Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Klubbikonens farväl - chans att avsluta på topp

Keven Baders Blogg

Twitter: Keven.Bader

Threads: Keven_Bader

I fredags blev det officiellt – den 34-årige Marco Reus kommer lämna Dortmund, klubben som han har varit en del av i 22 år.

RESAN

Som sexåring anslöt Marco Reus Borussia Dortmunds ungdomslag. Därefter representerade han BVB:s U-lag i tio år. Steget till A-laget var då för stort, så i stället tog han sig an utmaningen att få speltid på annan ort. Men drömmen att kunna återvända tillbaka till BVB fanns kvar.

Först blev det Rot Weiss Ahlen och därefter Borussia Mönchengladbach. Det var i BMG som det nationella genombrottet kom. Under sina 109 matcher för klubben stod Reus för 41 mål och 28 assist. Det var ingen hemlighet att Bayern München var intresserad av honom vid det laget, men för den då 22-årige Reus var valet självklart och det var de dåvarande tyska mästarna Dortmund.

Annons

ÅTERKOMSTEN

Sommaren 2012 blev Marco Reus årets stora värvning i Tyskland. Med honom hade Klopps Dortmund fått ännu en stjärna till ett redan stjärntätt BVB:

  • Mats Hummels
  • Ilkay Gündogan
  • Nuri Sahin
  • Mario Götze
  • Robert Lewandowski

m.m

Klopps BVB hade lyckats vinna två raka ligatitlar, vilket enbart Dortmund själva hade lyckats med säsongen 95/96 och 96/97 – om man räknar bort Bayern München.

Nu hoppades Reus på att få lyfta ”Die Schale” med sin barndomsklubb. Men icke. I Reus comebacksäsong i BVB-tröjan fick han istället smaka på två bittra förluster. Förutom att Bayern vann ligan med 17 poängs försprång fick han även stå som förlorare när tidigare nämnda FCB också vann CL-finalen mot BVB på Wembley med 2:1.

Drömmen om en ligatitel förblev en dröm även därefter. Bayern München trummade på som bekant och ifjol var Reus bokstavligen 90 minuter från att äntligen få vinna Bundesliga, men som vi alla vet så lyckades Dortmund inte att vinna på hemmaplan mot Mainz i säsongens sista ligamatch.

Annons

SKADEHELVETET

Tänk om? Det är en mening som har gått igenom huvudet många gånger när man tänker på Marco Reus. För tänk om han inte hade varit så skadebenägen, vad hade vi fått se då?

Under sin Dortmund-tid har Reus i skrivande stund varit skadad i 1 269 (!!) dagar och därmed missat 213 tävlingsmatcher för klubb och landslag. Just landslagsperioden har varit extremt präglad av skador, framför allt skadan som Reus drog på sig i tävlingsmatchen inför VM 2014. En skada som innebar att Reus missade VM i Brasilien och därmed också Tysklands fjärde VM-guld.

Detsamma skedde inför EM 2016 och VM 2022. Ett plågsamt öde för Reus landslagskarriär.

LOJALITET

I dagens moderna fotboll är ordet lojalitet väldigt ovanligt. En spelare som dock kan bära upp ordets innebörd är Marco Reus. Under flera tillfällen har Reus haft möjlighet att gå till andra toppklubbar ute i Europa. Under 2014 försökte PSG värva honom, en av anledningarna ska ha varit för att ordförande, Nasser Al-Khelaifi, son ska ha gillat tysken i TV-spelet FIFA. PSG var villiga att erbjuda Reus en trippelt så hög lön som han hade då (cirka 5 miljoner euro).

Annons

Ett år senare försökte PSG igen, men utan framgång. Även de spanska giganterna Barcelona och Real Madrid visade intresse. Då Reus har sympatier för Barcelona i Spanien var Real aldrig aktuell. Det gick faktiskt så långt att representanter från Barca och Reus träffades i Düsseldorf. Den spanska storklubben var redo att skicka över kontraktet till Reus om han gav grönt ljus – det gröna ljuset tändes dock aldrig. I stället förlängde Reus kort därpå med Dortmund till 2019 och detta mitt under klubbens stora kris på många år (plats 16:e i ligan).

En annan klubb som visade på ett konkret intresse var Manchester City 2018. Peps klubb erbjöd cirka 23 miljoner euro i lön, det vill säga ungefär en dubblering av det han har i Dortmund, men trots det lukrativa erbjudande tackade Reus nej för att kunna fortsätta sin resa i Dortmund.

Annons

EN SISTA DANS

Nu står vi inför Reus potentiellt tre sista matcher i BVB-tröjan. Det kan dock bli fyra, om Dortmund lyckas slå ut PSG och avancera till Champions League-finalen. Hade det inte varit något fotbollsromantiskt med att Reus får avsluta sin 22 år långa BVB-tid med den största av pokaler? Om det är någon som förtjänar det så är det Marco Reus.  

Publicerad 2024-05-07 12:05

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto