Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Efter det bottenlösa mörkret - nu kan kröningen komma

Keven Baders Blogg

Twitter: Keven_Bader

Threads: Keven.Bader

För knappt ett år sedan var Dortmund 90 minuter från att vinna sin första ligatitel på 12 år. Dessvärre, för BVB:s del, föll klubben på mållinjen och i stället vann Bayern München ligan för 11e året i rad. Denna smäll var något utöver det vanliga, men Edin Terzic lyckades leda sitt Dortmund ur detta bottenlösa mörker och upp till nya höjder bara 371 dagar senare. För nu står BVB inför sin tredje Champions League-final. Denna final har något extra över sig då den spelas på Wembley vilket var den arena som Dortmund senast spelade en Champions League-final, men då mot Bayern München. Denna final som slutade med en svidande förlust för BVB – något som flera i Terzic manskap vill ta revansch för.

Annons

LADDAT MÖTE

Denna match har så många intressanta vinklar, det är bland annat:

  • Marco Reus sista match i Dortmund-tröjan
  • Toni Kroos sista klubblagsmatch i karriären
  • Favoriten mot outsidern

Fotbollsgudarna har verkligen lagat ihop en god finalrätt. Ur ett tyskt perspektiv är den extra laddad med tanke på de två första punkterna här ovan.  

Annons

Att Marco Reus återigen får kliva ut på Wembley i en Champions League-final såsom han gjorde under sin första debut-säsong i BVB-tröjan är nästintill sagolikt. För några veckor sedan gjorde han det stora tillkännagivandet att han lämnar sitt hjärtas klubb efter 20+ år, och detta har verkligen fungerat som tändvätska för hela Dortmund. Självfallet behövs det ingen större morot för att vilja vinna en CL-final, men att en av klubbens största ikoner gör sin sista match i tröjan och därmed har en chans att vinna sin första stora titel ger verkligen en extra boost.

Annons

För Kroos är titeln i sig inte lika unik, men trots det är matchen i sig speciell med tanke på att detta är hans sista klubblagsmatch någonsin. Förra helgen fick han ett magiskt farväl på hemmaplan och ikväll kan han stärka sin position som en, om inte den, framgångsrikaste tyska spelaren genom tiderna. Om det vill sig riktig väl kan Kroos sista match i karriären bli i Berlin den 14 juli när EM-finalen spelas. Skulle detta bli verklighet kan vi nog snacka om den mest framgångsrika avslutningen någonsin av en spelare.

FAVORITSKAPET

Real Madrid går självfallet in som gigantiska favoriter i denna final. Det är ju så att Real Madrid inte har förlorat någon europeisk final sedan 1983, då mot Aberdeen. Därefter har det blivit 14 finaler som ”Die Königlichen” har vunnit. Så enkelt sagt är Real bekväma i just denna sits.

Annons

När det kommer till BVB så är laget vana vid att agera som ”underdogs”. Det finns också stora paralleller till BVB:s CL-bragd 1997 när de ställdes mot Juventus på Olympiastadion i München. Marcelo Lippis Juve , med bland annat spelare såsom Zidane, Deschamps, Vieri och Del Piero, klev in i finalen som stora favoriter. Men trots det besteg Ottmar Hitzfelds BVB-planen med ett stort självförtroende. Dortmund tog ledningen redan efter 29 minuter genom Karl-Heinz Riedle. Anfallaren utökade också ledningen kort därpå innan halvleksvisslan löd. I den andra halvleken kom reduceringen via Del Piero, men bara sex minuter senare kom det legendariska målet av Dortmund-sonen Lars Ricken. 20-åringen hade knappt varit inne i 5 sekunder innan han bjöd på det numera klassiska målet:

Lars Ricken spelar av förklarliga skäl inte längre, men bara för en månad sedan blev han den nye ”Manager director of Sport” för Dortmund. Kanske ett gott omen att Ricken återigen har en viktig post i Dortmund när de spelar final i Champions League.

Annons

En sanslös resa

Från dödens grupp, endast en poäng efter två gruppspelsmatcher och samtidigt ett gnagande fotbollstrauma i bakhuvudet. Trots det har BVB lyckats ta sig hela vägen fram till final. Man får heller inte glömma bort att Edin Terzic var bokstavligen en förlust från att få sparken i vintras, men Terzic lyckades behålla sin sits och ledningen beslöt sig för att ta in förstärkning i form av två assisterande tränare i Nuri Sahin och Sven Bender. De före detta BVB-stjärnorna har varit väldigt viktiga i Dortmunds resa under våren. Sahin har stått för det offensiva spelet och Bender har stått för försvarsspelet. För dessa herrar är finalen också en chans på att ta revansch då de var en del av Dortmund när klubben förlorade den senaste CL-finalen 2013 på Wembley mot Bayern München.

Nu återstår det att se om BVB lyckas besegra mesta mästarna Real Madrid. Hade det inte varit något om Marco Reus, i sin sista match för BVB, lyckades sluta cirkeln med att leda sitt barndomslag hela vägen fram till en Champions League-titel?! Sportchefen Sebastian Kehl hoppas såklart mycket på det och sa följande inför finalen:

Annons

”Toni (Kroos) har ju redan vunnit tillräckligt med titlar. Han kanske kan klara sig utan den här.”

Det är naturligtvis önsketänkande från den före detta BVB-kaptenen Kehl (som också var med när de förlorade 2013). Oavsett vad kommer vi få se ett magiskt avslut – antingen för klubbikonen Reus i Dortmund eller klubblegenden Toni Kroos i Real Madrid.

Finalen ser ni självfallet på TV4 eller TV4Play.

Publicerad 2024-06-01 11:24

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto