossen, Watzke, har länge beundrat tysken och försökt locka honom till Dortmund flera gånger utan något lyckat resultat. Nu tränar Nagelsmann landslaget, i alla fall fram till Tysklands EM-exit. Därefter är det sannolikt att Nagelsmann kommer att återvända till klubbfotbollen, men frågan är till vilken klubb. Utöver Dortmund har Bayern München nämnts som ett alternativ då JN inte sägs vara ”färdig” i München. I måndags kom Sky med uppgiften att Nagelsmann vill ha sin framtid ”säkrad” innan EM-slutspelet för att ta död på spekulationerna under själva mästerskapet.

Annons

Enligt mig är Edin Terzic en skicklig tränare som verkligen brinner för Dortmund, dock anser jag att han inte har “det” som krävs för att ta klubben till nästa nivå. Enkelt sagt, han besitter inte verktygen för att leda BVB till nya höjder och hans slutstation är nådd med klubben.

Annons

MEN vi får inte glömma att Terzic fortfarande har allt i sina egna händer. Kvällens match mot PSV är startskottet på en extremt intensiv och ack så viktig tid för både honom och Dortmunds framtid. Avancemang ikväll och laget kan tanka självförtroende och kraft när de ska ställas mot följande motstånd kommande veckor:

 • Eintracht Frankfurt
 • Bayern München
 • VFB Stuttgart
 • Gladbach
 • Bayer Leverkusen
 • RB Leipzig

Det är bokstavligen toppskiktet av Bundesliga plus ett derby däremellan mot Gladbach.

Hade ju varit sagolikt om just Hummels och Reus klev fram i detta slutskede av säsongen och ledde sitt kära BVB till avancemang i Champions League och därefter en säkrad fjärdeplats i Bundesliga. Då får klubbikonerna, med största sannolikhet, avsluta sin tid i klubben på en positiv not.

Senaste tweets

Arkiv

ANNONS
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto