Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Att vinna utan att imponera är starkt – och VSK lär gräma sig

Lundhs blogg

SOLNA. Flest avslut. Mest bollinnehav. Störst chanser. Vad spelar det för roll när det blir förlust? AIK visade styrka i premiären när man slog nykomlingen Västerås utan att imponera.

Tifot som AIK-supportrarna inledde säsongen med var högklassigt. Oavsett var man står i frågor som VAR och ägande måste man kunna se briljansen i utförandet av den enorma målning som hissades upp av publiken på Norra Stå. Där allsvenskan är den lilla galliska byn som står emot romarriket i form av den moderna fotbollen.

Det vore fel att påstå att AIK höll lika hög klass när allsvenskan välte i gång på måndagen på Friends Arena, men ibland får man bara ta de tre poängen och vara nöjda över dem. Spelmässigt bör det och måste finnas många nivåer till i AIK efter att i perioder blivit utrullat av Västerås SK.

Annons

Nykomlingen som knappast är späckat av äss kom till nationalarenan utan vare sig respekt eller rädsla. Lugnt, säkert och flinkt tog man sig igenom AIK gång på gång. Häftigt att se. Tyvärr för den stora VSK-klacken som var med i Solna klarade man inte av att utnyttja varken hel- eller halvchanser.

Typiskt för fotbollens naturlagar att den pigga nykomlingen som dominerar en premiär borta mot AIK får se hur ständige måltjuven Rui Modesto glida igenom VSK-försvaret och placera in 1-0 en bit in i andra halvlek. Rättvist eller ej, det var på något sätt symptomatiskt.

AIK:s norska tränare Henning Berg var under matchen en tydlig termometer över hur det hackade för AIK. Hans frustration kring hur laget inte täckte på vänsterkanten, hur domaren inte dömde rätt, hur den assisterande flaggade fel ledde till viftande armar och strykningar av flinten. Efter matchen var Berg ärlig om att AIK kan mycket bättre.

Annons

Västerås hade en tydlig plan av hur de skulle spela sig igenom AIK och framför allt i första halvlek tog man sig fram både kanter och rakt igenom. Att det inte blev VSK-mål var svårt att fatta och det var inte direkt så att Kristoffer Nordfeldt behövde anstränga sig. Utan det var svag avslut.

En bättre anfallare längst fram i Västerås hade haft minst ett mål, möjligen två. Klart att AIK även skapade möjligheter och de gånger man fick tryck på VSK var Pittas, Faraj och Modesto jobbiga att hantera. Särskilt ju längre matchen led och nykomlingen mattades om vi bortser från de sista minuternas forcering.

Men det var ett AIK som inte imponerade. Landslagsmannen och nyckeln Anton Salétros hade svårt att komma in spelet och få tag i bollen vilket gjorde att de gulsvarta överlag inte kunde ta kommandot. När VSK hade bollen var det ett lågt tempo och ingen direkt press från AIK vilket gjorde att nykomlingen fick tid på sig att rulla runt bollen.

Annons

En match gör ingen säsong och det är svårt att dra några större växlar. Klart att AIK är nöjt med att ordna tre poäng inför nytt allsvenskt premiärrekord (lite över 36 000 åskådare) och blicka framåt med tillförsikt. BPTele2 Arena härnäst och vi får väl se hur det blir med publikbojkotten för det är givet att AIK behöver stödet.

Västerås Kalle Karlsson talade efter matchen om att spelarna var klart besvikna i omklädningsrummet. Fullt förståeligt. Det positiva var väl spelet och möjligheterna man skapade. Det är något att bygga på och en lärdom om att målchanserna måste sitta framöver. Vackert spel och fina kombinationer är inget värt utan att man kan skicka in bollen.

Det var en premiär som signalerade om att VSK kan bli ett jobbigt motstånd för fler än AIK. Två raka hemmamatcher mot Elfsborg och Halmstad kan vara receptet för att trimma in målskyttet och helst ta hem poäng. För det blir jobbigt att spela utan att ta poäng, då är det skönare att göra som AIK och ta poäng och utveckla spelet framöver.

Annons

****

Knappast den inledning på allsvenskan som IFK Göteborg behövde. Fyra insläppta och stryk mot Djurgården när Blåvitts Kolbeinn Thordarson utmärkte sig negativt genom att få ett rött kort. Det går givetvis att vända och vrida på domare Glenn Nybergs första gula till Thordarsson men dårskapen i det andra gula hamnar hos islänningen. Obegripligt.

Klart att Blåvitt har en lång väg att vandra till toppen. Måndagens poddintervju av Lundh är med klubbens ordförande Richard Berkling. Om kritiken, om valet att fortsätta, om vad som måste ske för att det ska bli bättre och om jakten på en ny arena. Lyssna på podden här. Man inser att Berkling och Blåvitt-ledningen måste se bättre resultat för herrarna under 2024.

****

Västerås tränare Kalle Karlsson hade en klar poäng när han undrade om domaren Granit Maqedonci blåst av matchen om det hade handlat om AIK och de andra storlagen? VSK hade ett inkast i slutsekunderna och flyttade upp hela laget men fick inte kasta. Tror precis som Karlsson att AIK, Malmö och andra storlag fått kasta sitt inkast.

Annons

****

Lucas Bergvall fortsätter att visa att han tagit kliv. Snyggt nickmål.

****

Elfsborg fortsätter att ha lite problem att få till det efter ett knöligt cupspel. Nu bara 2-2 hemma mot IFK Värnamo. Kan bli en lång säsong i Borås efter många skiften.

****

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson kommer inte vara missnöjd när han tar del av rapporterna från Friends Arena när det handlar om sommarens tillskott. VSK:s Patric Åslund var riktigt vass.

****

Ismaila Coulibaly fick hoppa in i andra halvlek men blev utbytt efter 23 minuter. Taktiskt byte, enligt AIK-tränaren Henning Berg. Ett udda lån som bara sträcker sig till slutet av juli och det han visat hittills talar inte för en förlängning.

Publicerad 2024-04-01 19:05

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto