Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Besara ger Hammarby och Hellberg mer tid

Lundhs blogg

De unga och lovande ska kliva fram för Hammarby 2024. Efter 3-1 mot Kalmar FF var lik förbannat Nahir Besara hjälte – och såg till att ge Kim Hellberg mer tid.

Närmare 30 000 var samlade på Tele 2 Arena för att se om Hammarbys nya Messias från Värnamo kunde frälsa dem. Kim Hellberg har haft en knackig start som Hammarby-tränare och de givna ifrågasättandena har dykt upp. Var det verkligen han som låg bakom IFK Värnamos succé?

Efter dryga 90 minuter mot Kalmar FF går det att konstatera att Hellberg får mer tid och mer tålamod. Klara 3-1 även om KFF kände att de var nära poäng efter 2-2 men målet blev bortdömt på grund av Magashys knuff. Väl hårt kanske, men det är sekundbeslut som domaren ska fatta.

Kalmar inledde annars matchen starkt och under första kvarten var det de rödklädda som hade bollen och avsluten. Jacob Trenskow hade en öppen och klar målchans där det borde varit 0-1, men han fick bara till ett svagt avslut. Typiskt nog för Kalmar blev man istället straffat.

Annons

En hög press på Kalmar-försvaret bjöd på 1-0 till hemmalaget och nyvärvade Samuel Brolins passning slutade med att Deniz Gül vann bollen i straffområdet och han passade Nahir Besara som skickade in ledningsmålet. Inte ens tre minuter hann passera innan bollen låg bakom Brolin igen efter ett självmål.

Inför matchen hade nog en del hoppat till när de såg Hammarbys startelva. Jusef Erabi fick starta på bänken och i stället startade 19-årige Gül. Efter knappa 20 minuter var det nog få som ifrågasatte valet där Deniz Gül jagade hårt vilket ledde till både 1-0 och 2-0.

Där och då gungade det på Tele2 och alla styrkta och glada marschdeltagare var onekligen frälsta. Hur kul är inte en premiär? Nyinköpte Frederik Winther såg stark ut i backlinjen. Nyförvärvet Oscar Johansson visade sig vara kraftfull och nyttig. Det såg så ljust ut när det stod 2-0 och Hammarby hade kontroll på matchen och festen.

Annons

Mål förändrar matcher vilket både är en kliché och en sanning. Melker Hallberg tryckte in en reducering efter 25 minuters spel från ingenting. Plötsligt var det match på ett helt annat sätt. Kalmar skapade sedan lägen både före och efter pausen fram till att man skickade in 2-2 som sedan dömdes bort. KFF-tränaren Henrik Jensen var besviken på domslutet efteråt, vilket går att förstå, men det kanske varit för rättvist.

Inbytte Jusef Erabi fick en halvtimme och han borde gjort mål på sitt första friläge men avslutade dåligt. Anfallaren hade sedan fler avslut och till slut skickade han in 3-1 och dödade matchen även om KFF hade ett skott som gick via Oliver Dovin och i stolpen. Det var Hammarbys bästa insats för året, enligt Hellberg, men alla inser nog att man måste upp ännu mer i kvalitet.

I slutändan var det dock en Bajen-seger och det blir lugn på Södermalm och i söderort. Åtminstone i en vecka då Malmö FF väntar i Malmö innan Elfsborg ska till Tele 2 Arena följt av Häcken borta. Tre kraftigare tester. Det kan svänga snabbt och vi ska komma ihåg att nu för tiden kan en förlust innebära att det är tal om kris och att trycket ökar. Alla vill ha framgångar och helst nu.

Annons

I Hammarby har man väntat länge och särskilt när man ser hur klubben tagit kliv utanför planen sedan återkomsten till allsvenskan 2015. Allt från träningsanläggning, spelarförsäljningar och professionalitet har tagit kliv. Som Nahir Besara konstaterade när jag intervjuade honom för en månad sedan, allt har förändrats till det bättre och det är bara titlarna som saknas.

Kanske är det klivet svårast? Att skapa en vinnarkultur. Det är inget man bara kan inympa utan då är det ett måste att vinna. Även om det blev en cuptitel 2021 är skåpet för pokaler ganska tomt för att vara en storklubb med ambitioner att bli en av de största i Skandinavien.

Ännu för tidigt att veta vad Hammarby 2024 blir men det är uppenbart att Nahir Besara är fortsatt viktig. Även om de unga ska kliva fram under året måste även lagkaptenen vara en del av laget. Lugnet. Spelsinnet. Och sättet att skapa målchanser. Lägg till ett mål och en assist i premiären.

Annons

Besara vet hur det är att spela för Hammarby efter flera sejourer i klubben och han får en viktig roll när nye Kim Hellberg ska styra en ganska ung och lovande trupp mot framgångar. Klart att det kan storma till, men den här söndagen får alla i Hammarby-land njuta av tre poäng i premiären. Framtida utmaningar får man skjuta på.

Kalmar då? Klart att siffrorna är tuffa för ett lag som matchade Hammarby ganska väl över 90 minuter. Ändå måste Henrik Jensen & Co känna att KFF har ett spel och manskap som kommer ställa till med problem för betydligt fler än Hammarby.

****

Gais fick onekligen en tuff start på allsvenskan. Om man nu älskar att kommunicera från klubben att ingen sett dem spela kan man konstatera att BP gjort jobbet och vann med 4-0 på Gamla Ullevi. Nu är säsongen lång och det handlar om att hålla ihop samt tro på “Fidde” Holmberg och spelarna om det ska bli nytt kontrakt.

Annons

Olof Mellbergs BP har en del skador att brottas med i seriestarten och laget hade knappt spelat på gräs när man åkte till Göteborg, men klarade ändå av nykomlingen på bortaplan. Under 2023 var det ojämnt spel och man hamnade på kvalplats där man sedan krossade Utsikten. Kanske kan man snegla uppåt under 2024.

****

Hammarbys ultras hade ett tydligt budskap till kritiken mot maskerande supportrar. Banderoll med texten hissades tätt efter ett knallskott fått domaren att avbryta spelet under några minuter: “Avkriminalisera pyroteknik så får ni se leendet bakom maskeringen!”

Skrev helgens krönika om den debatt och diskussion kring pyroteknik som delar fotbolls-Sverige. Läs den här. Det är uppenbart att parterna inte klarar av att lyssna på varandra och att många inom fotbollen, som påstås vara för alla, inte inser att det faktiskt finns en del som blir rädda av bengaler, knallskott och att det kan bli stök.

Annons

Publicerad 2024-03-31 16:56

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto